Δικαιώματα καταναλωτών οργανωμένων ταξιδιών

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δημοσίευσε έκθεση σχετικά με την οδηγία για τα οργανωμένα ταξίδια, όπου κάνει απολογισμό της εφαρμογής της από τον Ιούλιο του 2018 που άρχισε να ισχύει μέχρι σήμερα. Η έκθεση εξετάζει τη μεταφορά της οδηγίας στο εθνικό δίκαιο των κρατών μελών και την αξιολογεί στο πλαίσιο της πτώχευσης της Thomas Cook το 2019 και των προκλήσεων που ανέκυψαν κατά την κρίση της COVID-19.
Συγκεκριμένα το τελικό κείμενο της έκθεσης της ευρωπαϊκής επιτροπής προς το ευρωπαϊκό κοινοβούλιο και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο σχετικά με την εφαρμογή της οδηγίας (ΕΕ) 2015/2302 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου για τα οργανωμένα ταξίδια και τις συναφείς ταξιδιωτικές ρυθμίσεις.
1. Η ΟΔΗΓΙΑ
Η οδηγία (ΕΕ) 2015/2302 σχετικά με τα οργανωμένα ταξίδια και τις συναφείς ρυθμίσεις ταξιδιού («η PTD» ή «η οδηγία») εκδόθηκε στις 25 Νοεμβρίου 2015.
Αντικατέστησε την οδηγία 90/314 / ΕΟΚ του Συμβουλίου, της 13ης Ιουνίου 1990, για τα οργανωμένα ταξίδια, τις οργανωμένες διακοπές και τις οργανωμένες περιηγήσεις. Το PTD βασίζεται στα βασικά χαρακτηριστικά της Οδηγίας του 1990, συμπεριλαμβανομένων των απαιτήσεων πληροφόρησης, των διατάξεων σχετικά με τις αλλαγές στις συμβάσεις και τις υποχρεώσεις, καθώς και την προστασία των καταναλωτών σε περίπτωση αφερεγγυότητας του διοργανωτή. Το νέο PTD επεκτείνει σημαντικά το επίπεδο προστασίας των καταναλωτών, λαμβάνοντας υπόψη νέα ηλεκτρονικά μοντέλα κρατήσεων για συνδυασμούς ταξιδιωτικών υπηρεσιών.
Μετά την έκθεσή της σχετικά με τις διατάξεις του PTD που ισχύουν για διαδικτυακές κρατήσεις που έγιναν σε διάφορα σημεία πώλησης που εκδόθηκαν τον Ιούνιο του 2019 («Κρατήσεις μέσω κλικ»), η Επιτροπή υποβάλλει αυτήν τη γενική έκθεση σχετικά με την εφαρμογή του PTD σύμφωνα με το άρθρο 26, πρόταση 2, του PTD προς το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο.
Ζητήθηκε η γνώμη της ομάδας εμπειρογνωμόνων για την υποστήριξη της εφαρμογής του PTD και των εθνικών αρχών για την προετοιμασία αυτής της έκθεσης.
1.1. Τα κύρια στοιχεία της οδηγίας
Σύμφωνα με το PTD, ο διοργανωτής ενός πακέτου είναι υπεύθυνος για την εκτέλεση όλων των υπηρεσιών που αποτελούν μέρος του πακέτου, ανεξάρτητα από το αν αυτές οι υπηρεσίες πρέπει να εκτελούνται από τον ίδιο τον διοργανωτή ή από άλλους παρόχους υπηρεσιών. Κατά την αντικατάσταση της Οδηγίας του 1990, το PTD επέκτεινε την έννοια του «πακέτου», που διαμορφώθηκε αρχικά σε προκαθορισμένες οργανωμένες διακοπές, σε προσαρμοσμένες ή εξατομικευμένες διακοπές που ένας έμπορος, συμπεριλαμβανομένων των παραδοσιακών ταξιδιωτικών πρακτορείων, των ταξιδιωτικών πρακτορείων σε απευθείας σύνδεση ή εκτός σύνδεσης, αεροπορικών εταιρειών και ξενοδοχεία, συνθέσεις διαφορετικών ταξιδιωτικών υπηρεσιών που επέλεξε ο ταξιδιώτης. Όλοι αυτοί οι έμποροι μπορούν να είναι «διοργανωτές» για τους σκοπούς του PTD.
Τα κύρια στοιχεία του PTD είναι:
• Ο ευρύς ορισμός του «πακέτου», συμπεριλαμβανομένων των έτοιμων πακέτων διακοπών που προσφέρει ένα ταξιδιωτικό πράκτορα και την προσαρμοσμένη επιλογή των συστατικών για ένα ταξίδι ή διακοπές από τον ταξιδιώτη σε ένα ενιαίο online ή off-line σημείο πώλησης.
• Η εισαγωγή της έννοιας του Linked Travel Arrangement (LTA), που είναι ένας χαλαρός συνδυασμός δύο ή περισσότερων ταξιδιωτικών υπηρεσιών για το ίδιο ταξίδι ή διακοπές από ένα πακέτο. Σε αντίθεση με τον οργανωτή ενός πακέτου, οι έμποροι που διευκολύνουν ένα LTA ευθύνονται μόνο για την παροχή ταξιδιωτικών υπηρεσιών που παρέχουν οι ίδιοι. Ένας συνδυασμός ταξιδιωτικών υπηρεσιών χαρακτηρίζεται ως LTA όταν διευκολύνει ένας έμπορος.
• Την αγορά διαφορετικών υπηρεσιών μέσω ξεχωριστών διαδικασιών κράτησης κατά τη διάρκεια μίας επίσκεψης σε ταξιδιωτικό πράκτορα ή ιστότοπο ή
• Με στοχευμένο τρόπο την αγορά μιας πρόσθετης ταξιδιωτικής υπηρεσίας από άλλον προμηθευτή εντός 24 ωρών από τη στιγμή που ο ταξιδιώτης λαμβάνει επιβεβαίωση της κράτησης της πρώτης ταξιδιωτικής υπηρεσίας (π.χ. μέσω της παροχής επιβεβαίωσης κράτησης συνδέσμου προς άλλον πάροχο υπηρεσιών).
• Βελτιωμένες απαιτήσεις πληροφόρησης: οι επιχειρήσεις πρέπει να ενημερώνουν τους ταξιδιώτες εάν τους προσφέρεται ένα πακέτο ή συνδεδεμένη συμφωνία ταξιδιού και για τα βασικά τους δικαιώματα μέσω τυποποιημένων εντύπων πληροφοριών. Πρέπει να παρέχουν πληροφορίες σχετικά με τα χαρακτηριστικά και τα χαρακτηριστικά του πακέτου, την τιμή του και τυχόν πρόσθετες χρεώσεις.
• Εταιρείες που πωλούν πακέτα διακοπών πρέπει να παρέχουν ασφάλεια για επιστροφές χρημάτων και επαναπατρισμό ταξιδιωτών σε περίπτωση πτώχευσης των διοργανωτών. Σε περιορισμένο βαθμό, αυτή η εγγύηση ισχύει και για τα LTA.
Οι έμποροι που διευκολύνουν ένα LTA πρέπει να παρέχουν εγγύηση επιστροφής χρημάτων για πληρωμές που λαμβάνουν από τον ταξιδιώτη σε περίπτωση που η σχετική ταξιδιωτική υπηρεσία δεν εκτελείται λόγω αφερεγγυότητας. Αυτή η εγγύηση καλύπτει επίσης τον επαναπατρισμό όταν ο έμπορος που διευκολύνει μια LTA είναι υπεύθυνος για τη μεταφορά επιβατών, π.χ. μια αεροπορική εταιρεία. Το PTD θεσπίζει την αρχή της αμοιβαίας αναγνώρισης για την προστασία κατά της αφερεγγυότητας που παρέχεται από διοργανωτές ή εμπόρους που διευκολύνουν ένα LTA σύμφωνα με το δίκαιο του κράτους μέλους εγκατάστασής τους.
• Αυστηροί κανόνες για την ευθύνη: εκτός από ορισμένες εξαιρέσεις, ο διοργανωτής ενός πακέτου ευθύνεται εάν κάτι πάει στραβά, ανεξάρτητα από το ποιος εκτελεί τις ταξιδιωτικές υπηρεσίες.
