[χρόνος ανάγνωσης 4 λεπτά και 8 δευτ.]
Οι επιχειρήσεις που συμμετέχουν ή κερδίζουν στα Βραβεία Καινοτόμου Επιχειρηματικότητας όχι μόνο ενισχύουν το brand τους και την παρουσία τους στην αγορά αλλά και αποκτούν πρόσβαση σε υποστήριξη και συμβουλευτικές υπηρεσίες που μπορούν να τις βοηθήσουν να ενσωματώσουν καινοτόμες πρακτικές στις δραστηριότητές τους.
Η Περιφέρεια Κρήτης, αναγνωρίζοντας τη σημασία της καινοτομίας για την ανάπτυξη και την ανταγωνιστικότητα των τοπικών επιχειρήσεων, έχει θεσπίσει τα Βραβεία Καινοτόμου Επιχειρηματικότητας. Σε συνέντευξη που παραχώρησε στην ψηφιακή επιχειρηματική πύλη Κρητών Επιχειρείν, ο Ειδικός Σύμβουλος Καινοτομίας της Περιφέρειας Κρήτης, Αντώνης Παπαδεράκης, εξήγησε τον σκοπό αυτού του θεσμού και πώς στοχεύει να επηρεάσει το τοπικό επιχειρηματικό περιβάλλον. Τα βραβεία έχουν στόχο την επιβράβευση των καινοτόμων επιχειρήσεων της Κρήτης και την παρότρυνση όλων των επιχειρήσεων να υιοθετήσουν καινοτόμες πρακτικές, ενσωματώνοντας την επιστημονική γνώση στην παραγωγή προϊόντων και υπηρεσιών υψηλής προστιθέμενης αξίας.
Ο κ. Αντώνης Παπαδεράκης επισήμανε ότι η Περιφέρεια Κρήτης εργάζεται συστηματικά για την ενίσχυση του οικοσυστήματος καινοτομίας, προωθώντας τον Κόμβο Καινοτομίας Κρήτης, ο οποίος θα υποστηρίξει την έρευνα, την ανάπτυξη νέων επιχειρήσεων και την προσέλκυση επενδυτικών κεφαλαίων. Ο θεσμός των Βραβείων, που ξεκίνησε πέρυσι, ενσωματώθηκε επιτυχώς στο Τριήμερο Καινοτομίας (Innodays) και φέτος θα απονεμηθεί σε μια ειδική εκδήλωση στο τέλος Νοεμβρίου 2024. Οι διακριθέντες του 2023, αναδεικνύουν την ποικιλομορφία της καινοτομίας στην Κρήτη. Τα βραβεία επιδιώκουν επίσης να ενισχύσουν την εξωστρέφεια των επιχειρήσεων, τηρώντας όρους αειφορίας και ανθεκτικότητας.
Φέτος, ο θεσμός αναμένεται να προσελκύσει περισσότερες συμμετοχές, με έμφαση σε τομείς όπως η ευφυής γεωργία, η βιοτεχνολογία, ο βιώσιμος τουρισμός, η υγεία, η κυκλική οικονομία και οι πράσινες τεχνολογίες.
Ποιος είναι ο σκοπός του θεσμού των Βραβείων Καινοτόμου Επιχειρηματικότητας της Περιφέρειας Κρήτης και πώς στοχεύει να επηρεάσει το τοπικό επιχειρηματικό περιβάλλον;
Σκοπός της θεσμοθέτησης των βραβείων είναι η επιβράβευση των διακεκριμένα καινοτόμων επιχειρήσεων της Κρήτης. Συγχρόνως είναι και ενθάρρυνση – παρότρυνση όλων των επιχειρήσεων να καινοτομήσουν ενσωματώνοντας τη επιστημονική γνώση στην οργάνωση της παραγωγής και στην ανάπτυξη προϊόντων και υπηρεσιών υψηλής προστιθέμενης αξίας με όρους αειφορίας και ανθεκτικότητας. Για το λόγο αυτό τα βραβεία είναι στοχευμένα σε 4 ειδικές κατηγορίες Καινοτομίας (Προϊόντος-Υπηρεσίας, Βιωσιμότητας-Περιβαλλοντικής Ανθεκτικότητας, Επιχειρησιακής – Οργανωσιακής διαδικασίας και Νέας Επιχείρησης).
