Με επιτυχία ολοκληρώθηκε, την Πέμπτη 14 Οκτωβρίου 2021, η Συνάντηση των εταίρων του έργου «ECOVINEGOALS/ INTERREG VB Adriatic-Ionian». Η Συνάντηση, που πραγματοποιήθηκε στο Συνεδριακό χώρο του ΜΑΙΧ (σε υβριδική μορφή), έφερε κοντά για πρώτη φορά με φυσική παρουσία τους εταίρους από διαφορετικές χώρες, με στόχο την παρουσίαση και συζήτηση των έως τώρα δράσεων και τον προγραμματισμό της μελλοντικής πορείας του έργου.
Τη Συνάντηση άνοιξαν, την Τρίτη 12 Οκτωβρίου, ο Διευθυντής του ΜΑΙΧ Δρ Γιώργος Μπαουράκης και ο Δήμαρχος Πλατανιά, κ. Ιωάννης Μαλανδράκης. Ο Διευθυντής του ΜΑΙΧ αναφέρθηκε στη σημασία του έργου για το Ινστιτούτο και ο κ. Μαλανδράκης αναφέρθηκε στον κοινωνικο-οικονομικό ρόλο της αμπελουργίας στην περιοχή αλλά και στην αναγκαιότητα να υιοθετηθούν πρακτικές που θα διασφαλίσουν μια βιώσιμη γεωργία που θα σέβεται το περιβάλλον.
Σημειώνεται ότι ο Δήμος Πλατανιά στο Νομό Χανίων όπως και ο Δήμος Αρχανών Αστερουσίων στο Νομό Ηρακλείου, έχουν επιλεχθεί ως πιλοτικές περιοχές μελέτης στο συγκεκριμένο έργο.
Το έργο υιοθετεί μια ολιστική προσέγγιση και ενσωματώνει δράσεις που αφορούν στις αγροοικολογικές καλλιεργητικές πρακτικές, στην αποτύπωση των χαρακτηριστικών του παραδοσιακού αγροτικού τοπίου και στην ενθάρρυνση και στήριξη πρακτικών συμμετοχικής διακυβέρνησης ως βασικούς πυλώνες της αγροοικολογικής μετάβασης. Στοχεύει δε, στον καθορισμό στρατηγικής και στη διατύπωση τοπικών σχεδίων δράσης μετάβασης στην αγροοικολογική αμπελουργία για τις πιλοτικές περιοχές, λαμβάνοντας υπόψη τους τρεις προαναφερόμενους πυλώνες και πάντα σε συνεργασία με όλους τους εμπλεκόμενους.
Στα πλαίσια της Συνάντησης, πραγματοποιήθηκε επίσκεψη στο οινοποιείο της Ανώσκελης στον Πλατανιά και στο κτήμα Γαβαλά στην περιοχή Βοριά του Δήμου Αρχανών Αστερουσίων. Οι εταίροι ξεναγήθηκαν στους αμπελώνες, πληροφορήθηκαν για τις καλλιεργητικές πρακτικές αλλά και τη σημασία της αμπελοκαλλιέργειας στο παρελθόν και σήμερα, γνώρισαν το ξεχωριστό αγροτικό τοπίο των δυο περιοχών και γεύτηκαν τοπικά κρασιά. Επιπλέον, είχαν την ευκαιρία να επισκεφτούν το Μουσείο Ελιάς των Βουβών – Δ. Πλατανιά αλλά και τον αρχαιολογικό χώρο της Κνωσσού στο Ηράκλειο.
Αυτές οι επισκέψεις ανέδειξαν την πολυπλοκότητα και την ποικιλομορφία του αγροτικού τοπίου, τη δυναμική της αμπελουργίας στην Περιφέρεια Κρήτης, κυρίως όσον αφορά στη διασύνδεσή της με τον τομέα του τουρισμού αλλά και την επιτακτική ανάγκη οι όποιες παρεμβάσεις, να σχεδιάζονται με γνώμονα την αγροοικολογική προσέγγιση. Όλοι οι συμμετέχοντες ήταν πολύ ενθουσιασμένοι από μια Συνάντηση που ενέπνευσε μια πολύ εποικοδομητική συζήτηση για τη διατύπωση στρατηγικής και τοπικών σχεδίων δράσης για τη μετάβαση στην αγροοικολογία.
Το έργο ECOVINEGOALS στο οποίο συμμετέχει το ΜΑΙΧ, συγχρηματοδοτείται από την ΕΕ (πρόγραμμα INTERREG VB Adriatic-Ionian ADRION) και εθνικούς πόρους και συνενώνει 10 εταίρους από 6 διαφορετικές χώρες της Αδριατικής και του Ιονίου. Προσεγγίζει σημαντικές προκλήσεις της εντατικής αμπελουργίας και στοχεύει στην ενθάρρυνση και την υποστήριξη της αγροοικολογικής μετάβασης. Επικεφαλής της εταιρικής ομάδας είναι ο Οργανισμός Ανάπτυξης της Ανατολικής Βενετίας (LAG EASTERN VENICE), ενώ συμμετέχουν ως εταίροι από την Ιταλία, η Επαρχία του Τρέντο, από την Σλοβενία, το Επιμελητήριο Γεωργίας και Δασοκομίας και το Κέντρο Ερευνών της Ακαδημίας Επιστημών και Τεχνών, από την Κροατία, ο Οργανισμός Αγροτικής Ανάπτυξης της Istria Ltd. Pazin και η Ένωση για την Απασχόληση, από τη Σερβία, το Επιχειρηματικό Κέντρο Ανάπτυξης Kragujevac, από το Μαυροβούνιο, το Ίδρυμα Νεοφυών Επιχειρήσεων Bar και ο Δήμος Bar και από την Ελλάδα, το Μεσογειακό Αγρονομικό Ινστιτούτο Χανίων.