Το Μεσογειακό Αγρονομικό Ινστιτούτο Χανίων (ΜΑΙΧ), συμμετέχει στο νέο μεταπτυχιακό πρόγραμμα για την Έξυπνη Γεωργία που βρίσκεται υπό ανάπτυξη, με σκοπό να βελτιώσει την εξειδίκευση της έξυπνης γεωργίας για τις μελλοντικές γενιές.
Η γεωργία είναι μια αρχαία δραστηριότητα που έχει διαμορφώσει την κοινωνία μας και μας επέτρεψε να εξελιχθούμε. Τα τελευταία χρόνια έχει σημειώσει μεγάλη εξέλιξη, τροφοδοτούμενη από τις νέες επιστημονικές ανακαλύψεις και τις επακόλουθες τεχνολογικές εξελίξεις. Η γεωργία ακριβείας αποτελεί μία από τις νεότερες εξελίξεις σε αυτόν τον τομέα. Συνίσταται από τη χρήση της τελευταίας τεχνολογίας για την παρακολούθηση των καλλιεργειών και των συνθηκών του εγγύτερου περιβάλλοντος σε πραγματικό χρόνο, με απώτερο στόχο την βελτιστοποίηση των αποφάσεων διαχείρισης, ώστε να ενισχυθεί η παραγωγικότητα και η βιωσιμότητα των καλλιεργειών, κάτω από δύσκολες περιβαλλοντικές συνθήκες. Η αυξανόμενη δημοτικότητα της πρακτικής αυτής ανάμεσα στους αγρότες, σε συνδυασμό με την αυξημένη ζήτηση της αγοράς, δημιούργησε την ανάγκη για επαγγελματίες με υπόβαθρο τόσο στη γεωργία όσο και στη μηχανική του IoT (Internet of Things). Για να αντιμετωπιστεί το κενό αυτό, ένα νέο μεταπτυχιακό πρόγραμμα για την Έξυπνη Γεωργία βρίσκεται υπό ανάπτυξη. Χρηματοδοτούμενο από το πρόγραμμα ERASMUS+ της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, το έργο «TERRATECH» φέρνει κοντά έξι ακαδημαϊκά ιδρύματα, πέντε μικρο-μεσαίες επιχειρήσεις, ένα ερευνητικό κέντρο και δύο φορείς σχετικούς με γεωργία/καλλιέργεια, από όλη την Ευρώπη και συγκεκριμένα την Αυστρία, τη Βουλγαρία, τη Γαλλία, την Ελλάδα, την Ουγγαρία, την Ιταλία, τη Λετονία, την Ολλανδία, την Πορτογαλία και την Ισπανία.
Το έργο στοχεύει στην ανάπτυξη ενός προηγμένου διαδραστικού πιστοποιημένου προγράμματος μεταπτυχιακού επιπέδου (MSc), που σχετίζεται με τις Αγροτικές IoT εφαρμογές, που θα παρέχει στους εκπεδαιυόμενους τις απαραίτητες δεξιότητες και γνώσεις για να εργαστούν στην ακμάζουσα βιομηχανία της «Έξυπνης Γεωργίας» και της «Γεωργία ακριβείας». Το καινοτόμο πρόγραμμα σπουδών αποτελείται από διαδικαστικές μεθόδους διδασκαλίας και συνεργασίες με γεωργικούς συλλόγους και εταιρείες που μπορούν να παρέχουν τεχνικές και πρακτικές λύσεις, με στόχο να δώσουν στους μαθητές ένα σταθερό θεωρητικό και πρακτικό υπόβαθρο για την έναρξη μιας παραγωγικής καριέρας στον ανερχόμενο τομέα της έξυπνης γεωργίας ακριβείας. Η διάρκεια του προγράμματος είναι 8 μήνες, συν 1 μήνα εκπαιδευτικής εμπειρίας στις συνεργαζόμενες εταιρείες. Κατά τη διάρκεια του προγράμματος, δύο περίοδοι κινητικότητας θα επιτρέψουν σε μαθητές και εκπαιδευτικούς να επισκέπτονται ο ένας τον άλλον, συμμετέχοντας σε ευρείας κλίμακας εργαστήρια που θα παρέχουν σημαντική πρακτική εμπειρία.
Οι μαθητές που ολοκληρώνουν αυτό το πρόγραμμα θα εκπαιδευτούν στη χρήση νέων τεχνολογιών στο τομέα της γεωργίας, συμπεριλαμβανομένων αισθητήρων, τεχνολογιών εντοπισμού θέσης, νέων εργαλείων ανάλυσης δεδομένων, προηγμένη δικτύωση μέσω της επικοινωνίας Internet-of-Things (IoT) και Machine-to-Machine (M2M). Αυτές οι τεχνολογίες επιτρέπουν την παρακολούθηση σε πραγματικό χρόνο των φυσικών παραμέτρων των καλλιεργειών, τις τοπικές κλιματολογικές συνθήκες και ακριβή έλεγχο της άρδευσης, λίπανσης και διάγνωσης παρασίτων μέσω αυτοματισμών. Οι απόφοιτοι θα αποτελούν για την Ευρωπαϊκή αγορά εργασίας, τεχνικούς ικανούς να ενσωματώσουν τεχνολογίες συστημάτων παραγωγής γεωργίας, να αναπτύσσουν νέες λύσεις προσαρμοσμένες στις ανάγκες των αγροτών, καθώς και να παρέχουν νέες ιδέες για τις αγροτικές επιχειρήσεις.
Επιπλέον του Πανεπιστημίου του Πόρτο στη Πορτογαλία, το οποίο είναι και συντονιστής του έργου, συμμετέχουν και άλλα πανεπιστήμια συμπεριλαμβανομένου του Πανεπιστημίου του Debrecen (Ουγγαρία), το Πανεπιστήμιο Pompeu Fabra (Ισπανία), το Διεθνές Ελληνικό Πανεπιστήμιο (Ελλάδα), το Πανεπιστήμιο Εφαρμοσμένων Επιστημών Vidzeme (Λετονία) και το Καθολικό Πανεπιστήμιο της Ιερής Καρδιάς (Ιταλία). Η υπόλοιπη κοινοπραξία αποτελείται από πέντε μικρο-μεσαίες επιχειρήσεις, (Cerca Trova Ltd – Βουλγαρία, ECQA GmbH – Αυστρία, Evolutionary Archetypes Consulting SL – Ισπανία, AgriWatch – Ολλανδία, Agroop Lda – Πορτογαλία), ένα ερευνητικό κέντρο (Μεσογειακό Αγρονομικό Ινστιτούτο Χανίων – Ελλάδα), έναν αγροτικό συνεταιρισμό (Fédération Régionale des Cuma de l’Ouest – Γαλλία) και μια αγροτική εταιρεία (Κτήμα Φιλίππου – Σχοινοπλοκάκης – Ελλάδα).