• Ισχυρότερα δικαιώματα ακύρωσης: οι ταξιδιώτες μπορούν να ακυρώσουν τις οργανωμένες διακοπές τους για οποιονδήποτε λόγο έναντι λογικού τέλους τερματισμού. Μπορούν να ακυρώσουν τις διακοπές τους δωρεάν, ιδίως σε περίπτωση «αναπόφευκτων και έκτακτων περιστάσεων» στον ταξιδιωτικό προορισμό που επηρεάζουν την απόδοση του πακέτου (π.χ. πόλεμος, φυσικές καταστροφές ή ξέσπασμα σοβαρής ασθένειας) ή εάν η τιμή του πακέτου αυξάνεται κατά περισσότερο από 8% της αρχικής τιμής.
• Βοήθεια στους ταξιδιώτες: όπου οι ταξιδιώτες δεν μπορούν να επιστρέψουν από τις οργανωμένες διακοπές τους λόγω «αναπόφευκτων και έκτακτων περιστάσεων», τους παρέχεται διαμονή για έως και τρεις νύχτες, εκτός εάν προβλέπονται μεγαλύτερες περίοδοι στη νομοθεσία της Ένωσης για τα δικαιώματα των επιβατών. Σε γενικές γραμμές, οι διοργανωτές πρέπει να παρέχουν βοήθεια σε ταξιδιώτες που αντιμετωπίζουν δυσκολίες, ιδίως παρέχοντας πληροφορίες για υπηρεσίες υγείας και προξενική βοήθεια.
1.2. Δεδομένα αγοράς
Το 2017, τα πακέτα αντιπροσώπευαν περίπου το 9% όλων των τουριστικών ταξιδιών των κατοίκων της ΕΕ των 27 και είχαν μερίδιο περίπου 21% των συνολικών τουριστικών δαπανών. Κατά μέσο όρο, κάθε τουρίστας στην ΕΕ δαπάνησε περίπου 762 ευρώ για ένα οργανωμένο ταξίδι εντός της ΕΕ των 27 (συνολικές δαπάνες: περίπου 58 δισεκατομμύρια ευρώ) και 1756 ευρώ για ένα οργανωμένο ταξίδι στον υπόλοιπο κόσμο (συνολικές δαπάνες: περίπου 36 δισεκατομμύρια ευρώ). Η κύρια χώρα προορισμού στην Ευρώπη ήταν μακράν η Ισπανία (συνολικές δαπάνες: περίπου 15 δισεκατομμύρια ευρώ).
Σύμφωνα με μια έρευνα παρακολούθησης της αγοράς για τις συσκευασμένες διακοπές και τις περιηγήσεις, το 2020, η πλειονότητα των καταναλωτών της ΕΕ των 27 (81%) εμπιστεύτηκαν τους παρόχους υπηρεσιών συσκευασίας διακοπών και ταξιδιών. Το ποσοστό αυτό ποικίλλει σε κάποιο βαθμό ανά κράτος μέλος, από υψηλό 90% (στην Κροατία και την Πορτογαλία) έως χαμηλό 60% (στην Πολωνία).
Η μεγάλη πλειοψηφία (91%) αναφέρει θετικές εμπειρίες από την πραγματοποίηση αγορών στην αγορά, με λίγες αξιοσημείωτες διαφορές μεταξύ χωρών ή κοινωνικοδημογραφικών υποομάδων.
Οι καταναλωτές που πραγματοποίησαν την αγορά τους σε ταξιδιωτικό γραφείο πληρώνουν γενικά μια συνολική τιμή για τις διάφορες υπηρεσίες (82%). Αντίθετα, το 25% εκείνων που αγόρασαν υπηρεσίες στο Διαδίκτυο, το έκαναν σε έναν ιστότοπο, αλλά πλήρωσαν για κάθε υπηρεσία ξεχωριστά, ενώ το 19% τις αγόρασαν σε έναν ιστότοπο και στη συνέχεια έκαναν κλικ σε έναν σύνδεσμο σε αυτόν τον ιστότοπο για να αγοράσουν μια άλλη υπηρεσία από διαφορετικό πάροχο.
Το 11% των καταναλωτών αντιμετώπισε προβλήματα με τις υπηρεσίες που αγόρασαν ή με χειριστές, που τους έδωσαν νόμιμο λόγο να παραπονεθούν. Από αυτήν την ομάδα, το 40% παρουσίασε οικονομική ζημία, ενώ το 79% παρουσίασε μη οικονομικές επιπτώσεις όπως απώλεια χρόνου, θυμός, απογοήτευση, άγχος ή άγχος. Από όλους όσοι αντιμετώπισαν προβλήματα, η πλειοψηφία (62%) υπέβαλε καταγγελία. Πάνω από το ήμισυ (54%) ανέφεραν ότι ήταν ικανοποιημένοι με το αποτέλεσμα της καταγγελίας, ενώ το 42% ανέφεραν ότι δεν ήταν ικανοποιημένοι.
2. ΜΕΤΑΘΕΣΗ
Τα κράτη μέλη έπρεπε να μεταφέρουν την οδηγία για τα οργανωμένα ταξίδια έως την 1η Ιανουαρίου 2018. Μεταξύ Φεβρουαρίου 2016 και Μαΐου 2017, η Επιτροπή διοργάνωσε πέντε εργαστήρια για να βοηθήσει τα κράτη μέλη στη μεταφορά της οδηγίας.
2.1. Σεβασμός της προθεσμίας μεταφοράς
Τον Μάρτιο του 2018, η Επιτροπή κίνησε διαδικασίες επί παραβάσει για μη κοινοποίηση εθνικών μέτρων μεταφοράς κατά 14 κρατών μελών. Δύο κράτη μέλη μετέφεραν την οδηγία μόνο μετά την έκδοση από την Επιτροπή αιτιολογημένης γνώμης σύμφωνα με το άρθρο 258 της ΣΛΕΕ. Έως τον Μάρτιο του 2019, όλα τα κράτη μέλη είχαν κοινοποιήσει στην Επιτροπή την πλήρη μεταφορά της οδηγίας.
2.2. Αξιολόγηση της συμμόρφωσης των μέτρων μεταφοράς
Στις αρχές του 2021 ολοκληρώθηκε μια μελέτη αξιολόγησης της συμμόρφωσης των εθνικών μέτρων μεταφοράς από εξωτερικό ανάδοχο. Σύμφωνα με τη μελέτη αυτή, ενδέχεται να υπάρχουν, σε διάφορους βαθμούς, δυνητικά ζητήματα μη συμμόρφωσης σε όλα τα κράτη μέλη, π.χ. απαιτήσεις προσυμβατικής πληροφόρησης, δικαιώματα τερματισμού ταξιδιωτών και τέλη τερματισμού, συνέπειες από έλλειψη ή ακατάλληλη εκτέλεση της σύμβασης, τις υποχρεώσεις των εμπόρων που διευκολύνουν τα LTA, την ευθύνη για σφάλματα κράτησης και την επιτακτική φύση του PTD. Τα προβλήματα που εντοπίστηκαν δεν δείχνουν μια γενική τάση, εκτός από το γεγονός ότι η ορθή μεταφορά των διατάξεων για την προστασία από την αφερεγγυότητα, ιδίως την αποτελεσματικότητά της, ενδέχεται να μην είναι πλήρως εγγυημένη σε πολλά κράτη μέλη. Η Επιτροπή θα αναλύσει τα πορίσματα της μελέτης και,
3. ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΚΑΙ ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Τα κράτη μέλη υποχρεώθηκαν να εφαρμόσουν τους κανόνες τους για τη μεταφορά της PTD από την 1η Ιουλίου 2018.
3.1. Ευαισθητοποίηση
Η Επιτροπή εξέδωσε δελτίο τύπου για να επιστήσει την προσοχή στην έναρξη εφαρμογής των νέων κανόνων, παρείχε πληροφορίες για τους ταξιδιώτες και τις επιχειρήσεις στον ιστότοπό σας ΕΥΡΩΠΗ ΣΑΣ και συμπεριέλαβε οργανωμένα ταξίδια στην εκστρατεία επικοινωνίας #yourEUright σχετικά με πολλά βασικά δικαιώματα των καταναλωτών που ξεκίνησε το 2019. Ωστόσο, οι εκπρόσωποι των καταναλωτών θεωρούν ότι πολλοί καταναλωτές δεν γνωρίζουν επαρκώς τα δικαιώματά τους, ιδίως σε σχέση με τα δικαιώματά τους όταν θέλουν να καταγγείλουν μια σύμβαση οργανωμένου ταξιδιού.
