Ροή Ειδήσεων

Διαδραστική Έκθεση 1821 Σφακίων

Δημιουργία ψηφιακής έκθεσης για την ανάδειξη της ιστορίας της επανάστασης του 1821 στα Σφακιά μέσω αξιοποίησης σύγχρονων διαδραστικών τεχνολογιών αποφάσισε ο Δήμος Σφακίων.
Εγκρίθηκε  από την «Επιτροπή Ελλάδα 2021» στις 24 Δεκεμβρίου του 2020, η Πρόταση «Δημιουργία Ψηφιακής Έκθεσης για την ανάδειξη της Ιστορίας της Επανάστασης του 1821στα Σφακιά, μέσω αξιοποίησης σύγχρονων δια δραστικών τεχνολογιών», σχετική με τους εορτασμούς των 200 ετών από την Επανάσταση του 1821, για την υποβολή στο Πρόγραμμα Ανάπτυξης και Αλληλεγγύης για την Τοπική Αυτοδιοίκηση «ΑΝΤΩΝΗΣ ΤΡΙΤΣΗΣ».
Ο Δήμος Σφακίων αναλαμβάνει με μια πρωτοποριακή πρόταση, στα πλαίσια της Πρόσκλησης ΑΤ 14 στον Άξονα προτεραιότητας «ΠΑΙΔΕΙΑ, ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ, ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ» με τίτλο  και προϋπολογισμό 536.530,00 €.
Το έργο περιλαμβάνει:
1. Ιστορικά γεγονότα της Κρήτης
(Δια δραστική οθόνη αφής (ή video wall) η οποία με κατάλληλή εφαρμογή θα αποτυπώνει σε ιστορικό χάρτη της Κρήτης) – (Βίντεο ντοκιμαντέρ προβαλλόμενο από video projector, σχετικά με τα ιστορικά γεγονότα.)
2. Βιωματική / διαδραστική εμπειρία γνωριμίας της επανάστασης
(Εξερεύνηση αντικειμένων της εποχής), (Παρουσίαση επιλεγμένων ιστορικών προσώπων Δασκαλογιάννης, Ξενουδάκης κ.α.), (Τρισδιάστατες αναπαραστάσεις χώρων [Παναγία Θυμιανή / Φραγκοκάστελλο]), (Αναπαραστάσεις μαχών και ιστορικών γεγονότων – Η μάχη του Φραγκοκάστελου σε εικονική πραγματικότητα)
3. Εκπαιδευτικές δράσεις επισκεπτών
(Ένα διαδραστικό τραπέζι)
4. Διάθεση ψηφιακού περιεχομένου μέσω διαδικτύου
Η πράξη στοχεύει στην ανάδειξη της ιστορίας των Σφακίων γενικότερα της Κρήτης κατά την διάρκεια της Επανάστασης του 1821. Για τη ανάδειξη αξιοποιούνται σύγχρονες ψηφιακές οπτικοακουστικές και δια δραστικές τεχνολογίες.  Σκοπός της πράξης είναι η διατήρηση και προβολή της ιστορίας και της πολιτιστικής κληρονομίας της περιοχής με έμφαση στον εκπαιδευτικό χαρακτήρα.
Ειδικότερα  μέσω της πράξης θα δημιουργηθεί μια ψηφιακή θεματική έκθεση αφιερωμένη στη επανάσταση του 1821 με έμφαση στην ιστορία και τα γεγονότα που διαδραματίστηκαν στα Σφακιά. Η έκθεση θα είναι μόνιμη και θα εγκατασταθεί σε κτήριο που θα διατεθεί από τον Δήμο.
Ο Δήμαρχος Σφακίων κ. Χιωτάκης Μανούσος τόνισε:
«Στόχος της πρότασης αποτελεί η διατήρησης της μνήμης και παράλληλα την προβολής των ιστορικών γεγονότων της περιοχής των Σφακίων στα χρόνια της ελληνικής επανάστασης, καθώς και την ανάδειξη σημαντικών προσωπικοτήτων που σημάδεψαν την ιστορία με την συμμετοχής τους».
Ακόμη εισήμανε: «Αξιοποιούμε τις δυνατότητες της τεχνολογίας για την δημιουργία ενός καινοτόμου πολιτιστικού αγαθού για την τοπική κοινωνία και τους επισκέπτες της περιοχής  και με αφορμή τους εορτασμούς για την συμπλήρωση 200 ετών από την επανάσταση αναδεικνύουμε την ιστορία αλλά και την συμβολή της περιοχής μας στους αγώνες του Έθνους».

Σχετικά άρθρα

Ξεκινήστε να γράφετε τον όρο αναζήτηση επάνω και πατήστε enter για Αναζήτηση. Πατήστε ESC για ακύρωση.

Επιστροφή επάνω