Αλλαγές ενίσχυσης γεωργικού τομέα ΕΕ

[χρόνος ανάγνωσης 2 λεπτά και 8 δευτ.]

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε την Τρίτη 10 Δεκεμβρίου 2024, τροποποίηση του κανονισμού για τις ενισχύσεις ήσσονος σημασίας για τον γεωργικό τομέα («κανονισμός για τις ενισχύσεις ήσσονος σημασίας στον γεωργικό τομέα»). Ο κανονισμός απαλλάσσει τα μικρά ποσά στήριξης στον γεωργικό τομέα από τον έλεγχο των κρατικών ενισχύσεων δεδομένου ότι θεωρείται ότι δεν επηρεάζουν τον ανταγωνισμό και τις συναλλαγές στην ενιαία αγορά. Ο αναθεωρημένος κανονισμός θα τεθεί σε ισχύ τρεις ημέρες μετά τη δημοσίευσή του στην Επίσημη Εφημερίδα και θα εφαρμόζεται έως τις 31 Δεκεμβρίου 2032.
          Με την τροποποίηση που εγκρίθηκε, τα κράτη μέλη μπορούν σε μεγαλύτερο βαθμό να στηρίζουν τους γεωργούς με απλό, γρήγορο, άμεσο και αποτελεσματικό τρόπο, καθώς η εν λόγω στήριξη ήσσονος σημασίας δεν χρειάζεται να κοινοποιηθεί στην Επιτροπή ούτε να εγκριθεί από αυτήν.

Η τροποποίηση
Σύμφωνα με τον ισχύοντα κανονισμό για τις ενισχύσεις ήσσονος σημασίας στον γεωργικό τομέα, τα κράτη μέλη μπορούν να χορηγούν στήριξη στον γεωργικό τομέα έως 20.000 ευρώ ανά δικαιούχο (25.000 ευρώ, εάν το κράτος μέλος διαθέτει κεντρικό μητρώο για την καταχώριση ενισχύσεων ήσσονος σημασίας) για περίοδο τριών οικονομικών ετών χωρίς προηγούμενη κοινοποίηση προς έγκριση από την Επιτροπή. Εκτός από αυτά τα ανώτατα όρια ανά δικαιούχο, κάθε κράτος μέλος της ΕΕ έχει ένα μέγιστο εθνικό ποσό για την εν λόγω στήριξη (το λεγόμενο «εθνικό ανώτατο όριο»), για να αποφευχθεί το ενδεχόμενο στρέβλωσης του ανταγωνισμού.

Η τροποποίηση που εγκρίθηκε περιλαμβάνει τις ακόλουθες αλλαγές:  
• Την αύξηση του ανώτατου ορίου για τις ενισχύσεις ήσσονος σημασίας ανά επιχείρηση σε διάστημα τριών ετών, από 25.000 ευρώ σε 50.000 ευρώ, ώστε να ληφθούν υπόψη διάφοροι παράγοντες, μεταξύ των οποίων η πείρα που έχει αποκτηθεί, η εξέλιξη της αγοράς και ο πρωτοφανής πληθωρισμός στον τομέα τα τελευταία χρόνια, καθώς και ο αναμενόμενος πληθωρισμός έως την ημερομηνία λήξης της ισχύος του κανονισμού.
• Την προσαρμογή των εθνικών ανώτατων ορίων, τα οποία υπολογίζονται με βάση την αξία της γεωργικής παραγωγής του κράτους μέλους. Τα εθνικά ανώτατα όρια αυξάνονται από 1,5 % σε 2 % της εθνικής γεωργικής παραγωγής και η περίοδος αναφοράς παρατείνεται από το διάστημα 2012-2017 στο διάστημα 2012-2023.
Έτσι θα μπορεί ληφθεί υπόψη η αύξηση της αξίας της γεωργικής παραγωγής, ιδίως κατά τα τελευταία έτη, και κατ’ επέκταση να αυξηθεί το εθνικό ανώτατο όριο για όλα τα κράτη μέλη.
• Την κατάργηση του «τομεακού ανώτατου ορίου» που εμπόδιζε τα κράτη μέλη να χορηγούν ενισχύσεις ήσσονος σημασίας που υπερβαίνουν το 50 % του εθνικού ανώτατου ορίου στον ίδιο τομέα προϊόντων.
• Την καθιέρωση υποχρεωτικού κεντρικού μητρώου ενισχύσεων ήσσονος σημασίας σε εθνικό ή ευρωπαϊκό επίπεδο. Με τον τρόπο αυτόν θα αυξηθεί η διαφάνεια και θα μειωθεί ο διοικητικός φόρτος για τους γεωργούς – κυρίως τις πολύ μικρές επιχειρήσεις- που επί του παρόντος χρησιμοποιούν ένα σύστημα υπεύθυνης δήλωσης. Επίσης, δεν θα χρειάζεται πλέον να ελέγχουν οι ίδιοι τη συμμόρφωσή τους (επί του παρόντος, τα εν λόγω κεντρικά μητρώα είναι προαιρετικά για τα κράτη μέλη).
• Την παράταση της ισχύος του αναθεωρημένου κανονισμού για τις ενισχύσεις ήσσονος σημασίας έως τις 31 Δεκεμβρίου 2032.

Παράλληλα με την τροποποίηση, η Επιτροπή έλαβε περαιτέρω μέτρα για την ενίσχυση της θέσης των γεωργών στην ΕΕ. Η Επιτροπή πρότεινε στοχευμένες τροποποιήσεις του ισχύοντος νομικού πλαισίου που ορίζεται στον κανονισμό για τη θέσπιση κοινής οργάνωσης των αγορών γεωργικών προϊόντων (ΚΟΑ) και έναν νέο κανονισμό για τη διασυνοριακή επιβολή της νομοθεσίας κατά των αθέμιτων εμπορικών πρακτικών.

Κανονισμός (ΕΕ) αριθ. 1408/2013 της Επιτροπής, της 18ης Δεκεμβρίου 2013, σχετικά με την εφαρμογή των άρθρων 107 και 108 της Συνθήκης για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις ενισχύσεις ήσσονος σημασίας (de minimis) στον γεωργικό τομέα:

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Σχετικά άρθρα

Ξεκινήστε να γράφετε τον όρο αναζήτηση επάνω και πατήστε enter για Αναζήτηση. Πατήστε ESC για ακύρωση.

Επιστροφή επάνω