Εκτός «Μη Επιστρεπτέας Προκαταβολής»

Πάνω από 500 επιχειρήσεις Χανιωτών απερρίφθησαν από την «Μη Επιστρεπτέα Προκαταβολή» όταν μία στις τρεις επιχειρήσεις οδεύει προς κλείσιμο, αναφέρει σε Επιστολή του, το Επιμελητήριο Χανίων. Στην Επιστολή προς τον Περιφερειάρχη Κρήτης κ. Σταύρο Αρναουτάκη το Επιμελητήριο έχει συγκεκριμένες προτάσεις όπως κεφάλαιο επανεκκίνησης, επιδότηση ασφαλίστρων και ρύθμιση οφειλών.  

Προς:
Περιφερειάρχη Κρήτης, κ. Σταύρο Αρναουτάκη
Κοινοποίηση:
Ανππεριφερειάρχη Επιχειρηματικότητας, κ. Αντώνη Παπσδερόκη
Περιφερειακό Συμβούλιο Κρήτης
Θέμα: Σημαντικό Βήμα Στήριξης η Ολοκλήρωση της Αξιολόγησης Μη Επιστρεπτέας Ενίσχυσης 2.377 Επιχειρήσεων της Κρήτης με €60 εκατ. & Ανάγκη Επίδειξης Ευελιξίας για τη Διόρθωση Διαδικαστικών Λαθών Επιχειρηματικών Φακέλων.
Επείγουσα η Υλοποίηση της Δέσμευσης της Περιφέρειας Κρήτης νιο Νέο Πρόγραμμα Μη Επιστρεπτέας Χρηματοδότησης, Στοχευμένο στις Πολύ Μικρές Επιχειρήσεις & Επαγγελματίες.
Εκτιμάται ότι το 30% των Πολύ Μικρών Επιχειρήσεων των Χανίων θα Κλείσει Χωρίς Αποτελεσματική Ενίσχυση Μετά τα Αλλεπάλληλα
LockDown.

Αξιότιμε κύριε Περιφερειάρχη,Ενώ η Κοινωνία της Κρήτης βρίσκεται αντιμέτωπη με ένα ακόμα «κύμα» της πανδημίας Covid-19, με την ελπίδα στραμμένη στα επιστημονικά επιτεύγματα και την παγκόσμια προσπάθεια για επαρκή παραγωγή των εμβολίων, η Οικονομία κοι η Επιχειρηματική κοινότητα του νησιού αντιμετωπίζουν διαρκώς τις οδυνηρές συνέπειες αλλεπαλλήλων LockDown. Οι πρώτες εκτιμήσεις και μελέτες των θεσμικών φορέων της Οικονομίας συγκλίνουν στο δραματικό συμπέρασμα ότι τουλάχιστον το 30% των πολύ μικρών επιχειρήσεων βρίσκεται ήδη οε διαδικασία να τερματίσει τη δραστηριότητα του με επιπλέον τραγική επίπτωση σε χιλιάδες θέσεις απασχόλησης
Αποτελεί πραγματικά σημαντική ελπίδα για «ανάσα ρευστότητας» η εκ μέρους σας χθεσινή απόφαση για την ανακοίνωση της ολοκλήρωσης αξιολόγησης και την έγκριση μη επιστρεπτέος επιχορήγησης χρηματοδότησης σε δύο χιλιάδες τριακόσιες εβδομήντα επτά (2.377) επιχειρήσεις της Κρήτης του συνολικού ποσού των 60.012.436,03 ευρώ (Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Κρήτη 2014-2020/ Δράση 3.c.4 «Ενίσχυση Μικρών και Πολύ Μικρών Επιχειρήσεων που επλήγησαν από την πανδημία Covid-19 στην Περιφέρεια Κρήτης»).
Διαπιστώσαμε οπ με την ίδια απόφασή σας απορρίφθηκαν πεντακόσιες πενήντα επτά (557) μη παραδεκτές αιτήσεις χρηματοδότησης ισάριθμων επιχειρήσεων, με σχετική τεκμηρίωση (περιλαμβάνονται οι αιτήσεις που δεν πληρούν τις τυπικές προϋποθέσεις, ή/και έχουν ελλείψεις στα δικαιολογητικά οι οποίες δεν επιτρέπουν την εξαγωγή ασφαλούς συμπεράσματος γιο την ικανοποίηση των τυπικών προϋποθέσεων), συνολικού προϋπολογισμού δημόσιας δαπάνης 14.175.188,60 ευρώ. Εξαιτίας της πρωτοφανούς πίεσης που δέχονται τον τελευταίο χρόνο οι επιχειρήσεις και οι σύμβουλοι τους για την διαχείριση πολύπλοκων και διαφορετικών γραφειοκρατικών διαδικασιών με αντικείμενο τη διεκδίκηση μέτρων στήριξης τους, θα Θέλαμε να σας ζητήσουμε την εξάντληση της ευελιξίας των οργάνων αξιολόγησης κατά την επικείμενη διαδικασία εξέτασης των τυχόν από μέρους τους δίκαιων ενστάσεων.