Ποια ήταν τα αποτελέσματα της πρώτης χρονιάς του θεσμού; Ποιες ήταν οι πιο αξιοσημείωτες συμμετοχές ή επιτυχίες;
Θεωρούμε ότι ο θεσμός ξεκίνησε με επιτυχία. Πέρυσι εντάχθηκε ως ξεχωριστό γεγονός στο Τριήμερο Καινοτομίας (Innodays) που διοργανώνει η Περιφέρεια Κρήτης. Φέτος η απονομή των βραβείων θα αποτελέσει μέρος μιας Ειδικής εκδήλωσης της Περιφέρειας η οποία θα πραγματοποιηθεί στο τέλος Νοεμβρίου. Οι επιχειρήσεις που διακρίθηκαν και βραβεύθηκαν για το 2023 ήταν η Εταιρία Βιοτεχνολογικών Εφαρμογών BIOCOS στη κατηγορία Καινοτομία Προϊόντος / Υπηρεσίας, η Εταιρία διαχείρισης οργανικών αποβλήτων με παραγωγή ενέργειας ΒΙΟΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΚΡΗΤΗΣ στη κατηγορία Καινοτομία Βιωσιμότητας και Περιβαλλοντικής Ανθεκτικότητας, η Εταιρία Ιχνηλασιμότητας Προϊόντων MODUS DCS στη κατηγορία Καινοτομία Επιχειρησιακής / Οργανωσιακής διαδικασίας και η Εταιρία εφαρμογής Βαθέων Τεχνολογιών (deep tech) ADVANCE SERVICES ως Νέα Καινοτόμος Επιχείρηση.
Τι είδους καινοτομίες προσδοκείτε να δείτε από τις επιχειρήσεις της Κρήτης φέτος; Υπάρχουν τομείς στους οποίους θα θέλατε να δοθεί έμφαση;
Καταρχάς προσδοκούμε για ακόμα περισσότερες υποβολές υποψηφιοτήτων και στις 4 κατηγορίες Βραβείων. Σημειώνω ότι κάθε επιχείρηση μπορεί να υποβάλει υποψηφιότητα σε περισσότερες από μία κατηγορίες στην Ηλεκτρονική Διεύθυνση ibo.crete.gov.gr. Παραπέρα προσδοκούμε υποβολές, από επιχειρήσεις που ενσωματώνουν στα προϊόντα και στη λειτουργία τους καινοτόμες εφαρμογές ως αποτελέσματα επιστημονικής έρευνας, ιδιαίτερα στους τομείς της ευφυούς γεωργίας, της βιοτεχνολογίας, του βιώσιμου τουρισμού, της υγείας, της ευεξίας, της κυκλικής οικονομίας και των πράσινων τεχνολογιών. Τέτοιες επιχειρήσεις γνωρίζουμε ότι αναπτύσσονται δυναμικά στην περιφέρεια Κρήτης τα τελευταία χρόνια και επιδιώκουμε αυτή η δυναμική να αποτυπωθεί και με την ευκαιρία των Βραβείων Επιχειρηματικής Καινοτομίας.
Πώς συμβάλλουν αυτά τα βραβεία στην ανάπτυξη του οικοσυστήματος καινοτομίας στην Κρήτη; Ποιες είναι οι μεγαλύτερες προκλήσεις που αντιμετωπίζει το νησί σε αυτόν τον τομέα;
Τα Βραβεία Επιχειρηματικής Καινοτομίας δεν αποτελούν μια αποσπασματική δράση της Περιφέρειας Κρήτης στο τομέα της ανάπτυξης και προώθησης της Καινοτόμου Επιχειρηματικότητας. Είναι μέρος μια δέσμης δράσεων που αναπτύσσονται συστηματικά τα τελευταία χρόνια κυρίως μέσω του Παρατηρητηρίου Καινοτόμου Επιχειρηματικότητας της Περιφέρειας και σε στενή συνεργασία με τα Ερευνητικά –Ακαδημαϊκά Ιδρύματα της Κρήτης. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι η Περιφέρεια Κρήτης και το Παρατηρητήριο αναδείχθηκε ως Εθνικός νικητής και θα εκπροσωπήσει τη χώρα μας στις υποψηφιότητες των Ευρωπαϊκών Βραβείων Καινοτομίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στη κατηγορία της προώθησης του Επιχειρηματικού Πνεύματος και ο οποίος θα διεξαχθεί 18-20 Νοεμβρίου 2024 στη Βουδαπέστη.
