Τριήμερο καινοτομίας για όλους

Η αναπτυξιακή προοπτική της Κρήτης, η βελτίωση της ζωής των κατοίκων είναι στο δρόμο της ανάπτυξης προϊόντων και υπηρεσιών υψηλής προστιθέμενης αξίας που ενσωματώνουν γνώση, και σε αυτό συμβάλουμε με το Τριήμερο του InnoDays 2022, υπογραμμίζει ο κ. Αντώνης Παπαδεράκης Αντιπεριφερειάρχης Επιχειρηματικότητας, Εμπορίου, Καινοτομίας και Κοινωνικής Οικονομίας σε συνέντευξη στην Ψηφιακή Επιχειρηματική Πύλη ΚΡΗΤΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ.
Ερ. Ποιος ο λόγος πραγματοποίησης του InnoDays – Crete;  
          Είναι γνωστό ότι το οικοσύστημα καινοτομίας της Κρήτης τα τελευταία  4-5 χρόνια έχει σημειώσει σημαντικά βήματα και κατατάσσεται στην υψηλή κατηγορία μεταξύ των Ευρωπαϊκών Περιφερειακών οικοσυστημάτων. Χαρακτηριστικά, το 2019 η Κρήτη στον Ευρωπαϊκό πίνακα καινοτομίας χαρακτηρίστηκε ως η μοναδική ισχυρά καινοτόμος (strong innovator) περιφέρεια της χώρας, ενώ σύμφωνα με την τελευταία έκθεση του Εθνικού Κέντρου Τεκμηρίωσης, είναι η πρώτη περιφέρεια της χώρας σε όλους τους δείκτες μετά την Αττική και την Κ. Μακεδονία.
          Είναι ιδιαίτερα σημαντικό επίσης το γεγονός ότι, τα τελευταία χρόνια αναπτύσσεται ένας ισχυρός πόλος νεοφυών επιχειρήσεων υπερ-υψηλής τεχνολογίας με σημαντική διείσδυση στην Ευρωπαϊκή και όχι μόνο αγορά.
          Σύμφωνα με τα στοιχεία του Elevate Greece για το 2021,το 7% των νεοφυών επιχειρήσεων της χώρας βρίσκεται στη Κρήτη, ποσοστό υψηλότερο μετά από αυτό της Αττικής και την Κεντρικής Μακεδονίας.
            Με τις μέρες Καινοτομίας –InnoDays η Περιφέρεια Κρήτης επιδιώκει:  
           
1. Να αναδείξει και να προβάλλει τα μέχρι σήμερα επιτεύγματα της προσπάθειας των επιμέρους συντελεστών του οικοσυστήματος. Των Ινστιτούτων και Εργαστηρίων όλων των Ακαδημαϊκών – Ερευνητικών Ιδρυμάτων της Κρήτης με τους τεχνοβλαστούς και τις spin-off επιχειρήσεις, των νεοφυών επιχειρήσεων και των εγκαθιδρυμένων επιχειρήσεων της Κρήτης με τα καινοτόμα προϊόντα τους.
          2. Να ενισχύσουμε την δυναμική του οικοσυστήματος μέσω της αλληλο-γνωριμίας των ερευνητών και επιχειρηματιών ώστε μέσα από την ανάπτυξη συνεργασιών και συνεργειών, να ενισχύσουμε την ανατροφοδότηση αυτής της δυναμικής. Αυτά, πέρα των άλλων, τα υποστηρίζουμε στο InnoDays και μέσω των Β2Β συναντήσεων που οργανώνονται. 
          3. Να δώσουμε την ευκαιρία στις επιχειρήσεις για πιο άμεση πληροφόρηση των ευκαιριών χρηματοδότησης μέσω των Προγραμμάτων ΕΣΠΑ, του Ταμείου Ανάκαμψης, Τραπεζών ή άλλων θεσμικών κεφαλαίων αλλά και επαφής με τους μηχανισμούς υποστήριξης και εκκόλαψης νέων επιχειρηματικών εγχειρημάτων. 
          4. Να ενημερωθούν όλοι, ερευνητές, επιχειρηματίες αλλά και απλοί πολίτες μέσα από τις παρουσιάσεις και τα στρογγυλά τραπέζια για τις προκλήσεις τις νέας ψηφιακής εποχής και της πράσινης μετάβασης. Για την έξυπνη Γεωργία, την υγεία, τον ευφυή Τουρισμό, το περιβάλλον, την κυκλική οικονομία και πολλά άλλα.
Ερ. Ποιο το όφελος των επιχειρήσεων που συμμετέχουν;
          Όπως ήδη ανέφερα είναι η προβολή τους στους επισκέπτες ,η δυνατότητα άμεσης επαφής με κεντρικούς φορείς και κυρίως η δυνατότητα γνωριμίας και διάδρασης με το κόσμο της έρευνας και της καινοτόμου επιχειρηματικότητας.  
Ερ. Τι θα αποκομίσουν οι επισκέπτες;  
        Οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν καινοτόμα προϊόντα και εφαρμογές από τις πάνω από 80 επιχειρήσεις που συμμετέχουν και τα 30 Ινστιτούτα και Κέντρα των Ιδρυμάτων. Να αντλήσουν πληροφορίες από 23 περίπου Φορείς ,Οργανισμούς και Μηχανισμούς στήριξης της επιχειρηματικότητας. Να παρακολουθήσουν κάποιες από τις 35 παρουσιάσεις επιχειρήσεων ή Οργανισμών και κυρίως να παρακολουθήσουν το Συνεδριακό σκέλος του InnoDays με πάνω από 25 διαλέξεις και στρογγυλά τραπέζια.  
Φιλοδοξούμε ο κάθε επισκέπτης φεύγοντας να είναι πιο πληροφορημένος, γεμάτος με νέες ιδέες και πιο ενισχυμένη την αυτοπεποίθηση και οι επιχειρηματίες, ιδιαίτερα οι νέοι και οι μικροί επιχειρηματίες, με ενισχυμένη την επιχειρηματική τους ικανότητα.
Ερ. Ποιο το αποτύπωμα για τον κάτοικο του νησιού;  
        Μιλάμε για την Κρήτη της γνώσης και της παραγωγής. Αυτό όχι τυχαία. Γνωρίζουμε ότι η αναπτυξιακή προοπτική της Κρήτης η βελτίωση της ζωής των κατοίκων είναι στο δρόμο της ανάπτυξης προϊόντων και υπηρεσιών υψηλής προστιθέμενης αξίας που ενσωματώνουν γνώση. Προϊόντα και υπηρεσίες που παράγονται με μικρότερο περιβαλλοντικό και ενεργειακό αποτύπωμα και μέσα από καλά αμειβόμενες θέσεις απασχόλησης. Αυτόν δρόμο θέλουμε να φωτίσουμε στη Κρήτη και μέσα από το Τριήμερο του InnoDays στις 25 έως 27 Νοεμβρίου στο Διεθνές Εκθεσιακό Κέντρο στις Γούρνες Ηρακλείου.
Ένα τριήμερο καινοτομίας για όλους!!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Σχετικά άρθρα

Ξεκινήστε να γράφετε τον όρο αναζήτηση επάνω και πατήστε enter για Αναζήτηση. Πατήστε ESC για ακύρωση.

Επιστροφή επάνω