Ομιλία Μηνά Τσικριτσή

Πολιτισμός της γραφής

του Μηνά Τσικριτσή
Ερευνητής Αγαιακών Γραφών

Είμαστε ένας πολιτισμός που έχουμε την πρώτη γραφή του ευρωπαϊκού πολιτισμού που ξεκινάει από τα Κρητικά ιερογλυφικά και τη Γραμμική Β΄ που έχει διαβαστεί ως Ελληνική και που το κέντρο της είναι η Κρήτη.
Ανάδειξη του πολιτισμού της γραφής και διάδοσή της στο χώρο του τουρισμού ενισχύει την μετάβαση σε ένα μοντέλο ανάπτυξης του πολυθεματικού τουρισμού.
Σημαντική είναι η στόχευση της ανάδειξης των συμβόλων του κρασιού, του λαδιού, του σταριού, των υφασμάτων, των ταξιδιών, δημιουργώντας αντίστοιχες Μινωικές διαδρομές. Με εφαρμογές μέσω κινητού τηλεφώνου την αξιοποίηση της τεχνολογίας για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της κρητικής τουριστικής αγοράς και την αποτελεσματική προβολή της Κρήτης διεθνώς.
Ήδη έχουν γίνει βήματα με διακόσμηση ξενοδοχείων με Γραμμική Β (εστιατόριο, σουίτες, διαχωριστικά χώρων, αριθμοί σωματίων), με τα ονόματα των επισκεπτών ως αναμνηστικό, με σύμβολα στα Κρητικά προϊόντα όπως λάδι, ξεροτήγανα. Μέλι και χαρακτικά της γραφής σε κοσμήματα. Παράλληλα έχουν πραγματοποιηθεί εκδόσεις βιβλίων, εκδηλώσεις συνέδρια για την Μινωική ιατρική, τα βότανα, Μινωικά μονοπάτια – διαδρομές λαδιού, τσικουδιάς.
Οι αυθεντικές αξίες του πολιτισμού είναι να αναδείξουμε τα Κρητικά προϊόντα.

Επιστροφή στο 5ο τεύχος

Ξεκινήστε να γράφετε τον όρο αναζήτηση επάνω και πατήστε enter για Αναζήτηση. Πατήστε ESC για ακύρωση.

Επιστροφή επάνω