Ροή Ειδήσεων

Φυτοπροστασία ελιάς

Την προγραμματική σύμβαση με τίτλο «Εξειδικευμένη επιστημονική υποστήριξη και καινοτόμες δράσεις για τη φυτοπροστασία της ελιάς στην Περιφέρεια Κρήτης 2020-2021» συνυπέγραψαν σήμερα στη Περιφέρεια ο Περιφερειάρχης Σταύρος Αρναουτάκης, ο Πρόεδρος του Ιδρύματος Τεχνολογίας & Έρευνας (ΙΤΕ) Νεκτάριος Ταβερναράκης και ο Πρύτανης του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου (ΕΛΜΕΠΑ) Νίκος Κατσαράκης.
Το έργο, έχει προϋπολογισμό 100.000 ευρώ και συμβάλει καθοριστικά να αποκτηθεί η απαιτούμενη γνώση ώστε:
1. Να παραχθούν απτές και αποτελεσματικές λύσεις φυτοπροστασίας για τον Κρητικό ελαιοπαραγωγό.
2. Να τεθούν οι σωστές βάσεις για την μελλοντική φυτοπροστασία στην ελιά.
Συγκεκριμένα, θα απαντηθούν σημαντικά ερωτήματα σχετικά με τη φυτοπροστασία στην ελιά και συγκεκριμένα:
• Πώς και πότε πρέπει να αντιμετωπίζονται τα στελέχη των νέων φυτοπαθογόνων μυκήτων.
• Πότε και ποιες επεμβάσεις κάλυψης (θεραπευτικές) πρέπει να διενεργούνται από τους παραγωγούς συμπληρωματικά για τη βελτιστοποίηση της δακοκτονίας
Το έργο θα αναδείξει τα αποτελεσματικότερα φυτοφάρμακα για την επιτυχή αντιμετώπιση του δάκου και των μυκητολογικών ασθενειών και θα συντελέσει στην πρόβλεψη και αποτροπή αντίστοιχων εξάρσεων στο μέλλον. Η παροχή επιστημονικών συμβουλών στους ελαιοκαλλιεργητές, αναφορικά με τη χρονική περίοδο και τις καλλιεργητικές πρακτικές που πρέπει να εφαρμόσουν, θα συντελέσει στη βελτίωση των ποιοτικών χαρακτηριστικών του ελαιολάδου περιορίζοντας σημαντικά τους παράγοντες που υποβαθμίζουν το ελαιόλαδο (αύξηση οξύτητας, μείωση φαινολικών ενώσεων, υποβάθμιση οργανοληπτικών χαρακτηριστικών, ανάπτυξη τοξικών ενώσεων-μυκοτοξινών στο ελαιόλαδο κ.α.) και επιβαρύνουν την υγεία του καταναλωτή. Επίσης, το έργο θα αξιολογήσει την δυνατότητα ανάπτυξης και επέκτασης της βιολογικής φυτοπροστασίας στην ελιά που ουσιαστικά αποτελεί μονόδρομο για το μέλλον της ελαιοκαλλιέργειας.
Στην υπογραφή της προγραμματικής σύμβασης παρόντες ήταν επίσης:
– Ο Αντιπεριφερειάρχης Πρωτογενή Τομέα Μανόλης Χνάρης
– Ιωάννης Βόντας, Καθηγητής, ΙΤΕ
– Νίκος Κατσαράκης, Πρύτανης ΕΛΜΕΠΑ
– Δημήτρης Γκούμας, Καθηγητής ΕΛΜΕΠΑ
– Μανόλης Ροδιτάκης, Καθηγητής ΕΛΜΕΠΑ
– Κώστας Φωτάκης, διευθυντής Αγροτικής Οικονομίας Περιφέρειας Κρήτης.
Ο Περιφερειάρχης Σταύρος Αρναουτάκης, καλωσορίζοντας τους εκπροσώπους των επιστημονικών μας ιδρυμάτων, ανέφερε ότι η Περιφέρεια Κρήτης συνεχίζει να συνεργάζεται με τα κορυφαία επιστημονικά ιδρύματα του νησιού μας, με στόχο να βγουν ωφελημένοι οι αγρότες μας, αντιμετωπίζοντας ένα σημαντικό πρόβλημα της ελαιοπαραγωγής μας που είναι ο δάκος. Η Περιφέρεια, ανέφερε ο κ. Αρναουτάκης, φέτος διέθεσε ένα σημαντικό κονδύλι από τον προϋπολογισμό της που διατέθηκε για την αγορά των κατάλληλων φαρμάκων για την δακοκτονία. Παράλληλα ευχαρίστησε τους παριστάμενους επιστήμονες για την συνεργασία η οποία στοχεύει στην αντιμετώπιση του μεγάλου προβλήματος που λέγεται δάκος στην ελαιοκαλλιέργεια.
