Στήριξη Ελληνικού τουρισμού

Τον κώδωνα του κινδύνου αλλά και τις πιέσεις των τουριστικών επιχειρήσεων που δέχονται από ξένα γραφεία, επισημαίνει με επιστολή του προς τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και το Υπουργικό Συμβούλιο, ο κ. Ζαχαρίας Α. Χνάρης, ιδρυτής και Πρόεδρος του Ομίλου CHC – Chnaris Hotel Management, Development & Consulting SA.
Παράλληλα υπογραμμίζει τα έσοδα που θα στερηθεί η Ελληνική κοινωνία και το ίδιο το κράτος από το κύκλο εργασιών που δημιουργεί ο τουρισμός στην χώρα μας και γι΄αυτό αποκτάει επείγουσα προτεραιότητα ο καθορισμός πρωτόκολλου υγείας.
Συγκεκριμένα η επιστολή:
Αξιότιμε κύριε Πρωθυπουργέ, αξιότιμοι κ.κ. Υπουργοί
Ονομάζομαι Ζαχαρίας Α. Χνάρης, είμαι 59 ετών και είμαι ο ιδρυτής και Πρόεδρος του Ομίλου CHC – Chnaris Hotel Management, Development & Consulting SA.
Έχω το Management σε περισσότερες από 40 Ξενοδοχειακές Μονάδες σε Κρήτη, Πάρο, Καλαμάτα, Καρπενήσι και αλλού – κάποιες από αυτές με 12μηνη χρήση και οι περισσότερες με εποχιακή χρήση. Συνεργάζομαι επίσης σχεδόν με όλους τους μεγάλους και μικρούς tour operators της Ευρώπης αλλά και του κόσμου (μπορείτε να δείτε περισσότερα εδώ www.chc.gr κι εδώ www.hotelconsulting.gr).

