[χρόνος ανάγνωσης 1 λεπτό και 10 δευτ.]
Κυκλοφορεί από τις Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης η έκδοση της Σοφίας Ξενοφώντος, «Γαληνός: Σχετικά με τις απόψεις μου – Περὶ τῶν ἑαυτῷ δοκούντων», που αποτελεί σημαντική συνεισφορά στη μελέτη της αρχαίας επιστημονικής γραμματείας, προσφέροντας στους σύγχρονους αναγνώστες την ευκαιρία να γνωρίσουν εις βάθος τη φιλοσοφία και την ιατρική του σπουδαίου γιατρού της αρχαιότητας, Γαληνού από την Πέργαμο.
Η πραγματεία του Γαληνού Σχετικά με τις απόψεις μου (Περὶ τῶν ἑαυτῷ δοκούντων) είναι κατά πάσα πιθανότητα το τελευταίο έργο που συνέθεσε ο μεγάλος ιατρός από την Πέργαμο (129 – περίπου 216 μ.Χ.). Πρόκειται για μια συνθετική περίληψη των βασικών του τοποθετήσεων σχετικά με τη δημιουργία του κόσμου και τη φύση και λειτουργία της ψυχής και του σώματος. Ως το απαύγασμα ενδελεχούς εμπειρικής έρευνας που εκπονήθηκε στο πέρας μιας μακρόχρονης σταδιοδρομίας περίπου εξήντα ετών, το εν λόγω έργο εύλογα έχει θεωρηθεί η «φιλοσοφική παρακαταθήκη» του Γαληνού. Προσφέροντας εκτενή σχολιασμό και νεοελληνική μετάφραση της πιο πρόσφατης έκδοσης του αρχαίου κειμένου, καθώς επίσης και κατατοπιστική εισαγωγή στη ζωή, το έργο και τη σκέψη του συγγραφέα του, το ανά χείρας βιβλίο διεισδύει στα ενδότερα της γαληνικής ιατρικής, φυσικής φιλοσοφίας, αλλά και επιστημονικής μεθοδολογίας, φέρνοντας στο φως σημαντικές πτυχές της δημιουργικής συσχέτισης της ιατρικής και της φιλοσοφίας στον αρχαίο κόσμο.
Η Σοφία Ξενοφώντος είναι Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Αρχαίας Ελληνικής Φιλολογίας στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, εταίρος της Βρετανικής Ακαδημίας Ανώτατης Εκπαίδευσης και τακτικό μέλος της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Επιστημών (Academia Europaea). Τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα περιλαμβάνουν την αρχαία ελληνική λογοτεχνία των πρώτων μεταχριστιανικών αιώνων με ιδιαίτερη έμφαση στον Πλούταρχο και τον Γαληνό, την πρόσληψη της κλασικής αρχαιότητας στο Βυζάντιο και τη σχολιαστική παράδοση σε κείμενα του Αριστοτέλη. Ειδικεύεται επίσης στην ιστορία των συναισθημάτων και την έκδοση, τη μετάφραση και τον σχολιασμό αρχαίων και βυζαντινών ιατρικών και φιλοσοφικών κειμένων.
Το βιβλίο αποτελεί ένα ανεκτίμητο εργαλείο για ακαδημαϊκούς, ιστορικούς της φιλοσοφίας και της επιστήμης, αλλά και κάθε αναγνώστη που επιθυμεί να εμβαθύνει στην αρχαία ελληνική ιατρική σκέψη.