Βιογραφικό
Καθηγητής Εφαρμοσμένης Φυσικής στο Τμήμα Επιστημών Διατροφής & Διαιτολογίας του ΕΛΜΕΠΑ
Ο Βασίλης Ζαφειρόπουλος (Vassilis Zafiropulos) είναι Καθηγητής Εφαρμοσμένης Φυσικής στο Τμήμα Επιστημών Διατροφής & Διαιτολογίας του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου (ΕΛΜΕΠΑ). Έχει διατελέσει επί σειρά ετών Πρόεδρος και Αντιπρόεδρος του Τμήματος, Κοσμήτορας της Σχολής Επιστημών Υγείας και μέλος του Συμβουλίου Διοίκησης του ΕΛΜΕΠΑ.
Παράλληλα, είναι ερευνητής στο Ινστιτούτο Αγροδιατροφής και Επιστημών Ζωής, του Πανεπιστημιακού Κέντρου Έρευνας και Καινοτομίας του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου. Στο παρελθόν διετέλεσε επιστημονικός συνεργάτης στο Ίδρυμα Τεχνολογίας & Έρευνας (ΙΤΕ) – Ινστιτούτο Ηλεκτρονικής Δομής & Λέιζερ από 1-1-1989 έως 31-3-2003, με ενδιάμεση διακοπή ενός έτους (θητεία στον Ελληνικό Στρατό, Απρίλιος 1989 έως Μάρτιος 1990). Παράλληλα, δίδαξε στο Τμήμα Χημείας του Πανεπιστημίου Κρήτης ως Ειδικός Επιστήμων και κατόπιν, ως επισκέπτης Επίκουρος Καθηγητής (1/1991-8/1994).
Έχει συνεισφέρει και έχει συντονίσει σειρά ερευνητικών προγραμμάτων σε Εθνικό και Ευρωπαϊκό επίπεδο. Έλαβε το διδακτορικό του από το University of Iowa (ΗΠΑ) τον Δεκέμβριο του 1988. Η διατριβή του αφορούσε στη φασματοσκοπία Laser και στη δυναμική της φωτο-διάσπασης μορίων.
Έκτοτε έχει εργαστεί σε ερευνητικούς τομείς ποικίλου και διεπιστημονικού ενδιαφέροντος που κυμαίνονται από φασματοσκοπία και φαινόμενα που προκαλούνται από Laser σε αέρια και στερεά έως μελέτες για τις αλληλεπιδράσεις Laser-ύλης και την ανάπτυξη αναλυτικών και διαγνωστικών τεχνικών που βασίζονται σε Laser.
Για τη συνεισφορά του στον τομέα, εξελέγη και παρέμεινε πρόεδρος της ερευνητικής σύμπραξης COST Action G7 «Artwork Conservation by Laser» από το 2000 έως το 2003, στην οποία συμμετείχαν 23 φορείς από 15 χώρες.
Μετά την εκλογή του στην τωρινή του θέση το 2003, ο κ. Βασίλης Ζαφειρόπουλος δημιούργησε ένα νέο γνωστικό αντικείμενο στη διαιτολογία (Σύσταση Ανθρώπινου Σώματος) και εργάστηκε μαζί με τους συναδέλφους του στην ανάπτυξη του Τμήματος Επιστημών Διατροφής & Διαιτολογίας.
Τα πρόσφατα ερευνητικά του ενδιαφέροντα περιλαμβάνουν: α) την αξιολόγηση της σύστασης του ανθρώπινου σώματος (ενδοκυττάρια και ποσοστιαία ενυδάτωση της άλιπης μάζας, λίπος, πρωτεΐνη, οστική μάζα κ.ά.) και την κατάσταση παχυσαρκίας με βάση το λίπος και τη μυϊκή μάζα, β) την ενεργειακή δαπάνη και το ενεργειακό ισοζύγιο, γ) την αξιολόγηση της διατροφικής παρέμβασης μέσω της μέτρησης της μεταβολής λίπους/πρωτεΐνης, ενδοκυττάριου/εξωκυττάριου νερού κ.ά.
Είναι συγγραφέας περισσότερων από 130 εργασιών σε επιστημονικά περιοδικά-βιβλία-πρακτικά συνεδρίων με κριτές. Έχει 10.144 ετεροαναφορές στη βάση δεδομένων Scopus (h-index 28), ενώ στη βάση δεδομένων google.scholar έχει 16.170 αναφορές (h-index 33, i10-index: 73).