[χρόνος ανάγνωσης 1 λεπτό και 5 δευτ.]
Η βιώσιμη διαχείριση της θαλάσσιας οικονομίας απαιτεί συνεργασία μεταξύ επιχειρηματιών, κυβερνητικών φορέων, ερευνητικών ιδρυμάτων και των τοπικών κοινωνιών. Μόνο μέσα από ολοκληρωμένες και βιώσιμες πρακτικές μπορούμε να διασφαλίσουμε ότι οι πόροι της θάλασσας θα παραμείνουν ανανεώσιμοι για τις επόμενες γενιές.
Τα παραπάνω επισήμανε ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Χανίων Αντώνης Ροκάκης, στην διάρκεια του διήμερου Συνεδρίου Αλιείας, Υδατοκαλλιέργειας και Αλιευτικού Τουρισμού, που διοργάνωσε το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, στην Ελευσίνα, το Σάββατο 24 και την Κυριακή 26 Φεβρουαρίου 2024.
Η συνύπαρξη της αλιείας, της υδατοκαλλιέργειας και του αλιευτικού τουρισμού αντιπροσωπεύει έναν ευαίσθητο και στρατηγικό τομέα για την χώρα μας. Κάθε ένας από αυτούς τους τομείς συνδέεται άρρηκτα με τους άλλους, και η βιώσιμη διαχείρισή τους απαιτεί ισορροπημένη προσέγγιση και στρατηγική.
Η αλιεία παρέχει τρόφιμα υψηλής διατροφικής αξίας και προσφέρει απασχόληση για πολλούς. Ωστόσο, είναι σημαντικό να διασφαλίζεται η βιωσιμότητά της με τη χρήση αποδοτικών μεθόδων αλιείας και την προώθηση της προστασίας των θαλάσσιων οικοσυστημάτων.
Η υδατοκαλλιέργεια αναδύεται ως σημαντική πηγή πρόσθετων θαλάσσιων προϊόντων που οι Έλληνες ήμασταν πρωτοπόροι σε τσιπούρα και λαυράκι. Για τη βιωσιμότητα της υδατοκαλλιέργειας, πρέπει να διασφαλίζεται η υγεία των θαλασσίων περιοχών, η αντιμετώπιση των προβλημάτων ρύπανσης και η εφαρμογή βιώσιμων πρακτικών.
Ο αλιευτικός τουρισμός προσφέρει μια μοναδική εμπειρία σε επισκέπτες, ενώ παράλληλα συμβάλλει στην οικονομική ανάπτυξη και στην εξωστρέφεια των προϊόντων. Είναι σημαντικό να διαχειριζόμαστε τον αλιευτικό τουρισμό με φροντίδα, ώστε να διατηρεί την ισορροπία μεταξύ της τουριστικής εκμετάλλευσης και του σεβασμού προς το θαλάσσιο περιβάλλον.
Τέλος ο κύριος Αντώνης Ροκάκης ανέφερε την ανάγκη αξιοποίησης όχι μόνο της επιφάνειας αλλά και όλο του βάθους της θάλασσας. Ήδη η NASA πειραματίζεται με νέες μεθόδους που είναι κλωβοί παρασυρόμενοι από ρεύματα θαλάσσια και με την αξιοποίηση της τεχνικής νοημοσύνης γνωρίζουμε που βρίσκονται αλλά και πότε η βιομάζα είναι έτοιμη για αλίευση.