Ροή Ειδήσεων

Υποχρεωτική ηλεκτρονική έκδοση τιμολογίων

Υποχρεωτική η ηλεκτρονική έκδοση των τιμολογίων από την Δευτέρα 1 Νοεμβρίου 2921, καθώς των βιβλίων και της διασύνδεσης με το Taxisnet των ταμειακών μηχανών.
Ήδη διαβιβάζουν υποχρεωτικά στην πλατφόρμα myDATA τα παραστατικά εσόδων, οι επιχειρήσεις με διπλογραφικά βιβλία και τζίρο άνω των 50.000 ευρώ, όπως και οι επιχειρήσεις με απλογραφικά βιβλία με τζίρο άνω των 100.000 ευρώ,
Από 1 Νοεμβρίου η υποχρέωση αυτή, επεκτείνεται και στις υπόλοιπες επιχειρήσεις, τους ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους, με χαμηλότερους τζίρους. Τα λογιστικά αρχεία για το χρονικό διάστημα από 1 Ιανουαρίου 2021 έως και την ημερομηνία υποχρεωτικής ένταξης στην πλατφόρμα MyDATA διαβιβάζονται μπορούν να διαβιβαστούν στην πλατφόρμα έως και την 31 Μαρτίου 2022.
Δωρεάν χρήση της εφαρμογής «timologio» της ΑΑΔΕ για την καταχώρηση των ηλεκτρονικών βιβλίων, μπορούν να έχουν οι υπόχρεοι που (διαζευκτικά):
α) τα ετήσια ακαθάριστα έσοδά τους δεν υπερβαίνουν το ύψος των 50.000 ευρώ ή
β) εκδίδουν έως και πενήντα τιμολόγια πώλησης ετησίως.
Όσοι έχουν ετήσια ακαθάριστα έσοδά άνω των 50.000 ευρώ και εκδίδουν άνω των 50 τιμολογίων παροχής υπηρεσιών ετησίως οφείλουν να διαβιβάζουν στην ΑΑΔΕ τα εκδιδόμενα παραστατικά μέσω των ειδικών εφαρμογών που διατίθενται στο εμπόριο ή χρησιμοποιούν τα λογιστικά γραφεία.
Με την έκδοση των παραστατικών μέσα από το «timologio», η εφαρμογή αποστέλλει ταυτόχρονα και αυτόματα τη σύνοψη κάθε συναλλαγής στο  myDATA  (έσοδα) του επαγγελματία και στο myDATA της επιχείρησης – πελάτη (έξοδα).
Αποκλειστικά υπεύθυνος για την αλήθεια και την ακρίβεια των εκδιδόμενων  παραστατικών παραμένει ο χρήστης  της εφαρμογής. Η εφαρμογή «timologio» δεν αποστέλλει τα εκδιδόμενα παραστατικά στον λήπτη τους. Η αποστολή τους παραμένει ευθύνη του χρήστη της εφαρμογής.
Σημειώνεται πως με την νέα απόφαση 1224/2021 δίνεται παράταση για Ιανουάριο του 2022 στις εξής περιπτώσεις:
α) Οι οντότητες-κάτοχοι αδειών διύλισης, οι οποίες πωλούν σε κατόχους άδειας εμπορίας, προμηθευτικούς συνεταιρισμούς ή κοινοπραξίες πρατηρίων υγρών καυσίμων και υγραερίου κίνησης, σε μεγάλους τελικούς καταναλωτές (π.χ. ΔΕΗ) και στις ένοπλες δυνάμεις.
β) Οι οντότητες-κάτοχοι αδειών εμπορίας πετρελαιοειδών, οι οποίες πωλούν σε κατόχους άδειας εμπορίας ή λιανικής εμπορίας, σε μεγάλους τελικούς καταναλωτές ή σε τελικούς καταναλωτές υπό προϋποθέσεις.
γ) Οι οντότητες πρατηριούχοι υγρών καυσίμων, κάτοχοι αδειών λιανικής εμπορίας (που εκδίδονται από το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών), καθώς επίσης και οι οντότητες κάτοχοι άδειας πώλησης υγραερίων, κάτοχοι άδειας διάθεσης πετρελαίου θέρμανσης, κάτοχοι άδειας εμφιάλωσης υγραερίων και κάτοχοι άδειας διανομής εμφιαλωμένου υγραερίου.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Σχετικά άρθρα

Ξεκινήστε να γράφετε τον όρο αναζήτηση επάνω και πατήστε enter για Αναζήτηση. Πατήστε ESC για ακύρωση.

Επιστροφή επάνω