Συλλήψεις διακινητών απομιμητικών προϊόντων

[χρόνος ανάγνωσης 1 λεπτό]

Η Ελληνική Αστυνομία συμμετείχε σε διεθνούς κλίμακας αστυνομική επιχείρηση για την καταπολέμηση της διακίνησης απομιμητικών προϊόντων και συγκεκριμένα στην επιχείρηση «Fake Star» που πραγματοποιήθηκε το 2022 με τη συμμετοχή της Διεύθυνσης Οικονομικής Αστυνομίας στο πλαίσιο της προτεραιότητας «Empact». Η επιχείρηση υλοποιήθηκε με τη συνεργασία αστυνομικών Αρχών από 17 χώρες, Ευρωπαϊκών Οργανισμών και εκπροσώπων βιομηχανιών, παρόχων οικονομικών υπηρεσιών και ηλεκτρονικού εμπορίου, υπό τον συντονισμό της Ισπανικής Αστυνομίας. Συνελήφθησαν συνολικά 378 άτομα, διενεργήθηκαν 3.921 έρευνες, ενώ κατασχέθηκαν 1.956.607 απομιμητικά προϊόντα συνολικής αξίας 87.080.164 ευρώ. 
            Στην επιχείρηση συμμετείχαν αστυνομικές Αρχές από 17 χώρες (Βέλγιο, Βουλγαρία, Ιρλανδία, Ελλάδα, Ισπανία, Γαλλία, Ιταλία, Κύπρος, Ουγγαρία, Μάλτα, Πολωνία, Πορτογαλία, Ρουμανία, Σλοβακία, Σερβία, Ουκρανία και Ηνωμένο Βασίλειο), οι Ευρωπαϊκοί Οργανισμοί (EUROJUST, EUROPOL, FRONTEX, OLAF και EUIPO), εκπρόσωποι των βιομηχανιών ενδυμάτων και υποδημάτων, πάροχοι οικονομικών υπηρεσιών, συνεταιρισμοί και μεσάζοντες ηλεκτρονικού εμπορίου.
            Ειδικότερα, διενεργήθηκαν 3.921 έρευνες και συνελήφθησαν 378 άτομα, στο πλαίσιο των οποίων σχηματίστηκαν 646 ποινικές και 1.311 διοικητικές υποθέσεις, ενώ κατασχέθηκαν 1.956.607 απομιμητικά προϊόντα συνολικής αξίας 87.080.164 ευρώ. Όπως προέκυψε, τα απομιμητικά προϊόντα προέρχονταν κυρίως από Χώρες εκτός Ευρώπης και συγκεκριμένα Κίνα, Χονγκ Κονγκ, Τουρκία και Βιετνάμ, προβάλλονταν κυρίως μέσω των Μέσων Κοινωνικής Δικτύωσης και διακινούνταν συνήθως μέσω ηλεκτρονικών καταστημάτων, με την πλειονότητα των κατασχέσεων να αφορά αθλητικά προϊόντα και προϊόντα πολυτελείας (ρολόγια, τσάντες, πορτοφόλια και αρώματα).  
            Στη χώρα μας, το Β’ εξάμηνο του 2022, από την Ελληνική Αστυνομία και τις Εθνικές Τελωνειακές Αρχές, κατασχέθηκαν 79.818 τεμάχια απομιμητικών προϊόντων και συνελήφθησαν 38 άτομα, ενώ το Α’ εξάμηνο, εκτός δράσης, με πρωτοβουλία της Ελληνικών Αρχών, για την αντιμετώπιση του φαινομένου, κατασχέθηκαν 418.876 τεμάχια και συνελήφθησαν 40 άτομα.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Σχετικά άρθρα

Ξεκινήστε να γράφετε τον όρο αναζήτηση επάνω και πατήστε enter για Αναζήτηση. Πατήστε ESC για ακύρωση.

Επιστροφή επάνω