Ροή Ειδήσεων

Παγκόσμιες απώλειες τουριστικής οικονομίας

Η παγκόσμια οικονομία θα μπορούσε να χάσει πάνω από 4 τρισεκατομμύρια δολάρια λόγω του αντίκτυπου του COVID-19 στον τουρισμό, αναφέρει έκθεση της Διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για το Εμπόριο και την Ανάπτυξη (United Nations Conference on Trade and Development – UNCTAD), που παρουσίασε από κοινού με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Τουρισμού του ΟΗΕ (World Tourism Organization UNWTO), στις 30 Ιουνίου 2021.
Η έκθεση αναφέρει ότι ο διεθνής τουρισμός και οι στενά συνδεδεμένοι τομείς του, υπέστησαν εκτιμώμενη απώλεια 2,4 τρισεκατομμυρίων δολαρίων το 2020 λόγω των άμεσων και έμμεσων επιπτώσεων μιας απότομης πτώσης των διεθνών τουριστικών αφίξεων. Επίσης προειδοποιεί ότι μια παρόμοια απώλεια μπορεί να συμβεί φέτος, σημειώνοντας ότι η ανάκαμψη του τουριστικού τομέα θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από την πρόσληψη εμβολίων COVID-19 παγκοσμίως.

Οι αναπτυσσόμενες χώρες πλήττονται από την ανισότητα των εμβολίων
Με τους εμβολιασμούς COVID-19 να είναι πιο έντονοι σε ορισμένες χώρες από άλλες, σύμφωνα με την έκθεση, οι τουριστικές απώλειες μειώνονται στις περισσότερες ανεπτυγμένες χώρες αλλά επιδεινώνονται στις αναπτυσσόμενες χώρες. Τα ποσοστά εμβολιασμού COVID-19 είναι άνισα μεταξύ των χωρών, κυμαινόμενα από κάτω του 1% του πληθυσμού σε ορισμένες χώρες έως άνω του 60% σε άλλες.
Σύμφωνα με την έκθεση, η ασύμμετρη διάθεση εμβολίων μεγεθύνει το οικονομικό πλήγμα που υπέστη ο τουρισμός στις αναπτυσσόμενες χώρες, καθώς θα μπορούσαν να αντιπροσωπεύουν έως και το 60% των παγκόσμιων απωλειών του ΑΕΠ.
Ο τουριστικός τομέας αναμένεται να ανακάμψει γρηγορότερα σε χώρες με υψηλά ποσοστά εμβολιασμού, όπως η Γαλλία, η Γερμανία, η Ελβετία, το Ηνωμένο Βασίλειο και οι Ηνωμένες Πολιτείες, αναφέρει η έκθεση.
Ωστόσο, οι ειδικοί δεν αναμένουν επιστροφή στα διεθνή τουριστικά επίπεδα άφιξης πριν από το COVID-19 έως το 2023 ή αργότερα, σύμφωνα με την UNWTO.
Τα κύρια εμπόδια είναι οι ταξιδιωτικοί περιορισμοί, η αργή συγκράτηση του ιού, η χαμηλή εμπιστοσύνη των ταξιδιωτών και το κακό οικονομικό περιβάλλον.

Αναμένεται απώλεια έως 1,8 τρισεκατομμυρίων δολαρίων το 2021
Η ανάκαμψη του διεθνούς τουρισμού αναμένεται το δεύτερο εξάμηνο του τρέχοντος έτους, αλλά η έκθεση της UNCTAD δείχνει ακόμη απώλεια μεταξύ 1,7 τρισεκατομμυρίων και 2,4 τρισεκατομμυρίων δολαρίων το 2021, σε σύγκριση με τα επίπεδα του 2019.
Τα αποτελέσματα βασίζονται σε προσομοιώσεις που αποτυπώνουν μόνο τις επιπτώσεις της μείωσης του διεθνούς τουρισμού και όχι πολιτικές όπως προγράμματα οικονομικής τόνωσης που μπορούν να μαλακώσουν τον αντίκτυπο της πανδημίας στον τομέα.

