Έναρξη εποχής Grimaldi

[χρόνος ανάγνωσης 1 λεπτό και 20 δευτ.]

Την Τετάρτη 19 Σεπτεμβρίου 2024, ξεκινά μια νέα εποχή για το λιμάνι του Ηρακλείου, καθώς η επίσημη τελετή παραχώρησης σηματοδότησε την έναρξη της 38χρονης διαχείρισής του από τον Όμιλο Grimaldi. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στον επιβατικό σταθμό του λιμένα, με την παρουσία πολιτικών και οικονομικών παραγόντων.
          Αισιόδοξος για το μέλλον του λιμανιού ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Grimaldi Euromed S.p.A., Εμμανουέλ Γκριμάλντι, τονίζοντας ότι το λιμάνι θα εξελιχθεί σε σημείο αναφοράς για τα ελληνικά λιμάνια. Επεσήμανε ότι η ανάπτυξη του λιμένα θα φέρει περισσότερη κίνηση, τουρισμό, θέσεις εργασίας και οικονομικά οφέλη, με προτεραιότητα τις «πράσινες» παρεμβάσεις και τον οικολογικό προσανατολισμό.
            Ο Υπουργός Ναυτιλίας, Χρήστος Στυλιανίδης, υποστήριξε πως η σημερινή μέρα είναι «μεγάλη για το Ηράκλειο και την Ελληνική Οικονομία», σημειώνοντας ότι η συνεργασία δημόσιου και ιδιωτικού τομέα είναι πλέον ευρέως αναγνωρισμένη ως ωφέλιμη για τους πολίτες και την οικονομία της χώρας.
          Ο Υπουργός Οικονομίας, Κωστής Χατζηδάκης, κατά τον χαιρετισμό του, τόνισε τη σημασία αυτής της παραχώρησης, σημειώνοντας πως «το λιμάνι του Ηρακλείου ανεβαίνει κατηγορία». Ο κ. Χατζηδάκης χαρακτήρισε τη συμφωνία «στρατηγικής σημασίας», συνεχίζοντας την αναβάθμιση των λιμανιών της χώρας μετά τον Πειραιά και τη Θεσσαλονίκη. Υπογράμμισε, επίσης, τη συναισθηματική αξία της υπογραφής της σύμβασης για τον ίδιο και τους Κρητικούς. 
          Η συμφωνία παραχώρησης, που επικυρώθηκε από το Ελληνικό Κοινοβούλιο τον Ιούλιο, προβλέπει την απόκτηση του 67% των μετοχών του λιμανιού από τον Όμιλο Grimaldi έναντι 80 εκατομμυρίων ευρώ. Το ΤΑΙΠΕΔ διατηρεί το 33% των μετοχών και θα συνεργαστεί με τον νέο επενδυτή για την ανάπτυξη του λιμένα, με στόχο την ενίσχυση της οικονομίας της Κρήτης και της χώρας.
          Ο Όμιλος Grimaldi αναλαμβάνει τη διαχείριση του κεντρικού λιμένα, όπου περιλαμβάνονται οι σταθμοί κρουαζιέρας, ακτοπλοΐας και φορτίου, ενώ βάσει της σύμβασης θα επενδύσει σε υποδομές, όπως κτίρια για το Λιμενικό Σώμα και την πλοηγική υπηρεσία.
          Η διαχείριση των μη παραχωρούμενων περιοχών του λιμένα, όπως ο Ενετικός Λιμένας, τα αλιευτικά καταφύγια, οι εξωμετρικές ζώνες και οι εγκαταστάσεις πετρελαιοειδών, περνά στο Λιμενικό Ταμείο, το οποίο συστάθηκε ως νομικό πρόσωπο δημοσίου δικαίου.
          Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν ο Διευθύνων Σύμβουλος του ΤΑΙΠΕΔ, Δ. Πολίτης, ο Διευθύνων Σύμβουλος του Υπερταμείου, Γρ. Δημητριάδης, ο Διευθύνων Σύμβουλος των Μινωικών Γραμμών, Λ. Σιγάλας, καθώς και εκπρόσωποι της πολιτικής ηγεσίας, της τοπικής αυτοδιοίκησης και των Σωμάτων Ασφαλείας.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Σχετικά άρθρα

Ξεκινήστε να γράφετε τον όρο αναζήτηση επάνω και πατήστε enter για Αναζήτηση. Πατήστε ESC για ακύρωση.

Επιστροφή επάνω