Δίκτυο ΠΡΑΞΗ

Δρ Κωνσταντίνος Βαβέκης
Διευθυντής Δικτύου ΠΡΑΞΗ

Ο Δρ. Κωνσταντίνος Βαβέκης είναι EQE Qualified European Patent Attorney (από το 2019), με μεγάλη εμπειρία στην προστασία της Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας, στην οικονομική αποτίμηση και στην εμπορική εκμετάλλευση των αποτελεσμάτων της έρευνας. Επί του παρόντος, είναι Διευθυντής του Δικτύου ΠΡΑΞΗ / ΙΤΕ, ενώ στο παρελθόν είχε συνεργαστεί με το ITΕ ως Σύμβουλος Μεταφοράς Τεχνολογίας καθώς και ως European Patent Attorney. Έχει συνεργαστεί με το EPO (European Patent Office) ως Praktika Intern και έχει φιλοξενήσει, ως υπεύθυνος Host Patent Attorney Εξεταστή Διπλωμάτων Ευρεσιτεχνίας από το EPO ως Praktika Extern, ενώ έχει και μεταπτυχιακές σπουδές σε European Patent Litigation (για εκπροσώπηση πελατών στο Unified Patent Court). Έχει μεγάλη εμπειρία στην συγγραφή και εκτέλεση εθνικών και Ευρωπαϊκών προτάσεων. Έχει εργαστεί στον τραπεζικό και χρηματοοικονομικό τομέα για πάνω από 13 χρόνια σε θέσεις ευθύνης με διοίκηση ομάδων ως Area Associate Manager, προϊστάμενος τομέα ηλεκτρονικού εμπορίου, προϊστάμενος του τομέα στρατηγικής και επιχειρηματικής ανάπτυξης. Έχει Διδακτορικό Δίπλωμα στη Φυσικοχημεία (UK), είναι κάτοχος πτυχίου Χημικού, έχει ΜΒΑ (GR) και επίσης έχει Master στην Λογιστική και Χρηματοοικονομική (GR). Είναι κάτοχος άδειας οικονομολόγου, λογιστή φοροτεχνικού Α΄ τάξης και άδειας Χημικού ενώ είναι επίσης διαπιστευμένος από το υπ. Δικαιοσύνης, Διαμεσολαβητής. Έχει συνεργαστεί και συμμετέχει σε δημοσιεύσεις σε επιστημονικά περιοδικά υψηλού κύρους (Science, PRL κ.λπ.).

30 Χρόνια Καινοτομίας
& Τεχνολογικής Ανάπτυξης

Στο δυναμικό τοπίο των σύγχρονων επιχειρήσεων, η καινοτομία δεν είναι απλώς μια στρατηγική επιλογή. Είναι ο ακρογωνιαίος λίθος του ανταγωνιστικού πλεονεκτήματος, ένας καταλύτης για ανάπτυξη, διαφοροποίηση και βιωσιμότητα σε μια ολοένα και πιο ανταγωνιστική αγορά. Σε μια εποχή ραγδαίων τεχνολογικών εξελίξεων, οι επιχειρήσεις καλούνται να προσαρμόζονται συνεχώς και να εκμεταλλεύονται νέες ευκαιρίες. Όμως, σε έναν κόσμο όπου ο ανταγωνισμός δεν γνωρίζει σύνορα, η συνεργασία είναι απαραίτητη – όχι πολυτέλεια, αλλά στρατηγική επιβίωσης.

Η Αφετηρία του Δικτύου ΠΡΑΞΗ
Το Δίκτυο ΠΡΑΞΗ αποτελεί μονάδα του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ) και απασχολεί περισσότερα από 40 στελέχη υψηλής ακαδημαϊκής κατάρτισης από διαφορετικούς κλάδους και επιστημονικά πεδία.
Το Δίκτυο ΠΡΑΞΗ ξεκίνησε τη δράση του το 1991 ως πρωτοβουλία του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ) και του Συνδέσμου Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών (ΣΕΒ) και έχει παρουσία σε 6 πόλεις (Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Ηράκλειο, Πάτρα, Βόλος, Ιωάννινα). Έκτοτε το Δίκτυο ΠΡΑΞΗ έχει αναλάβει σημαντικές πρωτοβουλίες με στόχο την ανάπτυξη τεχνολογικών συνεργασιών μεταξύ ελληνικών και ξένων επιχειρήσεων και οργανισμών.
Η δύναμη του Δικτύου ΠΡΑΞΗ έγκειται στην ικανότητά του να δημιουργεί ένα οικοσύστημα όπου οι ιδέες ανθίζουν και η έρευνα συναντά την εφαρμογή του πραγματικού κόσμου.