3.2. Κύριες προκλήσεις που σχετίζονται με την εφαρμογή της οδηγίας
Κατά τη φάση μεταφοράς και τα πρώτα έτη εφαρμογής, ιδίως ο ευρύτερος ορισμός του «πακέτου», η νέα έννοια του LTA, η οριοθέτηση μεταξύ των δύο εννοιών και τα τυποποιημένα έντυπα πληροφοριών δημιούργησαν ερωτήματα από τους ενδιαφερόμενους και τις αρχές. Επιπλέον, οι προκλήσεις υλοποιήθηκαν σε σχέση με την προστασία κατά της αφερεγγυότητας, ιδίως στο πλαίσιο της χρεοκοπίας του Thomas Cook και της πανδημίας COVID-19.
3.2.1.Ευρύ πεδίο εφαρμογής του ορισμού του πακέτου
Οποιοσδήποτε συνδυασμός τουλάχιστον δύο διαφορετικών τύπων ταξιδιωτικών υπηρεσιών για το ίδιο ταξίδι ή διακοπές που συνδυάζεται από έναν έμπορο, συμπεριλαμβανομένου κατόπιν αιτήματος του ταξιδιώτη, είναι ένα πακέτο, εάν όλες οι υπηρεσίες περιλαμβάνονται σε ένα μόνο συμβόλαιο ή εάν πληρούνται άλλα κριτήρια, π.χ. μια συνολική ή συνολική τιμή. Οι εξαιρέσεις από το πεδίο εφαρμογής της οδηγίας είναι πολύ περιορισμένες. Αυτό οδήγησε σε αβεβαιότητες κατά τη διάρκεια και μετά τη μεταφορά της PTD όσον αφορά το ζήτημα εάν η οδηγία εφαρμόζεται σε παρόχους υπηρεσιών τουριστικών καταλυμάτων που περιλαμβάνουν δωρεάν πρόσβαση σε τοπικές δραστηριότητες αναψυχής ή υπηρεσίες μεταφοράς (π.χ. «κάρτες τουριστών») στην προσφορά τους.
Παραδείγματα:
1. Ένας αγρότης που διαφημίζει στον ιστότοπό του διακοπές ιππασίας, συμπεριλαμβανομένων διαμονής και μαθήματα ιππασίας σε συνολική τιμή, είναι οργανωτής ενός πακέτου βάσει του PTD.
2. Ένας ταξιδιωτικός πράκτορας που συμβουλεύει τον πελάτη του για πιθανές περιηγήσεις στο σαφάρι και, σύμφωνα με την επιλογή του τελευταίου, κάνει κράτηση για πτήση, διαμονή σε διαφορετικά καταλύματα και ξενάγηση, για την οποία ο ταξιδιώτης συμφωνεί να πληρώσει μόλις επιλέξει όλα τα components, είναι ο διοργανωτής αυτού του πακέτου και ευθύνεται για την απόδοση των διαφόρων περιλαμβανόμενων ταξιδιωτικών υπηρεσιών.
Εκπρόσωποι μικρών επιχειρήσεων στον τομέα του τουρισμού και του ελεύθερου χρόνου (π.χ. αγροτικός τουρισμός, αθλητικοί σύλλογοι) θεωρούν ότι οι μικρές ή πολύ μικρές επιχειρήσεις πρέπει να εξαιρούνται από το PTD, ειδικά όταν δεν προσφέρεται μεταφορά. Ωστόσο, οι οργανώσεις καταναλωτών και ταξιδιωτικών επιχειρήσεων θεωρούν ότι οι πρόσθετες εξαιρέσεις δεν θα ήταν η κατάλληλη λύση.
3.2.2. Συνδεδεμένες ταξιδιωτικές ρυθμίσεις (LTA)
Η έννοια της LTA εισήχθη λαμβάνοντας υπόψη τις εξελίξεις της αγοράς όπου οι έμποροι (κυρίως σε απευθείας σύνδεση αλλά και εκτός σύνδεσης) βοηθούν τους ταξιδιώτες να συνάπτουν ξεχωριστές συμβάσεις με μεμονωμένους παρόχους ταξιδιωτικών υπηρεσιών για το ίδιο ταξίδι σε σύντομο χρονικό διάστημα. Καλύπτει δύο σενάρια όπου ένας έμπορος διευκολύνει την κράτηση ταξιδιωτικών υπηρεσιών που παρέχονται από άλλους παρόχους και επεκτείνει την εφαρμογή ορισμένων κανόνων της PTD σε τέτοια επιχειρηματικά μοντέλα.
Παραδείγματα:
1. Ένας ταξιδιωτικός πράκτορας κάνει κράτηση για μια πτήση για έναν πελάτη και ο ταξιδιώτης πληρώνει για την πτήση. Στη συνέχεια, κατά τη διάρκεια της ίδιας επίσκεψης στο ταξιδιωτικό γραφείο, ο ταξιδιωτικός πράκτορας κάνει κράτηση για διαμονή σε ξενοδοχείο για το ίδιο ταξίδι, το οποίο δεν είχε επιλεγεί και η διαθεσιμότητα του ξενοδοχείου δεν είχε ελεγχθεί πριν από την κράτηση της πτήσης και ζητά πληρωμή ή προκαταβολή για το ξενοδοχείο. Μέσω της ξεχωριστής επιλογής και της ξεχωριστής πληρωμής κάθε ταξιδιωτικής υπηρεσίας, το ταξιδιωτικό γραφείο διευκόλυνε ένα LTA.
2. Στην επιβεβαίωση μέσω e-mail μιας κράτησης πτήσης, η αεροπορική εταιρεία παρέχει έναν σύνδεσμο προς έναν ιστότοπο κρατήσεων ξενοδοχείων που προσφέρει στον ταξιδιώτη τη δυνατότητα να κάνει κράτηση σε ένα ξενοδοχείο στον ταξιδιωτικό προορισμό. Εάν ο ταξιδιώτης κάνει κλικ στο σύνδεσμο και, εντός 24 ωρών από την παραλαβή της επιβεβαίωσης κράτησης πτήσης, κάνει κράτηση δωματίου για το ταξίδι του, η αεροπορική εταιρεία έχει διευκολύνει ένα LTA με «στοχευμένο τρόπο».
Ενώ οι αιτιολογικές σκέψεις 12 και 13 του PTD παρέχουν κάποιες οδηγίες σχετικά με την έννοια του LTA, η εφαρμογή αυτής της έννοιας έχει αναμφισβήτητα εγείρει τον υψηλότερο αριθμό ερωτήσεων. Οι ενδιαφερόμενοι καταναλωτές και επιχειρήσεις θεωρούν ότι ο ορισμός LTA είναι υπερβολικά περίπλοκος και δύσκολο να εφαρμοστεί στην πράξη.
Δεν είναι πάντα σαφές τι σημαίνει «διευκόλυνση» και «διευκόλυνση με στοχευμένο τρόπο». Η αιτιολογική σκέψη 12 διευκρινίζει ότι η δημοσίευση συνδέσμων μέσω των οποίων οι ταξιδιώτες ενημερώνονται απλώς για περαιτέρω ταξιδιωτικές υπηρεσίες με γενικό τρόπο δεν πρέπει να θεωρείται ότι διευκολύνει ένα LTA. Ως εκ τούτου, απαιτείται μια ενεργή προώθηση, που βασίζεται σε έναν εμπορικό σύνδεσμο που περιλαμβάνει αμοιβή μεταξύ του εμπόρου που διευκολύνει την προμήθεια μιας πρόσθετης ταξιδιωτικής υπηρεσίας και του άλλου εμπόρου.
Μια πρόκληση με την εφαρμογή της έννοιας LTA συνδέεται με το γεγονός ότι, στο δεύτερο παράδειγμα που παρατίθεται παραπάνω, η υποχρέωση προστασίας της αφερεγγυότητας, όπου ισχύει, εξαρτάται από ένα αβέβαιο γεγονός στο μέλλον, δηλαδή από το εάν ο ταξιδιώτης κάνει κράτηση επιπλέον ταξιδιωτική υπηρεσία από άλλο έμπορο εντός 24 ωρών από την πρώτη κράτηση. Σε αυτήν την περίπτωση, ο πάροχος της πρώτης ταξιδιωτικής υπηρεσίας που λαμβάνει προπληρωμές από τον ταξιδιώτη πρέπει να παρέχει προστασία αφερεγγυότητας για αυτές τις πληρωμές.
