Βραβεύσεις Παγκρήτιου Διαγωνισμού Ελαιολάδου

[χρόνος ανάγνωσης 1 λεπτό και 46 δευτ.]

Ολοκληρώθηκε την Κυριακή 23 Μαρτίου 2025, ο 11ος Παγκρήτιος Διαγωνισμός Ελαιολάδου στον οποίο διακρίθηκαν ελαιόλαδα απ’ όλο το νησί. Αξιολογήθηκαν 113 δείγματα από 74 τυποποιητές και παραγωγούς της Κρήτης. Στις 74 επιχειρήσεις η κατανομή ανά Περιφερειακή Ενότητα ήταν 29 από την Π.Ε. Ηρακλείου, 21 από την Π.Ε. Χανίων, 11 από την Π.Ε. Ρεθύμνου και 13 επιχειρήσεις από την Π.Ε. Λασιθίου.
          Τα δείγματα ελαιολάδου που διαγωνίστηκαν προέρχονταν κυρίως από την ποικιλία Κορωνέικη, ενώ στον διαγωνισμό συμμετείχαν δείγματα από την ποικιλία τσουνάτη, blend θρουμπολιά/χονδρολιά, blend τσουνάτη/κορωνέικη, blend κορωνέικη/αγριελιά και blends από κρητικές ποικιλίες. Στο σύνολο των 113 δειγμάτων, διαγωνίστηκαν 51 στην κατηγορία συμβατικής καλλιέργειας, 32 στην βιολογική καλλιέργεια και 29 δείγματα στην κατηγορία ΠΟΠ –ΠΓΕ.
          Την Τετάρτη 19 Μαρτίου 2025, διεξήχθη η αξιολόγηση των συμμετοχών στην νέα Κατηγορία του Παγκρήτιου Διαγωνισμού Ελαιολάδου, την Καινοτομία. Σε αυτή την κατηγορία συμμετείχαν συνολικά 17 επιχειρήσεις, 6 στην υποκατηγορία της «συσκευασίας» και 11 στην υποκατηγορία «ελαιοτουρισμός – εστίαση».
Στην επιτροπή αξιολόγησης συμμετείχαν με αλφαβητική σειρά οι: Γιώργος Δραγουμανάκης (γραφίστας), Γεώργιος Καλαντζάκης (ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ), Γιώργος Καργάκης (Επιμελητήριο Ηρακλείου), Μανώλης Καρπαδάκης (Σύνδεσμος Εξαγωγέων Κρήτης), Τάσος Παπαδάκης (Λέσχη Αρχιμαγείρων Κρήτης), Αναστασία Πλακάκη (Επιμελητήριο Λασιθίου), Μανόλης Ροδιτάκης (Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο), Κωνσταντίνος Σπυριδάκης (Επιμελητήριο Ρεθύμνου) και ο Μιχάλης Χαιρετάκης (Επιμελητήριο Ρεθύμνου).
          Την Παρασκευή 21 και Σάββατο 22 Μαρτίου 2025 διεξήχθη η αξιολόγηση στο εργαστήριο οργανοληπτικής αξιολόγησης Ελαιολάδου Κρήτης ΑΣΡ, με την συμμετοχή 8 κριτών από την Κρήτη. Επικεφαλής του panel του Διαγωνισμού ήταν η κα Έφη Χριστοπούλου , Χημικός, εμπειρογνώμονας της Ε.Ε. και του Διεθνούς Συμβουλίου Ελαιοκομίας, θεμελιώτρια της οργανοληπτικής αξιολόγησης στην Ελλάδα, με εμπειρία από το 1982 έως σήμερα. Την ευθύνη του διαγωνισμού είχε η κα Ελευθερία Γερμανάκη , panel supervisor του Εργαστηρίου Οργανοληπτικής Αξιολόγησης Κρήτης Α.Σ.Ρ., με πολλαπλές συμμετοχές σε διεθνείς διαγωνισμούς.
          Η κριτική επιτροπή απαρτιζόταν και φέτος από εκπαιδευμένους δοκιμαστές, οι οποίοι συμμετέχουν σε διαπιστευμένη οργανοληπτική ομάδα, έχουν εμπειρία στην εφαρμογή της οργανοληπτικής μεθόδου και έχουν συμμετάσχει ως κριτές σε ελληνικούς η/και διεθνείς διαγωνισμούς ελαιολάδου. Συμμετείχαν στο panel με αλφαβητική σειρά οι: Μάνθος Ανδρουλάκης, Χαράλαμπος Δουκάκης, Γιάννης Εφεντάκης, Μαρία Καλιτσουνάκη, Γιώργος Παπαδάκης, Τάσα Παπαμανωλιουδάκη, Μαρία Παρλαβάτζα και ο Corti Ferdinando.
                    Τα 113 εξαιρετικά παρθένα ελαιόλαδα που συμμετείχαν είχαν παραχθεί και τυποποιηθεί στην Κρήτη, κατά την ελαιοκομική περίοδο 2024 – 2025, φέρουν εμπορική ετικέτα (brand name).

Οι κατηγορίες των βραβείων και διακρίσεων ήταν πέντε:
Τυποποιημένο ελαιόλαδο συμβατικής καλλιέργειας
(συμπεριλαμβάνονται τα Ολοκληρωμένης Διαχείρισης)
Τυποποιημένο ελαιόλαδο βιολογικής καλλιέργειας
(με προσκόμιση αντίστοιχου πιστοποιητικού)
Τυποποιημένο ελαιόλαδο με πιστοποίηση ΠΟΠ ή ΠΓΕ
(με προσκόμιση αντίστοιχου πιστοποιητικού).  
Βest of Νομός
(το καλύτερο ελαιόλαδο με γεωγραφικά κριτήρια οπότε είχαμε 4 νέες βραβεύσεις σε απόλυτη βαθμολογία ανεξαρτήτως της κατηγόρια, σε Βest of Chania, Βest of Rethymno, Βest of Heraklio και Βest of Lassithi).
Καινοτομίας (Η Γεωγραφική κατανομή είχε ως εξής: 7 από τον νομό Ηρακλείου, 5 από τα Χανιά, 3 από το Ρέθυμνο και 2 επιχειρήσεις από τον νομό Λασιθίου. Δόθηκαν 2 βραβεία και 3 τιμητικές διακρίσεις για την συσκευασία και 4 βραβεία και 7 τιμητικές διακρίσεις για την «εστίαση – ελαιοτουρισμό»).

Αναλυτικά τα Βραβεία:

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Σχετικά άρθρα

Ξεκινήστε να γράφετε τον όρο αναζήτηση επάνω και πατήστε enter για Αναζήτηση. Πατήστε ESC για ακύρωση.

Επιστροφή επάνω