Πανελλήνια διαδικτυακά Πρωταθλήματα

To 1ο Διαδικτυακό Πανελλήνιο Ανοικτό Ομαδικό Πρωτάθλημα και το 1ο Διαδικτυακό Πανελλήνιο Ομαδικό Πρωτάθλημα Γυναικών προκήρυξε η Ελληνική Σκακιστική Ομοσπονδία (ΕΣΟ) από 20 έως 21 Φεβρουαρίου 2021, με δικαίωμα συμμετοχή έως τις 14 Φεβρουαρίου 2021.
ΣΥΝΘΕΣΗ ΟΜΑΔΩΝ
Η σύνθεση των ομάδων για το ανοικτό πρωτάθλημα είναι τετραμελής χωρίς ηλιακά όρια και για το πρωτάθλημα γυναικών είναι τριμελής χωρίς ηλιακά όρια.
Οι σκακιστές-σκακίστριες κατατάσσονται στις σκακιέρες σύμφωνα με τα παρακάτω κριτήρια σε φθίνουσα σειρά: 1) με το FIDE Standard ELO (Φεβρουάριος 2021) 2) με το πιο πρόσφατο δημοσιευμένο Ελληνικό ΕΛΟ (αν δεν υπάρχει διεθνές).
Όλα τα σωματεία ανεξάρτητα από την κατηγορία στην οποία ανήκουν, έχουν το δικαίωμα να χρησιμοποιήσουν ένα κοινοτικό σκακιστή-τρια ανά ομάδα.
Ρητά διευκρινίζεται ότι, οι Κύπριοι σκακιστές-στριες που έχουν εγγραφεί νόμιμα σε ελληνικό αθλητικό σωματείο που ανήκει στη δύναμη της ΕΣΟ και έχουν Δελτίο Αθλητικής Ιδιότητας με την ένδειξη «ΚΟΙΝΟΤΙΚΟΣ», δεν εμπίπτουν στον παραπάνω περιορισμό και συνεπώς μετέχουν ελεύθερα.
Η δήλωση του κοινοτικού θα πρέπει να έχει γίνει μαζί με τη δήλωση της σύνθεσης.
Τα μέλη των ομάδων πρέπει να έχουν έγκυρο Δελτίο Αθλητικής Ιδιότητας της ΕΣΟ.
ΧΡΟΝΟΣ ΣΚΕΨΗΣ
Ο χρόνος σκέψης για κάθε παίκτη θα είναι 20 λεπτά για την ολοκλήρωση της παρτίδας. Επιπλέον, από την πρώτη κίνηση και για κάθε κίνηση που ολοκληρώνει ο σκακιστής-στρια, παίρνει ακόμη πέντε δευτερόλεπτα (5”) χρόνου σκέψης.
Σκακιστής – σκακίστρια, που δεν έχει προσέλθει για να αγωνιστεί μετά την πάροδο 20 λεπτών από την έναρξη των αγώνων, μηδενίζεται. (άρθρο 6.7 FIDE Laws of Chess).
Απαγορεύονται οι προτάσεις ισοπαλίας σε λιγότερες από 30 κινήσεις (άρθρο 9.1 FIDE Laws of Chess).
ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ
• Σε κάθε συνάντηση η νίκη βαθμολογείται με 2 βαθμούς, η ισοπαλία με 1 βαθμό, και η ήττα με 0 βαθμούς.• Η ήττα χωρίς αγώνα τιμωρείται με αφαίρεση ενός βαθμού (-1).• Σε κάθε σκακιέρα η νίκη χρεώνεται με 1 πόντο, η ήττα με 0 πόντους ενώ στην ισοπαλία οι αντίπαλοι παίρνουν από μισό πόντο (0,5).• Για κάθε ήττα χωρίς αγώνα αφαιρείται μισός πόντος (-0,5) μέχρι να μηδενιστούν όλοι οι πόντοι που συγκεντρώθηκαν (όχι αρνητικοί πόντοι). Σε περίπτωση που κάποιος παίκτης δεν καταφέρει αποδεδειγμένα να αγωνιστεί για τεχνικούς λόγους, δε θα εφαρμόζεται η ποινή.• Το τελικό αποτέλεσμα της συνάντησης καθορίζεται από το σύνολο των πόντων που κατακτούν οι σκακιστές των σωματείων. Νίκη χωρίς αγώνα (α.α.) βαθμολογείται με 2 βαθμούς (σύνολο πόντων 3,5-0 για το ανοικτό και 2,5-0 για το γυναικών).
ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ
Δικαίωμα συμμετοχής έχουν όλα τα σωματεία μέλη της ΕΣΟ. Κάθε σωματείο μπορεί, εφόσον το επιθυμεί, να συμμετέχει με έως και τρεις ομάδες σε κάθε πρωτάθλημα αλλά σε αυτή την περίπτωση ένας παίκτης μπορεί να δηλωθεί μόνο σε μία από τις ομάδες.Όσα σωματεία επιθυμούν να συμμετέχουν θα πρέπει να δηλώσουν εγγράφως στην ΕΣΟ (e-mail: [email protected]) εκδήλωση ενδιαφέροντος για τη συμμετοχή τους στην τελική φάση μέχρι και τις 14 Φεβρουαρίου 2021, δηλώνοντας με πόσες ομάδες θα συμμετέχουν σε κάθε πρωτάθλημα.Το οργανωτικό παράβολο των αγώνων ορίζεται σε:• 40 ευρώ για ένα σωματείο που θα δηλώσει μία ομάδα στο ανοικτό• 60 ευρώ για ένα σωματείο που θα δηλώσει 2 ή 3 ομάδες στο ανοικτό• Δεν υπάρχει παράβολο για τις γυναικείες ομάδες. Κάθε σωματείο μπορεί να δηλώσει μέχρι 3 ομάδες γυναικών.Η καταβολή των οργανωτικών παραβόλων θα πρέπει να πραγματοποιηθεί το αργότερο μέχρι και την Τρίτη 16 Φεβρουαρίου 2021 με κατάθεση στον λογαριασμό της ΕΣΟ που τηρείται στην Εθνική Τράπεζα: 080/480580-13 (ΙΒΑΝ GR 15 0110 0800 0000 0804 8058 013).
ΣΥΣΤΗΜΑ ΑΓΩΝΩΝ  – ΚΑΤΑΤΑΞΗ
Το σύστημα των αγώνων θα ορισθεί με βάση των αριθμό συμμετοχών ανά πρωτάθλημα και σύμφωνα με τον παρακάτω πίνακα:
ΣΥΜΜΕΤΟΧΕΣ           ΣΥΣΤΗΜΑ ΑΓΩΝΩΝ
2        Ματς 4 συναντήσεων3-4     Κυκλικό σύστημα (πουλ) διπλών συναντήσεων5-10    Κυκλικό σύστημα (πουλ)11-19  Ελβετικό 7 γύρων≥20    Ελβετικό 9 γύρωνΓια την τελική κατάταξη σε σύστημα αγώνων πουλ χρησιμοποιούνται κατά σειρά τα εξής κριτήρια:1. Βαθμοί (Match points)2. Πόντοι (Game points)3. Αποτέλεσμα μεταξύ των ισόβαθμων ομάδων4. Κριτήριο Βερολίνου (4, 3, 2, 1)5. Αν όλα τα παραπάνω κριτήρια δε δώσουν αποτέλεσμα για δύο ισόβαθμες ομάδες, νικήτρια θεωρείται η ομάδα που έπαιξε με τα μαύρα στη μεταξύ τους συνάντησηΓια την τελική κατάταξη σε ελβετικό σύστημα αγώνων χρησιμοποιούνται κατά σειρά τα εξής κριτήρια:1. Βαθμοί2. Άθροισμα πόντων επί συνόλου των αγώνων.3. Το άθροισμα Sonneborn – Berger που υπολογίζεται ως εξής: οι βαθμοί κάθε αντίπαλου, εξαιρούμενου του αντίπαλου που συγκέντρωσε τους λιγότερους, πολλαπλασιασμένοι επί τον αριθμό των πόντων (σκορ σκακιέρων) που σημείωσε η ομάδα ενάντια στον συγκεκριμένο αντίπαλο.
Για τον υπολογισμό του αθροίσματος Sonneborn – Berger το «bye» και η νίκη χωρίς αγώνα υπολογίζεται ως ισοπαλία της ομάδας με έναν «εικονικό αντίπαλο» (“virtual opponent” FIDE HB D.ΙΙ.02.G14). Στην έναρξη του συγκεκριμένου γύρου ο «εικονικός αντίπαλος» έχει τους ίδιους βαθμούς και πόντους με την ομάδα. Στη συνέχεια προστίθεται το αποτέλεσμα του αγώνα (1 βαθμός και 10 πόντοι για νίκη α.α., 1 βαθμός και 5 πόντοι για το bye και 0 βαθμοί και 0 πόντοι για ήττα α.α.) και για κάθε επόμενο γύρο προστίθεται 1 βαθμός και 5 πόντοι.4. Άθροισμα των πόντων των αντιπάλων.
5. Άθροισμα των πόντων των αντιπάλων που η ομάδα νίκησε, συν το μισό των πόντων των αντιπάλων με τους οποίους η ομάδα έκανε ισοπαλία.
Σε όλες τις περιπτώσεις κερδίζει το μεγαλύτερο σύνολο.Στη βαθμολογία η ομάδα που παίρνει το «ΒΥΕ» (περίπτωση μονού αριθμού ομάδων) παίρνει 1 βαθμό και 2½ πόντους στο ανοικτό και 1 βαθμό και 2 πόντους στο γυναικών.Διευκρινίζεται ότι, η ποινή της αφαίρεσης 1 βαθμού για την ομάδα που χάνει χωρίς αγώνα (α.α.), εφαρμόζεται στην τελική-συνολική βαθμολογία και δεν επηρεάζει την κλήρωση των ομάδων.
ΑΡΧΙΚΗ ΚΑΤΑΤΑΞΗ – ΣΥΝΘΕΣΕΙΣ
Τα σωματεία που θα μετέχουν θα πρέπει να στείλουν στη γραμματεία της ΕΣΟ (με e-mail: [email protected]) μέχρι τις 16 Φεβρουαρίου 2021 και ώρα 16:00 τα απαραίτητα στοιχεία των παικτών και την βασική σύνθεση ξεχωριστά για κάθε ομάδα που θα πάρει μέρος στα πρωταθλήματα, συμπληρώνοντας ένα ειδικά διαμορφωμένο excel, μαζί με τα στοιχεία του υπεύθυνου κάθε ομάδας (όνομα, email, κινητό). Ο υπεύθυνος της ομάδας δεν μπορεί να είναι παίκτης, συμμετέχει στις τεχνικές συναντήσεις και κάνει τις τυχόν ενστάσεις. Κατά τη διάρκεια των αγώνων δεν έχει κάποιο άλλο ρόλο (δεν υπάρχει αρχηγός ομάδας με την κλασσική έννοια του όρου), αλλά θα πρέπει να είναι διαθέσιμος στο κινητό του για επικοινωνία με τους διαιτητές.Η σύνθεση κάθε ομάδας μπορεί να περιλαμβάνει μέχρι 5 σκακιστές (4 + 1 αναπληρωματικό/ή) για το ανοιχτό πρωτάθλημα και μέχρι 4 σκακίστριες (3 + 1 αναπληρωματική) για το πρωτάθλημα γυναικών. Αθλητής-τρια που δεν έχει δηλωθεί στη σύνθεση δεν μπορεί να αγωνιστεί στο πρωτάθλημα. Κάθε αθλητής μπορεί να δηλωθεί μόνο σε μία ομάδα του σωματείου.Για οργανωτικούς λόγους η σύνθεση των ομάδων θα παραμένει σταθερή σε διαδοχικούς γύρους. Αλλαγή σύνθεσης θα μπορεί να γίνει μόνο πριν τον 1ο γύρο (και θα ισχύει για τους γύρους 1 έως και 4), πριν τον 5ο γύρο (και θα ισχύει για τους γύρους 5 και 6) και πριν τον 7ο γύρο (και θα ισχύει για τους 3 τελευταίους γύρους).Για τους γύρους 1 – 4 η σύνθεση των ομάδων θα πρέπει να κατατεθεί από το προηγούμενο βράδυ και μέχρι τις 23:00, από τον ορισμένο υπεύθυνο μέσω της online φόρμας. Για τους γύρους 5 – 6 και 7 – 9 οι συνθέσεις των ομάδων θα κατατίθενται από τον ορισμένο υπεύθυνο μέσω της online φόρμας, μέχρι 1 ώρα πριν την έναρξη του 5ου και 7ου γύρου αντίστοιχα. Σε περίπτωση που δεν αποσταλεί σύνθεση στο παραπάνω χρονικό διάστημα, θα λαμβάνεται υπόψη η βασική σύνθεση της ομάδας.Στη δήλωση της σύνθεσης θα πρέπει να αναφέρεται για κάθε σκακιστή / σκακίστρια:• ο αριθμός μητρώου ΕΣΟ• ο αριθμός μητρώου FIDE• ο διεθνής βαθμός αξιολόγησης (Φεβρουάριος 2021) ή ο πιο πρόσφατος εθνικός αν δεν υπάρχει διεθνής,• ένα email επικοινωνίας του σκακιστή/σκακίστριας που θα χρησιμοποιήσει για να δημιουργήσει το λογαριασμό στο TorneloΗ αρχική κατάταξη των ομάδων θα γίνει με βάση τον μέσο όρο των μεγαλύτερων ΕΛΟ (4 στο ανοικτό και 3 στο γυναικών). Σημειώνεται ότι για τον υπολογισμό του ΜΟ των ομάδων οι αναξιολόγητοι (χωρίς ΕΛΟ) σκακιστές-σκακίστριες θα υπολογίζονται με τον ελάχιστο βαθμό εθνικής αξιολόγησης: 800.Το χρώμα (ΛΕΥΚΑ ή ΜΑΥΡΑ) της 1ης ομάδας στον 1ο γύρο θα καθορισθεί με κλήρωση που θα πραγματοποιηθεί κατά τη διάρκεια της τεχνικής συνάντησης.
ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΣΚΑΚΙΣΤΙΚΩΝ ΑΓΩΝΩΝ – FAIR PLAY ΚΑΝΟΝΕΣ
• Οι αγώνες θα διεξαχθούν στην διαδικτυακή πλατφόρμα Tornelo.com• Οι παίκτες θα παίζουν υπό την επιτήρηση διαιτητών μέσα από την πλατφόρμα zoom. Οι παίκτες θα πρέπει να έχουν εγκατεστημένο τον ZOOM Client for Meetings (https://zoom.us/download). Η πρόσβαση στο zoom θα γίνεται μέσα από το Tornelo.com και οι παίκτες οφείλουν να συνδέονται 15 λεπτά πριν την έναρξη κάθε γύρου και 30 λεπτά πριν την έναρξη του πρώτου γύρου.• Ο κάθε σκακιστής / σκακίστρια μπορεί να συμμετέχει από τον δικό του χώρο με τις παρακάτω προϋποθέσεις:
Στο δωμάτιο κατά τη διάρκεια της παρτίδας θα βρίσκεται μόνος του
Στο δωμάτιο δεν θα υπάρχει άλλη ηλεκτρονική συσκευή εκτός από αυτή που θα χρησιμοποιεί για την παρτίδα
Επιτρέπεται μόνο η χρήση ηλεκτρονικού υπολογιστή desktop ή laptop με κάμερα και μικρόφωνο (δεν επιτρέπεται κινητό ή tablet)
– Κατά τη διάρκεια της παρτίδας στον υπολογιστή θα εκτελείται μόνο το zoom και ένας browser για το Tornelo
– Ο κάθε παίκτης θα συνδέεται σε ένα συγκεκριμένο τηλεδωμάτιο που θα του υποδειχτεί στο zoom (θα υπάρχει σύνδεσμος μέσα από το tornelo και μπορεί να είναι διαφορετικός σε κάθε γύρο), θα έχει ανοιχτή την κάμερά του και θα διαμοιράζει την οθόνη του καθ’ όλη τη διάρκεια της παρτίδας.• Όταν ένας παίκτης παραβιάζει κάποιον από τους παραπάνω κανόνες θα δέχεται μια προειδοποίηση στο zoom chat και θα ενημερώνεται ο υπεύθυνος της ομάδας.
