Ψηφιακό Ευρώ

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) θα δημοσιεύσει μια ολοκληρωμένη ανάλυση την άνοιξη του 2021 για την έκδοση ενός ψηφιακού ευρώ ενώ παράλληλα το Ευρωσύστημα θα συνεχίσει να εκδίδει μετρητά σε κάθε περίπτωση.
Η ειδική ομάδα του Ευρωσυστήματος, συγκεντρώνοντας εμπειρογνώμονες από την ΕΚΤ και 19 εθνικές κεντρικές τράπεζες της ζώνης του ευρώ, εντόπισε πιθανά σενάρια που θα απαιτούσαν την έκδοση ενός ψηφιακού ευρώ. Αυτά τα σενάρια περιλαμβάνουν την αυξημένη ζήτηση για ηλεκτρονικές πληρωμές στη ζώνη του ευρώ που θα απαιτούσε ένα ευρωπαϊκό ψηφιακό μέσο πληρωμής χωρίς κίνδυνο, μια σημαντική μείωση της χρήσης μετρητών ως μέσου πληρωμής στη ζώνη του ευρώ, την έναρξη των παγκόσμιων ιδιωτικών μέσων πληρωμών που θα μπορούσαν να εγείρουν ρυθμιστικούς προβληματισμούς και να θέσουν κινδύνους για τη χρηματοοικονομική σταθερότητα και την προστασία των καταναλωτών, καθώς και μια ευρεία υιοθέτηση ψηφιακών νομισμάτων κεντρικής τράπεζας που εκδίδονται από άλλες κεντρικές τράπεζες.
Ένα ψηφιακό ευρώ θα συνδυάζει την αποτελεσματικότητα ενός ψηφιακού μέσου πληρωμής με την ασφάλεια των χρημάτων της κεντρικής τράπεζας. Η προστασία της ιδιωτικής ζωής θα ήταν βασική προτεραιότητα, έτσι ώστε το ψηφιακό ευρώ να μπορεί να συμβάλει στη διατήρηση της εμπιστοσύνης στις πληρωμές στην ψηφιακή εποχή.

Σχετικά άρθρα

Ξεκινήστε να γράφετε τον όρο αναζήτηση επάνω και πατήστε enter για Αναζήτηση. Πατήστε ESC για ακύρωση.

Επιστροφή επάνω