Αβεβαιότητα κρουαζιέρας 2021

Αβεβαιότητα και ανασφάλεια για την κρουαζιέρα κυριαρχεί το 2021 εκτιμά ο Οργανισμός Λιμένος Ηρακλείου (ΟΛΗ) σύμφωνα και με τα συμπεράσματα του 2020.
Η ανασκόπηση των πεπραγμένων σύμφωνα με τον ΟΛΗ το 2020 αποτέλεσε για τον κλάδο της κρουαζιέρας, χωρίς αμφισβήτηση, μια από τις χειρότερες χρονιές στην παγκόσμια ιστορία της. Η πανδημία ουσιαστικά μηδένισε τα κοντέρ των επιδόσεων για όλες τις εταιρείες κρουαζιέρας (μικρές και μεγάλες), για όλους τους προορισμούς και για όλα τα λιμάνια παγκοσμίως. Αυτό δεν ήταν όμως το μόνο αρνητικό στοιχείο, ως απολογισμός μιας χρονιάς που έφυγε, αφού το 2020 δημιούργησε τις δύσκολες συνθήκες και για την συνέχεια. Έτσι το 2021 ξεκινά με έντονη επιφυλακτικότητα, αίσθημα ανασφάλειας και αυξημένη αβεβαιότητα για όλους τους παράγοντες της κρουαζιέρας παγκοσμίως.
Για τον Οργανισμό Λιμένος Ηρακλείου παρά την θετική εικόνα και τα μηνύματα που κατάφερε να στείλει με τις επιτυχείς προσεγγίσεις που καταγράφηκαν το 2020 στην καρδιά της πανδημίας, από εταιρείες κολοσσούς όπως η TUI CRUISES, η MSC και η Costa Cruises, το 2021 αποτελεί μία χρονιά – πρόκληση.
Αν και ήδη υπάρχει ένα καλεντάρι αφίξεων μικρών μεσαίων και μεγάλων κρουαζιεροπλοίων για το έτος που μόλις ξεκίνησε, οι προγραμματισμένες αφίξεις είναι ήδη μειωμένες. Με βάση τις σημερινές κρατήσεις, αναμένουμε 180 κρουαζιερόπλοια, ενώ υπό κανονικές συνθήκες θα ξεπερνούσαμε τον αριθμό των 200. Ενδεικτικό επίσης είναι ότι πριν από ένα χρόνο, τέτοια εποχή, ο αριθμός αυτός ήταν ακόμα υψηλότερος, προσεγγίζοντας τα 220.
Το λιμάνι του Ηρακλείου δεν θα μπορούσε να αποτελεί εξαίρεση από την όλη αυτή αρνητική συγκυρία, η διοίκηση του Οργανισμού ωστόσο χωρίς χρονικές υστερήσεις και ολιγωρίες, βρίσκεται συνεχώς σε επαφές με μεγάλες εταιρείες του κλάδου, συνάπτει συμφωνίες και μετέχει σε προγράμματα που σκοπό έχουν να καταστήσουν, όπως ποτέ στο παρελθόν, το λιμάνι μας κέντρο κρουαζιέρας στην λεκάνη της Νοτιοανατολικης Μεσογείου.
Πρέπει να σημειωθεί ότι η αρχή της δύσκολης αυτής περιόδου, φέρνει και μία ακόμα στρατηγική εξέλιξη, δεδομένου οτι ο ΟΛΗ Α.Ε. σε συνεργασία με τον Δήμο Ηρακλείου και την CLIA (Cruise Lines International Association) συμμετέχει στο project αξιολόγησης προορισμού αναφορικά με την αειφορία με βάση τα κριτήρια του GSTC (Global Sustainable Tourism Council, Παγκόσμιο Συμβούλιο Αειφόρου Τουρισμού).
ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ 2020
19.998 επιβάτες, με 24 πλοία, σε ισάριθμες προσεγγίσεις. Το λιμάνι του Ηρακλείου έφτασε μέσα στην πανδημία να κατέχει το 1/3 της επιβατικής κίνησης κρουαζιέρας της χώρας, ενώ σύμφωνα με τα επίσημα στατιστικά της ΕΛΙΜΕ αποτέλεσε το πρώτο λιμάνι της Ελλάδος στην διακίνηση επιβατών κρουαζιέρας.
Η TUI Cruises επιλέγει το λιμάνι Ηρακλείου για Homeporting με το πλοίο Mein Schiff 6.
12.065 επιβάτες μεταφέρονται με 60 πτήσεις σε 10 συνεχόμενες Κυριακές από την Γερμανία στο Ηράκλειο (και αντιστρόφως).
Ο ΟΛΗ σε απόλυτο συντονισμό με 6 κρατικούς φορείς, στελέχη της εταιρίας, ground & port agents.
100 εργαζόμενοι, με επικεφαλής συντονιστή ειδικά διαπιστευμένο στέλεχος του ΟΛΗ Α.Ε. σε κάθε βάρδια επιμελούνται για την εξυπηρέτηση και διεκπεραίωση του operation με 1 γιατρό, 20 φύλακες, 1 Υπεύθυνο Ασφαλείας Λιμενικής Εγκατάστασης. Επιπλέον, σε κάθε βάρδια ασχολούνταν 20 άτομα από το σωματείο αποσκευοφορέων, 30 άτομα από τους ground handling agents, ξεναγοί, ναυτιλιακοί πράκτορες κλπ.
12.065 επιβάτες διακινήθηκαν τηρώντας τα αυστηρότερα υγειονομικά πρωτόκολλα.
Τα στοιχεία για τις αφίξεις πλοίων κρουαζιέρας στο λιμάνι του Ηρακλείου το 2020 είναι μικρότερα σε σύγκριση με αυτά του 2019, είναι όμως πολύ καλύτερα από άλλα λιμάνια της Μεσογείου (και φυσικά της Ελλάδας), όπου δεν προσέγγισε κανένα κρουαζιερόπλοιο καθόλη την διάρκεια του 2020.

Σχετικά άρθρα

Ξεκινήστε να γράφετε τον όρο αναζήτηση επάνω και πατήστε enter για Αναζήτηση. Πατήστε ESC για ακύρωση.

Επιστροφή επάνω