Ασφάλεια κυβερνοχώρου & πράσινων οικονομικών

Το Κέντρο Καινοτομίας της Τράπεζας Διεθνών Διακανονισμών (BIS) ανακοίνωσε την Δευτέρα 20 Ιουνίου 2022, ένα νέο σύνολο έργων στα διάφορα κέντρα του, ενημερώνοντας το πρόγραμμα εργασίας του για το 2022. Περιλαμβάνουν τα τρία πρώτα έργα του επερχόμενου Κέντρου του Ευρωσυστήματος και τις πρώτες ολοκληρωμένες εξερευνήσεις στον τομέα της ασφάλειας στον κυβερνοχώρο.
          Το Κέντρο του Ευρωσυστήματος αναμένεται να ανοίξει τους επόμενους μήνες, με τοποθεσίες στη Φρανκφούρτη και το Παρίσι και να συνεργάζεται με τις 19 κεντρικές τράπεζες της ζώνης του ευρώ και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.
          Το Innovation Hub θα επεκτείνει επίσης το χαρτοφυλάκιό του στους τομείς της πράσινης χρηματοδότησης και της εποπτικής και ρυθμιστικής τεχνολογίας (regtech και suptech).
            Τα τρία πρώτα έργα του Κέντρου του Ευρωσυστήματος είναι:
• Πλατφόρμα πληροφοριών αγοράς κρυπτονομισμάτων
Η κατάρρευση πολλών πλατφορμών δανεισμού stablecoin και αποκεντρωμένης χρηματοδότησης (DeFi) έχει τονίσει τη δυσκολία αξιολόγησης των κινδύνων και των οικονομικών δυνατοτήτων τους. Ένας λόγος είναι ότι τα περισσότερα δεδομένα για την υποστήριξη περιουσιακών στοιχείων, τους όγκους συναλλαγών και την κεφαλαιοποίηση της αγοράς αναφέρονται από μη ρυθμιζόμενες εταιρείες. Τα μεμονωμένα σύνολα δεδομένων και οι εμπορικά διαθέσιμες λύσεις δεν παρέχουν ολοκληρωμένες πληροφορίες και στερούνται διαφάνειας. Στόχος του έργου είναι να δημιουργήσει μια πλατφόρμα πληροφοριών αγοράς ανοιχτού κώδικα για να ρίξει φως στις κεφαλαιοποιήσεις της αγοράς, την οικονομική δραστηριότητα και τους κινδύνους για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα.
• Μετακβαντική κρυπτογραφία: διασφάλιση του απορρήτου των συστημάτων πληρωμών
Οι κβαντικοί υπολογιστές μπορεί να είναι ικανοί να σπάσουν την κρυπτογραφία που χρησιμοποιείται από τις κεντρικές τράπεζες και τον ιδιωτικό χρηματοπιστωτικό τομέα για την ασφάλεια των συστημάτων πληρωμών και διακανονισμού. Αυτό απειλεί την εμπιστευτικότητα και θα μπορούσε να υπονομεύσει την ακεραιότητα των συστημάτων πληρωμών. Δεδομένης της μακροπρόθεσμης ευαισθησίας των οικονομικών δεδομένων, αυτή η ευπάθεια πρέπει να αντιμετωπιστεί πολύ πριν από την εμφάνιση του κβαντικού υπολογισμού. Αυτό το έργο θα διερευνήσει και θα δοκιμάσει πιθανές κρυπτογραφικές λύσεις που μπορούν να αντέξουν την εξαιρετικά βελτιωμένη επεξεργαστική ισχύ των κβαντικών υπολογιστών. Ο στόχος είναι να δοκιμαστούν περιπτώσεις χρήσης σε διάφορα συστήματα πληρωμών και να εξεταστεί πώς θα επηρεάσει την απόδοσή τους η εισαγωγή κρυπτογραφίας ανθεκτικής στην κβαντική ενέργεια.
• Αύξηση της διαφάνειας των αποκαλύψεων που σχετίζονται με το κλίμα
Οι κεντρικές τράπεζες εξετάζουν ολοένα και περισσότερο πώς η κλιματική αλλαγή μπορεί να επηρεάσει τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα, τον πληθωρισμό και άλλα θέματα στο πλαίσιο της εντολής τους. Ωστόσο, σημαντικά κενά δεδομένων και ασυνέπειες στη συλλογή δεδομένων καθιστούν το έργο τους πιο δύσκολο. Αυτό το έργο στοχεύει στη δημιουργία μιας βάσης δεδομένων ανοιχτού κώδικα με εταιρικές αναφορές σε συνδυασμό με μια μηχανή αναζήτησης πλήρους κειμένου για τον εντοπισμό γνωστοποιήσεων που σχετίζονται με τη βιωσιμότητα. Στη συνέχεια, θα χρησιμοποιηθούν εργαλεία μηχανικής εκμάθησης και επεξεργασίας φυσικής γλώσσας για την οργάνωση και τη δομή αυτών των δεδομένων.

