Ασθενή οικονομική ανάπτυξη ΕΕ

[χρόνος ανάγνωσης 3 λεπτά και 11 δευτ.]

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 25 Απριλίου 2025, η συνέντευξη Τύπου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) για τις Ευρωπαϊκές Οικονομικές Προοπτικές. Την εκδήλωση άνοιξε η Camila Perez, Υπεύθυνη Επικοινωνίας του ΔΝΤ, καλωσορίζοντας το κοινό και τους δημοσιογράφους, τόσο με φυσική παρουσία όσο και διαδικτυακά.
          Κεντρικά πρόσωπα της συνέντευξης ήταν ο Alfred Kammer, Διευθυντής του Ευρωπαϊκού Τμήματος του ΔΝΤ, καθώς και οι Oya Celasun και Helge Berger, Αναπληρωτές Διευθυντές του Τμήματος, οι οποίοι ανέλαβαν να παρουσιάσουν τις βασικές εκτιμήσεις και αναλύσεις για την πορεία της ευρωπαϊκής οικονομίας. 
          Η συνέντευξη ξεκίνησε με τις καθιερωμένες εναρκτήριες δηλώσεις και συνεχίστηκε με απαντήσεις σε ερωτήματα των παρευρισκομένων, προσφέροντας πολύτιμες πληροφορίες για τις τρέχουσες προκλήσεις και τις μελλοντικές προοπτικές της περιοχής.  

Εναρκτήριες Δηλώσεις ΔΝΤ
          Κατά τις εναρκτήριες δηλώσεις της σημερινής συνέντευξης Τύπου για τις Ευρωπαϊκές Οικονομικές Προοπτικές, το ΔΝΤ προχώρησε σε σημαντική υποβάθμιση των προβλέψεων για την ανάπτυξη στην Ευρώπη. Η αναθεώρηση αντικατοπτρίζει τον αντίκτυπο των αυξημένων δασμών και της αβεβαιότητας στις αγορές, που επηρεάζουν ιδιαίτερα τη ζώνη του ευρώ και τις χώρες της Κεντρικής, Ανατολικής και Νοτιοανατολικής Ευρώπης.
          Σε μεσοπρόθεσμο επίπεδο, η ευρωπαϊκή οικονομία αντιμετωπίζει αδύναμη ανάπτυξη, λόγω του επίμονου παραγωγικού κενού έναντι άλλων μεγάλων οικονομιών. Το ΔΝΤ τόνισε την ανάγκη για μεταρρυθμίσεις στην εσωτερική αγορά και στην αγορά εργασίας, με στόχο την ενίσχυση της παραγωγικότητας και της ανθεκτικότητας.
          Στις συστάσεις πολιτικής, δόθηκε έμφαση στην ολοκλήρωση εμπορικών συμφωνιών, στη σταδιακή χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής της ΕΚΤ, στη συνέχιση της δημοσιονομικής εξυγίανσης και στην υλοποίηση διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων τόσο σε ευρωπαϊκό όσο και σε εθνικό επίπεδο. Οι αναμενόμενες μεταρρυθμίσεις, αν εφαρμοστούν άμεσα, θα μπορούσαν να προσθέσουν έως και 9% στο ΑΕΠ για ορισμένες οικονομίες της περιοχής.

Αναλυτικά οι εναρκτήριες δηλώσεις και παρατηρήσεις
Πρώτα απ ‘όλα, όσον αφορά τις προοπτικές, είχαμε μια σημαντική υποβάθμιση για την Ευρώπη που αντανακλά τον αντίκτυπο των δασμών, που αντισταθμίζεται εν μέρει από την αύξηση των δαπανών για υποδομές και αμυντικές δαπάνες, ιδίως από τη Γερμανία. Αλλά ο μεγαλύτερος αντίκτυπος προέρχεται από την αβεβαιότητα και τις πιο αυστηρές οικονομικές συνθήκες. Ο αντίκτυπος είναι διαφορετικός για τη ζώνη του ευρώ έναντι της CESEE (Χώρες Κεντρικής, Ανατολικής και Νοτιοανατολικής Ευρώπης). Η CESEE επηρεάζεται περισσότερο καθώς έχει μεγαλύτερο μεταποιητικό τομέα και είναι περισσότερο εκτεθειμένη στους δασμούς.   
           
Το δεύτερο σημείο που πρέπει να επισημάνουμε είναι ότι όταν εξετάζουμε μεσοπρόθεσμα, βλέπουμε μάλλον ασθενή ανάπτυξη, και αυτό δεν έχει αλλάξει σε σχέση με τις προηγούμενες προοπτικές μας. Και αυτό είναι ένα σαφές αποτέλεσμα του μεγάλου χάσματος παραγωγικότητας που έχει η Ευρώπη στην παγκόσμια οικονομία. Και αυτό είναι κάτι που σαφώς πρέπει να διορθωθεί. Μιλούσαμε για εσωτερικά εμπόδια. Μιλάμε για οικονομικά εμπόδια που πρέπει να ξεπεραστούν. Επομένως, αυτό είναι μέρος της μεσοπρόθεσμης ιστορίας ανάπτυξης, και αυτό είναι κάτι για το κομμάτι της πολιτικής.  
           
