Βιώσιμος τουρισμός μέσω προορισμών

Η παγκόσμια ανάγκη για βιώσιμες τουριστικές πρακτικές βρέθηκε στο επίκεντρο της συνάντησης του Διεθνούς Δικτύου Παρατηρητηρίων Αειφόρου Τουρισμού (INSTO), η οποία πραγματοποιήθηκε το 2024 στη Μαγιόρκα. Διοργανώθηκε από το Fundació Mallorca Turisme (Consell de Mallorca), με την υποστήριξη του ΟΗΕ για τον Τουρισμό, παράλληλα με την III Σύνοδο Κορυφής Αειφόρων Προορισμών. Το γεγονός αυτό συγκέντρωσε πάνω από 100 συμμετέχοντες, ανάμεσά τους ηγέτες σκέψης, ακαδημαϊκούς, κυβερνητικούς αξιωματούχους και επαγγελματίες ανάπτυξης, οι οποίοι αντάλλαξαν απόψεις για καίρια ζητήματα σχετικά με τον αειφόρο τουρισμό παγκοσμίως.
          Κεντρικό σημείο των συζητήσεων αποτέλεσε η ανάγκη ενίσχυσης της διακυβέρνησης σε εθνικό και περιφερειακό επίπεδο, καθώς και η μέτρηση του τοπικού αντίκτυπου του τουρισμού μέσω αποτελεσματικής διαχείρισης δεδομένων. Οι συζητήσεις στόχευαν στη διαμόρφωση πολιτικών που θα προωθήσουν βιώσιμες πρακτικές σε κάθε τουριστικό προορισμό. 
          Η συνάντηση του INSTO στη Μαγιόρκα αποτελεί σημαντικό βήμα προς τη διαμόρφωση πολιτικών που θα ενισχύσουν τη βιωσιμότητα σε παγκόσμιο επίπεδο και θα διασφαλίσουν ότι ο τουρισμός μπορεί να αποτελέσει κινητήριο δύναμη για την ανάπτυξη με σεβασμό στο περιβάλλον και τις τοπικές κοινωνίες.
          Η εκτελεστική διευθύντρια του ΟΗΕ για τον Τουρισμό, Zoritsa Urosevic, αναφέρθηκε στη σημασία της εφαρμογής νέων δεικτών μέτρησης της βιωσιμότητας στον τουρισμό, όπως αυτοί καθορίστηκαν πρόσφατα από τη Στατιστική Επιτροπή του ΟΗΕ. «Πρέπει να ενσωματώσουμε συλλογικά – ως δίκτυο INSTO – αυτό το νέο σύνολο δεικτών, τοποθετώντας την επιστήμη στο επίκεντρο του τουριστικού μετασχηματισμού», τόνισε, επισημαίνοντας την κοινή προσπάθεια για πιο υπεύθυνους, προσβάσιμους και βιώσιμους προορισμούς.
          Στην ίδια γραμμή, ο José Marcial Rodríguez Díaz, Εκτελεστικός Σύμβουλος Τουρισμού της Consell de Mallorca, τόνισε την αναγκαιότητα εξισορρόπησης των αναγκών των μόνιμων κατοίκων και των επισκεπτών. «Από την πρώτη μέρα, έχουμε δεσμευτεί για την προώθηση της συνύπαρξης μεταξύ κατοίκων και τουριστών. Ο στόχος μας είναι να διασφαλίσουμε ότι οι τουρίστες θα νιώθουν καλοδεχούμενοι χωρίς να επηρεάζουν την καθημερινότητα των κατοίκων», δήλωσε, υπογραμμίζοντας τη σημασία του υπεύθυνου τουρισμού. 
          Το INSTO, το οποίο ιδρύθηκε το 2004, παίζει κομβικό ρόλο στην παρακολούθηση και προώθηση της αειφόρου ανάπτυξης στον τουρισμό. Μέσα από τη συστηματική παρακολούθηση των τουριστικών επιδόσεων, το δίκτυο επιτρέπει την ανταλλαγή γνώσεων και βέλτιστων πρακτικών μεταξύ προορισμών, διασφαλίζοντας την υπεύθυνη διαχείριση του τουρισμού. Σήμερα, το INSTO απαριθμεί 45 μέλη από διάφορες ηπείρους, με νέες προσθήκες από την Κολομβία και την Αυστρία, ενισχύοντας περαιτέρω το παγκόσμιο αποτύπωμά του.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Σχετικά άρθρα

Ξεκινήστε να γράφετε τον όρο αναζήτηση επάνω και πατήστε enter για Αναζήτηση. Πατήστε ESC για ακύρωση.

Επιστροφή επάνω