Αύξηση αεροπορικών μετακινήσεων

[χρόνος ανάγνωσης 2 λεπτά και 43 δευτ.]

Αύξηση παρουσίασε η κίνηση επιβατών στις αεροπορικές εταιρείες, σύμφωνα με τα στοιχεία του Ιουλίου 2024, που δημοσίευσε η Διεθνής Ένωση Αερομεταφορών (IATA). Η συνολική ζήτηση, μετρούμενη σε χιλιόμετρα εσόδων επιβατών (RPK), αυξήθηκε κατά 8,0% σε σύγκριση με τον Ιούλιο του 2023. Η συνολική χωρητικότητα, μετρούμενη σε διαθέσιμα χιλιόμετρα θέσεων (ASK), αυξήθηκε κατά 7,4% σε ετήσια βάση. Ο συντελεστής φορτίου Ιουλίου ήταν 86,0% (+0,5 π.μ. σε σύγκριση με τον Ιούλιο του 2023). Δεν υπήρξε σημαντική αρνητική επίπτωση στη ζήτηση από τη διακοπή πληροφορικής του CrowdStrike στις 19 Ιουλίου.
          Η διεθνής ζήτηση αυξήθηκε 10,1% σε σύγκριση με τον Ιούλιο του 2023.
Η χωρητικότητα αυξήθηκε κατά 10,5% σε ετήσια βάση και ο συντελεστής φορτίου μειώθηκε στο 85,9% (-0,3 π.μ. σε σύγκριση με τον Ιούλιο του 2023).
          Η εγχώρια ζήτηση αυξήθηκε 4,8% σε σύγκριση με τον Ιούλιο του 2023. Η χωρητικότητα αυξήθηκε κατά 2,8% σε ετήσια βάση και ο συντελεστής φορτίου ήταν 86,1% (+1,7 π.μ. σε σύγκριση με τον Ιούλιο του 2023).
            Ο Γενικός Διευθυντής της IATA Willie Walsh δήλωσε: «Ο Ιούλιος ήταν ένας ακόμη θετικός μήνας. Στην πραγματικότητα, η ζήτηση επιβατών έφτασε στο υψηλότερο επίπεδο όλων των εποχών για τη βιομηχανία και σε όλες τις περιοχές εκτός της Αφρικής, παρά τη σημαντική αναστάτωση που προκλήθηκε από τη διακοπή της πληροφορικής του CrowdStrike.
Η ολοκλήρωση της αιχμής της βόρειας καλοκαιρινής περιόδου είναι μια υπενθύμιση του πόσο οι άνθρωποι εξαρτώνται από τις πτήσεις. Καθώς ο συνδυασμός των ταξιδιωτών μετατοπίζεται από την αναψυχή στην επιχείρηση, οι πολλοί ρόλοι της αεροπορίας είναι προφανείς – η επανένωση των οικογενειών, η δυνατότητα εξερεύνησης και η ενίσχυση του εμπορίου. Οι άνθρωποι χρειάζονται και θέλουν να πετάξουν. Και αυτό το κάνουν σε μεγάλους αριθμούς. Οι συντελεστές φορτίου είναι στο πρακτικό μέγιστο. Ωστόσο, τα επίμονα σημεία συμφόρησης στην εφοδιαστική αλυσίδα έχουν κάνει την ανάπτυξη της ικανότητας για την κάλυψη της ανάγκης για ταξίδια πιο δύσκολη. Καθώς μεγάλο μέρος του κόσμου επιστρέφει από τις διακοπές, υπάρχει επείγουσα έκκληση προς τους κατασκευαστές και τους προμηθευτές να επιλύσουν τα προβλήματα της εφοδιαστικής αλυσίδας τους, έτσι ώστε τα αεροπορικά ταξίδια να παραμείνουν προσβάσιμα και οικονομικά σε όλους όσους βασίζονται σε αυτά.»
          Ειδικότερα όλες οι περιοχές παρουσίασαν ισχυρή ανάπτυξη για τις διεθνείς αγορές επιβατών τον Ιούλιο του 2024 σε σύγκριση με τον Ιούλιο του 2023, με ενδείξεις ότι πολλές αγορές επιστρέφουν σε μακροπρόθεσμες τάσεις ανάπτυξης μετά την ανάκαμψη μετά την πανδημία.