Αν και το άρθρο 19 παράγραφος 4 PTD απαιτεί από τον δεύτερο έμπορο να ενημερώσει τον έμπορο που διευκολύνει το LTA σχετικά με τη σύναψη σύμβασης με τον ταξιδιώτη, ο πρώτος έμπορος δεν έχει απαραίτητα όλες τις πληροφορίες για να καθορίσει σε ποιες περιπτώσεις δημιουργήθηκε ένα LTA. Αυτή η αβεβαιότητα θα μπορούσε να οδηγήσει σε δυσκολίες κατά την οργάνωση της απαιτούμενης προστασίας από την αφερεγγυότητα.
Έχουν διατυπωθεί επίσης ανησυχίες ότι, με εξαίρεση την προστασία αφερεγγυότητας και ορισμένες προϋποθέσεις προσυμβατικής πληροφόρησης, η PTD δεν προβλέπει την ευθύνη των εμπόρων που διευκολύνουν ένα LTA για την εκτέλεση των σχετικών υπηρεσιών. Οι εκπρόσωποι των καταναλωτών ανησυχούν ότι οι πάροχοι ταξιδιωτικών υπηρεσιών παρουσιάζουν παραπλανητικά τον εαυτό τους ως έμπορος που διευκολύνει ένα LTA και όχι ως διοργανωτής, προκειμένου να αποφευχθούν οι αυστηρότεροι κανόνες ευθύνης που ισχύουν για τα δέματα, αφήνοντας τους καταναλωτές με χαμηλότερο επίπεδο προστασίας.
3.2.3. Οριοθέτηση μεταξύ πακέτου και LTA
Η διάκριση μεταξύ ορισμένων πακέτων και ορισμένων LTA μπορεί να είναι δύσκολη. Ένας ταξιδιωτικός πράκτορας που κάνει κράτηση για μια πτήση και ένα ξενοδοχείο για τον πελάτη του και εκδίδει ένα τιμολόγιο και για τις δύο υπηρεσίες πωλεί ένα πακέτο. Όταν οι ίδιες υπηρεσίες δεν επιλέχθηκαν από κοινού, ο ταξιδιωτικός πράκτορας που τις κάνει κράτηση ο ένας μετά τον άλλο και δεν χρεώνει μια συνολική τιμή διευκολύνει ένα LTA.
Όσον αφορά τις «κρατήσεις με κλικ», μπορεί να είναι πολύ δύσκολο για τους καταναλωτές και τις αρχές επιβολής του νόμου να αποδείξουν εάν ένα πακέτο, ένα LTA ή κανένα από αυτά δεν είχε συναφθεί, όπως εξηγείται στην έκθεση «κρατήσεις κλικ-κλικ» του 2019. Ένας πάροχος ταξιδιωτικών υπηρεσιών ο οποίος, μετά την ολοκλήρωση μιας κράτησης, μεταφέρει το όνομα, τα στοιχεία πληρωμής και τη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου του ταξιδιώτη σε άλλον έμπορο με τον οποίο πραγματοποιείται κράτηση για δεύτερη υπηρεσία εντός 24 ωρών από την επιβεβαίωση της πρώτης κράτησης, είναι ο διοργανωτής ενός πακέτο και ως εκ τούτου ευθύνεται για την απόδοση και των δύο υπηρεσιών. Εάν ένα από αυτά τα στοιχεία δεδομένων δεν μεταφερθεί, ο πρώτος έμπορος διευκολύνει ένα LTA και ευθύνεται μόνο για την εκτέλεση της δικής του υπηρεσίας, υπό την προϋπόθεση ότι η δεύτερη κράτηση πραγματοποιείται εντός 24 ωρών. Εάν συμβεί αργότερα, το PTD δεν ισχύει καθόλου. Αναφέρεται ότι, στην πράξη.
3.2.4. Απαιτήσεις πληροφοριών
Σύμφωνα με τα άρθρα 5 και 19 PTD, οι διοργανωτές, οι λιανοπωλητές και οι έμποροι που διευκολύνουν μια LTA πρέπει να παρέχουν στους ταξιδιώτες συγκεκριμένες πληροφορίες πριν από τη σύναψη της σύμβασης. Οι προϋποθέσεις προσυμβατικής πληροφόρησης σχετικά με το συγκεκριμένο πακέτο, συνολικά, δεν φαίνεται να δημιουργούν μείζονα προβλήματα. Επιπλέον, το PTD παρέχει τρία διαφορετικά τυποποιημένα έντυπα πληροφοριών για συμβόλαια ταξιδιού πακέτου και πέντε διαφορετικά έντυπα για LTA που πρέπει να παρέχονται στους ταξιδιώτες.
Στις 26 Νοεμβρίου 2019, οι υπηρεσίες της Επιτροπής διοργάνωσαν εργαστήριο σχετικά με την εφαρμογή του PTD στον τομέα των αεροπορικών εταιρειών, το οποίο επίσης παρακολούθησε την έκθεση «κρατήσεις κλικ-κλικ» της Επιτροπής. Εκπρόσωποι των αεροπορικών εταιρειών θεώρησαν ότι οι τυπικές φόρμες πληροφοριών είναι πολύ περίπλοκες, τεχνικές και δυσανάγνωστες, ιδίως σε κινητές συσκευές. Συγκεκριμένα, όσον αφορά τα τυποποιημένα έντυπα για LTA, υποστηρίχθηκε ότι οι πληροφορίες θα μπορούσαν να θεωρηθούν συγκεχυμένες και αποτρεπτικές, δεδομένου ότι οι t ravellers ενημερώνονται κυρίως ότι δεν επωφελούνται από δικαιώματα που ισχύουν για τα πακέτα.
Ωστόσο, αυτός ακριβώς ο σκοπός αυτής της απαίτησης πληροφόρησης ήταν να τραβήξει την προσοχή των καταναλωτών στο διαφορετικό επίπεδο προστασίας που προσφέρουν τα πακέτα σε αντίθεση με τα LTA και έτσι να τους δώσει μια ενημερωμένη επιλογή μεταξύ των δύο μοντέλων. Οι οργανώσεις καταναλωτών υποστηρίζουν ότι η διαφάνεια θα πρέπει να ενισχυθεί περαιτέρω ενημερώνοντας τους ταξιδιώτες που κάνουν κράτηση για αυτόνομη ταξιδιωτική υπηρεσία σχετικά με το επίπεδο προστασίας που συνδέεται με αυτήν, το οποίο, στην περίπτωση των υπηρεσιών μεταφοράς, διασφαλίζεται από τους κανονισμούς της ΕΕ για τα δικαιώματα των επιβατών.
Οι εκπρόσωποι των ταξιδιωτικών επιχειρήσεων προτείνουν, ιδίως ενόψει του COVID-19, βελτιωμένη ενημέρωση και προστασία των καταναλωτών για όλες τις ταξιδιωτικές υπηρεσίες, συμπεριλαμβανομένων των αυτόνομων υπηρεσιών. Υποστηρίζουν ότι αυτό θα μπορούσε να δώσει περισσότερη ελευθερία στους χειριστές και τους καταναλωτές κατά την επιλογή ενός συνδυασμού ταξιδιωτικών υπηρεσιών (ένα πλήρως προστατευμένο πακέτο ή συνδυασμός ταξιδιωτικών υπηρεσιών τύπου LTA με σαφή ευθύνη για τη σωστή απόδοση των υπηρεσιών για κάθε πάροχο υπηρεσιών).
