[χρόνος ανάγνωσης 3 λεπτά και 36 δευτ.]
Το εμφιαλωμένο κρασί κατατάσσεται δεύτερο στις αγορές αλκοολούχων ποτών των βρετανικών νοικοκυριών, με ποσοστό 28%, μετά τη μπύρα (52%), με το λευκό κρασί να καταλαμβάνει το μεγαλύτερο μερίδιο της αγοράς, ακολουθούμενο από το κόκκινο, το αφρώδες και, τέλος, το ροζέ κρασί, σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας του Γραφείου Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων της Ελληνικής Πρεσβεία στο Λονδίνο.
Ειδικότερα το Ηνωμένο Βασίλειο διαθέτει μικρή εγχώρια παραγωγή κρασιού (13,6 εκ. φιάλες ή 105.000 εκατόλιτρα το 2023), κυρίως στη νότια Αγγλία και Ουαλία, με περίπου 65 καλλιεργούμενες ποικιλίες, στις οποίες κυριαρχούν οι Chardonnay και Pinot Noir. Το αφρώδες κρασί καταλαμβάνει διαχρονικά τα 2/3 του βρετανικού οινικού προϊόντος, ενώ σχεδόν το σύνολο της βρετανικής παραγωγής κατευθύνεται στην εγχώρια αγορά. Η άνοδος της θερμοκρασίας τις επόμενες δεκαετίες, λόγω της κλιματικής αλλαγής, εκτιμάται ότι θα οδηγήσει σε αύξηση της οινικής παραγωγής του Ηνωμένου Βασιλείου, η οποία, ωστόσο, θα παραμείνει περιορισμένη και δεν αναμένεται να επηρεάσει σημαντικά την εγχώρια αγορά. Η μικρή εγχώρια παραγωγή, σε συνδυασμό με την υψηλή ζήτηση, καθιστούν το ΗΒ έναν από τους σημαντικότερους εισαγωγείς κρασιού παγκοσμίως (δεύτερη θέση μετά τις ΗΠΑ). Τα ήρεμα εμφιαλωμένα κρασιά καταλαμβάνουν τα 2/3 των εισαγωγών αλκοολούχων ποτών, ακολουθούμενα από τα αφρώδη.
Το Ηνωμένο Βασίλειο είναι από τους σημαντικότερους εισαγωγείς κρασιού παγκοσμίως (2η θέση, μετά τις ΗΠΑ, και το 2023), λόγω της σχετικά μικρής εγχώριας παραγωγής και της αυξημένης ζήτησης για εισαγόμενο και ανώτερης ποιότητας κρασί. Η αποχώρησή του από την Ευρωπαϊκή Ένωση, δεν φαίνεται να έχει επηρεάσει αρνητικά τις εισαγωγές ευρωπαϊκού κρασιού, αντιθέτως το 2023 σημειώθηκε αύξηση της συνολικής αξίας του εισαγόμενου από την ΕΕ κρασιού (+4%), με τη συνολική ποσότητα να παραμένει περίπου στα ίδια επίπεδα με το προηγούμενο έτος. Οι εισαγόμενες ποσότητες κρασιού από χώρες εκτός ΕΕ, ωστόσο, σημείωσαν πτώση κατά 10%, ενώ η συνολική αξία τους μειώθηκε κατά 11,6% σε σχέση με το προηγούμενο έτος.
Το 2023, η συνολική αξία των εισαγωγών κρασιού του Ηνωμένου Βασιλείου ανήλθε σε 4 δισ. λίρες παραμένοντας σχεδόν στα ίδια επίπεδα με το προηγούμενο έτος (μείωση αξίας εισαγωγών κατά 0,4%). Ωστόσο, η συνολική ποσότητα εισαγόμενου κρασιού παρουσίασε πτώση ύψους 5,1 % σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Το 2023, η συνολική αξία των εισαγωγών κρασιού του Ηνωμένου Βασιλείου ανήλθε σε 4 δισ. λίρες παραμένοντας σχεδόν στα ίδια επίπεδα με το προηγούμενο έτος (μείωση αξίας εισαγωγών κατά 0,4%). Ωστόσο, η συνολική ποσότητα εισαγόμενου κρασιού παρουσίασε πτώση ύψους 5,1 % σε σχέση με το προηγούμενο έτος.
Το 2023, η Γαλλία ήταν ο μεγαλύτερος εξαγωγέας κρασιού στο Ηνωμένο Βασίλειο (1,3 δισ. λίρες), αντιπροσωπεύοντας σχεδόν το 1/3 του συνόλου της αξίας των εισαγωγών (33%), ακολουθούμενη από την Ιταλία (18,5%) και το Βέλγιο (8,36%). Εκτός ΕΕ, οι μεγαλύτεροι προμηθευτές κρασιού του ΗΒ ήταν η Νέα Ζηλανδία (6%), η Αυστραλία (5,6%) και η Χιλή (3,8%).
Το 2023, η αξία των εισαγωγών κρασιού από την Ελλάδα στη βρετανική αγορά παρουσίασε αύξηση σε σχέση με το προηγούμενο έτος (+13%) ανερχόμενη σε 6.386.987λίρες (έναντι 5.653.956 λίρες το 2022) αλλά πτώση σε ποσότητα (-7%).
Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι η Ελλάδα κατέλαβε, το 2023, την 16η θέση στην κατάταξη των χωρών από τις οποίες εισήγαγε κρασί το ΗΒ, έναντι 17ης το 2022 και 20ης το 2021, γεγονός που υποδεικνύει την κατάκτηση συνεχώς αυξανόμενου μεριδίου αγοράς από τα ελληνικά κρασιά στη συγκεκριμένη αγορά. Επιπλέον, οι ελληνικές ποικιλίες ασύρτικο και ξινόμαυρο βρίσκονταν ανάμεσα στις ταχύτερα ανερχόμενες στις προτιμήσεις των βρετανών καταναλωτών γηγενείς ποικιλίες για το 20231.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της βρετανικής στατιστικής το 2023, οι εισαγωγές ελληνικού κρασιού στο Ηνωμένο Βασίλειο παρουσίασαν αύξηση σε σχέση με το προηγούμενο έτος σε αξία (+13%) αλλά πτώση σε ποσότητα (-7%) και ανήλθαν σε 6.386.987 λίρες (έναντι 5.653.956 λίρες το 2022). Σχεδόν το σύνολο των εισαγωγών από την Ελλάδα αφορούσε σε ήρεμο εμφιαλωμένο κρασί (6.205.154 λίρες), του οποίου η αξία αυξήθηκε κατά 11% σε σχέση με το 2022, παρά τη μειωμένη συνολική εισαγόμενη ποσότητα (-8%). Μικρή, αλλά κατακόρυφα αυξημένη, ποσότητα ελληνικού αφρώδους οίνου εισήχθη το 2023 (155.563 λίρες και 6.985 κιλά), ενώ οι εισαγωγές ελληνικού κρασιού σε συσκευασίες μεγαλύτερες των 2 λίτρων αυξήθηκαν επίσης αν και παρέμειναν και το 2023 εξαιρετικά περιορισμένες (συνολική αξία 26.270 λίρες). Σημειώνεται ότι, η μέση μοναδιαία αξία των εισαγωγών σε σχέση με το προηγούμενο έτος σημείωσε αύξηση (4,19 έναντι 3,44 λίρες/κιλό).
Η εξέλιξη των βρετανικών εισαγωγών οίνου από την Ελλάδα από το 2019 έως το 2023, παρουσιάζει συνεχή ανοδική πορεία, έχοντας τετραπλασιασθεί κατά την τελευταία πενταετία. Πρέπει, ωστόσο, να σημειωθεί η πτώση των εισαγόμενων ποσοτήτων το 2023, δείκτης ιδιαίτερα ενδεικτικός, δεδομένων των εξωγενών παραγόντων που επηρεάζουν την αξία των εισαγωγών (πληθωρισμός, μεταβολή ισοτιμίας λίρας/ευρώ).
Το ελληνικό κρασί έχει περιορισμένη παρουσία στις μεγάλες αλυσίδες λιανικής παρά το γεγονός ότι αυτές αποτελούν, όπως προαναφέρθηκε, το βασικό κανάλι διανομής στην αγορά του Ηνωμένου Βασιλείου (85,7% του off-trade εμπορίου).
Συγκεκριμένα, στις περισσότερες αλυσίδες, αφενός, η επιλογή ελληνικών κρασιών είναι εξαιρετικά περιορισμένη, αφετέρου περιλαμβάνεται στην κατηγορία «άλλες ποικιλίες» ή «κρασί από τον υπόλοιπο κόσμο» (μόνο στο τμήμα τροφίμων-ποτών του Marks & Spencer και στην αλυσίδα Morrisson’s διακρίνεται η Ελλάδα ως χώρα προέλευσης). Ωστόσο, το ελληνικό κρασί κερδίζει έδαφος και στις αλυσίδες λιανικής, με την αλυσίδα Aldi να έχει εισαγάγει (2020) και επεκτείνει δική της σειρά ελληνικών κρασιών, με μεγάλη, σύμφωνα με στοιχεία της αλυσίδας21, απήχηση στο βρετανικό καταναλωτικό κοινό. Τέλος, ελληνικό κρασί ιδιωτικής ετικέτας, διατίθεται στη βρετανική αγορά από βρετανικές επιχειρήσεις του κλάδου (The Wine Society, κ.α.).
Ευρεία επιλογή κρασιών από ελληνικούς αμπελώνες (περισσότερα από 200 οινοποιία) διατίθεται, ωστόσο, στη βρετανική αγορά από ανεξάρτητους εισαγωγείς/λιανοπωλητές, αρκετοί εκ των οποίων ελληνικής καταγωγής, μέσω ηλεκτρονικών, κυρίως, καταστημάτων πωλήσεων. Επίσης, ελληνικό κρασί απαντάται πλέον και σε κάποια καταστήματα πολυτελείας (Selfridges και Fortnum & Mason τα οποία διαθέτουν 2-3 ελληνικές ετικέτες). Ευρεία επιλογή κρασιών από ελληνικούς αμπελώνες (περισσότερα από 200 οινοποιία) διατίθεται, ωστόσο, στη βρετανική αγορά από ανεξάρτητους εισαγωγείς/λιανοπωλητές, αρκετοί εκ των οποίων ελληνικής καταγωγής, μέσω ηλεκτρονικών, κυρίως, καταστημάτων πωλήσεων. Επίσης, ελληνικό κρασί απαντάται πλέον και σε κάποια καταστήματα πολυτελείας (Selfridges και Fortnum & Mason τα οποία διαθέτουν 2-3 ελληνικές ετικέτες).
Ολόκληρη η Έρευνα Αγοράς Οίνου στο Ηνωμένο Βασίλειο: