Ομιλία Μανώλη Πατεράκη

Η συμβολή του πολιτιστικού κινήματος στον Τουρισμό

του Μανώλη Πατεράκη
Πρόεδρος Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πολιτιστικών Κρητικών Σωματείων (ΠΟΠΚΣ)

Με τη μικρή αναφορά μου στη συμβολή του Πολιτιστικού Κινήματος στον Τουρισμό, συμμετέχω με ιδιαίτερη χαρά και ικανοποίηση στην παρούσα διοργάνωση, ευελπιστώντας σε μία άκρως αποδοτική μελλοντική αξιοποίηση και συνεργασία, από όλους τους συμμετέχοντες, των όσων θα μοιραστούμε σήμερα.
Πολιτιστικό Κίνημα και Τουρισμός, λοιπόν, αποτελούν τους δύο άξονες της σύντομης αναφοράς μου και για την πλήρη κατανόηση της νοηματικής διασύνδεσης των, επιτρέψτε μου τον επιγραμματικό προσδιορισμό του πρώτου όρου και την ανάλυση του δεύτερου, που έτσι συσχετίζεται με τον πρώτο.
Όπως έχει ειπωθεί από επιστήμονες πολιτισμολόγους, με τον όρο «Πολιτιστικό Κίνημα» είθισται να εννοείται το σύνολο ατομικών και συλλογικών πρωτοβουλιών, ενεργειών και αποτελεσμάτων, σχετικών με την διατήρηση, μελέτη, προβολή, αξιοποίηση και διάδοση κυρίως του νεοελληνικού πολιτισμού, χωρίς βέβαια να εξαιρείται ο προγενέστερος αυτού.
Θεωρώ ότι, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Πολιτιστικών Κρητικών Σωματείων, της οποίας έχω την τιμή να είμαι πρόεδρος, και τα μέλη της αποτελούν σημαντικές συνιστώσες του πολιτιστικού κινήματος. Είμαστε ένας δευτεροβάθμιος πολιτιστικός φορέας, με 282 μέλη πρωτοβάθμιους φορείς από όλη την Ελλάδα, από αυτούς που ονομάζουμε «εθνικοτοπικούς», με κύρια αντικείμενα ενασχόλησης ορισμένες μορφές τού άυλου και όχι μόνο κρητικού λαϊκού πολιτισμού.
Σε αυτές τις μορφές εντάσσονται, μεταξύ άλλων, η παραδοσιακή μουσική, ο χορός, η φορεσιά, η μαγειρική, οι διατροφικές συνήθειες, τα ήθη και τα έθιμα της Κρήτης, εκφάνσεις του ιδιαίτερου πολιτισμού του τόπου μας, που όπως προηγουμένως αναφέρθηκε αποτελούν την αιτιολογική βάση της ύπαρξης των εθνικοτοπικών φορέων.
Από την άλλη, ένα είδος του τουρισμού είναι ο «πολιτιστικός τουρισμός», δηλαδή ο τουρισμός που πραγματοποιείται με κίνητρο τη γνωριμία με τον ιδιαίτερο πολιτισμό ενός τόπου και στόχο την επικοινωνία με τους φορείς και τους εκφραστές αυτού.
Υπό το πρίσμα των ανωτέρω, καθίσταται άμεσα αντιληπτή η δυναμική του πολιτιστικού κινήματος και των φορέων αυτού, όπως ορίσθηκαν προηγουμένως, στην επίδραση του τουρισμού.
Οι ποικίλοι χώροι φιλοξενίας των τουριστών, όταν συνδυάζονται με την ποιοτική ψυχαγωγία και διασκέδαση, που άπτεται των δράσεων των φορέων του πολιτιστικού κινήματος, αποτελούν μέσο ισχυρής προώθησης του τουρισμού. Θεατρικοί, πνευματικοί και συνεδριακοί χώροι, είτε ανεξάρτητοι, είτε ενταγμένοι σε Κρατικά Ιδρύματα, Περιφέρειες και Δήμους, ξενοδοχειακές ή ναυτιλιακές μονάδες, όπως και ανάλογοι χώροι εστίασης, αποτελούν χαρακτηριστικά παραδείγματα της δυναμικής αυτής.
Βέβαια, για να «λειτουργήσουν» όλα αυτά χρειάζονται συνεργασίες οργανισμών, οργανώσεων και επιχειρήσεων. Συνέργειες του επίσημου κράτους, της τοπικής αυτοδιοίκησης και των πολιτισμικών παραγόντων.
Κατά συνέπεια, η συμβολή του πολιτιστικού κινήματος στον τουρισμό πρέπει να θεωρείται δεδομένη και μάλιστα με προοπτικές σε πολύ μεγάλο βαθμό, αρκεί να συνοδεύεται από την συνεργασία και την αρωγή των προαναφερθέντων συντελεστών.
Κάτι που θα χαρώ να δω να γίνεται σύντομα αντικείμενο μίας άλλης ημερίδας.

Επιστροφή στο 5ο τεύχος

Ξεκινήστε να γράφετε τον όρο αναζήτηση επάνω και πατήστε enter για Αναζήτηση. Πατήστε ESC για ακύρωση.

Επιστροφή επάνω