Επίσκεψη σε παραγωγικές επιχειρήσεις του Λασιθίου πραγματοποίησε ο Αντιπεριφερειάρχης Επιχειρηματικότητας, Εμπορίου, Καινοτομίας και Κοινωνικής Οικονομίας, κος Αντώνιος Παπαδεράκης.
Ειδικότερα επισκέφθηκε, συνοδευόμενος από την Εντεταλμένη Περιφερειακή Σύμβουλο για οδικά έργα στο Λασίθι Μαρίας Χανιωτάκη, την εταιρεία Bioaroma Crete, στην οποία έτυχε αναλυτικής ενημέρωσης για τα καινοτόμα προϊόντα κοσμητικής βασισμένων στα αιθέρια έλαια των βοτάνων της κρητικής γης, τις παραγωγικές τις διαδικασίες, την απόλυτα καθετοποιημένη και μηδενικού περιβαλλοντικού αποτυπώματος παραγωγή και τη δυναμική ανοδική πορεία της από τον διευθυντή και ιδρυτή της Μανούσο Πεδιαδίτη.
Εν συνεχεία επισκέφθηκε, συνοδεία του Αντιπεριφερειάρχη Λασιθίου Γιάννη Γουλιδάκη, του εντεταλμένου περιφερειακού συμβούλου πρωτογενούς τομέα Λασιθίου και προέδρου του Αγροτικού Συλλόγου Σητείας Γιώργου Τσιφετάκη, της περιφερειακού συμβούλου Μαρίας Χανιωτάκη και του εντεταλμένου περιφερειακού συμβούλου για τον τουρισμό στο Λασίθι Γιάννη Ανδρουλάκη, την εταιρία εμπορίας, τυποποίησης ελαιολάδου και μελιού Ελάσιον στην Καλαμαύκα του Δήμου Ιεράπετρας, η οποία επιδεικνύει έντονη εξαγωγική δραστηριότητα. Αφού έγινε εκτενής κουβέντα για τις εξαγωγικές προοπτικές του κρητικού ελαιολάδου και των λοιπών ιδιαίτερων αγροδιατροφικών προϊόντων του Λασιθίου, ο διευθυντής και ιδρυτής της εταιρείας Γιώργος Νικολαράκης ξενάγησε τους παρευρισκόμενους στις εγκαταστάσεις της εταιρείας.
Ο κ. Παπαδεράκης τόνισε και στις δύο συναντήσεις ότι η έμφαση στην έρευνα και την καινοτομία είναι σχεδόν μονόδρομος για την ανάπτυξη νέων και ισχυρά διαφοροποιημένων προϊόντων υψηλών προδιαγραφών και η οδός για την ισχυροποίηση της θέσης των κρητικών προϊόντων στη διεθνή και εγχώρια αγορά.
Η αξιοποίηση ανεκμετάλλευτων πόρων, που μόνο η κρητική γη διαθέτει (όπως τα βότανά της) δίδει εκ προοιμίου ένα φυσικό ανταγωνιστικό πλεονέκτημα που πρέπει απαραιτήτως να αξιοποιήσουμε. Για το δε ελαιόλαδο, η σωστή στρατηγική προσδιορίζεται από το τρίπτυχο: α) Ποιότητα, τυποποίηση και πιστοποίηση του προϊόντος, β) έρευνα και ανάπτυξη για βελτίωση και μείωση κόστους παραγωγής και για τη δημιουργία νέων προϊόντων βασισμένων στο ελαιόλαδο και γ) «χτίσιμο» διεθνώς αναγνωρίσιμης επωνυμίας (branding) με αξιοποίηση του νέου τίτλου διανοητικής ιδιοκτησίας: Ελαιόλαδο Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης (ΠΓΕ) «Κρήτη».