Ειδικότερα δε, ο θεσμός των Βραβείων καλλιεργεί το πνεύμα καινοτομίας στις επιχειρήσεις, ενισχύει γενικά την αξιοπιστία, την ποιότητα και το brand της Κρητικής επιχειρηματικότητας και κατ’ επέκταση συμβάλλει την εξωστρέφειά τους. Επιπλέον ο Θεσμός αντικειμενικά συμβάλει και στην ανταπόκριση του οικοσυστήματος στη μεγάλη πρόκληση που αντιμετωπίζουμε ως περιφέρεια και όχι μόνο. Για τον παραγωγικό μετασχηματισμό των επιχειρήσεων μέσω της ενσωμάτωσης της νέας γνώσης στις παραγωγικές και λειτουργικές διαδικασίες. Για προϊόντα και υπηρεσίες διεθνώς ανταγωνιστικά και με υψηλή προστιθέμενη αξία.
Είναι ο μόνος ασφαλής δρόμος για την μεσο-μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα των κρητικών επιχειρήσεων σε αυτό το δύσκολο και διαρκώς μεταβαλλόμενο διεθνές περιβάλλον.
Στο παραπάνω πλαίσιο η Περιφέρεια Κρήτης εργάζεται συστηματικά τα τελευταία χρόνια σε συνεργασία με τα Ερευνητικά – Ακαδημαϊκά Ιδρύματα της Κρήτης για την δημιουργία του ΚΟΜΒΟΥ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑΣ ΚΡΗΤΗΣ ως ένα ολοκληρωμένο και χωρικά κατανεμημένο δίκτυο υποδομών και δράσεων που θα υποστηρίζει την ανάπτυξη της Έρευνας, τη διάχυση των εφαρμογών της στις επιχειρήσεις, την σύσταση και ανάπτυξη νέων καινοτόμων επιχειρήσεων μέσω υπηρεσιών υποστήριξης και φιλοξενίας στο διευρυμένο πλέον Τεχνολογικό Πάρκο Κρήτης. Παράλληλα ο Κόμβος θα συμβάλλει στην προσέλκυση για εγκατάσταση και στη Κρήτη δυναμικών επιχειρήσεων υψηλής τεχνολογίας, στην δημιουργία καλά αμειβόμενων θέσεων απασχόλησης για τους απόφοιτους των Ακαδημαϊκών Ιδρυμάτων και στη μόχλευση επενδυτικών κεφαλαίων σε τομείς εφαρμογής τεχνολογιών. Για τον μεγάλο αυτόν στόχο έχουν γίνει σοβαρά βήματα και αισιοδοξώ ότι σύντομα θα αποτελεί πραγματικότητα για το οικοσύστημα καινοτομίας της Κρήτης.
Ποια είναι τα οφέλη για τις επιχειρήσεις που κερδίζουν ή συμμετέχουν στα Βραβεία Καινοτόμου Επιχειρηματικότητας;
Πρωτίστως τα Βραβεία Επιχειρηματικής Καινοτομίας της Περιφέρειας συνιστούν μια πρόκληση για κάθε επιχείρηση μέσω της συμμετοχής της, προκειμένου να αυτό-αξιολογήσει την καινοτομικότητά της σε βασικούς τομείς της δράσης της. Επιπλέον δίνουν την ευκαιρία στις βραβευμένες επιχειρήσεις να ενισχύσουν την επωνυμία τους (branding) και κατ’ επέκταση την εμπορική παρουσία τους στην αγορά. Κυρίως όμως η υποψηφιότητα και μόνο μιας επιχείρησης στο Θεσμό πιστοποιεί το ενδιαφέρον της για την καινοτομία και δίνει τη δυνατότητα στο Παρατηρητήριο Καινοτόμου Επιχειρηματικότητας της Περιφέρειας να υποστηρίξει την επιχείρηση μέσω και των άλλων δράσεων ώστε να βαδίσει στο ελπιδοφόρο μονοπάτι της καινοτομίας.
Ο Αντώνης Παπαδεράκης του Αθανασίου, είναι Πτυχιούχος Μαθηματικών Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και δραστηριοποιείται επιχειρηματικά στο τομέα του Τουρισμού.
Ειδικός Σύμβουλος Καινοτομίας της Περιφέρειας Κρήτης και εξωτερικό μέλος του Συμβουλίου Διοίκησης του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου (ΕΛΜΕΠΑ).
Το διάστημα 2019-2023 διετέλεσε Αντιπεριφερειάρχης Επιχειρηματικότητας, Καινοτομίας, Εμπορίου και Κοινωνικής Οικονομίας της Περιφέρειας Κρήτης ενώ τη περίοδο 2015-2018 ήταν Γενικός Γραμματέας Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή του Υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης.
Έχει πλήθος δημόσιων παρεμβάσεων μέσω ομιλιών σε Συνέδρια, αρθρογραφίας και συνεντεύξεις για θέματα Καινοτομίας, επιχειρηματικότητας και την βιώσιμης Ανάπτυξης ιδιαίτερα για την περιφέρεια Κρήτης.