Σας κοινοποιώ, καλοπροαίρετα, ορισμένες ανησυχίες, την αγωνία μου ουσιαστικά για την επόμενη μέρα στον τουριστικό κλάδο. Θα σας παρακαλούσα να δώσετε τη δέουσα βαρύτητα και θα ήθελα εκ προοιμίου να τονίσω πως, παρά το ότι ως επιχειρηματία με εξυπηρετεί να ανοίξουν τα ξενοδοχεία ΑΜΕΣΑ, με την παρούσα κατάσταση αντιλαμβάνομαι ότι αυτό είναι αδύνατον.
          1. Τα ξενοδοχεία ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΟ αυτά την ΑΘΗΝΑΣ για να συμβουλεύεστε τους θεσμικούς φορείς της πρωτεύουσας και να παίρνετε αποφάσεις. Είναι και τα resort ανά την Ελληνική επικράτεια. Εξαγγείλατε ότι τα ξενοδοχεία 12μηνης χρήσης θα ανοίξουν 1/6/2020 και τα resort καταλύματα θα ανοίξουν 01/7/20. Πως φτάσατε σε αυτή την απόφαση; Πώς γίνεται να επιτρέπεται να ταξιδεύει ένα αεροπλάνο γεμάτο επιβάτες που κάθονται δίπλα – δίπλα (η Διεθνής Ένωση Αερομεταφορών τάσσεται κατά της λύσης των κενών μεσαίων θέσεων στα αεροσκάφη), αλλά συγχρόνως συζητάτε να έλθουν στην Ελλάδα και στα νησιά μας αυτοί οι ίδιοι πελάτες του αεροπλάνου, να τρώνε μεν στο εστιατόριο ανά 2 μέτρα τα 4 άτομα, να τους σερβίρουμε πρωινό, μεσημεριανό, βραδινό στα δωμάτια, να επιτρέπεται η παρουσία τους στην παραλία και στην πισίνα αλλά κρατώντας αρκετά μέτρα αποστάσεις ή με plexi glass ανάμεσα στις ξαπλώστρες, με σερβιτόρους σαν νοσοκόμους, πληρότητες 30% έως 50% και άλλα πολλά. Να σημειώσω εδώ, ότι στα πλοία θα απαγορεύεται η χρήση της μεσαίας θέσης!! Για ποιο λόγο λοιπόν να έρθει ο πελάτης διακοπές στην Ελλάδα και να μην μείνει σπίτι του; Μην λησμονείτε, ότι και εσείς σαν Κυβέρνηση συμβουλεύετε το λαό – και πολύ σωστά πράττετε – να κάνει χρήση του εσωτερικού τουρισμού.
Σε αυτό το σημείο σας αιτιολογώ ότι δεν είναι όλα τα ξενοδοχεία της Ελλάδας όπως στην Αθήνα! Στην Αθήνα ο πελάτης έχει πάρα πολύ μικρή διαμονή μέσος όρος είναι 1-2 νύχτες, ενώ η διαμονή είναι με πρωινό ή ακόμα και μόνο με ύπνο.
Άρα λοιπόν, στην πρωτεύουσα, μπορεί να εφαρμοστεί το σέρβις στο δωμάτιο αλλά μόνο αυτό. Όλα τα υπόλοιπα μέτρα πως θα στηριχτούν ακόμα και από τους ξενοδόχους και των Αθηνών; Μας εκπλήσσει αρνητικότατα, ότι στην αρχή της εμφάνισης της πανδημίας δεν χρειαζόταν η μάσκα, τώρα ξαφνικά γίνεται υποχρεωτική, ενώ την ίδια ώρα λοιμωξιολόγοι λένε ότι η χρήση μάσκας προκαλεί βλάβες στο αναπνευστικό σύστημα.
Στα resort ξενοδοχεία που δουλεύουν ως επί το πλείστων με βάση ALL INCLUSIVE και προσφέρουν υποχρεωτικά 4 γεύματα ημερησίως, πως είναι δυνατόν να επιτευχθεί αυτό; Ποιος θα αναλάβει το τεράστιο κόστος; Μιλάτε λοιπόν για τεράστια αύξηση κόστους λειτουργίας και αντίστοιχα τεράστια μείωση εσόδου!
Για ποιο λόγο να ανοίξει ένα ξενοδοχείο και να γράψει στο τέλος ΖΗΜΙΑ;
Για να πληρώνει το προσωπικό και να μην πληρώνετε εσείς, ανέργους;
Οι ξενοδόχοι – συνεργάτες μου, ζητούν από εμένα να τους συμβουλεύσω αν πρέπει να ανοίξουν ή όχι. Εγώ δεν μπορώ να συμβουλεύσω κάποιον επιχειρηματία να ανοίξει και να παρουσιάσει ΖΗΜΙΕΣ. Άρα λοιπόν οι επιχειρήσεις δεν θα ανοίξουν, θα έχουν break even μηδέν – ZHMIA ΜΗΔΕΝ – ούτε έσοδα αλλά ούτε και έξοδα και η ανεργία θα ξεπεράσει το 1.500.000. Αν συνυπολογίσουμε και άλλο 1.500.000 ηλικιωμένους φτάνουμε στα 3.000.000.  Πέραν των ανέργων θα καταστραφούν οικονομικά και όλα τα μικρομάγαζα τουριστικών ειδών, οι ταβέρνες, μπαρ, μαγαζιά ρούχων, σουβενίρ, καταστήματα κάθε είδους, αγρότες, προμηθευτές, κτλ. Το κράτος λοιπόν δεν θα εισπράξει τίποτα. Τα συμπεράσματα δικά σας…
Σας διαβεβαιώ, ότι δεν θα ανοίξει κανένα Resort Hotel αν δεν λάβετε άμεσα μέτρα επιβίωσης των επιχειρήσεων. Οφείλετε να καθίσετε σε ένα τραπέζι με το επιτελείο σας να συζητήσετε με επιφανείς γνώστες του τουρισμού καθώς και με λοιμωξιολόγους (όπως ακριβώς συνέβη ήδη στην Κύπρο) και να βγάλετε τα πρωτόκολλα με τα οποία θα ενημερωθούν οι tour operators στο εξωτερικό για να ξεκινήσουμε να μιλάμε για τουρισμό τη σαιζόν 2020, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι ανοίξαμε. Κάναμε όμως κάτι!
Οφείλετε να επιδοτήσετε την εργασία και τις εισφορές διαφορετικά δεν θα ανοίξει κανένα ξενοδοχείο είτε είναι 12μηνης χρήσης είτε είναι resort και θα είναι ΥΠΕΥΘΥΝΗ γι’ αυτό η Κυβέρνηση σας.
Επίσης να επιτρέψετε στα ξενοδοχεία που δεν θα καταφέρουν να ανοίξουν, να έχουν το δικαίωμα λειτουργίας των επισιτιστικών τους τμημάτων και μόνο. Πολλά ξενοδοχεία 12μηνης χρήσης ιδιαίτερα στην Αθήνα και στις μεγάλες πόλεις, είναι πιθανόν να μην  λειτουργήσουν. Ας τους επιτραπεί τουλάχιστο η λειτουργία των επισιτιστικών τμημάτων – ακολουθώντας πάντα το πρωτόκολλο υγείας που θα ανακοινώστε – για να κινηθεί λίγο η οικονομία.
Είναι άμεση υποχρέωση σας, διότι όλα τα επαγγέλματα στην Ελλάδα εξαρτώνται από τον τουρισμό.
Λάβετε επίσης υπόψη σας, ότι ο τουρισμός (εάν κάποια στιγμή ξεκινήσει) θα έχει μείωση (στα οικονομικά και όχι στις διανυκτερεύσεις) σε σχέση με πέρσι, ύψους 65%-70%. Τουλάχιστον! Ήδη μεγάλα Γερμανικά γραφεία και όχι μόνο, μας ζητούν μειώσεις τιμών ύψους 50% για τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο με σκοπό να προσπαθήσουν να φέρουν πελάτες!!!! Το email που μας ζητούν αυτές τις εκπτώσεις είναι στη διάθεση σας, αν επιθυμείτε να το χρησιμοποιήσετε για οποιοδήποτε λόγο.

