Ροή Ειδήσεων

Αδιαπραγμάτευτο Μυστήριο Θείας Ευχαριστίας

Η Ιερά Επαρχιακή Σύνοδος της Εκκλησιάς Κρήτης, την Πέμπτη 7 Μαΐου 2020, συσκέφθηκε για τα έκτακτα μέτρα της πανδημίας του κορωνοϊού, σύμφωνα με τις πρόσφατες αποφάσεις της κυβέρνησης και ανακοινώνει τα ακόλουθα:
1. Από την αρχή αυτής της δοκιμασίας η Εκκλησία της Κρήτης συνέβαλε, με τις Αποφάσεις, τα Ανακοινωθέντα, τις Εγκυκλίους και τις κατευθύνσεις Της προς τον Ιερό Κλήρο και τον ευσεβή Λαό της Μεγαλονήσου, στην υπεύθυνη στάση και αντιμετώπιση αυτής της έκτακτης καταστάσεως, εφαρμόζοντας τα ληφθέντα μέτρα.
2. Είναι γεγονός ότι με πόνο ψυχής ζήσαμε την Αγία και Μεγάλη Εβδομάδα και εορτάσαμε το Πάσχα με τούς Ιερούς Ναούς της Μεγαλονήσου χωρίς πιστούς και με ποικίλα εσωτερικά βιώματα, στον Ιερό Κλήρο και το φιλότιμο Λαό μας. Η θέση αυτή της Εκκλησίας υπήρξε στάση θυσιαστική και είχε ως κίνητρό της την αγάπη και όχι τον φόβο! Υπήρξε απόφαση υπεύθυνης και συνειδητής επιλογής, με μοναδικό σκοπό να διαφυλάξει την έμψυχη εικόνα του Θεού, στο πρόσωπο κάθε ανθρώπου.
Άλλωστε, όπως δήλωσε ρητά ο Παναγιώτατος Οικουμενικός μας Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος, στο πρόσφατο μήνυμά Του, «Αυτό πού κινδυνεύει δεν είναι ἡ πίστη, αλλά οι πιστοί, δεν είναι ὁ Χριστός, αλλά οι Χριστιανοί μας, δεν είναι ὁ Θεάνθρωπος, αλλά εμείς οι άνθρωποι».
3. Η Εκκλησία Κρήτης χαιρετίζει το άνοιγμα των Ιερών Ναών μας για την ατομική προσευχή κατ’ αρχάς και για το προσκύνημα των πιστών, οι οποίοι πρέπει να προσέρχονται, τηρώντας τα μέτρα ασφαλείας και υγιεινής, τα οποία έχει θεσμοθετήσει ἡ Πολιτεία.
Η Εκκλησία Κρήτης προσμένει αγαπητικά τα πιστά παιδιά Της, την Κυριακή, 17η Μαΐου 2020, πού θα τελεσθεί και πάλι ἡ Θεία Λειτουργία με συμμετοχή πιστών.
4. Η Εκκλησία Κρήτης, για μια ακόμη φορά, προτρέπει τις ευπαθείς ομάδες των συνανθρώπων μας, να προσέχουν για όσο χρονικό διάστημα χρειασθεί, ώστε να μη θέτουν τον εαυτό τους και τους άλλους, σε κίνδυνο και δυσκολία. Όλοι οι κληρικοί μας, οι εφημέριοι των Ενοριών, είναι στη διάθεσή τους πάντοτε, για κάθε πνευματική τους ανάγκη.
5. Όπως είναι γνωστό, η Εκκλησία της Κρήτης, απέστειλε επιστολή στον Εξοχ. κ. Κυριάκο Μητσοτάκη, Πρωθυπουργό της Ελλάδος, με κοινοποίηση στην κ. Νίκη Κεραμέως, Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων, για το άνοιγμα των Ιερών Ναών μας και εκφράζομε τη χαρά και την ικανοποίησή μας, διότι εισακούσθηκε το δίκαιο αίτημα αυτό.
Η Εκκλησία της Κρήτης καθημερινά αποδεικνύει έμπρακτα ότι εφαρμόζει όλα τα μέτρα και επιδεικνύει διάθεση συνεργασίας για την προστασία της δημόσιας υγείας, παρά το γεγονός ότι δέχθηκε πολλές φορές και από διάφορα πρόσωπα, κατηγορίες, συκοφαντίες και ειρωνείες. Αυτές τις ομολογουμένως ανάρμοστες συμπεριφορές συγχωρεί, επαναλαμβάνοντας τον λόγο του Κυρίου μας προς τον Θεό Πατέρα, για τούς σταυρωτές Του, «Πάτερ, ἄφες αὐτοῖς, οὐ γάρ οἴδασι τί ποιοῦσιν» (Λουκ. 23,34). 
6. Η Εκκλησία της Κρήτης, επαναλαμβάνει το αδιαπραγμάτευτο και αυτονόητο του Μυστηρίου της Θείας Ευχαριστίας. Η Θεία Κοινωνία είναι το Σώμα και το Αίμα του Χριστού. Τούτο αποτελεί τη βάση της Πίστεώς μας και της κοινής Λατρευτικής και Λειτουργικής ζωής και του δισχιλιόχρονου βιώματος και της εμπειρίας Της. Χωρίς τη Θεία Ευχαριστία δεν υπάρχει Εκκλησία. Η Εκκλησία υπάρχει για να τελεί τη Θεία Λειτουργία!