3.3. Επιβολή
Το άρθρο 24 PTD απαιτεί από τα κράτη μέλη να διασφαλίζουν ότι υπάρχουν επαρκή και αποτελεσματικά μέσα για τη διασφάλιση της συμμόρφωσης με την οδηγία. Η εκτέλεση οργανώνεται διαφορετικά στα κράτη μέλη σύμφωνα με τις αντίστοιχες νομικές παραδόσεις τους. Δεδομένου ότι μεγάλο μέρος των διατάξεων PTD αφορούν τη συμβατική σχέση μεταξύ διοργανωτή και ταξιδιώτη, αυτές οι διατάξεις μπορούν να επιβληθούν ιδιωτικά από ταξιδιώτες ενώπιον δικαστηρίων ή εναλλακτικούς φορείς επίλυσης διαφορών. Η PTD εμπίπτει στο πεδίο εφαρμογής της νέας οδηγίας για τις αντιπροσωπευτικές δράσεις που τα κράτη μέλη θα πρέπει να μεταφέρουν στο τέλος του 2022. Με την εφαρμογή της παρούσας οδηγίας, οι ειδικευμένοι φορείς θα είναι σε θέση να ασκήσουν συλλογικές αγωγές τόσο για την παύση των παραβιάσεων των δικαιωμάτων των ταξιδιωτών όσο και για την αποζημίωση. Επιπλέον, σύμφωνα με τη μελέτη αξιολόγησης της συμμόρφωσης (βλ. Παραπάνω 2.2), στα περισσότερα κράτη μέλη τουλάχιστον ορισμένες απαιτήσεις της PTD υπόκεινται σε διοικητικές ή ποινικές κυρώσεις. Η δημόσια επιβολή είναι ιδιαίτερα σημαντική για τον έλεγχο της συμμόρφωσης με τις απαιτήσεις προστασίας αφερεγγυότητας και τις απαιτήσεις πληροφόρησης.
Η PTD εμπίπτει στο πεδίο εφαρμογής του κανονισμού (ΕΕ) 2017/2394 σχετικά με τη συνεργασία μεταξύ των εθνικών αρχών που είναι αρμόδιες για την επιβολή της νομοθεσίας για την προστασία των καταναλωτών (κανονισμός CPC). Σε ανταλλαγές εντός του δικτύου CPC, αρκετές αρχές ανέφεραν ενέργειες επιβολής σε εθνικό επίπεδο. Οι διασυνοριακές παραβάσεις του PTD που έχουν βλάψει, βλάψουν ή ενδέχεται να βλάψουν τα συλλογικά συμφέροντα των καταναλωτών μπορούν επίσης να επιβληθούν δημοσίως μέσω του μηχανισμού συνεργασίας που θεσπίζεται βάσει του κανονισμού CPC.
Εναλλακτική επίλυση διαφορών (ADR) και διαδικτυακή επίλυση διαφορών (ODR)
Η οδηγία 2013/11 / ΕΕ σχετικά με την εναλλακτική επίλυση διαφορών για καταναλωτικές διαφορές (οδηγία ADR) και ο κανονισμός (ΕΕ) 524/2013 σχετικά με την επιγραμμική επίλυση διαφορών για καταναλωτικές διαφορές (κανονισμός ODR) θέσπισε ένα οριζόντιο νομοθετικό πλαίσιο που ισχύει και για την PTD. Τα εθνικά τοπία ADR είναι διαφορετικά. Σε πολλά κράτη μέλη, οι φορείς ΕΕΔ που είναι υπεύθυνοι για τις «υπηρεσίες μεταφορών» καλύπτουν επίσης διαφορές οργανωμένων ταξιδιών, ενώ σε άλλα κράτη μέλη ο τομέας αυτός καλύπτεται από τους υπόλοιπους φορείς ΕΕΔ για καταναλωτικές διαφορές. Οι καταναλωτές που αγοράζουν αγαθά ή υπηρεσίες στο Διαδίκτυο μπορούν να κάνουν χρήση της πλατφόρμας European Online Dispute Resolution (ODR), αλλά τα διαθέσιμα δεδομένα δείχνουν ότι ο αριθμός των καταγγελιών που σχετίζονται με οργανωμένα ταξίδια στην πλατφόρμα ODR παραμένει χαμηλός.
Η Επιτροπή δεν διαθέτει ακριβή στοιχεία σχετικά με το επίπεδο συμμετοχής των διοργανωτών στις διαδικασίες ADR. Ωστόσο, οι οργανώσεις καταναλωτών και ορισμένοι εθνικοί φορείς ΕΕΔ αναφέρουν ότι η εθελοντική συμμετοχή ΕΕΔ στον τομέα των οργανωμένων ταξιδιών είναι γενικά πολύ χαμηλή.
Ο γαλλικός οργανισμός ADR Médiation Tourisme et Voyage (MTV) καλύπτει ουσιαστικά ολόκληρο τον τομέα ταξιδιών και μεταφορών. Το 2019, έλαβε 8667 αιτήματα (περίπου το 21% αφορούσε τυπικές περιηγήσεις). για 5449 φιλικές λύσεις προτάθηκαν με ποσοστό αποδοχής 93,5%. Τα κύρια θέματα των διαφορών που σχετίζονται με τα οργανωμένα ταξίδια αφορούσαν την εκτέλεση της σύμβασης, τις ακυρώσεις ή τις αλλαγές συμβολαίου και την ποιότητα της υπηρεσίας.
Οι γερμανικές αρχές πληροφόρησαν τις υπηρεσίες της Επιτροπής ότι, κατά την περίοδο 2016 έως 2019, το 24% των αιτήσεων που υποβλήθηκαν για επίλυση διαφορών στο Universalschlichtungsstelle des Bundes (Ομοσπονδιακό Γενικό Όργανο Συνδιαλλαγής) αφορούσαν υπηρεσίες στον τομέα αναψυχής, ιδίως οργανωμένα ταξίδια. Από τις αρχές του 2020 έως τα τέλη Αυγούστου, ο αριθμός των αιτήσεων που αφορούσαν τα οργανωμένα ταξίδια ήταν 27% του συνολικού αριθμού των διαφορών, λόγω των διακοπών ταξιδιού που προκλήθηκαν από την πανδημία COVID-19.
Μια έρευνα που διενήργησαν οι υπηρεσίες της Επιτροπής σχετικά με τον αντίκτυπο του COVID-19 στους φορείς ADR έδειξε ότι γενικά κατάφεραν να αντιμετωπίσουν τον βαρύτερο φόρτο εργασίας τους, με ορισμένους να έχουν εισαγάγει ψηφιακά εργαλεία, π.χ. τηλεδιάσκεψη.
Πληροφορίες από Ευρωπαϊκά Κέντρα Καταναλωτών (ECC)
Το 2019, το δίκτυο των Ευρωπαϊκών Κέντρων Καταναλωτών (ECC) αντιμετώπισε 2399 ερωτήματα και 261 καταγγελίες σχετικά με το PTD. Το 2020, λόγω του COVID-19, οι αριθμοί αυξήθηκαν κατά 368% (11226 ερωτήσεις) και 250% (914 καταγγελίες). Επιπλέον, το ποσοστό του συνολικού φόρτου ECC που σχετίζεται με την PTD αυξήθηκε σημαντικά από 2% το 2019 σε 7% του συνολικού φορτίου casel το 2020. Ο μέσος χρόνος περίπτωση χειρισμού παρέμεινε η ίδια και το ποσοστό των επιτυχών ή ουδέτερων έκβαση της ECC παρέμβασης με έναν έμπορο αυξήθηκε από 61% σε 2019 σε 70% το 2020. Το 2019, η μη συμμόρφωση της απόδοσης ή οι παραπλανητικές πράξεις ή παραλείψεις ήταν το κύριο θέμα των ερωτημάτων και των καταγγελιών (39%). Το 2020, η ακύρωση και η μη εκτέλεση ήταν το νούμερο ένα θέμα (62%). Το 2020, τα ECC δημοσίευσαν ένα φυλλάδιο σχετικά με την ερμηνεία του PTD και μοιράστηκαν συχνές ερωτήσεις στους εθνικούς τους ιστότοπους και στα κανάλια κοινωνικών μέσων για να βοηθήσουν τους καταναλωτές ενόψει της αύξησης των καταγγελιών στον ταξιδιωτικό τομέα, συμπεριλαμβανομένων των πακέτων. 
4. ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΑΦΕΡΕΓΓΥΟΤΗΤΑΣ
Σύμφωνα με το άρθρο 17 του PTD, οι διοργανωτές πρέπει να παρέχουν ασφάλεια για την επιστροφή όλων των πληρωμών που πραγματοποιούνται από ταξιδιώτες στο βαθμό που οι σχετικές ταξιδιωτικές υπηρεσίες δεν εκτελούνται ως συνέπεια της αφερεγγυότητας του διοργανωτή. Η εν λόγω ασφάλεια καλύπτει επίσης τον επαναπατρισμό των ταξιδιωτών εάν η μεταφορά επιβατών περιλαμβάνεται στη συσκευασία. Ενώ τα κράτη μέλη διατηρούν τη διακριτική ευχέρεια ως προς τον τρόπο με τον οποίο πρέπει να ρυθμιστεί η προστασία κατά της αφερεγγυότητας, πρέπει να διασφαλίσουν ότι η προστασία είναι αποτελεσματική σύμφωνα με τις απαιτήσεις του άρθρου 17 του PTD. Συνολικά, το PTD του 2015 οδήγησε σε σημαντική βελτίωση των εθνικών συστημάτων προστασίας από την αφερεγγυότητα σε σύγκριση με αυτό του PTD του 1990. Σε 21 κράτη μέλη, η προστασία κατά της αφερεγγυότητας οργανώνεται από τον ίδιο τον τομέα, είτε μέσω ιδιωτικών ταμείων εγγύησης, ασφαλιστικών εταιρειών, συνδυασμός και των δύο ή άλλων μορφών ιδιωτικής συμφωνίας, όπως τραπεζικές εγγυήσεις. Δύο κράτη μέλη (Φινλανδία και Πορτογαλία) δημιούργησαν ένα ταμείο εγγύησης που ιδρύθηκε ως δημόσιος φορέας. Τέσσερα κράτη μέλη (Τσεχία, Δανία, Μάλτα, Πολωνία) και το ΗΒ διαθέτουν ένα μικτό σύστημα, πράγμα που σημαίνει ότι μια μορφή ιδιωτικής ασφάλειας συμπληρώνεται από ένα δημόσιο ταμείο εγγυήσεων (διπλό επίπεδο) ή ότι τα κεφάλαια εγγύησης διαχειρίζονται ιδιωτικοί δημόσιοι οργανισμοί.
4.1. Λειτουργία συστημάτων προστασίας αφερεγγυότητας – η πτώχευση του Thomas Cook
Η αποτυχία, τον Σεπτέμβριο του 2019, της έδρας του Ηνωμένου Βασιλείου, Thomas Cook Group plc., Ενός από τους κορυφαίους ομίλους ταξιδιών αναψυχής στον κόσμο, με πωλήσεις 9,6 δισεκατομμυρίων £ και περίπου 19 εκατομμύρια πελάτες το έτος πριν από την πτώχευσή του, έστειλε σοκ σε ολόκληρο τουριστικός τομέας. Η Thomas Cook δραστηριοποιήθηκε σε όλη την ΕΕ μέσω διαφορετικών θυγατρικών και εμπορικών σημάτων σε πολλά κράτη μέλη και απασχολούσε περισσότερους από 21.000 υπαλλήλους. Η πτώχευση επηρέασε περίπου 600.000 παραθεριστές, οι οποίοι είτε έπρεπε να επαναπατριστούν ή να επιστρέψουν τα χρήματα που είχαν πληρώσει εκ των προτέρων. Οι ταξιδιώτες σε όλες σχεδόν τις χώρες της ΕΕ επηρεάστηκαν.
Στο βαθμό που οι ταξιδιώτες είχαν αγοράσει μια οργανωμένη περιήγηση, καλύπτονταν από τα σχετικά εθνικά συστήματα προστασίας από την αφερεγγυότητα.
Η Αρχή Πολιτικής Αεροπορίας του Ηνωμένου Βασιλείου ( CAA) οργάνωσε τον μεγαλύτερο επαναπατρισμό στην ειρήνη περισσότερων από 140.000 ταξιδιωτών. Μόνο στο Ηνωμένο Βασίλειο, η αρμόδια αρχή διευθέτησε περίπου 340.000 αξιώσεις, αξίας περίπου 350 εκατομμυρίων λιρών στερλινών που καλύπτονται από το καθεστώς προστασίας της Air Travel Organiser’s License (ATOL).
Η χρεοκοπία των γερμανικών θυγατρικών της Thomas Cook άφησε περίπου 140.000 ταξιδιώτες που βρέθηκαν στο εξωτερικό, οι οποίοι επαναπατρίστηκαν με τη βοήθεια του παρόχου προστασίας αφερεγγυότητας Zurich Versicherungen. Η προστασία από την αφερεγγυότητα, ωστόσο, ήταν ανεπαρκής για την πλήρη κάλυψη των επιστροφών των ταξιδιωτών που δεν είχαν ακόμη φτάσει στον προορισμό τους (εκτιμάται σε 287,4 εκατομμύρια ευρώ), λόγω του ορίου ευθύνης των ασφαλιστικών εταιρειών που καλύπτουν αυτόν τον κίνδυνο. Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση δεσμεύτηκε να αποζημιώσει όλους τους επηρεαζόμενους ταξιδιώτες για τη διαφορά μεταξύ των προπληρωμών τους και του ποσού των επιστροφών που ελήφθησαν από την ασφαλιστική εταιρεία που καλύπτει τις αφερέγγυες εταιρείες Thomas Cook. Σύμφωνα με τις πληροφορίες που έδωσαν οι γερμανικές αρχές, στις αρχές Φεβρουαρίου 2021, 105 306 ταξιδιώτες είχαν ολοκληρώσει τις εγγραφές τους για τέτοιες αξιώσεις και έως και 10.000 εγγραφές θα μπορούσαν ενδεχομένως να έχουν ολοκληρωθεί.
Στη Γαλλία, επηρεάστηκαν περισσότεροι από 53.000 ταξιδιώτες και το κόστος για το ταμείο εγγύησης ταξιδιών APST, το οποίο κάλυπτε τις γαλλικές θυγατρικές της Thomas Cook, εκτιμάται μεταξύ 40 και 50 εκατομμυρίων ευρώ. Περίπου 10 500 ταξιδιώτες επαναπατρίστηκαν και περισσότεροι από 30.000 πελάτες μπορούσαν να περάσουν τις διακοπές τους με άλλους ταξιδιωτικούς πράκτορες. Η επιστροφή χρημάτων για περισσότερους από 11 500 ταξιδιώτες μπορεί να ξεκινήσει μόνο όταν ολοκληρωθεί η διαδικασία αφερεγγυότητας και ολοκληρωθούν όλα τα κατάλληλα αρχεία επιστροφής χρημάτων.
Η Thomas Cook εξακολούθησε να έχει προστασία αφερεγγυότητας σε καθένα από τα κράτη μέλη όπου ιδρύθηκαν οι διάφορες θυγατρικές της και δεν βασίστηκε στον μηχανισμό αμοιβαίας αναγνώρισης βάσει του PTD. Ως εκ τούτου, το κόστος επαναπατρισμού και επιστροφής των ενδιαφερόμενων ταξιδιωτών σε ολόκληρη την ΕΕ μοιράστηκε μεταξύ των διαφόρων παρόχων προστασίας αφερεγγυότητας στα κράτη μέλη και δεν βασίστηκε σε ένα μόνο ταμείο ταξιδιωτικής εγγύησης ή ασφαλιστική εταιρεία.
4.2.Εκτίμηση
4.2.1.Επαναπατρισμός ταξιδιωτών και επιστροφή πληρωμών
Συνολικά, και λαμβάνοντας υπόψη το μέγεθος της χρεοκοπίας του Thomas Cook, τα συστήματα προστασίας από την αφερεγγυότητα φαίνεται να λειτούργησαν καλά, παρόλο που είχαν τεθεί υπό μεγάλη πίεση. Οι πληγέντες ταξιδιώτες, που είχαν ήδη φτάσει στον ταξιδιωτικό προορισμό τους, επαναπατρίστηκαν ή μπορούσαν να τερματίσουν τις διακοπές τους όπως είχε προγραμματιστεί. Σύμφωνα με τις πληροφορίες που διαθέτει η Επιτροπή, οι ταξιδιώτες που δεν είχαν ακόμη ξεκινήσει το πακέτο τους έχουν λάβει ή θα πρέπει να λάβουν επιστροφή χρημάτων για τις προπληρωμές τους. Ωστόσο, σε ορισμένα κράτη μέλη οι ταξιδιώτες έπρεπε να περιμένουν πολύ καιρό για να λάβουν επιστροφή χρημάτων ή δεν έχουν λάβει ακόμη πλήρη επιστροφή χρημάτων για περισσότερο από ένα έτος μετά την πτώχευση του Thomas Cook, παρόλο που το άρθρο 17 παράγραφος 5 του PTD απαιτεί οι επιστροφές να παρέχονται χωρίς αδικαιολόγητη καθυστέρηση μετά το αίτημα του ταξιδιώτη.