Υπάρχει φυσικά ένα ακόμα μεγάλο ερώτημα: Που θα βρείτε τα χρήματα;
Η «Γερμανική αυτοκρατορία» να εφαρμόσει, ότι κάνει η Αυστραλία και η Αμερική, δηλαδή να κόψει χρήμα! Η «περίφημη Γερμανική αυτοκρατορία» η οποία είναι κατεστραμμένη και προσπαθεί να εκμεταλλευτεί την κατάσταση και να δανείσει πάλι τα κράτη μέλη από τις χρεοκοπημένες ήδη Γερμανικές Τράπεζες. Διαφορετικά για ποιο λόγο να είμαστε μέλος της ΕΕ, τόσο εμείς, όσο και τα άλλα κράτη που πλήττονται από τις οικονομικές συνέπειες της πανδημίας του Covid19; Αν δεν βοηθηθούμε τώρα, ποιος ο λόγος ύπαρξης της Ευρωπαϊκής Ένωσης; Που είναι η Ευρωπαϊκή αλληλεγγύη και υποστήριξη;
Όλα τα παραπάνω, αφορούν όλα τα ξενοδοχεία της Ελλάδος είτε είναι 12μηνης χρήσης είτε εποχιακά. Επιπροσθέτως για τα 12μηνης χρήσης που έχετε εξαγγείλει  ότι ανοίγουν 1/6/2019 χωρίς πρωτόκολλα υγείας (και τα οποία έχουν κλείσει με εντολή απαγόρευσης λειτουργιάς από 13/3/2020) πότε θα γνωρίζουν τις νέες συνθήκες λειτουργίας; Ποιος θα πληρώνει το προσωπικό το οποίο εργαζόταν στα ξενοδοχεία αυτά πριν την επιβολή κλεισίματος και τώρα – όπως μας υποχρεώνετε – πρέπει ένα ποσοστό τους να εργαστεί ξανά; Ποιος θα μας βεβαιώσει ότι θα υπάρχουν πελάτες όταν λάβετε σοβαρά υπόψη σας και ως δεδομένα, όλα αυτά που αναφέρω παραπάνω;
Το πρόβλημα με τα ξενοδοχεία 12μηνης χρήσης είναι πιο σοβαρό από τα εποχιακά ξενοδοχεία, διότι τα εποχιακά δεν έχουν ανοίξει ακόμα και δεν μπορείτε να τα υποχρεώσετε να ανοίξουν, όμως τα 12μηνης τα υποχρεώνετε! Ακόμα και αν λειτουργήσουν με εσωτερικό τουρισμό, δεν υπάρχει περίπτωση επιβίωσης. Θα έχουν τεράστια ζημιά, με αποτέλεσμα να μην υπάρχουν καν το επόμενο έτος, με συνέπεια την ακόμα μεγαλύτερη αύξηση της ανεργίας. Ανεργία που θα φτάσει σε ανεξέλεγκτα νούμερα.
Ακόμη και για τον εσωτερικό τουρισμό που θα μπορούσε άμεσα να ξεκινήσει (για παράδειγμα έχουμε μπροστά μας ένα παραδοσιακά πολύ δυνατό τριήμερο του Αγίου Πνεύματος), δεν γνωρίζει κανένας τι θα γίνει, διότι δεν έχετε ακόμα ανακοινώσει το πρωτόκολλο υγείας. Και βεβαίως θα πρέπει να υπάρξει μια ευελιξία με το προσωπικό, διότι ανοίγοντας και δουλεύοντας το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος μετά μέχρι τέλος Ιουνίου πως θα δουλέψουμε; μόνο με Παρασκευές και Σάββατο. Πως θα πληρώσουμε λοιπόν το προσωπικό όλον τον μήνα Ιούνιο;
Εάν δεν υπάρξει λοιπόν αυτή η ευελιξία δεν θα ανοίξουμε καθόλου τον Ιούνιο και η οικονομία θα χάσει έσοδα που θα μπορούσε να λάβει.
          2. ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΑ ΓΡΑΦΕΙΑ. Τα περισσότερα τουριστικά γραφεία παρουσιάζουν ετησίως τζίρο από τον Απρίλιο/Μάιο έως και τον Οκτώβριο/Νοέμβριο. Το τιμολόγιο εκδίδεται μετά την αναχώρηση του πελάτη οπότε όταν η σαιζόν επίσημα ξεκινά Απρίλιο αντιλαμβάνεστε πότε είναι το έσοδο. Δεν μιλάμε για 5-6 τουριστικά γραφεία που ασχολούνται με σχολικές εκδρομές και εσωτερικό τουρισμό οπότε παρουσιάζουν τζίρο εορτές και αργίες. Μιλάμε για όλα τα τουριστικά γραφεία που διακινούν τον τεράστιο τζίρο των δισεκατομμυρίων και ο οποίος τζίρος δημιουργείται εποχιακά. Από το εξωτερικό όπως ήδη γνωρίζετε, δεν υπάρχει καμία θετική κίνηση για έναρξη της τουριστικής κίνησης. Τα τουριστικά γραφεία λοιπόν έχουν πληγεί το ίδιο όπως και τα τουριστικά καταλύματα (για να μην πω ότι έχουν πληγεί ακόμα περισσότερο, διότι έχουν δώσει και προκαταβολές στα ξενοδοχεία), άρα πρέπει να τα εντάξετε στην υποχρεωτική διακοπή εργασιών. Με τι χρήματα θα πληρώνουν το προσωπικό τους, τις εισφορές, τα ενοίκια κλπ όταν δεν υπάρχει ούτε ένα ευρώ έσοδο; Για να μην πληρώνετε εσείς τους ΑΝΕΡΓΟΥΣ;
          3. Στην ίδια κατηγορία με τα ξενοδοχεία και Τουριστικά γραφεία, βρίσκονται και οι Εταιρείες Management και Οργάνωσης συνεδρίων και όποιες σχετίζονται άμεσα με τον τουρισμό.
ΠΡΕΠΕΙ Άμεσα να παρασχεθεί η δυνατότητα στις πληττόμενες επιχειρήσεις του τουριστικού τομέα (τουριστικά γραφεία, εταιρείες διαχείρισης ξενοδοχείων, εταιρείες οργάνωσης συνεδρίων κλπ) να διατηρήσουν, σε πρώτη φάση μέχρι την 31η Μαΐου 2020 και στη συνέχεια μέχρι και την 30η Ιουνίου το σύνολο του προσωπικού τους σε καθεστώς αναστολής, διότι δεν έχουν καθόλου απασχόληση, καθόλου έσοδο και μόνο υποχρέωση εξόδων.
          4. Αναφερθήκατε σε ΔΑΝΕΙΑ για τις επιχειρήσεις. Δεν έχετε ανακοινώσει ακόμα τις προϋποθέσεις παρότι έχουν υποβληθεί οι αιτήσεις από πολλές επιχειρήσεις. Τι να τα κάνουν όμως τα δανικά χρήματα οι επιχειρήσεις; Τους επιβάλλετε να ανοίξουν και να πληρώνουν το προσωπικό χωρίς να έχουν έσοδα και τους δανείζετε χρήματα για να καλύψουν τα έξοδα και τις ζημιές τους. Δηλαδή τους μεταθέτετε το ΘΑΝΑΤΟ για μετά από ένα-δύο έτη. Αυτά δεν είναι αποτελεσματικά μέτρα αυτά είναι χαρακίρι.