Υπηρεσίες
Το Δίκτυο ΠΡΑΞΗ προσφέρει υψηλής προστιθέμενης αξίας υπηρεσίες σε εταιρείες, ιδρύματα, και οργανισμούς, τόσο σε περιφερειακό όσο και σε εθνικό επίπεδο, σε διάφορα στάδια του ταξιδιού τους για καινοτομία. Μερικές από τις πιο σημαντικές υπηρεσίες περιλαμβάνουν:

  • Διεθνοποίηση μέσω εκτενούς δικτύου συνεργατών στο εξωτερικό.
  • Πληροφόρηση, συμβουλευτική και υποστήριξη για εύρεση χρηματοδότησης.
  • Συμβουλευτική σε θέματα επιχειρηματικότητας και διαχείρισης καινοτομίας, όπως η προστασία και αποτίμηση της διανοητικής ιδιοκτησίας, η βιώσιμη ανάπτυξη και εξοικονόμηση πόρων, η δυνατότητα ψηφιακού μετασχηματισμού, κ.ά.
  • Προώθηση ελληνικών τεχνολογιών και καινοτόμων προϊόντων στο εξωτερικό και εντοπισμό εξειδικευμένων τεχνολογικών λύσεων για τις ανάγκες ελληνικών επιχειρήσεων.
  • Εξειδικευμένη συμβουλευτική για την εμπορική αξιοποίηση των αποτελεσμάτων της έρευνας και τη δημιουργία και ανάπτυξη επιχειρηματικότητας έντασης γνώσης.

Το Enterprise Europe Network
Από το 2008, το Δίκτυο ΠΡΑΞΗ είναι μέλος του Enterprise Europe Network (EEN), του μεγαλύτερου παγκοσμίως δικτύου ολοκληρωμένης παροχής υπηρεσιών και υποστήριξης προς τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις (ΜμΕ), με δραστηριοποίηση σε περισσότερες από 60 χώρες. Το EEN επεκτείνει συνεχώς την παρουσία του και σε πιο μακρινές διεθνείς αγορές, όπως η Κίνα, η Ινδία, η Ιαπωνία, η Βραζιλία, ο Καναδάς και οι ΗΠΑ απασχολώντας σχεδόν 4.000 εξειδικευμένα στελέχη.
Παράλληλα, το Δίκτυο ΠΡΑΞΗ είναι συντονιστής του ελληνικού δικτύου, του Enterprise Europe Network – Hellas. Το EEN Hellas έχει στόχο να βοηθήσει τις ελληνικές επιχειρήσεις να ενισχύσουν την ανταγωνιστικότητά τους, με βάση τη γνώση και την καινοτομία, παρέχοντας συμβουλευτικές υπηρεσίες και υποστήριξη στην εύρεση κατάλληλων συνεργατών στο εξωτερικό. Το EEN Hellas παρέχει υπηρεσίες διεθνούς επιχειρηματικής συνεργασίας, ενημέρωσης για ευρωπαϊκές πολιτικές, υπηρεσίες για την καινοτομία και τη μεταφορά τεχνολογίας, καθώς και υπηρεσίες για την ενθάρρυνση της συμμετοχής των μικρομεσαίων επιχειρήσεων στα ευρωπαϊκά προγράμματα για Έρευνα και Τεχνολογία. Σε ετήσια βάση:

  • διαμεσολαβεί για τη σύναψη 15-20 επιχειρηματικών, τεχνολογικών και ερευνητικών συνεργασιών σε διεθνές επίπεδο,
  • διοργανώνει ή συμμετέχει σε περισσότερες από 20 διεθνείς εκδηλώσεις μεταφοράς τεχνολογίας και επιχειρηματικής συνεργασίας στις οποίες κατά μέσο όρο συμμετέχουν περισσότεροι από 100 συμμετέχοντες, πραγματοποιώντας πάνω από 300 διμερείς συναντήσεις.

