Καινοτόμος εφαρμογή πρόβλεψη όχλησης κουνουπιών

Την καινοτόμο εφαρμογή «MOSQUITO VISION» πρόβλεψης για την αίσθηση όχλησης από τα κουνούπια λειτουργεί πιλοτικά η Περιφέρεια Κρήτης. Πρόκειται για εφαρμογή κινητών τηλεφώνων που μπορεί να έχει κάθε χρήστης δωρεάν (Google Store – Android) και είναι χρήσιμη για όσους κάνουν κάμπινγκ, εργάζονται στην ύπαιθρο, στους καταστηματάρχες της εστίασης κι όσους αποζητούν τη νυχτερινή δροσιά και τα ανοιχτά παράθυρα. Η εφαρμογή αυτή υλοποιεί ένα μοντέλο πρόβλεψης για την αίσθηση όχλησης από τα κουνούπια με τη χρήση τεχνικών εργαλείων τεχνητής νοημοσύνης και κάνει πενθήμερη πρόβλεψη.
Σημειώνεται ότι η Περιφέρεια Κρήτης δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα στο πρόβλημα και μέσα από την «Ολοκληρωμένη Καταπολέμηση Κουνουπιών στην Περιφέρεια Κρήτης για τα έτη 2020-2022». Το έργο είναι σε πλήρη εξέλιξη με δειγματοληψίες και ψεκαστικές παρεμβάσεις για την προστασία του πληθυσμού. Σε συνεργασία με το Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ) και το Ινστιτούτο Μοριακής Βιολογίας και Βιοτεχνολογίας (ΙΜΒΒ), έχει εξειδικευμένη επιστημονική υποστήριξη, εντομολογική επιτήρηση και αξιολόγηση της καταπολέμησης.
Στο πλαίσιο αυτό 800 οικισμοί σε όλη την Κρήτη μελετώνται και αποτυπώνονται σε ειδική εφαρμογή για κινητά τηλέφωνα με λειτουργικό σύστημα Android. Είναι αξιοσημείωτο πως στους 780 οικισμούς η όχληση από τα κουνούπια είναι σχεδόν μηδενική.
Όπως ανέφερε ο Αντιπεριφερειάρχης Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Πολιτικής, Λάμπρος Ν. Βαμβακάς «Τα αποτελέσματα των παρεμβάσεων είναι ιδιαιτέρως ικανοποιητικά. Από τις 25 εντομοπαγίδες που έχουν τοποθετηθεί σε σημεία-κλειδιά σε όλη την Κρήτη έχουν συλλεχθεί 796 κουνούπια τα οποία εστάλησαν για επιδημιολογική επιτήρηση στο ΙΤΕ και κανένα από αυτά δεν ήταν Φορέας του Ιού του Δυτικού Νείλου, Φορέας του Ιού Τσικουνγκούνια ή Φορέας του Πλασμώδιου Ελονοσίας. Επιπροσθέτως, έχουν συλλεχθεί 247 δείγματα ορών από ορνιθοειδή για την παρουσία αντισωμάτων έναντι του Ιού του Δυτικού Νείλου και ήταν όλα αρνητικά. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα του «Πρότυπου Ευρωπαϊκού Συστήματος Έγκαιρης Ειδοποίησης για την αντιμετώπιση του Ιού του Δυτικού Νείλου και άλλων ασθενειών μεταδιδόμενων από κουνούπια» του Αστεροσκοπείου Αθηνών οι πιθανότητες εμφάνισης κρουσμάτων του Ιού του Δυτικού Νείλου σε όλη την Περιφέρεια Κρήτης είναι σχεδόν μηδενικές. Η Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας και οι Διευθύνσεις Δημόσιας Υγείας των Περιφερειακών Ενοτήτων της Περιφέρειας Κρήτης διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στην παρακολούθηση της πορείας υλοποίησης του έργου και στον αποτελεσματικό σχεδιασμό των αντίστοιχων παρεμβάσεων σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης».

Σχετικά άρθρα

Ξεκινήστε να γράφετε τον όρο αναζήτηση επάνω και πατήστε enter για Αναζήτηση. Πατήστε ESC για ακύρωση.

Επιστροφή επάνω