Μετά την αναφορά μου σε όλα τα παραπάνω και με δεδομένο, ότι τα ευρωπαϊκά κράτη με ταξιδιωτικές οδηγίες που βγάζουν προτρέπουν τους πολίτες τους να ταξιδέψουν στη χώρα τους και όχι στο εξωτερικό, καταλήγω στο συμπέρασμα, ότι μόνο εφόσον βρεθεί το φάρμακο έγκαιρα θα μπορέσουν όλες οι τουριστικές επιχειρήσεις να επαναλειτουργήσουν.
Σε καμία άλλη περίπτωση, ότι και να λέει ένα πρωτόκολλο υγείας δεν πρέπει να ανοίξουν οι τουριστικές επιχειρήσεις την 1η Ιουνίου και την 1η Ιουλίου αντίστοιχα, διότι οτιδήποτε και να συμβεί, πάλι ο ξενοδόχος θα την πληρώσει και στο τέλος θα έχει ζημιογόνο αποτέλεσμα.
Στην περίπτωση που οι επιχειρήσεις δεν ανοίξουν, δεν έχουν έσοδα ούτε και έξοδα άρα μηδέν ζημία. Οι υποχρεώσεις όμως πρέπει να ανασταλούν εκατέρωθεν, καθώς επίσης η «Γερμανική Αυτοκρατορία» να κόψει χρήματα όπως το κάνει η Αμερική και η Αυστραλία για να πληρώνονται οι εργαζόμενοι που θα χάσουν τις δουλειές τους. Έτσι μόλις εμφανιστεί το φάρμακο ή το εμβόλιο ξεκινά ο τουρισμός σε υγειές περιβάλλον και θα υπάρξει μια αρμονική συνέχεια στην τουριστική αγορά άρα και σε όλη την επικράτεια κάθε χώρας.