Εκτός από τις πρωτοβουλίες του Ευρωσυστήματος, το Κέντρο Καινοτομίας του Χονγκ Κονγκ θα συνεργαστεί με την Τράπεζα του Ισραήλ και τη Νομισματική Αρχή του Χονγκ Κονγκ (HKMA) σε μια νέα μελέτη για το ψηφιακό νόμισμα της κεντρικής τράπεζας (CBDC) και την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο. Ξεκινά επίσης μια νέα φάση του έργου Genesis πράσινης χρηματοδότησης.
• Περισσότερη ασφάλεια στον κυβερνοχώρο για ένα CBDC λιανικής
          Οι περισσότερες κεντρικές τράπεζες που ερευνούν τα CBDC λιανικής προσπαθούν να μιμηθούν το παραδοσιακό μοντέλο, γνωστό ως «αρχιτεκτονική δύο επιπέδων», στο οποίο τα χρήματα παρέχονται στο κοινό μέσω μεσάζων, όπως οι τράπεζες και οι πάροχοι υπηρεσιών πληρωμών. Βασιζόμενη στις δυνάμεις της Τράπεζας του Ισραήλ στην ασφάλεια στον κυβερνοχώρο και στα διδάγματα της HKMA από το προηγούμενο έργο Aurum, η Sela θα διερευνήσει τεχνολογικές λύσεις που θα επιτρέψουν στους μεσάζοντες να παρέχουν CBDC στους χρήστες χωρίς τη σχετική οικονομική έκθεση, μειώνοντας τους κινδύνους και το κόστος στη διαδικασία, σε συνδυασμό με έντονη εστίαση στην ασφάλεια στον κυβερνοχώρο.
• Πράσινα ομόλογα με ψηφιοποιημένα συμφέροντα μετριασμού
           
Το Κέντρο του Χονγκ Κονγκ θα ξεκινήσει επίσης την ανάπτυξη ενός νέου πρωτοτύπου για τη Φάση 2 του προγράμματος πράσινης χρηματοδότησης Genesis, σε συνεργασία με τη Σύμβαση Πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών για την Κλιματική Αλλαγή (UNFCCC) και άλλους δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς. Σε αυτή τη νέα φάση, το blockchain, τα έξυπνα συμβόλαια και άλλες συναφείς τεχνολογίες θα χρησιμοποιηθούν για την παρακολούθηση, την παράδοση και τη μεταφορά των λεγόμενων ψηφιοποιημένων συμφερόντων μετριασμού – de facto πιστώσεις άνθρακα που αναγνωρίζονται βάσει εθνικών μηχανισμών επαλήθευσης που συμμορφώνονται με τη Συμφωνία του Παρισιού – δεσμός.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Σχετικά άρθρα

Ξεκινήστε να γράφετε τον όρο αναζήτηση επάνω και πατήστε enter για Αναζήτηση. Πατήστε ESC για ακύρωση.

Επιστροφή επάνω