4.2.2. Ασφάλειες κινδύνων
Ορισμένοι επιχειρηματικοί φορείς που εκπροσωπούνται στην ομάδα εμπειρογνωμόνων των ενδιαφερομένων PTD και οι αρχές έχουν εκφράσει ανησυχίες ότι ενδέχεται να είναι όλο και πιο δύσκολο να βρεθούν κατάλληλοι πάροχοι προστασίας αφερεγγυότητας που είναι πρόθυμοι και ικανοί να καλύψουν τους κινδύνους που σχετίζονται με την πτώχευση ενός μεγάλου διοργανωτή, ειδικά κατά τη διάρκεια της περιόδου αιχμής. Σχετικά λίγα ταμεία ταξιδιωτικής εγγύησης και ασφαλιστικές εταιρείες παρέχουν προστασία κατά της αφερεγγυότητας. Έχει αναφερθεί ότι οι τράπεζες δεν παρέχουν πλέον ασφάλεια στους διοργανωτές και ότι ορισμένες από τις ήδη σχετικά λίγες ασφαλιστικές εταιρείες που προσφέρουν προστασία από την αφερεγγυότητα αποσύρονται από την αγορά (π.χ. στην Αυστρία και στο Βέλγιο). Είναι επομένως σημαντικό να βρεθεί ένα σταθερό σύστημα που προστατεύει αποτελεσματικά τους ταξιδιώτες από τον κίνδυνο αφερεγγυότητας. Οι ιδέες που παρουσιάστηκαν για την αντιμετώπιση διαφορετικών προκλήσεων περιλαμβάνουν πολλούς παρόχους ασφάλειας για έναν οργανωτή ή τη δημιουργία ενός πανευρωπαϊκού ταμείου εγγύησης ως ένα είδος αντασφάλισης για τους εγγυητές πρώτης γραμμής.
4.2.3. Διαφορές μεταξύ των εθνικών συστημάτων προστασίας αφερεγγυότητας
Το PTD απαιτεί ότι η προστασία κατά της αφερεγγυότητας πρέπει να είναι «αποτελεσματική», αλλά έχει αφήσει τον τρόπο με τον οποίο αυτή η προστασία πρέπει να ρυθμιστεί στα κράτη μέλη. Οι προκλήσεις σε ορισμένα κράτη μέλη να καλύψουν τον επαναπατρισμό και τις επιστροφές χρημάτων οδήγησαν τις οργανώσεις καταναλωτών να ζητήσουν περαιτέρω εναρμόνιση των εθνικών συστημάτων προστασίας από την αφερεγγυότητα, συμπεριλαμβανομένων ελάχιστων κριτηρίων για το πώς πρέπει να σχεδιαστεί το σύστημα προστασίας αφερεγγυότητας και να διασφαλιστεί ότι τα κεφάλαια εγγύησης χρηματοδοτούνται επαρκώς. Ωστόσο, το PTD παρέχει ήδη περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με την απαιτούμενη προστασία κατά της αφερεγγυότητας από το PTD του 1990 και ήταν αμφιλεγόμενο στις νομοθετικές διαπραγματεύσεις σχετικά με το PTD σχετικά με το πόσο επιτακτική πρέπει να είναι η οδηγία.
4.2.4. Προτίμηση για συνέχιση των πακέτων διακοπών
Συγκεκριμένα, εκπρόσωποι κεφαλαίων εγγύησης ταξιδιού στην ομάδα εμπειρογνωμόνων των ενδιαφερομένων PTD τόνισαν ότι, σε περίπτωση αφερεγγυότητας ενός οργανωτή, η συνέχιση του πακέτου που έχει κλείσει, αντί του επαναπατρισμού ή της επιστροφής χρημάτων, θα ήταν η καλύτερη λύση για τους ταξιδιώτες και τους παρόχους ταξιδιωτικών υπηρεσιών. Στην αιτιολογική σκέψη 39 του PTD, αναφέρεται ότι θα πρέπει να είναι δυνατόν να προσφέρεται στους ταξιδιώτες η συνέχεια του πακέτου.
4.2.5.Περιορισμός προπληρωμών
Η προπληρωμή είναι ο συνηθισμένος τρόπος πληρωμής για οργανωμένα ταξίδια. Στη Γερμανία, βάσει της εθνικής νομολογίας σχετικά με τους καταχρηστικούς όρους της σύμβασης, οι προπληρωμές για τα οργανωμένα ταξίδια περιορίζονται κατ ‘αρχήν στο 20% προκαταβολή κατά τη στιγμή της κράτησης, εκτός εάν ο διοργανωτής αιτιολογήσει δεόντως υψηλότερη προπληρωμή λόγω των δαπανών που προκύπτουν κατά τη ώρα σύναψης της σύμβασης, το υπόλοιπο οφείλεται όχι περισσότερο από 30 ημέρες πριν από την έναρξη του ταξιδιού. Παρ ‘όλα αυτά, η πτώχευση του Thomas Cook οδήγησε σε απαιτήσεις επιστροφής χρημάτων ύψους περίπου 287,4 εκατομμυρίων ευρώ στη Γερμανία, με αποτέλεσμα η κυβέρνηση να πληρώσει για εκκρεμείς επιστροφές χρημάτων (βλ. Παραπάνω στην ενότητα 4.1.).
Επίσης στην Αυστρία, υπάρχουν περιορισμοί στις προπληρωμές για οργανωμένα ταξίδια, οι οποίοι, ωστόσο, δεν ισχύουν όταν υπάρχει απεριόριστη προστασία αφερεγγυότητας.
Προκειμένου να περιοριστεί η έκθεση των ταξιδιωτών στον κίνδυνο αφερεγγυότητας, αλλά και να μειωθούν οι κίνδυνοι των παρόχων ασφάλειας, και ως εκ τούτου το κόστος για αυτόν, οι οργανώσεις καταναλωτών και ταξιδιωτών έχουν προτείνει την ιδέα να περιοριστεί το ποσό των προπληρωμών και να απαιτηθούν από τους ταξιδιώτες να πληρώνουν μόνο όταν λαμβάνουν την υπηρεσία. Υποστηρίζουν ότι με τον περιορισμό των προπληρωμών, ο κίνδυνος που καλύπτεται από συστήματα προστασίας αφερεγγυότητας θα μπορούσε ενδεχομένως να περιορίζεται κυρίως στον επαναπατρισμό, και οι ταξιδιώτες θα προστατεύονται καλύτερα σε περίπτωση ακυρώσεων.
Δεδομένου ότι οι προπληρωμένες υπηρεσίες, όπως η μεταφορά επιβατών, αποτελούν συχνά μέρος ενός πακέτου, θα πρέπει να αξιολογηθεί η σκοπιμότητα, το πεδίο εφαρμογής και οι περιορισμοί ενός ενδεχόμενου περιορισμού των προπληρωμών στον τομέα των οργανωμένων ταξιδιών λαμβάνοντας υπόψη το ευρύτερο τουριστικό περιβάλλον -Σύστημα.
Εκπρόσωποι του τομέα των μεταφορών και των ταξιδιών θεωρούν ότι ο περιορισμός των προπληρωμών θα μπορούσε να επιδεινώσει την κρίσιμη κατάσταση ρευστότητάς τους. Επισημαίνουν επίσης ότι η προπληρωμή είναι το παγκόσμιο πρότυπο για τις ταξιδιωτικές υπηρεσίες και οι μονομερείς απαιτήσεις της ΕΕ που περιορίζουν αυτό το επιχειρηματικό μοντέλο θα μπορούσαν να έχουν εκτεταμένες επιπτώσεις και να στρεβλώσουν τους όρους ανταγωνισμού έναντι ανταγωνιστών εκτός ΕΕ. Επιπλέον, εκπρόσωποι του κλάδου τονίζουν ότι οι τιμές πακέτου διακοπών μπορεί να διατηρείται σε χαμηλά επίπεδα, λόγω ταξιδιωτικά γραφεία αγοράζουν μεγάλα μερίδια των ξενοδοχείων και μεταφορικής ικανότητας εκ των προτέρων, το οποίο χρηματοδοτείται με προ-πληρωμές από τους καταναλωτές.