Τη διετία 2020 – 2021 πάνω από 3.000 ελληνικές επιχειρήσεις συμμετείχαν σε επιχειρηματικές συναντήσεις που διοργάνωσε η Κοινοπραξία, ενώ 159 ελληνικές επιχειρήσεις σύναψαν συνεργασία με επιχειρήσεις στο εξωτερικό.

Για την περίοδο 2022-2025 στόχος είναι να εξυπηρετηθούν πάνω από 700 μικρομεσαίες επιχειρήσεις, εκ των οποίων σχεδόν οι 500 προβλέπεται πως θα συνάψουν συμφωνίες συνεργασίας με επιχειρήσεις του εξωτερικού. Επιπλέον, αναμένεται ότι τουλάχιστον 150 μικρομεσαίες επιχειρήσεις μέσω των υπηρεσιών της Κοινοπραξίας θα εξασφαλίσουν θετικά, μετρήσιμα αποτελέσματα σε θέματα οικονομικής εξέλιξης, διατήρησης και δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας και ανάπτυξης καινοτόμων προϊόντων και υπηρεσιών.

Το Δίκτυο ΠΡΑΞΗ ως Εθνικό Σημείο Επαφής (NCP)
Από το 1998, το Δίκτυο ΠΡΑΞΗ είναι Εθνικό Σημείο Επαφής (ΕΣΕ) (National Contact Point – NCP) για τα προγράμματα στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την έρευνα και την καινοτομία, αποτελώντας επίσημο φορέα ενημέρωσης και υποστήριξης ελληνικών οργανισμών για τη συμμετοχή τους σε αυτά.

Επιπλέον, το Δίκτυο ΠΡΑΞΗ συμμετέχει σε όλα τα επίσημα δίκτυα των Εθνικών Σημείων Επαφής (Δράσεις συντονισμού και υποστήριξης – Coordination and Support Actions) για τις θεματικές για τις οποίες έχει οριστεί ΕΣΕ, τα οποία χρηματοδοτεί η Ευρωπαϊκή Ένωση για την ενίσχυση της δικτύωσης και τη βελτίωση της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών των ΕΣΕ.

Τον Μάρτιο του 2021 επισημοποιήθηκε ο ορισμός από τη Γενική Γραμματεία Έρευνας και Καινοτομίας (ΓΓΕΚ) στελεχών του ΙΤΕ/Δικτύου ΠΡΑΞΗ ως Εθνικών Σημείων Επαφής (ΕΣΕ – NCP) για τον Ορίζοντα Ευρώπη σε δεκατρείς θεματικές περιοχές.
Ως Εθνικό Σημείο Επαφής για τον Ορίζοντα Ευρώπη, το Δίκτυο ΠΡΑΞΗ παρέχει υπηρεσίες πληροφόρησης, συμβουλευτικής υποστήριξης, εκπαίδευσης και διαμεσολάβησης σε ακαδημαϊκά ιδρύματα, ερευνητικά κέντρα, επιχειρήσεις, δημόσιους φορείς και άλλους οργανισμούς με κύριο στόχο την επιτυχημένη ενσωμάτωσή τους στο οικοσύστημα της καινοτομίας μέσα από κατάλληλα χρηματοδοτικά εργαλεία.
Με τη συνεχή εξέλιξη των ευρωπαϊκών προγραμμάτων και τη διαρκή ανάγκη για καινοτομία, το Δίκτυο ΠΡΑΞΗ συνεχίζει να αποτελεί έναν αξιόπιστο σύμμαχο για την ελληνική επιστημονική και επιχειρηματική κοινότητα, ενισχύοντας τη συνεργασία, τη γνώση και την ανταγωνιστικότητα σε διεθνές επίπεδο.

