Βράβευση Ελευθέριου Ζούρου

Το Βραβείο Εξαίρετης Πανεπιστημιακής Διδασκαλίας, που έχει θεσμοθετηθεί από το Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ) απένειμε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου στον Λευτέρη Ζούρο, ομότιμο καθηγητή του Τμήματος Βιολογίας στο Πανεπιστήμιο Κρήτης την Τετάρτη 17 Φεβρουαρίου 2021.
Ο καθηγητής Λευτέρης Ζούρος διετέλεσε διευθυντής του Ινστιτούτου Θαλάσσιας Βιολογίας Κρήτης, καθώς και συνιδρυτής και Πρόεδρος του ΔΣ της Ελληνικής Εξελικτικής Εταιρείας, ενώ είναι και Αντεπιστέλλον Μέλος της Ακαδημίας Αθηνών. Παρόντες στην τελετή απονομής του βραβείου ήταν ο Πρόεδρος του Δ.Σ. του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας καθηγητής Νεκτάριος Ταβερναράκης, ο οποίος παρουσίασε την ιστορία του βραβείου καθώς και ο Πρόεδρος του Ερευνητικού Κέντρου «Αθηνά» καθηγητής Γιάννης Ιωαννίδης.
Απονέμοντας το βραβείο, η κυρία Σακελλαροπούλου είπε τα εξής:
«Αγαπητέ κύριε Ζούρο,
Σας απονέμω το Βραβείο Εξαίρετης Πανεπιστημιακής Διδασκαλίας, που έχει θεσμοθετηθεί από το Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας στη μνήμη δυο εξαίρετων πανεπιστημιακών δασκάλων, του Βασίλη Ξανθόπουλου και του Στέφανου Πνευματικού, οι οποίοι έχασαν αδόκητα τη ζωή τους εν ώρα διδασκαλίας. Στα πενήντα χρόνια της ευδόκιμης παρουσίας σας στην έδρα, εμπνεύσατε γενιές ολόκληρες φοιτητών. Ταχθήκατε με πάθος στο έργο της διάχυσης της επιστημονικής γνώσης στο ευρύτερο κοινό. Υπερασπιστήκατε με σθένος την αλήθεια και την ηθική της επιστήμης. Και βέβαια, με το έργο σας, εδραιώσατε τους στενούς δεσμούς της επιστήμης με την κοινωνία. Κάτι ιδιαίτερα σημαντικό στις μέρες μας, όταν μοναδικό όπλο του ανθρώπου απέναντι στην πανδημία είναι η καταφυγή στην επιστημονική γνώση. Σας συγχαίρω και σας εύχομαι δύναμη για να συνεχίσετε τον αγώνα τον καλό.»
Το Βραβείο Εξαίρετης Πανεπιστημιακής Διδασκαλίας απονέμεται εις μνήμην Βασίλη Ξανθόπουλου και Στέφανου Πνευματικού.
ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ
Ο Λευτέρης Ζούρος έλαβε διδακτορικά διπλώματα από την Ανωτάτη Γεωπονική Σχολή Αθηνών (σήμερα Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών) και το Πανεπιστήμιο του Σικάγου. Διετέλεσε καθηγητής Βιολογίας στο Πανεπιστήμιο Dalhousie του Καναδά (στην τιμητική έδρα George Campbell) και στο Πανεπιστήμιο Κρήτης και ως ερευνητής ή προσκεκλημένος καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Groningen της Ολλανδίας, το Αυτοκρατορικό Πανεπιστήμιο Kyushu της Ιαπωνίας, το Αυτόνομο Πανεπιστήμιο της Βαρκελώνης και το Πανεπιστήμιο της Ancona. Διετέλεσε επίσης Διευθυντής του Ινστιτούτου Θαλάσσιας Βιολογίας Κρήτης. Υπήρξε μέλος της Εκδοτικής Επιτροπής των περιοδικών Evolution, Molecular Biology and Evolution και Marine Genomics. Έχει τιμηθεί με το βραβείο εξαίρετης πανεπιστημιακής διδασκαλίας «Στέλιος Πηχωρίδης» του Πανεπιστημίου Κρήτης. Είναι ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου Κρήτης και αντεπιστέλλον μέλος της Ακαδημίας Αθηνών. Από τις Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης κυκλοφορούν επίσης τα βιβλία του Ας συμφιλιωθούμε με τον Δαρβίνο (2009) και Σε αναζήτηση σκοπού σ’ έναν κόσμο χωρίς σκοπό (2014, 2018).

Σχετικά άρθρα

Ξεκινήστε να γράφετε τον όρο αναζήτηση επάνω και πατήστε enter για Αναζήτηση. Πατήστε ESC για ακύρωση.

Επιστροφή επάνω