Ανεξάρτητη Περιφερειακή Διακυβέρνηση

[χρόνος ανάγνωσης 1 λεπτό και 20 δευτ.]

Η ανάγκη ενίσχυσης της τοπικής αυτοδιοίκησης από το κεντρικό κράτος αποτελεί ζωτικό ζήτημα για τη βιώσιμη ανάπτυξη και την αποτελεσματική λειτουργία των τοπικών κοινοτήτων. Ο Περιφερειάρχης Κρήτης, Σταύρος Αρναουτάκης, υπογράμμισε τη σημασία αυτής της στήριξης κατά την προσυνεδριακή συνάντηση της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ), που πραγματοποιήθηκε στο Ηράκλειο. Με κεντρικό μήνυμα την ανάγκη για αυξημένους πόρους, ξεκάθαρο θεσμικό πλαίσιο και αποκέντρωση εξουσιών, ο κ. Αρναουτάκης τόνισε τις προϋποθέσεις για μια αποτελεσματική περιφερειακή διακυβέρνηση.
          Στη δήλωσή του, ο Περιφερειάρχης Κρήτης επεσήμανε ότι οι περιφέρειες επιδιώκουν να αναλάβουν την ευθύνη που τους αναλογεί, αλλά αυτή η ευθύνη θα πρέπει να συνοδεύεται από συγκεκριμένες προϋποθέσεις. «Οι Περιφέρειες επιζητούν την ευθύνη. Την ευθύνη όμως που συνεπάγεται τρεις βασικές προϋποθέσεις: αυξημένους πόρους, ξεκάθαρο θεσμικό πλαίσιο αρμοδιοτήτων και φυσικά αποκέντρωση των εξουσιών», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Η Αυτοδιοίκηση ως Μοχλός Ανάπτυξης
Ο κ. Σταύρος Αρναουτάκης υπογράμμισε ότι η τοπική αυτοδιοίκηση, τόσο σε επίπεδο δήμων όσο και περιφερειών, έχει αποδείξει την ικανότητά της να ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις τόσο σε τοπικό όσο και σε εθνικό επίπεδο. Αναφερόμενος στις κρίσεις των τελευταίων ετών, και ιδιαίτερα στην πανδημία, επεσήμανε ότι η αυτοδιοίκηση έχει σταθεί στο ύψος των περιστάσεων, αναδεικνύοντας τη σημαντική της συμβολή στην αντιμετώπιση των προκλήσεων.
            Ο Περιφερειάρχης τόνισε την ανάγκη για συνολική μεταρρύθμιση που θα ενισχύσει την οικονομική και θεσμική αυτοτέλεια των περιφερειών.
«Η Περιφερειακή Διακυβέρνηση, μέσα από την οικονομική και θεσμική ολοκλήρωση της Αυτοδιοίκησης, δεν είναι μόνο αναγκαία συνθήκη, αλλά η βασική προϋπόθεση για να μπορέσει η χώρα να υπηρετήσει στη βάση της εγγύτητας εθνικές στρατηγικές, οι οποίες σε μεγάλο βαθμό καθορίζονται από την Ευρώπη», δήλωσε ο κ. Αρναουτάκης.
Συνεργασία και Κοινοί Στόχοι
Απευθυνόμενος στους Δημάρχους και τα μέλη της ΚΕΔΕ, καθώς και στην Περιφερειακή Ένωση Δήμων Κρήτης, ο κ. Αρναουτάκης τόνισε τη σημασία της ενότητας και της συνεργασίας. «Στην Κρήτη, συνεχίζουμε ενωμένοι. Ανανεώνουμε διαρκώς τη συνεργασία που έχουμε αναπτύξει γιατί τα προβλήματα είναι κοινά. Κοινοί όμως είναι και οι στόχοι», δήλωσε, δίνοντας έμφαση στην ανθρώπινη διάσταση της τοπικής διοίκησης και την ανάγκη να επικεντρωθούν οι προσπάθειες στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών.
          Κλείνοντας τον χαιρετισμό του, επανέλαβε ότι ο βασικός στόχος όλων είναι η ευημερία των πολιτών, σημειώνοντας ότι μόνο μέσω μιας ισχυρής και ανεξάρτητης αυτοδιοίκησης μπορεί αυτός ο στόχος να επιτευχθεί.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Σχετικά άρθρα

Ξεκινήστε να γράφετε τον όρο αναζήτηση επάνω και πατήστε enter για Αναζήτηση. Πατήστε ESC για ακύρωση.

Επιστροφή επάνω