Σε αντίθετη περίπτωση για τους λόγους που πολύ αναλυτικά έχω αναφέρει παραπάνω, είναι πολύ πιθανόν να χαθεί και η επόμενη σαιζόν 2021.
Επίσης ανεξάρτητα με τις οριστικές αποφάσεις, πρέπει
α) Άμεσα να δώσετε λύσεις όσον αφορά την επαναλειτουργία των ξενοδοχειακών καταλυμάτων 12μηνης χρήσης, ειδικότερα σε εργασιακά θέματα αλλά και στο πρωτόκολλο το οποίο πρέπει να αποκλείει σε κάθε περίπτωση ευθύνη του ξενοδόχου (που σημαίνει στην καλύτερη περίπτωση την καταστροφή του) καθώς επίσης να επιτρέψετε τη λειτουργία των επισιτιστικών τμημάτων των ξενοδοχείων που δεν θα καταφέρουν να ανοίξουν για να δεχτούν διαμονή πελατών.
β) Να επαναπροσδιορίσετε τη λειτουργία των εποχιακά τουριστικών καταλυμάτων λαμβάνοντας υπόψη πολύ σοβαρά τις ταξιδιωτικές οδηγίες για τα ταξίδια, τις πτήσεις και τα πρωτόκολλα υγείας όλων των κρατών σε συνάρτηση με τις αποφάσεις των tour operators και
γ) Άμεσα να παρασχεθεί η δυνατότητα στις πληττόμενες επιχειρήσεις του τουριστικού τομέα (τουριστικά γραφεία, εταιρείες διαχείρισης ξενοδοχείων, εταιρείες οργάνωσης συνεδρίων κλπ) να διατηρήσουν, σε πρώτη φάση μέχρι την 31η Μαΐου 2020 και στη συνέχεια μέχρι και την 30η Ιουνίου το σύνολο του προσωπικού τους σε καθεστώς αναστολής, διότι δεν έχουν καθόλου απασχόληση, καθόλου έσοδο και μόνο υποχρέωση εξόδων.
Σας έχω συνημμένα στο παρακάτω link, ένα άρθρο μου που δημοσιεύθηκε πριν 10 περίπου ημέρες. Ίσως σας ενδιαφέρει:
https://money-tourism.gr/ellinikos-toyrismos-ora-miden-tin-varia-viomichania-tis-elladas/
Κύριε Πρωθυπουργέ, κ.κ. Υπουργοί.
Ζητώ την κατανόησή σας εάν σας κούρασα. Όλα όμως τα παραπάνω, δεν είναι θεωρίες. Δεν είναι εικασίες. Είναι η πραγματικότητα που σήμερα βιώνει ο τουριστικός κλάδος της χώρας μας. Είναι η επόμενη μέρα, έτσι ακριβώς όπως ξημερώνει για πολλές εκατοντάδες χιλιάδες οικογενειών της πατρίδας μας.
Στο χέρι σας είναι να αλλάξουν τα δεδομένα. Και να δώσετε ξανά ζωή στην μεγαλύτερη πηγή εσόδων της χώρας μας: Στον Ελληνικό τουρισμό!

Με εκτίμηση
Ζαχαρίας Α. Χνάρης

Σχετικά άρθρα

Ξεκινήστε να γράφετε τον όρο αναζήτηση επάνω και πατήστε enter για Αναζήτηση. Πατήστε ESC για ακύρωση.

Επιστροφή επάνω