Αντιδράσεις για Σύσταση Ενιαίου Φορέα Διαχείρισης Υδάτων ΑΕ

[χρόνος ανάγνωσης 1 λεπτό και 55 δευτ.]

Τα Διοικητικά Συμβούλια των Συλλόγων των Περιφερειακών Ενοτήτων της Περιφέρειας Κρήτης (Ηρακλείου, Χανίων, Ρεθύμνου και Λασιθίου) εκφράζουν τη σαφή αντίθεσή τους στη σύσταση Ενιαίου Φορέα Διαχείρισης Υδάτων με τη μορφή Ανώνυμης Εταιρείας (Α.Ε.). Η πρόταση αυτή έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις, καθώς περιλαμβάνει την ανάληψη της διαχείρισης του νερού από έναν ιδιωτικοποιημένο οργανισμό, κάτι που θεωρείται ως σοβαρή απειλή για τον δημόσιο χαρακτήρα του νερού και την προστασία του ως περιβαλλοντικού πόρου.
          Τα Δ.Σ. των Συλλόγων της Κρήτης καλούν την Περιφέρεια Κρήτης και τους τοπικούς φορείς να λάβουν επίσημα θέση και να αντιδράσουν δυναμικά ενάντια στην ιδιωτικοποίηση του νερού, προασπίζοντας το δημόσιο συμφέρον και την προστασία αυτού του πολύτιμου φυσικού πόρου.  

Προτάσεις για τη Διασφάλιση της Δημόσιας Διαχείρισης του Νερού
          Ειδικότερα τα Δ.Σ. των Συλλόγων της Κρήτης προτείνουν τις εξής ενέργειες για τη διασφάλιση του δημόσιου χαρακτήρα της διαχείρισης των υδάτων:
• Να παραμείνει η Διαχείριση στους Δημόσιους Φορείς. Όλες οι αρμοδιότητες που σχετίζονται με την διαχείριση του Δημόσιου αγαθού του νερού σε όλες τις μορφές (Ύδρευση, Άρδευση, κτλ) καθώς και τα απαιτούμενα έργα να υπάγονται και να εκτελούνται από οργανική μονάδα Δημόσιου φορέα.
• Να δυναμώσουμε την Αυτοδιοίκηση και το θεσμό της Περιφέρειας και όχι να την οδηγούμε στην πλήρη απαξίωση αφαιρώντας ουσιαστικές αρμοδιότητες.
• Να υλοποιηθούν άμεσα τα αναγκαία έργα υποδομής, για εξασφάλιση της επάρκειας του νερού, χωρίς χαράτσια στην αγροτική παραγωγή.

Το Νερό ως Δημόσιο Αγαθό
Τα Δ.Σ. υπογραμμίζουν ότι το νερό είναι ένα πολύτιμο δημόσιο αγαθό, αναπόσπαστο κομμάτι της κοινωνικής και οικονομικής ανάπτυξης της Κρήτης. Η διαχείρισή του θα πρέπει να παραμείνει υπό την ευθύνη του Δημοσίου, ειδικά της Περιφέρειας Κρήτης, και όχι να παραδοθεί σε μια ιδιωτική εταιρεία. Τονίζουν την ανάγκη αναβάθμισης και ενίσχυσης των δημοσίων υπηρεσιών που είναι αρμόδιες για τη διαχείριση των υδάτινων πόρων, ώστε να μπορούν να επιτελούν το έργο τους αποτελεσματικά και με διαφάνεια.

Αντιδράσεις στην Ιδιωτικοποίηση
Η πρόταση για σύσταση Ανώνυμης Εταιρείας, η οποία θα λειτουργεί με «κανόνες της ιδιωτικής οικονομίας», εγείρει σοβαρούς προβληματισμούς, καθώς θεωρείται ότι ανοίγει το δρόμο για την εμπορευματοποίηση του νερού. Όπως σημειώνεται, τέτοιες πολιτικές που στοχεύουν στην ιδιωτικοποίηση του νερού έχουν αποτύχει στην Ευρώπη, με πολλές χώρες να επιστρέφουν τη διαχείριση του νερού στο Δημόσιο. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, η εμπλοκή ιδιωτικών συμφερόντων, όπως η εταιρεία HVA που εκπόνησε το master plan για την Κρήτη, κρίνεται ως ανησυχητική.

Κοινωνικές και Οικονομικές Επιπτώσεις
Η διαχείριση του νερού από μια ιδιωτική Α.Ε. δεν θα έχει μόνο περιβαλλοντικές συνέπειες αλλά και κοινωνικές και οικονομικές. Η επιβολή αυξημένων τιμολογιακών πολιτικών, κυρίως για τους αγρότες και τους επαγγελματίες του νησιού, θα επιβαρύνει σοβαρά την τοπική οικονομία και θα υπονομεύσει τη βιωσιμότητα της αγροτικής παραγωγής. Παράλληλα, η απαξίωση των δημοσίων υπηρεσιών και η αφαίρεση αρμοδιοτήτων από την Περιφέρεια Κρήτης θέτουν σε κίνδυνο την αυτοδιοίκηση και το δημόσιο συμφέρον.

Αλλαγές στο Εργασιακό Καθεστώς
Ένα άλλο σημαντικό ζήτημα αφορά τη μεταφορά των υπαλλήλων των υδροοικονομικών υπηρεσιών της Περιφέρειας σε ένα νέο καθεστώς εργασίας στην Α.Ε. Με την κατάργηση των οργανικών τους θέσεων και τη μετάβασή τους σε μη μόνιμες θέσεις, δημιουργούνται φόβοι για την ασφάλεια των θέσεων εργασίας και τις πιθανές μειώσεις προσωπικού, καθώς προκύπτει ο κίνδυνος να εκχωρηθεί η εταιρεία σε ιδιώτες.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Σχετικά άρθρα

Ξεκινήστε να γράφετε τον όρο αναζήτηση επάνω και πατήστε enter για Αναζήτηση. Πατήστε ESC για ακύρωση.

Επιστροφή επάνω