[χρόνος ανάγνωσης 1 λεπτό και 40 δευτ.]
Την Τετάρτη 5 Απριλίου 2023, στις 19:00, η Δρ. Παρασκευή Πουλή, ερευνήτρια του Ινστιτούτου Ηλεκτρονικής Δομής και Λέιζερ του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνα (ΙΗΔΛ-ΙΤΕ), μας φωτίζει τα μυστικά της Πολιτιστικής μας κληρονομιάς με ακτινοβολία λέιζερ.
Μέσα από ένα ταξίδι στον χρόνο θα γνωρίσουμε υλικά και τεχνοτροπίες των αρχαίων Μινωϊτών, θα φωτίσουμε και θα αναδείξουμε ξεθωριασμένες και κατεστραμμένες αναπαραστάσεις μινωικών ανακτόρων, ενώ θα αναζητήσουμε καλλιτεχνικές φάσεις του Ελ Γκρέκο. Τέλος θα ανακαλύψουμε την αυθεντική εικόνα αντικειμένων, μνημείων και πινάκων κρυμμένη πίσω από ανεπιθύμητες επικαθήσεις και θα συζητήσουμε πώς θα βοηθήσουμε τους συντηρητές να τα προστατεύσουν από την φθορά του χρόνου και την κλιματική αλλαγή.
Στο ταξίδι αυτό θα χρησιμοποιήσουμε ως όχημα τα λέιζερ και το φως τα οποία μας επιτρέπουν να ελισσόμαστε με ασφάλεια και ακρίβεια από το εργαστήριο στο πεδίο και να προσφέρουμε, χωρίς δειγματοληψία, γρήγορα και εύκολα πολύτιμη πληροφορία στους μελετητές και τους συντηρητές.
Για την παρακολούθηση χρειάζεται εγγραφή στην διεύθυνση: www.eventbrite.co.uk/e/600160364807
H Δρ. Παρασκευή Πουλή είναι ΕΛΕ Β’ (Ειδική Λειτουργική Επιστήμων) στο ΙΗΔΛ-ΙΤΕ, υπεύθυνη της δραστηριότητας που αφορά στην εφαρμογή προηγμένων τεχνολογιών λέιζερ στη συντήρηση και καθαρισμό έργων τέχνης και αρχαιοτήτων. Είναι κάτοχος πτυχίου Φυσικής (1995) από το Α.Π.Θ. και διδακτορικού διπλώματος στη Φυσική από το Πανεπιστήμιο του Loughborough, UK (2000).
Τα επιστημονικά ενδιαφέροντα της ομάδας της στοχεύουν στη μελέτη της αλληλεπίδρασης ακτινοβολίας λέιζερ με την ύλη με έμφαση εφαρμογές καθαρισμού σε αντικείμενα και μνημεία Πολιτισμικής Κληρονομιάς, και στην παρακολούθηση και τον έλεγχο του καθαρισμού με συνδυαστική εφαρμογή αναλυτικών και διαγνωστικών τεχνικών που βασίζονται σε τεχνολογία λέιζερ.
Το 2001, σε συνεργασία με επιστήμονες και συντηρητές από την Υπηρεσία συντήρησης των μνημείων της Ακρόπολης και το Μουσείο της Ακρόπολης ανέπτυξαν, μελέτησαν και εφαρμόζουν ως σήμερα πρωτότυπη μεθοδολογία για την αφαίρεση ρύπων και επικαθίσεων από την επιφάνεια των γλυπτών της Ακρόπολης με λέιζερ (Δυτική Ζωφόρος του Παρθενώνα, Νότια Πρόσταση του Ερεχθείου, Καρυάτιδες στο Μουσείο κλπ.). Το 2012 η συνεργασία του Μουσείου της Ακρόπολης και του ΙΗΔΛ-ΙΤΕ για την συντήρηση των Καρυάτιδων με λέιζερ και ειδικά η παρουσίαση της διαδικασίας στο ευρύ κοινό βραβεύθηκε από το διεθνές Ινστιτούτο Συντήρησης (IIC) με το βραβείο Keck ως «μια μοναδική σύνδεση μεταξύ της αρχαίας και σύγχρονης Ελλάδας».
Έχει ενεργό συμμετοχή σε μια σειρά από ανταγωνιστικά έργα εθνικής και Ευρωπαϊκής χρηματοδότησης, με πιο πρόσφατα το εθνικό έργο CALLOS που εντάσσεται στην θεματική «ανοιχτή Καινοτομία στον Πολιτισμό» και τα Ευρωπαϊκά έργα IPERION-HS στο πλαίσιο του οποίου αναπτύσσεται μια πανευρωπαϊκή Ερευνητική Συνέργεια υποδομών μελέτης και συντήρησης της πολιτιστικής κληρονομιάς και το HERACLES, που πραγματεύθηκε την προστασία των μνημείων μας από την Κλιματική αλλαγή. Τέλος από το 2012 οργανώνει τα εξειδικευμένα θερινά σχολεία του ΙΗΔΛ-ΙΤΕ “OPTO-CH” με θέμα την εφαρμογή των λέιζερ στη μελέτη και συντήρηση της ΠΚ.