Πολιτιστικό πλήγμα

Τον κίνδυνο να αδρανοποιηθούν έως και να κλείσουν οι πολιτιστικοί σύλλογοι επισημαίνει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Πολιτιστικών Κρητικών Σωματείων (ΠΟΠΚΣ) με επιστολή της προς τον Υπουργό Οικονομικών, Χρήστο Σταϊκουρα και τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη. Αιτία η απαγόρευση των αρχαιρεσιών από την Άνοιξη του 2020 με αποτέλεσμα οι τράπεζες να μην αναγνωρίζουν τα Διοικητικά Συμβούλια και να παγώνουν στην πράξη οι τραπεζικοί τους λογαριασμοί.
Συγκεκριμένα η επιστολή:
«Προς: Υπουργό Οικονομικών, κο Χρήστο Σταϊκουρα
Κοιν.: Γραφείο Πρωθυπουργού κου Κυριάκου Μητσοτάκη
ΘΕΜΑ: Παράταση θητείας Δ.Σ. Πολιτιστικών Συλλόγων για τις τραπεζικές τους συναλλαγές
Αξιότιμε κ. Υπουργέ,
Σας ενημερώνουμε ότι λόγω της πανδημίας Covid-19 και των μέτρων για την αποφυγή του συνωστισμού, δεν έχουν διεξαχθεί εκλογές στα Πολιτιστικά Σωματεία, καθώς και οι απαραίτητες γενικές συνελεύσεις.
Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα τα Δ.Σ να έχουν ξεπεράσει το όριο της θητείας τους, όπως προβλέπεται από το καταστατικό τους.
Ως εκ τούτου τα τωρινά Δ.Σ δεν μπορούν να πραγματοποιήσουν αναλήψεις από τους τραπεζικούς λογαριασμούς των συλλόγων, αφού αυτά τα Δ.Σ δεν αναγνωρίζονται από τις τράπεζες, λόγω της λήξης της θητείας τους. Παρότι οι τράπεζες γνωρίζουν το λόγο που δεν πραγματοποιούνται εκλογές, δεν δείχνουν την απαραίτητη ευελιξία.
Όλα αυτά έχουν σαν συνέπεια οι σύλλογοι να μην μπορούν να λειτουργήσουν ούτε υποτυπωδώς, με κίνδυνο την αναστολή λειτουργίας τους και το κλείσιμο τους.
Παρακαλούμε να εκδοθεί κάποια απόφαση από το Υπουργείο Οικονομικών που θα ορίζει την παράταση για ένα (1) χρόνο της θητείας των υπαρχόντων Δ.Σ. ώστε και υπό αυτές τις αντίξοες συνθήκες να διατηρηθεί άσβεστη η φλόγα του Πολιτιστικού Κινήματος, σε αυτές τις δύσκολες στιγμές».
Σημειώνεται ότι η ΠΟΠΚΣ είναι το μοναδικό Σωματείο Πανελλήνιας εμβέλειας και ο συλλογικός εκφραστής σε δεύτερο βαθμό του πολιτιστικού κινήματος των Κρητικών ανά την Ελλάδα. Τα τελευταία χρόνια η Ομοσπονδία διαγράφει μία λαμπρή και ανοδική πορεία, φτάνοντας σήμερα τα 260 σωματεία, συνεργάζεται με πληθώρα πολιτιστικών ενώσεων και ομοσπονδιών τόσο στην Ελλάδα, όσο και στο εξωτερικό, ενώ αποτελεί βασικό συντελεστή του Παγκοσμίου Συμβουλίου Κρητών.
Οι δραστηριότητες της ΠΟΠΚΣ είναι ποικίλες και έχουν σαν στόχο την διαφύλαξη των ιδιαίτερων πολιτιστικών χαρακτηριστικών, ηθών και εθίμων της ιστορίας της Κρήτης, και την διάδοση και μεταλαμπάδευσή τους στην νέα γενιά. Ειδικότερα τα πλαίσια που κινείται η Ομοσπονδία αφορούν στα Γράμματα, στις Τέχνες, στις Επιστήμες, στο Περιβάλλον, στην Φυσική κληρονομιά στην Κρητική Παράδοση, στην Κρητική διατροφή την διαχρονική αξία τους την οικουμενικότητά τους και την ένταξη τους στις σύγχρονες συνθήκες.

Σχετικά άρθρα

Ξεκινήστε να γράφετε τον όρο αναζήτηση επάνω και πατήστε enter για Αναζήτηση. Πατήστε ESC για ακύρωση.

Επιστροφή επάνω