[χρόνος ανάγνωσης 1 λεπτό και 9 δευτ.]
Με ιδιαίτερη επιτυχία πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 25 Νοεμβρίου 2024, η εσπερίδα που διοργάνωσε η Περιφέρεια Κρήτης σε συνεργασία με το Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο (ΕΛΜΕΠΑ). Η εκδήλωση, που έλαβε χώρα στο αμφιθέατρο «Νίκος Μαλαθράκης/AGRO», είχε ως στόχο την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των γεωτεχνικών για τις ορθές πρακτικές παραγωγής Εξαιρετικού Παρθένου Ελαιόλαδου.
Διακεκριμένοι ομιλητές και συμμετοχές
Η εσπερίδα φιλοξένησε σημαντικούς ομιλητές από το ΕΛΜΕΠΑ και τον κλάδο του ελαιόλαδου:
Λευτέρης Αλυσσανδράκης, Αναπληρωτής Καθηγητής Γεωπονίας.
Φίλιππος Βερβερίδης, Καθηγητής Βιοχημείας & Βιοτεχνολογίας Φυτών και Επιστημονικός Υπεύθυνος του Cluster/ΣΣΚ AIM-HQ OIL.
Γιώτα Ψειροφωνιά, Επιστημονική Συνεργάτιδα.
Ελευθερία Γερμανάκη, Υπεύθυνη του Οργανοληπτικού Εργαστηρίου Κρήτης ΑΣΡ και επικεφαλής της Ομάδας Δοκιμαστών.
Μανώλης Καρπαδάκης, Εμπειρογνώμονας στην παραγωγή ποιοτικού ελαιόλαδου και Αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Εξαγωγέων Κρήτης.
Χαιρετισμοί από εκπροσώπους φορέων
Χαιρετισμούς απηύθυναν ο Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Οικονομίας Σταύρος Τζεδάκης, ο Πρύτανης του ΕΛΜΕΠΑ Νίκος Κατσαράκης, ο Πρόεδρος του Τμήματος Γεωπονίας Μανώλης Ροδιτάκης, ο Γενικός Γραμματέας του ΓΕΩΤΕΕ Κρήτης Μαρίνος Βλαχάκης, καθώς και η Πρόεδρος της Αγροδιατροφικής Σύμπραξης Περιφέρειας Κρήτης, Ειρήνη Χουδετσανάκη, μέλος ΔΣ του ΕΦΕΤ.
Ο ρόλος των γεωτεχνικών και οι προκλήσεις του μέλλοντος
Ο Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Οικονομίας, Σταύρος Τζεδάκης, ανέδειξε τη σημασία των γεωτεχνικών στην ενίσχυση της ελαιοκαλλιέργειας και της παραγωγής ποιοτικού ελαιόλαδου. Όπως σημείωσε: «Η συμβολή των γεωτεχνικών μας είναι καθοριστική για την αγροτική παραγωγή, τη φυτοπροστασία, την ποιότητα και ασφάλεια των τροφίμων, καθώς και τη μεταποίηση και προώθηση των προϊόντων μας. Μέσα από μια καλή συνεργασία, μπορούμε να στηρίξουμε την ελαιοκαλλιέργεια και να διασφαλίσουμε το Εθνικό μας προϊόν, το Εξαιρετικό Παρθένο Ελαιόλαδο «Κρήτη/Kriti».
Επιπλέον, τόνισε τη σημασία της αντιμετώπισης των προκλήσεων της κλιματικής αλλαγής, η οποία επηρεάζει έντονα την ποιότητα και την ποσότητα των αγροτικών προϊόντων.
Στόχος η ανάδειξη του Εξαιρετικού Παρθένου Ελαιόλαδου Κρήτης
Η εσπερίδα αποτέλεσε ένα σημαντικό βήμα για τη βελτίωση της παραγωγικής διαδικασίας, την ενίσχυση της γνώσης των γεωτεχνικών και τη διατήρηση της υψηλής ποιότητας του ελαιόλαδου, που αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της κρητικής και ελληνικής ταυτότητας.