[χρόνος ανάγνωσης 5 λεπτά]
Το πρώτο σεμινάριο για τον Διεθνή Κώδικα για την Προστασία των Τουριστών, διοργάνωσε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Τουρισμού – UNWTO, μαζί με το Πανεπιστήμιο της Σαλαμάνκα και το Πανεπιστήμιο Paris 1 Panthéon-Sorbonne, στην Σαλαμάνκα, της Ισπανίας από 30 Νοεμβρίου έως 1 Δεκεμβρίου 2023.
Συμμετείχαν νομικοί εμπειρογνώμονες, ακαδημαϊκοί και εκπρόσωποι του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, εξετάζοντας τα επιτεύγματα του Κώδικα τα δύο χρόνια από την έναρξή του καθώς και για την αξιολόγηση των προκλήσεων τα επόμενα χρόνια.
Ειδικότερα σε διάστημα δύο ημερών, κορυφαίοι εμπειρογνώμονες συνέβαλαν με τις γνώσεις και τις εισηγήσεις τους κατά τη διάρκεια μιας σειράς πολυμερών συζητήσεων σε πάνελ. Τα πάνελ επικεντρώθηκαν σε αρκετές από τις βασικές προκλήσεις, με έμφαση στην υποστήριξη της αναγνώρισης του νόμου για τον τουρισμό ως ανεξάρτητου κλάδου του νομικού συστήματος.
Τα κυριότερα σημεία που περιλαμβάνονται:
• Έμφαση στο Δίκαιο Τουρισμού ως κλάδο του διεθνούς δικαίου, με συνεισφορές από κορυφαίους εμπειρογνώμονες από τον Εκπαιδευτικό, Επιστημονικό και Πολιτιστικό Οργανισμό των Ηνωμένων Εθνών (UNESCO), τον Διεθνή Ναυτιλιακό Οργανισμό (IMO), το Γραφείο Νομικών Υποθέσεων των Ηνωμένων Εθνών, την Interamerican Development Bank και το Γραφείο Διεθνών Προτύπων και Νομικών Υποθέσεων.• Η δημιουργία ενός διδακτορικού προγράμματος στο Τουριστικό Δίκαιο με τα Πανεπιστήμια της Σαλαμάνκα και το Πανεπιστήμιο Paris 1 Panthéon-Sorbonne, για την υποστήριξη προχωρημένων σπουδών και εκπαίδευσης στον συγκεκριμένο κλάδο του νομικού συστήματος.• Ως αξιολόγηση του δυνητικού ρόλου του Κώδικα στη διαχείριση κρίσεων, αντλώντας από τα διδάγματα της πανδημίας και βασιζόμενοι στις γνώσεις των ειδικών κορυφαίων ακαδημαϊκών.• Διερεύνηση του ποιου θα μπορούσε να είναι το ελάχιστο επίπεδο προστασίας για τους τουρίστες, καθώς και συζητήσεις για συμβατικά ζητήματα που σχετίζονται με την παροχή βοήθειας σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης και συστάσεις για βέλτιστες πρακτικές σχετικά με την προστασία των τουριστών στο πλαίσιο των ψηφιακών υπηρεσιών, την πρόληψη έκτακτης ανάγκης καθώς και βοήθειας και επαναπατρισμού.
Εκτός από την αντιμετώπιση των βασικών προκλήσεων που εμποδίζουν τον καλύτερο προσδιορισμό και την ενσωμάτωση του Νόμου για τον Τουρισμό σε ευρύτερα εθνικά και διεθνή νομικά συστήματα, στο Σεμινάριο τονίστηκε επίσης τις ευκαιρίες που προσφέρονται μέσω της τήρησης του Κώδικα. Αυτό υποστηρίχθηκε από παρουσιάσεις περιπτωσιολογικών μελετών βέλτιστων πρακτικών, συμπεριλαμβανομένης της περίπτωσης της Ουρουγουάης, υπέρμαχου του Διεθνούς Κώδικα για την Προστασία των Τουριστών, και των προσπαθειών που έγιναν για την εφαρμογή του Κώδικα σε εθνικό επίπεδο μέσω της ανάπτυξης ειδικής νομοθεσίας.
Οι ειδικοί σε πάνελ ανέπτυξαν την υπόθεση «όταν η κρίση γίνεται ευκαιρία», καθιστώντας σαφές ότι ο Κώδικας μπορεί να βοηθήσει στην εξισορρόπηση των ευθυνών μεταξύ των χωρών, των επιχειρήσεων και των ίδιων των τουριστών σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης.
Στους συμμετέχοντες παρουσιάστηκε το έργο του Παρατηρητηρίου Τουρισμού για τη Λατινική Αμερική και την Καραϊβική, που δημιουργήθηκε από κοινού από τον UNWTO και την IDB, καθώς και από εκπροσώπους χωρών που ήδη προσχωρούν στον Κώδικα, συμπεριλαμβανομένων της Κόστα Ρίκα, του Ισημερινού και της Ουρουγουάης.
Το πρώτο Παρατηρητήριο για τον Τουριστικό Νόμο για τη Λατινική Αμερική και την Καραϊβική είναι ένα ψηφιακό εργαλείο στην υπηρεσία των μελών του UNWTO που θα συντάξει όλη τη νομοθεσία που επηρεάζει την τουριστική δραστηριότητα που θεσπίστηκε από χώρες της Λατινικής Αμερικής και της Περιφέρειας της Καραϊβικής. Υποστηριζόμενο από ένα δίκτυο ακαδημαϊκών συνεργατών, το Παρατηρητήριο θα χρησιμεύσει ως εργαλείο συγκρισιμότητας, θα εκδίδει συστάσεις και δημοσιεύσεις για το Νόμο για τον Τουρισμό και θα υποστηρίζει τα κράτη μέλη του UNWTO στην ανάπτυξη νομοθεσίας που επηρεάζει τον τουρισμό.