Τρία πιθανά σενάρια
Η έκθεση αξιολογεί τις οικονομικές επιπτώσεις τριών πιθανών σεναρίων – όλα αντικατοπτρίζουν τις μειώσεις των διεθνών αφίξεων – στον τομέα του τουρισμού το 2021.
• Το πρώτο, που προβάλλεται από τον UNWTO, αντικατοπτρίζει μείωση κατά 75% στις διεθνείς αφίξεις τουριστών – την πιο απαισιόδοξη πρόβλεψη – με βάση τις τουριστικές μειώσεις που παρατηρήθηκαν το 2020.
Σε αυτό το σενάριο, μια μείωση των παγκόσμιων τουριστικών εσόδων ύψους 948 δισεκατομμυρίων δολαρίων προκαλεί απώλεια στο πραγματικό ΑΕΠ 2,4 τρισεκατομμυρίων δολαρίων, μια αύξηση δυόμισι φορές. Αυτή η αναλογία ποικίλλει σε μεγάλο βαθμό από χώρα σε χώρα, από το ένα έως το τριπλό ή το τετραπλάσιο.
Αυτό είναι ένας πολλαπλασιαστής και εξαρτάται από τις καθυστερημένες σχέσεις στον τομέα του τουρισμού, συμπεριλαμβανομένης της ανεργίας ανειδίκευτης εργασίας, σύμφωνα με την έκθεση.
• Το δεύτερο σενάριο αντικατοπτρίζει μείωση κατά 63% στις διεθνείς αφίξεις τουριστών, μια λιγότερο απαισιόδοξη πρόβλεψη από τον UNWTO.
• Και το τρίτο σενάριο, που διατυπώθηκε από την UNCTAD, εξετάζει ποικίλους ρυθμούς του εγχώριου και περιφερειακού τουρισμού το 2021.
Υποθέτει 75% μείωση του τουρισμού σε χώρες με χαμηλά ποσοστά εμβολιασμού και 37% μείωση σε χώρες με σχετικά υψηλά ποσοστά εμβολιασμού, κυρίως ανεπτυγμένες χώρες και μερικές μικρότερες οικονομίες.

Απώλειες θέσεων εργασίας
Σύμφωνα με την έκθεση, η μείωση του τουρισμού προκαλεί κατά μέσο όρο αύξηση κατά 5,5% της ανεργίας ανειδίκευτης εργασίας, με μεγάλη διακύμανση από 0% έως 15%, ανάλογα με τη σημασία του τουρισμού για την οικονομία.
Η εργασία αντιπροσωπεύει περίπου το 30% των δαπανών τουριστικών υπηρεσιών τόσο στις αναπτυγμένες όσο και στις αναπτυσσόμενες οικονομίες. Τα εμπόδια εισόδου στον τομέα, που απασχολούν πολλές γυναίκες και νέους υπαλλήλους, είναι σχετικά χαμηλά.

Ζημίες χειρότερες από τις αναμενόμενες
Τον Ιούλιο του περασμένου έτους, η UNCTAD υπολόγισε ότι από τεσσάρων έως 12 μηνών ακινητοποίηση στον διεθνή τουρισμό θα κόστιζε την παγκόσμια οικονομία μεταξύ 1,2 τρισ. $ Και 3,3 τρισ. $, Συμπεριλαμβανομένων των έμμεσων δαπανών.
Ωστόσο, οι απώλειες είναι χειρότερες από ό, τι αναμενόταν προηγουμένως, καθώς ακόμη και το χειρότερο σενάριο της UNCTAD που είχε προβλεφθεί πέρυσι αποδείχθηκε αισιόδοξο, με τα διεθνή ταξίδια να είναι χαμηλά περισσότερο από 15 μήνες μετά την έναρξη της πανδημίας.
Σύμφωνα με την UNWTO, οι διεθνείς αφίξεις τουριστών μειώθηκαν κατά περίπου 1 δισεκατομμύριο ή 73% μεταξύ Ιανουαρίου και Δεκεμβρίου 2020. Κατά το πρώτο τρίμηνο του 2021, το Παγκόσμιο Βαρόμετρο Τουρισμού του UNWTO σημειώνει πτώση του 88%.
Οι αναπτυσσόμενες χώρες έχουν φέρει το μεγαλύτερο βάρος των επιπτώσεων της πανδημίας στον τουρισμό. Παρουσιάστηκαν οι μεγαλύτερες μειώσεις στις αφίξεις τουριστών το 2020, εκτιμώμενες μεταξύ 60% και 80%.
Οι περιοχές που πλήττονται περισσότερο είναι η Βορειοανατολική Ασία, η Νοτιοανατολική Ασία, η Ωκεανία, η Βόρεια Αφρική και η Νότια Ασία, ενώ οι λιγότερο επηρεασμένες είναι η Βόρεια Αμερική, η Δυτική Ευρώπη και η Καραϊβική.

Πηγή 8ο τεύχος ΚΡΗΤΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Σχετικά άρθρα

Ξεκινήστε να γράφετε τον όρο αναζήτηση επάνω και πατήστε enter για Αναζήτηση. Πατήστε ESC για ακύρωση.

Επιστροφή επάνω