Προς άρση ενισχυμένης επιτήρησης Ελλάδας

Το Eurogroup συζήτησε την ενισχυμένη επιτήρηση για την Ελλάδα, την πρόοδο στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων και τις μακροοικονομικές της προοπτικές, με βάση τη 14η έκθεση ενισχυμένης εποπτείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, στη συνεδρίασή του την Παρασκευή 16 Ιουνίου 2022.
          Το Eurogroup χαιρέτισε την εκτίμηση των ευρωπαϊκών οργάνων ότι υπάρχουν οι απαραίτητες προϋποθέσεις για να επιβεβαιωθεί η αποδέσμευση της έβδομης δόσης των μέτρων περιορισμού του χρέους, ύψους 748 εκατ. ευρώ.
          Ειδικότερα, δεδομένης της επιτυχούς εκτέλεσης του μεγαλύτερου μέρους των δεσμεύσεων πολιτικής της Ελλάδας, οι υπουργοί χαιρέτησαν επίσης την πρόθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να μην παρατείνει την ενισχυμένη εποπτεία μετά τη λήξη της στις 20 Αυγούστου 2022.
          Το Eurogroup εκτιμά ότι σε συνδυασμό με την προηγούμενη κατάργηση των capital controls και την πλήρη αποπληρωμή των δανείων του ΔΝΤ, θα αποκαθιστούσε συνθήκες ομαλότητας στην Ελλάδα για πρώτη φορά από το 2010.

            Για τη σημερινή απόφαση του Eurogroup, σχετικά με προοπτική της εξόδου της Ελλάδας, από το καθεστώς Ενισχυμένης Εποπτείας, ο υπουργός Οικονομικών κ. Χρήστος Σταϊκούρας δήλωσε:
«Σήμερα είναι μια ιστορική ημέρα για την Ελλάδα.Επιτυγχάνεται ένας μεγάλος εθνικός στόχος.Δρομολογείται η έξοδος της Ελλάδος από το καθεστώς της Ενισχυμένης Εποπτείας, αυτό το καλοκαίρι.Κλείνει, έτσι, μαζί με την πρόωρη εξόφληση των δανείων από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και την άρση των κεφαλαιακών περιορισμών, ένα δύσκολο κεφάλαιο για την Ελλάδα.Ένα κεφάλαιο που άνοιξε το 2010.Η Ελλάδα επιστρέφει.Η Ελλάδα επιστρέφει στην ευρωπαϊκή κανονικότητα και παύει να αποτελεί εξαίρεση στην Ευρωζώνη.Η σημερινή απόφαση του Eurogroup αναγνωρίζει τις μεγάλες θυσίες της ελληνικής κοινωνίας, αλλά και την μεταρρυθμιστική ατζέντα στο πεδίο της οικονομίας της σημερινής Κυβέρνησης.Παρά τις μεγάλες, πολλαπλές, εξωγενείς κρίσεις, τις σημαντικές αβεβαιότητες και τις νέες προκλήσεις, παγκοσμίως, έχουμε αποδείξει, πολίτες και πολιτεία, ότι μπορούμε να τα καταφέρουμε.Η Ελλάδα αναπτύσσεται, αναβαθμίζεται, ισχυροποιείται!Κοιτάμε μπροστά με δυναμισμό και αυτοπεποίθηση!».

            Η δήλωση του Eurogroup, της 16ης Ιουνίου 2022, για την Ελλάδα:

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Σχετικά άρθρα

Ξεκινήστε να γράφετε τον όρο αναζήτηση επάνω και πατήστε enter για Αναζήτηση. Πατήστε ESC για ακύρωση.

Επιστροφή επάνω