          Η ανάπτυξη των αεροπορικών εταιρειών Ασίας-Ειρηνικού παρέμεινε ισχυρή, με αύξηση της ζήτησης κατά 19,1% από έτος σε έτος. Η χωρητικότητα αυξήθηκε 20,3% από έτος σε έτος και ο συντελεστής φορτίου ήταν 83,8% (-0,8 π.μ. σε σύγκριση με τον Ιούλιο του 2023). Τα περισσότερα δρομολόγια της Ασίας δεν έχουν ακόμη ξεπεράσει τα επίπεδα του 2019, με εξαίρεση τη διαδρομή Ασία-Μέση Ανατολή.
          Οι ευρωπαϊκοί αερομεταφορείς σημείωσαν αύξηση της ζήτησης κατά 8,3% από έτος σε έτος. Η χωρητικότητα αυξήθηκε 8,1% από έτος σε έτος και ο συντελεστής φορτίου ήταν 87,5% (+0,2 π.μ. σε σύγκριση με τον Ιούλιο του 2023). Όσον αφορά τις κύριες διεθνείς γραμμές, η διαδρομή Ευρώπης-Ασίας επεκτάθηκε ταχύτερα, γεγονός που αντικατοπτρίζει ότι αυτό εξακολουθεί να ξεπερνά τα επίπεδα του 2019.
          Οι αερομεταφορείς της Μέσης Ανατολής σημείωσαν αύξηση της ζήτησης κατά 5,8% από έτος σε έτος. Η χωρητικότητα αυξήθηκε 5,5% από έτος σε έτος και ο συντελεστής φορτίου ήταν 84,1% (+0,3 π.μ. σε σύγκριση με τον Ιούλιο του 2023).
          Οι αεροπορικές εταιρείες της Βόρειας Αμερικής σημείωσαν αύξηση της ζήτησης κατά 5,3% από έτος σε έτος. Η χωρητικότητα αυξήθηκε 6,3% από έτος σε έτος και ο συντελεστής φορτίου ήταν 89,4% (-0,8 ppt σε σύγκριση με τον Ιούλιο του 2023), ο υψηλότερος μεταξύ των περιοχών.
          Οι αεροπορικές εταιρείες της Λατινικής Αμερικής σημείωσαν αύξηση της ζήτησης κατά 13,4% από έτος σε έτος. Η χωρητικότητα αυξήθηκε κατά 15,7% σε ετήσια βάση. Ο συντελεστής φορτίου ήταν 87,5% (-1,7 π.μ. σε σύγκριση με τον Ιούλιο του 2023). Ενώ ο τυφώνας Beryl είχε ισχυρό τοπικό αντίκτυπο σε μέρη της Καραϊβικής, του Κόλπου του Μεξικού και των νότιων Ηνωμένων Πολιτειών, αυτό δεν μείωσε σημαντικά τη ζήτηση σε ολόκληρη την περιοχή.
          Οι αφρικανικές αεροπορικές εταιρείες σημείωσαν  αύξηση της ζήτησης κατά 7,4% από έτος σε έτος. Η παραγωγική ικανότητα αυξήθηκε κατά 6,7% σε ετήσια βάση. Ο συντελεστής φορτίου αυξήθηκε στο 74,3% (+0,5 π.μ. σε σύγκριση με τον Ιούλιο του 2023).
          Τέλος η εγχώρια ζήτηση αυξήθηκε τον Ιούλιο, με σταθερή ανάπτυξη με αποτέλεσμα σε όλες τις βασικές αγορές, εκτός από την Ινδία, να αγγίζει τα υψηλά όλων των εποχών. Η Βραζιλία αναπτύχθηκε και πάλι με τον ταχύτερο ρυθμό, ενώ η Ιαπωνία και η Αυστραλία ανέκαμψαν από την αρνητική ανάπτυξη του προηγούμενου μήνα.

Αναλυτικά τα στοιχεία της IATA με πίνακες και διαγράμματα:

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Σχετικά άρθρα

Ξεκινήστε να γράφετε τον όρο αναζήτηση επάνω και πατήστε enter για Αναζήτηση. Πατήστε ESC για ακύρωση.

Επιστροφή επάνω