Αν ο παίκτης συνεχίζει να μην συμμορφώνεται με τις οδηγίες του διαιτητή θα χάνει την παρτίδα.• Σε περίπτωση που «πέσει» ο server η οργανωτική επιτροπή θα κάνει όλες τις απαραίτητες ενέργειες για να αποκατασταθεί το πρόβλημα και:
Όσα παιχνίδια είχαν ολοκληρωθεί το αποτέλεσμα ισχύει
– Μετά από διακοπή εύλογα σύντομου χρονικού διαστήματος, οι παρτίδες θα πρέπει να συνεχίζονται από τη θέση που διακόπηκαν. Σε διαφορετική περίπτωση (υπερβολικά μεγάλη χρονικά διακοπή), ο διαιτητής μπορεί να αποφασίσει την επανέναρξη κάποιων ή όλων των παρτίδων
– Η σταθερότητα της σύνδεσης του κάθε παίκτη με το διαδίκτυο είναι αποκλειστικά δική του ευθύνη. Θα πρέπει να έχει αξιόπιστη διασύνδεση με το διαδίκτυο και προτείνεται όπου είναι δυνατό η διασύνδεση του υπολογιστή να γίνεται με καλώδιο δικτύου (Ethernet) αντί για WiFi. Επίσης, συστήνεται να υπάρχει κινητό τηλέφωνο με διαθέσιμα δεδομένα αλλά έξω από το δωμάτιο που βρίσκεται ο παίκτης το οποίο θα μπορούσε να χρησιμεύσει ως mobile hotspot σε περίπτωση διακοπής της σταθερής σύνδεσης. Κατά μέσο όρο το zoom καταναλώνει 700ΜΒ/hour. Οδηγίες για ενεργοποίηση mobile hotspot μπορείτε να βρείτε εδώ: https://it.auth.gr/el/node/4954• Σε περίπτωση διακοπής της σύνδεσης κάποιου παίκτη: ο παίκτης μπορεί να συνδεθεί μέχρι να τελειώσει ο χρόνος του. Αν δεν τα καταφέρει, τότε χάνει το παιχνίδι από χρόνο (ή είναι ισοπαλία σε περίπτωση έλλειψης υλικού ικανού για ματ από τον αντίπαλο παίκτη). Σε ειδικές περιπτώσεις ο επικεφαλής διαιτητής μπορεί να αποφασίσει διαφορετικά.• Η πλατφόρμα Tornelo έχει ένα κουμπί: call the arbiter διαθέσιμο για τους παίκτες. Το κουμπί σταματάει το ρολόι και ο σκοπός του είναι, όπως και στην πραγματική παρτίδα, να καλέσει τον διαιτητή μόνο για επείγουσες περιπτώσεις. Η τριπλή επανάληψη και ο κανόνας των 50 κινήσεων αναγνωρίζονται αυτόματα από την πλατφόρμα και η παρτίδα λήγει ισοπαλία. Η κατάχρηση του κουμπιού μετά την πρώτη προειδοποίηση θα μπορούσε να οδηγήσει σε απώλεια της παρτίδας.
