Προσβολή παγκόσμιου Πολιτιστικού γίγνεσθαι

Η Ιερά Επαρχιακή Σύνοδος της Εκκλησίας της Κρήτης δηλώνει ότι προκαλεί τον αποτροπιασμό η τουρκική προκλητικότητα με την μετατροπή της Μονή της Χώρας σε Ισλαμικό τέμενος.
Συγκεκριμένα:
«Η Ιερά Επαρχιακή Σύνοδος της Εκκλησίας της Κρήτης με αγανάκτηση, συντριβή και βαθύτατο ψυχικό πόνο, ζει τη νέα προσβολή προς την Ορθόδοξη Εκκλησία, προς τον Χριστιανικό Κόσμο και το παγκόσμιο Πολιτιστικό είναι και γίγνεσθαι.
Η Μονή της Χώρας σήμερα, στη συνέχεια της Αγίας Σοφίας, μετατρέπεται σε Ισλαμικό τέμενος.
Τα Μνημεία της Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς δημιουργήθηκαν από Πνευματικούς και Πολιτιστικούς κτήτορες και τα περίφημα ψηφιδωτά στη Μονή της Χώρας, όπως και στην Αγία Σοφία, έχουν Ελληνικές επιγραφές.
Η πρόκληση αυτή γίνεται στις δύσκολες ημέρες της παγκόσμιας πανδημίας, πού προσκαλεί τούς Λαούς, τις Θρησκείες και τούς Πολιτισμούς σε συνεργασία, αλληλοσεβασμό, συνύπαρξη και συμπόρευση και όχι σε συνειδητές, μεθοδευμένες και καταδικαστέες αποφάσεις, πού προσβάλλουν τις θρησκευτικές συνειδήσεις, τις Πολιτιστικές Ταυτότητες, τον διάλογο και τον αλληλοσεβασμό.
Η Εκκλησία της Κρήτης στρέφεται με προσήλωση στη Μητέρα Εκκλησία, τον Πάνσεπτο Οικουμενικό Θρόνο και τον Παναγιώτατο Οικουμενικό Πατριάρχη μας Κύριο Κύριο ΒΑΡΘΟΛΟΜΑΙΟ, εκφράζοντας τη συμπαράσταση και την εγκάρδια προσευχητική ενίσχυση της Ιεραρχίας, του Ιερού Κλήρου, των Μοναστικών Αδελφοτήτων και του φιλογενούς Κρητικού Λαού, με ελπίδα στη φιλανθρωπία και το έλεος του Πανάγαθου Θεού.
Η Εκκλησία της Κρήτης καλεί την Παγκόσμια Κοινότητα να δημιουργήσει το θεσμικό πλαίσιο πού θα διαφυλάττει, θα προστατεύει και θα σέβεται την Ταυτότητα και την Ιστορία των Μνημείων του Παγκόσμιου Πολιτισμού, στα οποία συμπεριλαμβάνεται η Μονή της Χώρας (6ος αἰ.), αλλά και η Αγία Σοφία.»

Σχετικά άρθρα

Ξεκινήστε να γράφετε τον όρο αναζήτηση επάνω και πατήστε enter για Αναζήτηση. Πατήστε ESC για ακύρωση.

Επιστροφή επάνω