«Πιο επίκαιρη από ποτέ η διεκδίκηση του Επιμελητηρίου Χανίων για άμεσα κίνητρα στις αεροπορικές εταιρίες, οι οποίες θα επιλέξουν να επενδύσουν με νέες συνδέσεις τους στα Ελληνικά αεροδρόμια και συνεπώς στην ανάπτυξη του Τουρισμού της πατρίδας μας» τονίζει ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Χανίων, κ. Αντώνης Ροκάκης, για την στρατηγική πρόταση συνεργασίας που κατέθεσε η αεροπορική εταιρία Ryanair προς το υπουργείο Τουρισμού με στόχο το διπλασιασμό των επιβατών προς την Ελλάδα στα 10 εκατ. ετησίως τα επόμενα 5 χρόνια, με τα 2 εκατ. από αυτούς να ταξιδεύουν εκτός της υψηλής σεζόν.
Ειδικότερα ο κ. Αντώνης Ροκάκης δήλωσε:
«Στο Επιμελητήριο Χανίων, έχουμε παρέμβει δημόσια πολλές φορές, και ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια της πανδημίας Covid-19, στο κρίσιμο ζήτημα της άμεσης ανάγκης δραστικής μείωσης φόρων – τελών – χρεώσεων για τις αεροπορικές εταιρίες, οι οποίες θα επιλέξουν να επενδύσουν με νέες συνδέσεις τους στα Ελληνικά αεροδρόμια και συνεπώς στον Τουρισμό της πατρίδας μας. Σταθερή θέση μας είναι ότι μια τόσο σημαντική εξέλιξη δεν μπορεί παρά να είναι αποτέλεσμα ολοκληρωμένης μελέτης των πολυδιάστατων δεδομένων και εκτεταμένου διαλόγου με τους εμπλεκόμενους φορείς και επιχειρήσεις.
Αξίζει να υπενθυμίσω για όσους δεν διάβασαν τότε την επίσημη ανακοίνωση του Επιμελητηρίου Χανίων, αλλά και τις σεβαστές αντιδράσεις απέναντι σε αυτήν, ότι το ίδιο ζήτημα έθεσα ως αποκλειστικό θέμα της εισήγησής μου, εκπροσωπώντας την Επιχειρηματική κοινότητα των Χανίων, και πριν ένα περίπου χρόνο (14/12/2020) στη Γενική Συνέλευση της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος (Κ.Ε.Ε.Ε.), με θέμα την «Επανεκκίνηση της Οικονομίας», παρουσία του θεσμικού εκπροσώπου της Ελληνικής Κυβέρνησης, Υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων, κ. Άδωνι Γεωργιάδη. Μάλιστα, την αμέσως επόμενη ημέρα και με επαγγελματισμό επικοινώνησε μαζί μου θεσμικά ο κος Γιώργος Βήλος, Γενικός Διευθυντής Ανάπτυξης της Fraport Greece, για να μου εκφράσει την αντίθεση και τα επιχειρήματα της εταιρίας.
Ακολουθεί χαρακτηριστικό απόσπασμα και του δελτίου Τύπου του Επιμελητηρίου Χανίων με απόσπασμα της εισήγησής μου στη Γ.Σ. της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδας (14/12/2020):
«…Κρίσιμος καταλύτης για τους ρυθμούς ανάκαμψης της βαριάς Τουριστικής «βιομηχανίας», όπως και της Εθνικής μας Οικονομίας, αναμφίβολα θα είναι η προσέλκυση του μέγιστου δυνατού αριθμού συνδέσεων με τα Ελληνικά αεροδρόμια από τον παγκόσμια ανταγωνιστικό και βαριά πληττόμενο Αεροπορικό Κλάδο. Λαμβάνοντας υπόψη:
• ότι τόσο η Ελληνική Κυβέρνηση, το «Ελευθέριος Βενιζέλος», όσο και η Fraport Greece έχουν συμφωνήσει, λόγω ανωτέρας βίας, την αναστολή των συμβάσεων παραχώρησης, όπως άλλωστε αποτυπώνεται στον κρατικό προϋπολογισμό, ο οποίος δεν περιλαμβάνει -ούτε για το έτος 2022 – τα έσοδα των €70 εκατομμυρίων από τη σύμβαση παραχώρησης των 14 αεροδρομίων στην εταιρία Fraport.
• τη σημερινή συγκυρία χαλάρωσης των κανονισμών περί ανταγωνισμού και στήριξης από την E.Ε., όπως και την ενίσχυση που παρέχεται από το κράτος προς τα αεροδρόμια, καθώς και τη δυνατότητα παράτασης των συμβάσεων παραχώρησης, προφανώς γίνεται αντιληπτό ότι η μείωση των αεροπορικών τελών καθίσταται πλέον εφικτή.
Λαμβάνοντας υπόψη όλα τα παραπάνω, ως Πρόεδρος του Επιμελητήριου Χανίων και της βαριάς πληττόμενης Χανιώτικης Αγοράς, προτείνω η Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων Ελλάδος να διεκδικήσει σε θεσμικό επίπεδο από την Ελληνική Κυβέρνηση την κατεπείγουσα μελέτη και σχεδιασμό με στόχο τη δραστική μείωση φόρων – τελών – χρεώσεων για τις αεροπορικές εταιρίες, οι οποίες θα επιλέξουν για το 2021 να επενδύσουν στα Ελληνικά αεροδρόμια και συνεπώς στον Τουρισμό της πατρίδας μας.
Καθώς οι στιγμές είναι κρίσιμες και η ευθύνη όλων μας ιστορική, στο Επιμελητήριο Χανίων πιστεύουμε ότι απαιτούνται ριζοσπαστικές δράσεις, όπως και εθνική συνεννόηση, για την επανάκαμψη τη Κοινωνίας και της Οικονομίας μας».