Γραφείο μεταφοράς τεχνολογίας (Technology Ttansfer Office – TTO)
Η μονάδα του Γραφείου Μεταφοράς Τεχνολογίας (Technology Transfer Office – TTO) του Δικτύου ΠΡΑΞΗ παρέχει μια ολοκληρωμένη δέσμη υπηρεσιών προς ερευνητικούς οργανισμούς καλύπτοντας πλήρως το φάσμα της μεταφοράς τεχνολογίας στο τρίπτυχο: Έρευνα – Καινοτομία – Ανάπτυξη.

Οι παρεχόμενες υπηρεσίες απευθύνονται σε όλα τα στάδια εξέλιξης και αξιοποίησης της ερευνητικής δραστηριότητας, καλύπτοντας μία ευρεία γκάμα αναγκών που διαμορφώνονται σε όλη την εξέλιξη της δραστηριότητας, από την αρχική ιδέα και την υλοποίησή της, συμβουλευτική για εύρεση χρηματοδότησης για την υλοποίηση ερευνητικών δραστηριοτήτων, την αναγνώριση της τεχνολογικής καινοτομίας, την προστασία των δικαιωμάτων διανοητικής ιδιοκτησίας, την ανάλυση αγοράς, την επιλογή και αξιολόγηση βέλτιστων επιχειρηματικών μοντέλων για την αξιοποίηση των αποτελεσμάτων, την προσέλκυση επενδυτικών κεφαλαίων και την εμπορική αξιοποίηση της τεχνολογίας μέσω της ίδρυσης τεχνοβλαστών ή την παραχώρηση αδειών χρήσης.
Το Γραφείο Μεταφοράς Τεχνολογίας διαθέτει ένα μεγάλο δίκτυο συνεργατών από τον ερευνητικό, επιχειρηματικό και επενδυτικό χώρο, ενώ εξασφαλίζει την απαραίτητη επικοινωνία με την εθνική επιχειρηματική κοινότητα και πρόσβαση σε διεθνή κανάλια δικτύωσης μέσω Ευρωπαϊκών πρωτοβουλιών, όπως το Enterprise Europe Network και το TTO Circle.
Η Συμβολή του Δικτύου ΠΡΑΞΗ στην Ελληνική Καινοτομία
Το Δίκτυο ΠΡΑΞΗ έχει καταφέρει να δημιουργήσει σημαντικές τεχνολογικές συνεργασίες μεταξύ ελληνικών και ξένων επιχειρήσεων και οργανισμών. Η ομάδα του εργάζεται αδιάκοπα για την υποστήριξη της ελληνικής επιχειρηματικότητας και της καινοτομίας.

Το Δίκτυο ΠΡΑΞΗ συνεχίζει να παίζει καθοριστικό ρόλο στην επιτυχή συμμετοχή πολλών ελληνικών οργανισμών σε ευρωπαϊκά προγράμματα, επιτυγχάνοντας σημαντική απορρόφηση κονδυλίων και ενίσχυση της ελληνικής παρουσίας στο ευρωπαϊκό ερευνητικό γίγνεσθαι. Με τη συνεχή εξέλιξη των ευρωπαϊκών προγραμμάτων και τη διαρκή ανάγκη για καινοτομία, το Δίκτυο ΠΡΑΞΗ συνεχίζει να αποτελεί έναν αξιόπιστο σύμμαχο για την ελληνική επιστημονική και επιχειρηματική κοινότητα.

Άλλες δραστηριότητες του Δικτύου ΠΡΑΞΗ
Το Δίκτυο ΠΡΑΞΗ έχει αναλάβει σημαντικές πρωτοβουλίες για την προώθηση της καινοτομίας στην Ελλάδα. Αποτέλεσε την κινητήρια δύναμη για την ίδρυση του Hellenic BioCluster (HBio) το 2006, του μεγαλύτερου cluster υγείας, βιοτεχνολογίας και βιο-επιστημών στη χώρα. Το 2015, συντόνισε την ίδρυση του Hellenic Photonics Cluster (HPhos), της πρώτης ελληνικής συστάδας φωτονικής ενώ το 2018, σε συνεργασία με άλλους φορείς, ανέλαβε την πρωτοβουλία της ίδρυσης του Innovation Greece, προωθώντας τη συνεργασία καινοτόμων ελληνικών επιχειρήσεων με κοινό όραμα την ενσωμάτωση της καινοτομίας στην καθημερινή ζωή.

