Η Έλια Ψυλλάκη, Καθηγήτρια της Σχολής Χημικών Μηχανικών και Μηχανικών Περιβάλλοντος του Πολυτεχνείου Κρήτης ορίστηκε ως Αρχισυντάκτρια (Editor-in-Chief) του νέου επιστημονικού περιοδικού Advances in Sample Preparation (Εξελίξεις στην Επεξεργασία Δειγμάτων) του εκδοτικού οίκου Elsevier. Το νέο αυτό gold open access περιοδικό είναι το πρώτο και μοναδικό επιστημονικό περιοδικό παγκοσμίως, που θα εστιάζει σε θέματα «Επεξεργασίας Δειγμάτων», αντανακλώντας έτσι, την αλματώδη ανάπτυξη και τα επιτεύγματα του τομέα αυτού τα τελευταία χρόνια. Το περιοδικό είναι αφιερωμένο στη δημοσίευση υψηλής ποιότητας επιστημονικών άρθρων εφαρμοσμένης και θεωρητικής έρευνας που αφορούν καινοτόμα υλικά, τεχνολογίες και μεθόδους, με εφαρμογές στη χημική ανάλυση περιβαλλοντικών δειγμάτων, τρόφιμων, φαρμακευτικών, βιοανάλυσης και βιοϊατρικής. Οι πρωτοπόρες εργασίες που θα δημοσιεύονται θα διαμορφώσουν το μέλλον της «Επεξεργασίας Δειγμάτων», ενώ το περιοδικό θα λειτουργήσει ως χώρος συνάντησης επιστημόνων του τομέα αλλά και άλλων ειδικοτήτων. Η Έλια Ψυλλάκη έχει οριστεί ως Αρχισυντάκτρια σε μια ομάδα συντακτών από διακεκριμένους επιστήμονες του τομέα: Dr. Frank David (Research Institute for Chromatography, Belgium), Καθ. Rafael Lucena Rodríguez (University of Córdoba, Spain), Καθ. Gangfeng Ouyang, (Sun Yat-Sen University, China) και Καθ. Stig Pedersen-Bjergaard (University of Oslo, Norway). Το περιοδικό αναγνωρίζοντας τη μεγάλη κοινωνική ευθύνη της επιστημονικής κοινότητας είναι δεσμευμένο στην Ατζέντα 2030 των Ηνωμένων Εθνών (United Nations 2030 Agenda) για Βιώσιμη Ανάπτυξη. Όλα τα επιστημονικά άρθρα θα είναι σύμφωνα με τις αρχές της Πράσινης Αναλυτικής Χημείας και θα προτείνουν βιώσιμες πρακτικές προς όφελος της κοινωνίας και του περιβάλλοντος.
Παράλληλα, η Έλια Ψυλλάκη παραμένει στη θέση συντάκτη (Editor) για το περιοδικό Journal of Separation Science (Περιοδικό της Επιστήμης του Διαχωρισμού) του εκδοτικού οίκου Wiley, ενώ είναι μέλος της Συμβουλευτικής Ομάδας Συντακτών (Editorial Advisory Board) σε άλλα επτά παγκόσμια επιστημονικά περιοδικά.