Κύριε Περιφερειάρχη,
Όπως γνωρίζετε, τα μέχρι σήμερα χρηματοδοτικά εργαλεία ΤΈΠΙΧ Ι, ΤΕΓΙΙΧ ΙΙ και το πρόγραμμα του Ταμείου Εγγυοδοσίας με το οποία επιχείρησε το Ελληνικό Δημόσιο να διοχετεύσει ρευστότητα δια μέσου του τραπεζικού συστήματος απέκλεισε πολύ μικρές υγιείς και βιώσιμες επιχειρήσεις όπως και ελεύθερους επαγγελματίες. Το ίδιο δυστυχώς συνέβη με τις περισσότερες πολύ μικρές επιχειρήσεις της Κρήτης, οι οποίες ξεχωρίζουν ανάμεσα στις (7.995) αιτήσεις χρηματοδότησης που απορρίφθηκαν από το σημερινό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Κρήτη 2014-2020», εξαιτίας της στόχευσης των κριτηρίων του και του περιορισμένου προϋπολογισμού του.
Στις τελευταίες επικοινωνίες μας τον περασμένο χρόνο, όταν ανακοινώσατε το σημερινό Πρόγραμμα Μη Επιστρεπτέας, μετέφερα και σε εσάς και στον Αντιπεριφερειάρχη Επιχειρηματικότητας, κ. Παπαδεράκη, τις έντονες διαμαρτυρίες των μελών μας σχετικά με το διαφαινόμενο αποκλεισμό -για μια ακόμα φορά- των πολύ μικρών επιχειρηματιών από την πολύτιμη ρευστότητα για την επιβίωση τους. Δεν έχω την παραμικρή αμφιβολία ότι αναγνωρίζετε το κρίσιμο πρόβλημα, το πράξατε άλλωστε και με δημόσιες τοποθετήσεις σας, αλλά μέχρι σήμερα στην επιχειρηματική κοινότητα των Χανίων δυστυχώς δεν έχουμε καμία συγκεκριμένη ενημέρωση σχετικά με την τύχη του νέου αναγκαίου στοχευμένου προγράμματος αξιοποίησης επιπλέον αδιάθετων Ευρωπαϊκών κονδυλίων, το οποίο όπως συμφωνήσαμε και στο παρελθόν, οφείλει η Πολιτεία προς τους χιλιάδες πολύ μικρούς επιχειρηματίες και επαγγελματίες της Κρήτης, οι οποίοι βρίσκονται λίγο πριν πέσει η «αυλαία» της δράσης τους στην τοπική Αγορά.
Όπως έχουμε ήδη τονίσει και με προηγούμενες δημόσιες παρεμβάσεις μας από το Επιμελητήριο μας, η Επιχειρηματική κοινότητα των Χανίων, πιο ενωμένη και αποφασισμένη από ποτέ, διεκδικεί από την Ελληνική Πολιτεία και την Περιφέρεια Κρήτης να αναλάβουν επειγόντως την ιστορική ευθύνη γιο να διασφαλίσουν το Αύριο του τόπου και των παιδιών μας. Τώρα είναι πλέον η ώρα της Ελληνικής Πολιτείας να πράξει το δικό της χρέος, χωρίς καθυστερήσεις και χωρίς υπεκφυγές. Από την ολοκληρωμένη δέσμη των 29 προτάσεων μας για την επιβίωση των επιχειρήσεων μας επαναφέρουμε ως στρατηγικού και επείγοντος χαρακτήρα τις εξής:
1. Έκτακτη δημόσια & οριζόντια επιδότηση κεφαλαίου επανεκκίνησης σε αυτοαπασχολούμενους (€3.000), πολύ μικρές (€6.000) και μικρές (€10.000) επιχειρήσεις, οι οποίες υποχρεώθηκαν να κλείσουν ή να περιστείλουν τις δραστηριότητες τους στα αλλεπάλληλα Lockdown. (Εξαιρούνται οι 2.377 ωφελούμενες επιχειρήσεις από το εξελισσόμενο πρόγραμμα επιχορήγησης της Περιφέρειας Κρήτης).
2. Επιδότηση 100% ασφαλιστικών εισφορών ατομικών – μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων μέχρι 30/06/2021, με την προϋπόθεση να μη μειωθεί το προσωπικό τους.
3. Διαγραφή των χρεών τα οποία δημιουργήθηκαν κατά τη διάρκεια της Πανδημίας. Ένταξη των παλαιών οφειλών προς το Δημόσιο σε νέα ρύθμιση έως 120 δόσεις. Παράλληλη επιβράβευση με διαγραφή κατά 30% φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων για τις επιχειρήσεις που δεν θα επιλέξουν να ενταχτούν στο νέο πρόγραμμα.
Βρισκόμαστε – όπως πάντοτε – δυναμικά και συναινετικά στο πλευρό του δύσκολου έργου σος & αναμένουμε με ελπίδα τις νέες κρίσιμες παρεμβάσεις σας.»

Σχετικά άρθρα

Ξεκινήστε να γράφετε τον όρο αναζήτηση επάνω και πατήστε enter για Αναζήτηση. Πατήστε ESC για ακύρωση.

Επιστροφή επάνω