Το 2020, το Δίκτυο ΠΡΑΞΗ και το Κέντρο Εφαρμογών και Υπηρεσιών Ηλεκτρονικής Υγείας (CeHA) ίδρυσαν το Hellenic Digital Health Cluster (HDHC), τον πρώτο συνεργατικό σχηματισμό ψηφιακής υγείας στην Ελλάδα. Επιπλέον, το Δίκτυο ΠΡΑΞΗ συμμετέχει στον Ευρωπαϊκό Κόμβο Ψηφιακής Καινοτομίας smartHEALTH, προσφέροντας συμβουλευτικές υπηρεσίες και βοήθεια χρηματοδότησης σε ΜΜΕ, νεοφυείς εταιρείες, midcaps και τον δημόσιο τομέα.
Στα πλαίσια της γενικότερης βιωσιμότητας, το Δίκτυο ΠΡΑΞΗ έχει έντονη παρουσία, αναγνωρισμένη Πανευρωπαϊκά, και στην υποστήριξη της ανθεκτικότητας (resilience) των Ελληνικών επιχειρήσεων. Με την χρήση εργαλείων προοπτικής διερεύνησης, ανεπτυγμένων από τη ομάδα Προοπτικής Διερεύνησης (Foresight) του Δικτύου ΠΡΑΞΗ, ο οργανισμός υποστηρίζει επιχειρήσεις αναλύοντας τις δυνάμεις και τις αδυναμίες τους σε σχέση με αβεβαιότητες του μέλλοντος.

Τέλος, στο πεδίο της βιωσιμότητας, το Δίκτυο ΠΡΑΞΗ παρέχει συμβουλευτική υποστήριξη σε εταιρείες για τη μείωση του ανθρακικού τους αποτυπώματος, τη βελτίωση της διαχείρισης του προσωπικού τους και την ενίσχυση της κοινωνικής τους επίδρασης. Πιστοποιημένο από την Global Reporting Initiative, το Δίκτυο ΠΡΑΞΗ προσφέρει υπηρεσίες reporting σύμφωνα με τα GRI Standards και εκπαίδευση σε θέματα βιωσιμότητας.

Μια Ματιά στο Μέλλον
Καθώς το επιχειρηματικό τοπίο συνεχίζει να εξελίσσεται, το Δίκτυο ΠΡΑΞΗ παραμένει σταθερά προσηλωμένο στην αποστολή του να υποστηρίζει την καινοτομία και την ανάπτυξη των ελληνικών επιχειρήσεων. Με την ισχυρή του παρουσία και τις πολυάριθμες πρωτοβουλίες που αναλαμβάνει, συνεχίζει να αποτελεί φάρο καινοτομίας και συνεργασίας, οδηγώντας την Ελλάδα στην πρώτη γραμμή της τεχνολογικής εξέλιξης.

Το Δίκτυο ΠΡΑΞΗ είναι ένα ζωντανό παράδειγμα του πώς η καινοτομία και η συνεργασία μπορούν να αλλάξουν τον κόσμο. Έως σήμερα, το Δίκτυο ΠΡΑΞΗ παραμένει ένας ακρογωνιαίος λίθος της ελληνικής καινοτομίας, προσφέροντας υποστήριξη, καθοδήγηση και ευκαιρίες για ανάπτυξη σε χιλιάδες επιχειρήσεις.

Πηγή 20o Τεύχος ΚΡΗΤΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Σχετικά άρθρα

Ξεκινήστε να γράφετε τον όρο αναζήτηση επάνω και πατήστε enter για Αναζήτηση. Πατήστε ESC για ακύρωση.

Επιστροφή επάνω