Όσον αφορά τις συστάσεις πολιτικής, πρώτον, η σύστασή μας είναι ότι το εμπόριο είναι καλύτερο και, ως εκ τούτου, είμαστε πολύ ενθαρρυμένοι που η Ευρωπαϊκή Ένωση συνεχίζει να προχωρά στις εμπορικές συμφωνίες. Όσοι έχουν γίνει – που έχουν διαπραγματευτεί, θα πρέπει να οδηγηθούν σε ένα συμπέρασμα.
          Η δεύτερη συμβουλή πολιτικής αφορά τη νομισματική πλευρά. Στη ζώνη του ευρώ, είχαμε επιτυχία στην προσπάθεια αποπληθωρισμού. Προβλέπουμε τώρα ότι πετύχουμε τον στόχο το δεύτερο εξάμηνο του 2025. Τι σημαίνει αυτό για τη νομισματική πολιτική της ΕΚΤ; Μια ακόμη περικοπή το καλοκαίρι κατά 25 μονάδες βάσης και στη συνέχεια διατηρήστε το επιτόκιο σε αναμονή στο 2% έως — εκτός εάν μεγάλα σοκ ζητήσουν μια αναβαθμονόμηση αυτής της νομισματικής στάσης. Λίγο διαφορετικό στην ΧΚΑΕ, όπου ο πληθωρισμός είναι πιο επίμονος και εξακολουθεί να είναι υψηλότερος, και χρειάζεται μεγαλύτερη προσοχή όσον αφορά το μέρος της χαλάρωσης.
           
Όσον αφορά τη δημοσιονομική εξυγίανση, η δημοσιονομική εξυγίανση πρέπει να συνεχιστεί. Η Ευρώπη πρέπει να δημιουργήσει προστατευτικά μέτρα για το επόμενο σοκ. Αλλά επίσης, η Ευρώπη πρέπει να οικοδομήσει δημοσιονομικό χώρο για μακροπρόθεσμες πιέσεις δαπανών, τις οποίες έχουμε για τη γήρανση, την υγειονομική περίθαλψη, την ενεργειακή μετάβαση και, φυσικά, τώρα μια επιταχυνόμενη ανάγκη για αμυντικές δαπάνες.  
           
Τελικό σημείο, η εστίαση πρέπει να δοθεί στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις. Στην Ευρώπη, έχουμε κάνει προτάσεις για μεταρρυθμίσεις που θα μπορούσαν να γίνουν σε επίπεδο ΕΕ. Draghi Letta, έχουμε ένα κοινό διαγνωστικό. Έχουμε επίσης κατανόηση των λύσεων πολιτικής. Αυτές οι μεταρρυθμίσεις πρέπει να αναληφθούν επειγόντως. Επιλέξαμε μια σειρά από βασικές μεταρρυθμίσεις που βρίσκονται υπό συζήτηση. Αν κοιτάξουμε το όφελος από την εφαρμογή, θα προσθέσει 3 τοις εκατό στο επίπεδο του ΑΕΠ στην Ευρώπη. Επομένως, αυτές οι μεταρρυθμίσεις πρέπει να προωθηθούν επειγόντως.  
           
Υπάρχει επίσης ανάγκη για εθνικές διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις. Υπάρχουν πολλά οφέλη από αυτά. Η προτεραιότητα στην Ευρώπη είναι στην πραγματικότητα στην πλευρά της αγοράς εργασίας, συμπεριλαμβανομένης της αναβάθμισης των δεξιοτήτων και της επανειδίκευσης των εργαζομένων. Συγκεντρώσαμε, χώρα προς χώρα, ένα σύνολο τομέων μεταρρυθμίσεων προτεραιότητας. Εάν οι χώρες κλείνουν πραγματικά το χάσμα από τις χώρες με τις καλύτερες επιδόσεις, τις χώρες με τις καλύτερες πρακτικές σε αυτούς τους τομείς μόνο κατά 50%, θα έδινε ώθηση στο επίπεδο του ΑΕΠ κατά 5% για τις προηγμένες ευρωπαϊκές χώρες, κατά 6 έως 7% για τις χώρες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης και για τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων, ο αριθμός είναι αύξηση 9% στο ΑΕΠ. Άρα, συζητούνται οι μεταρρυθμιστικοί τομείς, συμφωνούνται οι μεταρρυθμιστικοί τομείς. Αυτό που πρέπει τώρα να συμβεί είναι η πολιτική βούληση, και αυτό δεν είναι εύκολο να ξεπεραστούν τα κεκτημένα συμφέροντα, αλλά πρέπει να γίνει γιατί αυτό είναι για να διασφαλιστεί το μέλλον της Ευρώπης.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Σχετικά άρθρα

Ξεκινήστε να γράφετε τον όρο αναζήτηση επάνω και πατήστε enter για Αναζήτηση. Πατήστε ESC για ακύρωση.

Επιστροφή επάνω