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΓΩΝΩΝ
Οι αγώνες θα διεξαχθούν σύμφωνα με το παρακάτω πρόγραμμα (σε περίπτωση λιγότερων γύρων το πρόγραμμα θα προσαρμοσθεί και θα ανακοινωθεί εγκαίρως):Πέμπτη 18 Φεβρουαρίου 2021: Τεχνική Συνάντηση 17:00
Σάββατο 20 Φεβρουαρίου 2021:
Τελετή Έναρξης 15:45
1ος Γύρος 16:00
2ος Γύρος 17:30
3ος Γύρος 19:00
4ος Γύρος 20:30
Κυριακή 21 Φεβρουαρίου 2021:
5ος Γύρος 11:00
6ος Γύρος 12:30
7ος Γύρος 16:00
8ος Γύρος 17:30
9ος Γύρος 19:00
ΑΝΑΒΟΛΕΣ
Αναβολές κατά αρχήν δεν χορηγούνται, εκτός εξαιρετικών περιπτώσεων για τις οποίες αποφασίζει η διεύθυνση των αγώνων.
ΕΝΣΤΑΣΕΙΣ
Ένσταση ασκείται σύμφωνα με τα σχετικά άρθρα του Κανονισμού Αγώνων της Ε.Σ.Ο., κατά απόφασης του διαιτητή ή του Επικεφαλής Διαιτητή και κατατίθεται εγγράφως μέσω email στον Διευθυντή Αγώνων και με τηλεφωνική ενημέρωση μαζί με παράβολο ύψους ενενήντα (90) ευρώ (απόδειξη κατάθεσης στο λογαριασμό της ΕΣΟ μέσω web banking).
Η ένσταση ασκείται από το ενδιαφερόμενο Σωματείο, αμέσως μετά τη λήξη της υπόψη συνάντησης και μέσα σε 15 λεπτά.
Σε περίπτωση μερικής ή ολικής αποδοχής της ένστασης το παράβολο επιστρέφεται, ειδάλλως εκπίπτει υπέρ της Ε.Σ.Ο.
Υπεύθυνη για την εκδίκαση της ένστασης είναι η Επιτροπή Ενστάσεων των αγώνων που θα ορισθεί στην τεχνική συνάντηση.
ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΑΓΩΝΩΝ – ΔΙΑΙΤΗΤΕΣ ΑΓΩΝΩΝ
Διευθυντής Αγώνων ορίσθηκε ο Σωτήρης Χριστοδούλου μέλος του ΔΣ της ΕΣΟ, με συντονιστή τον κ. Γιώργο Γεωργόπουλο. Οι Διαιτητές θα ορισθούν από την ΚΕΔ.
ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ ΑΓΩΝΩΝ
Ισχύει το άρθρο 3 «ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ ΑΓΩΝΩΝ» της γενικής προκήρυξης των ομαδικών πρωταθλημάτων για το 2019 (Αριθ. Πρωτ.  10434/13-02-2019).
ΓΕΝΙΚΑ
• Όλοι οι συμμετέχοντες θα λάβουν αναμνηστικό ηλεκτρονικό δίπλωμα συμμετοχής.
• Οι παίκτες των τριών πρώτων ομάδων θα λάβουν ηλεκτρονικά μετάλλια (e-medals).
• Η ΕΣΟ διατηρεί το δικαίωμα να ασκήσει έλεγχο για την πρόληψη και αντιμετώπιση της ηλεκτρονικής υποβοήθησης (Anti cheating measures) σύμφωνα με τις ισχύουσες οδηγίες-συστάσεις της FIDE.
• Αν ένας σκακιστής βρεθεί να κάνει cheating θα χάνει την παρτίδα, θα αποβάλλεται συνολικά από τη διοργάνωση και θα παραπέμπεται στο πειθαρχικό.
• Για κάθε ζήτημα που δεν προβλέπεται από αυτή την Προκήρυξη, τα παραρτήματα της ή από τους κανονισμούς της FIDE και της ΕΣΟ, αρμόδια είναι η διεύθυνση των αγώνων.

Σχετικά άρθρα

Ξεκινήστε να γράφετε τον όρο αναζήτηση επάνω και πατήστε enter για Αναζήτηση. Πατήστε ESC για ακύρωση.

Επιστροφή επάνω