Ίδρυση Θεματικού Γραφείου Τουριστικού Δικαίου

[χρόνος ανάγνωσης 2 λεπτά και 4 δευτ.]

Το πρώτο θεματικό γραφείο του ΟΗΕ Τουρισμού θα έχει έδρα στην περιοχή της Αμερικής και θα επικεντρωθεί σε νομικά ζητήματα. Με την υπογραφή της Συμφωνίας Συνεργασίας μεταξύ του Υπουργείου Τουρισμού της Ανατολικής Δημοκρατίας της Ουρουγουάης και του ΟΗΕ Τουρισμού για τα εγκαίνια του πρώτου θεματικού γραφείου του Οργανισμού, εγκαινιάστηκαν τα κεντρικά γραφεία του Tourism Law Observatory για τη Λατινική Αμερική και την Καραϊβική, στο Μοντεβιδέο της Ουρουγουάης.  
          Το Παρατηρητήριο είναι ένα έργο που αναπτύχθηκε από κοινού από τον UN Tourism και την Inter-American Development Bank. Θα αναπτύξει ένα πρωτοποριακό ψηφιακό εργαλείο, το οποίο περιλαμβάνει μια βάση δεδομένων, το «TurismoLex», που συγκεντρώνει την τουριστική νομοθεσία της περιοχής LAC, καθώς και μια εικονική τάξη, μια κοινότητα πρακτικών και ρυθμιστικούς δείκτες ποιότητας. Το Παρατηρητήριο θα αντιπροσωπεύει ένα διαδραστικό φόρουμ όπου ο δημόσιος, ο ιδιωτικός και ο ακαδημαϊκός τομέας θα μπορούν να ανταλλάσσουν βέλτιστες πρακτικές και να συζητούν τις νομοθετικές τάσεις στον τουρισμό στην περιοχή.
          Το Παρατηρητήριο αντιπροσωπεύει έναν πολύτιμο πόρο που θα βοηθήσει τις κυβερνήσεις, τους φορείς χάραξης πολιτικής και τους δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς του κλάδου να βελτιώσουν και να εφαρμόσουν πιο εναρμονισμένα, συνεκτικά και αποτελεσματικά νομικά πλαίσια για τον τουρισμό. Επιπλέον, το Παρατηρητήριο θεσπίζει ένα πλαίσιο συνεργασίας με αναγνωρισμένα ιδρύματα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης της περιοχής για τη διεξαγωγή μελετών, τεχνικών εκθέσεων και τη δημιουργία ομάδων εργασίας που ασχολούνται με το νόμο περί τουρισμού, ανταποκρινόμενες στις ανάγκες που ενδέχεται να παρουσιάσουν τα κράτη και οι φορείς του κλάδου.
          Με αυτό το υπόβαθρο, το Παρατηρητήριο, που θα ξεκινήσει τη λειτουργία του στις αρχές του 2025, θα έχει ως κύριο στόχο τη βελτίωση της ποιότητας των τουριστικών κανονισμών. Θα χρησιμεύσει επίσης ως τεχνικό φόρουμ που προωθεί την κατάλληλη ρύθμιση για την περιοχή, εκδίδει εκθέσεις και μελέτες μέσω των οποίων οι Διοικήσεις, κυρίως, μπορούν να αναπτύξουν νομοθεσία κατάλληλη για τα συμφέροντα του κλάδου, διευκολύνοντας έτσι την περιφερειακή κανονιστική συνεργασία, βελτιώνοντας τις διασυνοριακές σχέσεις και την αρμονική ανάπτυξη της τουριστικής νομοθεσίας.
          Η πρόταση της Ουρουγουάης να φιλοξενήσει τα κεντρικά γραφεία του Tourism Law Observatory για τη Λατινική Αμερική και την Καραϊβική έλαβε την υποστήριξη όλων των μελών της περιοχής της Αμερικής στην τελευταία συνεδρίαση της Περιφερειακής Επιτροπής που πραγματοποιήθηκε τον περασμένο Απρίλιο, στο Varadero της Κούβας. Στη συνέχεια εγκρίθηκε στο πλαίσιο της 121ης συνόδου του Εκτελεστικού Συμβουλίου που πραγματοποιήθηκε στη Βαρκελώνη στις 11 Ιουνίου του τρέχοντος έτους και στη συνέχεια θα υποβληθεί για επικύρωση στην 26η σύνοδο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ για τον Τουρισμό.
          Υπό την ηγεσία της Ουρουγουάης, το Παρατηρητήριο του Νόμου Τουρισμού για τη Λατινική Αμερική και την Καραϊβική πρόκειται να διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο στη διαμόρφωση του νομικού τοπίου του τουριστικού τομέα, αντιμετωπίζοντας ρυθμιστικές προκλήσεις και εντοπίζοντας ευκαιρίες για ανάπτυξη και καινοτομία.
                    Στην τελετή παρέστησαν ο Εξοχότατος Πρόεδρος της Ουρουγουάης Luis Lacalle Pou, ο μόνιμος συντονιστής των Ηνωμένων Εθνών στη χώρα Pablo Ruiz, ο Υπουργός Τουρισμού Eduardo Sanguinetti, ο γερουσιαστής και πρώην υπουργός Τουρισμού Tabaré Viera και ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Τουρισμός Ignacio Curbelo. Παρόντες από την πλευρά του Τουρισμού του ΟΗΕ ήταν ο Gustavo Santos, Περιφερειακός Διευθυντής για την Αμερική και η Alicia Gómez, Νομική Σύμβουλος του Οργανισμού, μαζί με τον Julio Facal, μέλος της Παγκόσμιας Επιτροπής Τουρισμού του ΟΗΕ για την ηθική του τουρισμού. Συμμετείχαν επίσης ο Υπουργός Τουρισμού της Βραζιλίας, Celso Sabino, ο επικεφαλής τουριστικός ειδικός της Inter-American Development Bank, Juliana Bettini, ακαδημαϊκοί συνεργάτες του Παρατηρητηρίου και έγκυροι νομικοί από Ισπανία, Χιλή, Κούβα, Δομινικανή Δημοκρατία, Αργεντινή, Κόστα Ρίκα, Μεξικό και άλλες αρχές της Αμερικής.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Σχετικά άρθρα

Ξεκινήστε να γράφετε τον όρο αναζήτηση επάνω και πατήστε enter για Αναζήτηση. Πατήστε ESC για ακύρωση.

Επιστροφή επάνω