7. Η Εκκλησία μας εκφράζει την ευαρέσκεια και τις θερμές ευχαριστίες Της προς τις Μοναστικές Αδελφότητες, τον Ιερό Κλήρο και τον ευγενή Λαό της Μεγαλονήσου, για την υπακοή, την υπομονή, τη θυσιαστική αγάπη τους, όλο αυτό το διάστημα της κοινής μας δοκιμασίας. Ο αληθινά πιστός άνθρωπος θυσιάζεται για τούς άλλους και γνωρίζει να ανέρχεται αγόγγυστα στο Γολγοθά του, προσβλέποντας στη βεβαιότητα της Ανάστασης!
Ευχαριστίες εκφράζονται προς τούς αρμόδιους Φορείς της Πολιτείας και την αρμόδια Επιτροπή των Επιστημόνων, για τις συντονισμένες ενέργειες αντιμετώπισης αυτής της πανδημίας.
Επίσης, ευχαριστίες οφείλονται στο Ιατρικό, το Νοσηλευτικό και εν γένει το Προσωπικό των Νοσοκομείων και των Μονάδων Υγείας, των Προνοιακών και άλλων Ιδρυμάτων και τούς εθελοντές, για τον τιτάνιο και υποδειγματικό αγώνα τους. Στην κοινή προσπάθεια, συντάχθηκε με συνέπεια και υπερβάσεις, ολόκληρος ο Ελληνικός Λαός.
Η Εκκλησία Κρήτης επαινεί και συγχαίρει όλους εκείνους από την επιστημονική κοινότητα και κάθε άλλο χώρο, οι οποίοι εξέφρασαν δημόσια, κατά την περίοδο αυτή, το σεβασμό τους στο Μυστήριο της Εκκλησίας και τη βεβαιωμένη πίστη και εμπειρία Της.
Επίσης, καλεί όλους να κατανοήσουν και να σεβαστούν ότι το θέμα της πίστεως είναι προσωπικό για κάθε άνθρωπο, αποτελεί συνταγματικώς κατοχυρωμένο δικαίωμα και ουδείς δικαιούται να το θέτει υπό αμφισβήτηση, με τρόπους πού προσβάλλουν την ελευθερία του ανθρωπίνου προσώπου.
8. Η Ιερά Αρχιεπισκοπή και οι Ιερές Μητροπόλεις της Εκκλησίας Κρήτης στήριξαν και συνεχίζουν να στηρίζουν όλη αυτή την περίοδο έμπρακτα, με διάφορες δωρεές και πρωτοβουλίες, Ιδρύματα, Νοσοκομεία, Κέντρα Υγείας, Γηροκομεία, και άλλες Προνοιακές Δομές, με τη σύμπραξη των κληρικών και άλλων συνεργατών της Εκκλησίας.
Εκφράζουμε προς όλους θερμές ευχαριστίες για τη φιλάνθρωπη έκφραση των αισθημάτων τους και σε αυτή τη δύσκολη περίσταση για τον Τόπο μας. Δόξα τῷ Θεῷ, το φιλότιμο και η ανθρωπιά εκφράσθηκαν πλούσια και υποδειγματικά, για μια ακόμη φορά!
9. Ανακοινώνεται ότι από τη Δευτέρα 11 Μαΐου 2020, οι άνθρωποι θα εξυπηρετούνται κανονικά στα Γραφεία της Ιεράς Αρχιεπισκοπής και των Ιερών Μητροπόλεων της Εκκλησίας Κρήτης, με την τήρηση των εκ του Νόμου προβλεπομένων υγειονομικών μέτρων. Σε όσες περιπτώσεις υπάρχει δυνατότητα ηλεκτρονικός εξυπηρέτησης είναι καλό να επιλέγεται.
10. Ειδικές δεήσεις θα συνεχίσουν να αναπέμπονται στους Ιερούς Ναούς, πριν από την Απόλυση της Θείας Λειτουργίας κάθε Κυριακή, μέχρι την παρέλευση αυτής της δοκιμασίας.
11. Η Ιερά Επαρχιακή Σύνοδος της Εκκλησίας Κρήτης, θα αποστείλει Συνοδική Εγκύκλιο προς το πλήρωμα της Εκκλησίας Κρήτης, η οποία θα αναγνωσθεί την Κυριακή, 17 Μαΐου 2020, σε όλους τούς Ιερούς Ναούς της Μεγαλονήσου, καθώς και Συνοδικό Εγκύκλιο Σημείωμα, με οδηγίες προς τούς κληρικούς και τις Μοναστικές Αδελφότητες, για την περίοδο αυτή.
12. Τέλος, η Εκκλησία Κρήτης, παρακαλεί όλους τούς πιστούς, να επιδείξουμε δύναμη και θάρρος, και να συνεχίσουμε να είμαστε ενωμένοι, μπροστά και στις δυσκολίες πού θα ακολουθήσουν. Να συνδράμουμε με κάθε τρόπο τις ανάγκες των αδελφών μας και να προχωρήσουμε μπροστά, δυνατοί και αλώβητοι!
Η Χάρη του Θεού, με τις πρεσβείες του Αγίου Αποστόλου Τίτου, Πρώτου Επισκόπου Κρήτης και όλων των Αγίων, να μας σκεπάζει και να μας ενδυναμώνει! 

Σχετικά άρθρα

Ξεκινήστε να γράφετε τον όρο αναζήτηση επάνω και πατήστε enter για Αναζήτηση. Πατήστε ESC για ακύρωση.

Επιστροφή επάνω