Ροή Ειδήσεων

Σφακιανή φιλοξενία «Λευκά Όρη»

ΧΩΡΑ ΣΦΑΚΙΩΝ
Πρόκειται για το νοτιότερο τμήμα της Ευρώπης, το πιο άγριο και φυσικότερο μέρος της Κρήτης, που αποτελεί το λίκνο του ευρωπαϊκού πολιτισμού, που περιβάλλεται από τη λιβυκή θάλασσα και πατρίδα των ανθρώπων, των οποίων η φιλοξενία είναι θρυλική.

Η ταβέρνα και το ξενοδοχείο «Λευκά Όρη», άνοιξαν το 1969 ο Ανδρέας Φασουλάκης ως καφενείο και ήταν εκείνη τη στιγμή σχεδόν μόνος στο μικρό παλιό λιμάνι της Χώρας Σφακίων. Τα «Λευκά Όρη», όνομά από τα Λευκά Όρη της Κρήτης, άλλαξαν στο μεταξύ, αρχικά σε ένα εστιατόριο-ταβέρνα και αργότερα σε ένα μικρό ξενοδοχείο, αλλά εξακολουθεί να είναι οικογενειακή επιχείρηση.
Η ταβέρνα είναι δημοφιλής τόσο στους τουρίστες όσο και στους Κρητικούς για την παραδοσιακή ατμόσφαιρα και το εξαιρετικό φαγητό. Βρίσκεται ακριβώς δίπλα στο μικρό λιμάνι όπου μπορείτε να παρακολουθήσετε τα αλιευτικά σκάφη καθώς τρώτε στη βεράντα.
Τα πιάτα στο μενού είναι φτιαγμένα από φρέσκα τοπικά προϊόντα και περιλαμβάνουν σφακιανές σπεσιαλιτέ, τοπικά αλιεύματα, διάφορα είδη τοπικού κρέατος και πιάτα για χορτοφάγους, συνοδευόμενα από τοπικά ανοιχτά κρασιά και άλλα εμφιαλωμένα ελληνικά κρασιά.
Πάνω και πίσω από την ταβέρνα «Λευκά Όρη» υπάρχουν 10 δωμάτια σε πολύ ανταγωνιστικές τιμές και δύο διαμερίσματα-στούντιο. Τα περισσότερα δωμάτια έχουν μπαλκόνι, πολλά έχουν θέα στη θάλασσα και κλιματισμό και όλα διαθέτουν ιδιωτικές τουαλέτες και ντους. Τα στούντιο διαμερίσματα είναι κατάλληλα για τέσσερα άτομα και αποτελείται από δύο υπνοδωμάτια, ένα μπάνιο, και μια κουζίνα. Διαθέτουν όλες τις ψηφιακές διευκολύνσεις πρόσβασης στο διαδίκτυο. Η θέα πάνω από τη θάλασσα και τα βουνά από τα δύο μπαλκόνια είναι υπέροχη.
Η περιοχή των Σφακίων, με το χωριό της Χώρα Σφακίων, είναι ένα πολύ ιδιαίτερο μέρος της Κρήτης, μακριά από τον μαζικό τουρισμό της βόρειας ακτής. Βρίσκεται στο Λιβυκό πέλαγος στο νοτιοδυτικό τμήμα του νησιού και σχηματίζεται από τη φανταστική οροσειρά που ονομάζεται Λευκά Όρη, που κυριαρχείται από την υψηλότερη κορυφή τις Πάχνες σε υψόμετρο 2.453 μέτρων, τη δεύτερη ψηλότερη της Κρήτης.
Το τραχύ και δραματικό τοπίο αυτής της περιοχής μαυρίζει από τα ελαιόδεντρα, τα αλμυρίκια και τα πεύκα και τον απαλό ήχο από τα κουδούνια των αιγοπροβάτων. Η περιοχή είναι διάσημη για το ανεξάρτητο πνεύμα της και ήταν το κέντρο της αντίστασης ενάντια στους Βενετούς και τους Τούρκους.
Στην ίδια τη Χώρα Σφακίων υπάρχει μια πολύ ευχάριστη παραλία με βότσαλα στο δυτικό άκρο του χωριού γνωστή ως «Βρύση», την άνοιξη.
Το γλυκό νερό από τα βουνά διοχετεύεται στη θάλασσα και παρέχει στο χωριό την παροχή νερού.
Σε απόσταση 20 λεπτών με τα πόδια από το δρόμο προς την Ανώπολη θα συναντήσετε την πέτρινη παραλία του Ίλιγγα, όπου υπάρχει επίσης μια ταβέρνα και μερικές σπηλιές για σκιά. Το μονοπάτι για το Λουτρό διασχίζει τη μεγάλη και διάσημη παραλία Γλυκά Νερά, που ονομάζεται έτσι επειδή το γλυκό νερό βρίσκεται ακριβώς κάτω από την άμμο και μπορεί να φτάσει εύκολα με λίγο σκάψιμο. Για όσους προτιμούν να μην περπατήσουν κατά μήκος αυτού του μονοπατιού, ένα αλιευτικό σκάφος μεταφέρει επιβάτες στη παραλία Γλυκά Νερά από τη Χώρα Σφακίων κάθε πρωί κατά τη διάρκεια της σεζόν και επιστρέφει αργά το απόγευμα. Υπάρχει μια μικρή ταβέρνα στην παραλία.
Στα ανατολικά της Χώρας Σφακίων υπάρχουν αρκετές παραλίες που μπορείτε να φτάσετε με τα πόδια: το Αμμούδι, το οποίο βρίσκεται κάτω από ένα κομμάτι λίγο πριν το ξενοδοχείο Βριτόμαρτις και το Φιλακή, το οποίο βρίσκεται μετά από ένα χωματόδρομο. Ένας δρόμος που οδηγεί από τον κεντρικό δρόμο στα Νομικιανά σας οδηγεί στην απομονωμένη παραλία Βάταλος, όπου λειτουργεί μια ταβέρνα το καλοκαίρι. Και τελικά υπάρχει μια μεγάλη αμμώδης παραλία στο Φραγκοκάστελλο, όπου η θάλασσα είναι ρηχή και κατάλληλη για μικρά παιδιά.

Επιστροφή στο 2ο τεύχος


Σχετικά άρθρα

Ξεκινήστε να γράφετε τον όρο αναζήτηση επάνω και πατήστε enter για Αναζήτηση. Πατήστε ESC για ακύρωση.

Επιστροφή επάνω