Ροή Ειδήσεων

Εκτός λειτουργίας η εστίαση

Επιστολή για άμεση ύπαρξη μέτρων λειτουργίας καθολικά της εστίασης έστειλε προς τον υπουργό Ανάπτυξης κ. Άδωνι Γεωργιάδη και τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας κ. Νίκο Χαρδαλιά ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Χανίων κ. ΑΝτώνης Ροκάκης.
Ειδικότερα η Επιχειρηματική Κοινότητα των Χανίων αγωνιά για την Εστίαση και διεκδικεί επείγουσα και αποτελεσματική στήριξη με την λειτουργία των ημιυπαίθριων χώρων, την διαγραφή του χρέους της ανδημίας προς το Δημόσιο και την ενεργοποίηση της ηλεκτρονικής πλατφόρμας Χρηματοδότησης Επανεκκίνησης.
Συγκεκριμένα η Επιστολή:
«Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,
Ως θεσμικός εκπρόσωπος της Επιχειρηματικής Κοινότητας των Χανίων, θα ήθελα να Σας μεταφέρω την κατ’ αρχήν ικανοποίηση των επαγγελματιών της Εστίασης για το άνοιγμα της Αγοράς μετά την πολύμηνη καταστροφική καραντίνα εξαιτίας της συνεχιζόμενης πανδημίας Covid-19, η οποία σε συνδυασμό με τη δεύτερη συνεχόμενη προβληματική τουριστική περίοδο δημιουργούν οικονομική ασφυξία και αδιέξοδο στην τοπική μας Οικονομία.
Καθώς η πανδημία δεν έχει τεθεί υπό πλήρη έλεγχο από την κυβέρνηση και τις υγειονομικές αρχές της χώρας γίνεται κατανοητό ότι 17.000 περίπου επιχειρήσεις Εστίασης της χώρας, οι οποίες δεν διαθέτουν ανοιχτό χώρο, υποχρεώνονται να παραμείνουν για περισσότερο χρονικό διάστημα κλειστές.
Προς έκπληξή μας δεχόμαστε τις τελευταίες ημέρες πλήθος έντονων διαμαρτυριών από τα μέλη της επιχειρηματικής μας κοινότητας σχετικά με το γεγονός ότι, ενώ η περσινή Κοινή Υπουργική Απόφαση επέτρεπε υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις τη λειτουργία των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος σε υπαίθριους και ημιυπαίθριους χώρους, η ισχύουσα Κ.Υ.Α., η οποία εκδόθηκε στις 29/4/2021, προβλέπει την λειτουργία των εν λόγω καταστημάτων αποκλειστικά σε ανοικτό υπαίθριο χώρο!
Καθώς σημαντικός αριθμός βαριά πληττόμενων επιχειρήσεων Εστίασης των Χανίων (π.χ. εστιατόρια, καφετέριες και αναψυκτήρια) λειτουργούν σε ημιυπαίθριους χώρους (όπως σε βεράντες ή αυλές με στέγαστρα), σχεδόν το 30% των καταστημάτων Εστίασης στην περιφερειακή μας ενότητα τίθεται εκτός λειτουργίας και οδηγείται στην απόλυτη επιχειρηματική καταστροφή.
Επιπλέον, σε προηγούμενες επιστολές μας έχουμε θέσει τα κρίσιμα ζητήματα της επείγουσας χρηματοδότησης για την επανεκκίνηση των επιχειρήσεων της Εστίασης, σε συνδυασμό με την ανάγκη της εκ μέρους της Κυβέρνησης διαγραφής του συσσωρευμένου ιδιωτικού χρέους της Πανδημίας προς το Δημόσιο, το οποίο αποτελεί «εκρηκτική ύλη» στα θεμέλια των επιχειρήσεών μας. Αναμφίβολα, η κυβερνητική απόφαση για χορήγηση κεφαλαίου επανεκκίνησης στον κλάδο ύψους 330 εκατ. ευρώ (ΕΣΠΑ) είναι σημαντική αλλά όχι επαρκής. Η περαιτέρω όμως καθυστέρηση που ανακοινώσατε εχθές για το άνοιγμα της ηλεκτρονικής πλατφόρμας αιτήσεως της ενίσχυσης είναι απαράδεκτη, παρ’ όλο που οι επιχειρήσεις της Εστίασης έχουν ήδη κληθεί να επαναλειτουργήσουν από πολλές ημέρες,.
Παραμένουμε συναινετικά στο πλευρό σας για τη συνδρομή μας στις μεγάλες προκλήσεις που αντιμετωπίζει σήμερα η Κοινωνία και η Επιχειρηματική μας Κοινότητα.
Με εκτίμηση,
Ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Χανίων
Αντώνης Ροκάκης».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Σχετικά άρθρα

Ξεκινήστε να γράφετε τον όρο αναζήτηση επάνω και πατήστε enter για Αναζήτηση. Πατήστε ESC για ακύρωση.

Επιστροφή επάνω