Ο Πρόεδρος του ΙΤΕ Νεκτάριος Ταβερναράκης τόνισε: «Η πρωτοποριακή συνεργασία μεταξύ του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας, της Περιφέρειας Κρήτης και του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου, σε θέματα αντιμετώπισης σύγχρονων προκλήσεων που σχετίζονται με την φυτοπροστασία, πρόκειται να συνεισφέρει σημαντικά στην αποτελεσματικότερη και βιώσιμη ελαιοκαλλιέργεια στην Κρήτη. Η ανάπτυξη νέων δράσεων για την αντιμετώπιση του δάκου θα επιτευχθεί, μέσω καινοτόμων εργαλείων που θέτει η έρευνα και η τεχνολογία,  στη διάθεση της κοινωνίας. Είμαστε ιδιαίτερα ευτυχείς, καθώς το κοινό αυτό εγχείρημα, επισφραγίζει την προηγούμενη εξαιρετικά γόνιμη συνεργασία μεταξύ του ΙΤΕ και της Περιφέρειας Κρήτης, σε θέματα του πρωτογενή τομέα».
Ο Πρύτανης του ΕΛΜΕΠΑ Νίκος Κατσαράκης ανέφερε: «Όπως είναι γνωστό είχαμε πολύ σημαντικά προβλήματα στην ελαιοπαραγωγή και στην ποιότητα του ελαιολάδου την περσινή χρονιά εξαιτίας του δάκου. Η Περιφέρεια λοιπόν Κρήτης θέλει να αντιμετωπίσει αυτό το πρόβλημα και για αυτό το λόγο ζήτησε την αρωγή των ακαδημαϊκών ιδρυμάτων, έτσι ώστε να ενημερώσει καταρχήν τους παραγωγούς για το πρόβλημα του δάκου, για το πότε πρέπει να αντιμετωπίσουν το ζήτημα αυτό και να γίνει η ελαιοκομία.  Επίσης αυτό το οποίο θα κάνουμε στα εξειδικευμένα εργαστήρια μας είναι να εντοπίσουμε τους μύκητες οι οποίοι αλλοιώνουν την ελιά και κατά συνέπεια την ποιότητα του ελαιολάδου, να τους δούμε στο εργαστήριο, και να βρούμε και τρόπους έτσι ώστε να τους αντιμετωπίσουμε ελπίζοντας ότι την επόμενη χρονιά με τα μέτρα αυτά και οι ελαιοπαραγωγοί αλλά και η ποιότητα του ελαιολάδου στο νησί θα είναι πολύ μεγαλύτερη».
Τέλος ο Αντιπεριφερειάρχης Πρωτογενή Τομέα Μανόλης Χνάρης σε δήλωση του επεσήμανε: «Υπογράψαμε σήμερα με το Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο και το ΙΤΕ μια σημαντική προγραμματική σύμβαση, μέσα από την οποία θέλουμε να αξιοποιηθεί η γνώση και η έρευνα των επιστημονικών ιδρυμάτων μας για τις ανάγκες του πρωτογενή τομέα και συγκεκριμένα για την προστασία της ελαιοκαλλιέργειας του νησιού μας. Η προγραμματική Σύμβαση σε συνδυασμό με τη σύσταση της επιστημονικής – συμβουλευτικής επιτροπής της Περιφέρειας Κρήτης, μας δίνει τη δυνατότητα έγκυρα και έγκαιρα να ενημερώνουμε τους παραγωγούς και να αντιμετωπίζουμε προβλήματα που παρουσιάζονται.  Η προστασία της ελαιοκαλλιέργειας είναι μια συνεχής και δύσκολη προσπάθεια η οποία χρειάζεται τη συνεργασία όλων μας».

Σχετικά άρθρα

Ξεκινήστε να γράφετε τον όρο αναζήτηση επάνω και πατήστε enter για Αναζήτηση. Πατήστε ESC για ακύρωση.

Επιστροφή επάνω