Ροή Ειδήσεων

Διδακτική της βιολογίας

Η «Διδακτική της βιολογίας» κυκλοφορεί από τις Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης, σε επιμέλεια των Κώστα Καμπουράκη, Μαρίντας Εργαζάκη, Κωνσταντίνου Κορφιάτη και Παναγιώτη Κ. Στασινάκη.
          «Εάν γνωρίζεις το επιστημονικό αντικείμενο, τότε μπορείς και να το διδάξεις». Για όσους ενδεχομένως ασπάζονται αυτή την άποψη, το παρόν βιβλίο έρχεται να προβάλει ένα ισχυρό αντεπιχείρημα: «Όχι, δεν είναι έτσι».
Παρατηρούμε συχνά, σε όλον τον κόσμο, εκπαιδευτικούς κάθε βαθμίδας, με επιστημονική κατάρτιση, να μην αντιμετωπίζουν με επιστημονικό τρόπο τη διδασκαλία τους: «Είναι αποτελεσματικός ο τρόπος που διδάσκω; Μπορώ να το ελέγξω εμπειρικά;» Δεν υπάρχει πιο εύκολη δικαιολογία για μαθησιακά αποτελέσματα που δεν είναι ικανοποιητικά από την απόδοση της ευθύνης στους μαθητές, ή στο εκπαιδευτικό υλικό.
          Ωστόσο, η αποτελεσματική διδασκαλία δεν πρέπει να θεωρείται ούτε δεδομένη, ούτε εύκολο να επιτευχθεί. Οι εκπαιδευτικοί έχουν ανάγκη τόσο από επιστημονική όσο και από παιδαγωγική κατάρτιση προκειμένου να επιτύχουν στο διδακτικό τους έργο. Σκοπός της εκπαίδευσης είναι η μάθηση, όχι απλώς η διδασκαλία. Όμως, η αποτελεσματική διδασκαλία προϋποθέτει τη μελέτη ποικίλων θεμάτων όπως τις προαντιλήψεις των μαθητών, τη διδασκαλία με στόχο την εννοιο­λογική αλλαγή, τα αναλυτικά προγράμματα, τον επιστημονικό εγγραμματισμό και πολλά άλλα.
          Το βιβλίο αυτό, γραμμένο από Έλληνες ερευνητές της διδακτικής της βιολογίας με διεθνή παρουσία, έρχεται να καλύψει ένα σημαντικό κενό στην ελληνική βιβλιογραφία, προσεγγίζοντας σχετικά θέματα, αλλά και δίνοντας το στίγμα της διδακτικής της βιολογίας ως πεδίου της εκπαιδευτικής έρευνας. Στόχος του είναι να αποτελέσει διδακτικό βιβλίο στα σχετικά προπτυχιακά και μεταπτυχιακά μαθήματα, αλλά κυρίως ένα σημείο αναφοράς για κάθε εκπαιδευτικό, πρωτίστως αλλά όχι αποκλειστικά της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, που ενδιαφέρεται να διδάξει ουσιαστικά και αποτελεσματικά τη βιολογία, και όχι απλώς να μεταδώσει τις πληροφορίες που περιέχουν τα σχολικά βιβλία.
Γράφουν οι Γεώργιος Αμπατζίδης, Μάρθα Γεωργίου, Μαρίντα Εργαζάκη, Βασιλική Ζόγκζα, Μαριάννα Καλαϊτζιδάκη, Κώστας Καμπουράκης, Ναυσικά Καψαλά, Κωνσταντίνος Κορφιάτης, Ευαγγελία Μαυρικάκη, Παναγιώτης Κ. Στασινάκης.
Η εικόνα εξωφύλλου: Albrecht Dürer, Αριστερό φτερό πουλιού blue-roller (Coracias cyanogaster), 1512. © The Albertina Museum, Vienna.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Σχετικά άρθρα

Ξεκινήστε να γράφετε τον όρο αναζήτηση επάνω και πατήστε enter για Αναζήτηση. Πατήστε ESC για ακύρωση.

Επιστροφή επάνω