[χρόνος ανάγνωσης 1 λεπτό και 36 δευτ.]
Σε μια Διήμερη εκδήλωση-σταθμό για τον αγροτικό τομέα, τα Ανώγεια της Κρήτης φιλοξένησαν τη Διημερίδα με θέμα την «Μετακινούμενη Κτηνοτροφία», αναδεικνύοντας τον ρόλο της ως θεμέλιο της τοπικής γαστρονομίας και πολιτιστικής κληρονομιάς. Στο επίκεντρο των συζητήσεων βρέθηκε η ισχυρή σύνδεση του πρωτογενούς τομέα με τον τουρισμό, με τον Εντεταλμένο Περιφερειακό Σύμβουλο Κρήτης, Σπύρο Μπαλαντίνο, να παρουσιάζει τις προκλήσεις και τις προοπτικές του κλάδου της τυροκομίας.
Η Κρητική Τυροκομία στο μικροσκόπιο
Ο κύριος Σπύρος Μπαλαντίνος, σε μια εμπεριστατωμένη παρουσίαση, ανέδειξε την κεντρική σημασία της Κρητικής τυροκομίας ως αναπόσπαστο κομμάτι του Κρητικού Διατροφικού Πολιτισμού και ως ένα από τα ισχυρότερα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα για την ανάπτυξη και την εξωστρέφεια του νησιού. Παρουσίασε επικαιροποιημένα δεδομένα που αφορούν την υφιστάμενη κατάσταση του κλάδου και τις δράσεις που προετοιμάζει η Ένωση Τυροκόμων Κρήτης.
Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στην ιστορική ευκαιρία που δημιουργείται με την ανακήρυξη της Κρήτης ως Γαστρονομική Περιφέρεια της Ευρώπης για το 2026. Αυτός ο τίτλος αποτελεί ένα ισχυρό εργαλείο για την ανάδειξη των τοπικών προϊόντων και την περαιτέρω διασύνδεση της παραγωγής με τον τουρισμό, προσφέροντας νέες δυνατότητες για την οικονομία και την ταυτότητα του τόπου.
Ο ρόλος της Κτηνοτροφίας
Στο πλαίσιο των εργασιών της Διημερίδας, βαρύτητα στην συζήτηση έδωσε η συμμετοχή του Προέδρου της Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Κρέατος & Κτηνοτροφίας (ΕΔΟΤΟΚΚ), Γιάννη Φασουλά, ο οποίος έλαβε ενεργά μέρος στο διάλογο για το παρόν και το μέλλον της μετακινούμενης αιγοπροβατοτροφίας. Ο διάλογος ανέδειξε τον καθοριστικό ρόλο της μετακινούμενης κτηνοτροφίας ως ζωντανής πολιτιστικής κληρονομιάς που συνδέει το παρελθόν με το παρόν και αποτελεί τη βάση της Κρητικής Διατροφής και Γαστρονομίας.
Στις συζητήσεις τονίστηκε η ανάγκη για στήριξη της ποιότητας των παραγόμενων προϊόντων, η προστασία των φυσικών πόρων, αλλά και η σημασία της συμμετοχής των νέων και των γυναικών στην κτηνοτροφία. Επιπλέον, αναδείχθηκαν οι προοπτικές για διεθνείς συνεργασίες, με παραδείγματα και εμπειρίες από την Ιταλία να προσφέρουν πολύτιμα συμπεράσματα.
Η συνάντηση, που πραγματοποιήθηκε στον μοναδικό χώρο «ΜΙΤΑΤΑ-Ο τόπος του Βοσκού», συγκέντρωσε εκπροσώπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, της επιστημονικής κοινότητας και των ίδιων των κτηνοτρόφων, δημιουργώντας ένα γόνιμο περιβάλλον για την ανταλλαγή απόψεων και την χάραξη στρατηγικών για την προστασία και την ανάπτυξη του κλάδου.
Κατά την πρώτη μέρα μεταξύ άλλων παρευρέθηκαν ο Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Οικονομίας Σταύρος Τζεδάκης, ο εντεταλμένος Περιφερειακος Σύμβουλος Σπύρος Μπαλαντίνος, ο Δήμαρχος Ανωγείων Σωκράτης Κεφαλογιάννης, ο Πρόεδρος της διεπαγγελματικης κρέατος Γιάννης Φασουλάς, η Πρόεδρος του Δικτύου Μετακινούμενης Κτηνοτροφίας Βασιλική Λαγκαδά, ο Πρόεδρος του Κτηνοτροφικού Συνεταιρισμού Ανωγείων Στεφανής Χαιρέτης και ο Πρόεδρος του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Ανωγείων Βασίλης Μανουράς.
Τη δεύτερη ημέρα, την Κυριακή 7 Σεπτεμβρίου 2025, οι εργασίες ολοκληρώθηκαν με επισκέψεις στα Μιτάτα και τους Βοσκοτόπους του Ψηλορείτη, δίνοντας στους συμμετέχοντες την ευκαιρία να γνωρίσουν από κοντά την πρακτική πλευρά της μετακινούμενης κτηνοτροφίας.