4.2.6. Προστασία αφερεγγυότητας έναντι της χρεοκοπίας των μεταφορέων
Στο ψήφισμά του ως αντίδραση στην πτώχευση του Thomas Cook, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αναγνώρισε τον πραγματικό επαναπατρισμό και δεν εξέφρασε ανησυχίες σχετικά με το PTD. Σε αυτό το πλαίσιο, το Κοινοβούλιο επανέλαβε ωστόσο το αίτημά του να επεκτείνει την προστασία αφερεγγυότητας σε πτήσεις μόνο για θέσεις στο πλαίσιο της αναθεώρησης του κανονισμού 261/2004 για τα δικαιώματα των επιβατών αεροπορικών μεταφορών. Η αφερεγγυότητα μιας αεροπορικής εταιρείας μπορεί να επηρεάσει ταξιδιώτες, ταξιδιωτικούς πράκτορες και μεσάζοντες. Για παράδειγμα, εάν ένα συμβόλαιο ταξιδιού πακέτου με στοιχείο πτήσης ακυρωθεί σύμφωνα με το PTD, ο διοργανωτής ενδέχεται να χρειαστεί να επιστρέψει στον ταξιδιώτη την πλήρη τιμή, ανεξάρτητα από το αν εξακολουθεί να κατέχει τα χρήματα ή θα είναι σε θέση να τα ανακτήσει από την αεροπορική εταιρεία. Το αίτημα ορισμένων ενδιαφερομένων που εκπροσωπούν ταξιδιωτικές επιχειρήσεις και καταναλωτές για την καθιέρωση υποχρεωτικής προστασίας από την αφερεγγυότητα από τις αεροπορικές εταιρείες έχει γίνει πιο έντονο στο πλαίσιο της κρίσης COVID-19. Η έκθεση στρογγυλής τραπέζης για την αεροπορία σχετικά με την ανάκαμψη της ευρωπαϊκής αεροπορίας (Νοέμβριος 2020) αναγνωρίζει ότι αυτή η κρίση έδειξε ότι οι επιβάτες αισθάνονται ότι ενδέχεται να βρεθούν χωρίς προστασία σε περίπτωση αφερεγγυότητας των αεροπορικών εταιρειών και υποδηλώνει ότι ο αντίκτυπος της προστασίας αφερεγγυότητας των αεροπορικών εταιρειών θα μπορούσε να αναλυθεί περαιτέρω.
Στη στρατηγική της για την αειφόρο και έξυπνη κινητικότητα της 9ης Δεκεμβρίου 2020, η Επιτροπή δήλωσε ότι «η ΕΕ πρέπει να βοηθά τους επιβάτες όταν οι μεταφορείς χρεοκοπούν ή βρίσκονται σε μεγάλη κρίση ρευστότητας όπως στο πλαίσιο της πανδημίας COVID-19. Οι λανθασμένοι επιβάτες πρέπει να επαναπατριστούν και τα εισιτήριά τους πρέπει να επιστραφούν σε περίπτωση ακύρωσης από τους μεταφορείς. Η Επιτροπή εξετάζει τις επιλογές και τα οφέλη των πιθανών μέσων που προστατεύουν τους επιβάτες από τέτοια γεγονότα και, εάν χρειάζεται, υποβάλλει νομοθετικές προτάσεις».
5. Η ΠΑΝΔΗΜΙΑ COVID-19
Στις 30 Ιανουαρίου 2020, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) κήρυξε έκτακτη ανάγκη δημόσιας υγείας για διεθνή ανησυχία για το παγκόσμιο ξέσπασμα του COVID ‑ 19 και, στις 11 Μαρτίου 2020, το χαρακτήρισε ως πανδημία.
Η πανδημία COVID-19 είχε ως αποτέλεσμα άνευ προηγουμένου παγκόσμιους περιορισμούς ταξιδιού, προκαλώντας σχεδόν στασιμότητα των ταξιδιών στην Ευρώπη και σε πολλά άλλα μέρη του κόσμου. Αυτό έχει σοβαρές επιπτώσεις σε ολόκληρο το οικοσύστημα του τουρισμού. Τα στοιχεία του UNWTO δείχνουν για τον Ιανουάριο-Οκτώβριο 2020 μείωση του τουρισμού στην Ευρώπη κατά 72% σε σύγκριση με το 2019. Εκτός από την απώλεια εσόδων, οι διοργανωτές πλήττονται ιδιαίτερα από το γεγονός ότι τα αιτήματα επιστροφής χρημάτων από ταξιδιώτες λόγω ακυρώσεων υπερβαίνουν σημαντικά το επίπεδο των νέων κρατήσεων. Το Κοινό Κέντρο Ερευνών της Επιτροπής εκτιμά σε ένα σενάριο «δεύτερου κύματος» ότι 11,7 εκατομμύρια θέσεις εργασίας ενδέχεται να διατρέχουν κίνδυνο στην οικονομία της ΕΕ ως αποτέλεσμα της πτώσης των αφίξεων τουριστών το 2020. Ταυτόχρονα, σύμφωνα με τις οργανώσεις καταναλωτών, μέχρι τον Δεκέμβριο του 2020 χιλιάδες καταναλωτές δεν είχαν ακόμη λάβει επιστροφή χρημάτων για ακυρωμένες διακοπές.
5.1. Ακυρώσεις ταξιδιού λόγω COVID-19
Το COVID-19 πυροδότησε την εφαρμογή των διατάξεων PTD σχετικά με «αναπόφευκτες και έκτακτες περιστάσεις» που ορίζονται στο άρθρο 3 παράγραφος 12 PTD ως «κατάσταση πέρα ​​από τον έλεγχο του μέρους που επικαλείται μια τέτοια κατάσταση και οι συνέπειες του οποίου δεν θα μπορούσαν να έχουν είχε αποφευχθεί ακόμη και αν είχαν ληφθεί όλα τα εύλογα μέτρα». Σημαντικοί κίνδυνοι για την ανθρώπινη υγεία, όπως το ξέσπασμα σοβαρής ασθένειας στον ταξιδιωτικό προορισμό ή η άμεση γειτνίαση του, συνήθως χαρακτηρίζονται ως αναπόφευκτες και έκτακτες περιστάσεις. 
Σύμφωνα με το άρθρο 12 PTD, ο ταξιδιώτης μπορεί να καταγγείλει τη σύμβαση οργανωμένου ταξιδιού χωρίς ποινή εάν υπάρχουν «αναπόφευκτες και έκτακτες περιστάσεις που συμβαίνουν στον τόπο προορισμού ή στην άμεση γειτνίαση με αυτό και επηρεάζουν σημαντικά την απόδοση του πακέτου ή που επηρεάζουν σημαντικά τη μεταφορά επιβατών προς τον προορισμό» (άρθρο 12 παράγραφος 2 PTD). Ο διοργανωτής ενός πακέτου μπορεί επίσης να καταγγείλει τη σύμβαση χωρίς ποινή, εάν του εμποδιστεί να εκτελέσει τη σύμβαση λόγω «αναπόφευκτων και έκτακτων περιστάσεων» (άρθρο 12 παράγραφος 3 PTD). Σε αυτές τις περιπτώσεις, ο ταξιδιώτης έχει το δικαίωμα πλήρους επιστροφής των πληρωμών που γίνονται για το πακέτο εντός 14 ημερών από τη λήξη της σύμβασης (άρθρο 12 παράγραφος 4 PTD).
Στις 5 Μαρτίου 2020, με ενημέρωση στις 19 Μαρτίου 2020, οι υπηρεσίες της Επιτροπής δημοσίευσαν στον ιστότοπο της Επιτροπής άτυπες οδηγίες για την εφαρμογή της οδηγίας για τα οργανωμένα ταξίδια σε σχέση με το COVID-19, επιβεβαιώνοντας το δικαίωμα του ταξιδιώτη να λάβει πλήρη επιστροφή χρημάτων, εάν, βάσει αξιολόγησης κατά περίπτωση, πληρούνται οι προϋποθέσεις του άρθρου 12 παράγραφοι 2 ή 3 του PTD. Στο σημείωμα αυτό, οι υπηρεσίες της Επιτροπής δήλωσαν επίσης ότι, h Λαμβάνοντας υπόψη την κατάσταση ταμειακών ροών των διοργανωτών, οι ταξιδιώτες πρέπει να εξετάσουν το ενδεχόμενο να αποδεχτούν ότι η περιήγησή τους στο πακέτο αναβάλλεται σε μεταγενέστερη χρονική στιγμή, η οποία, λαμβανομένης υπόψη της τρέχουσας αβεβαιότητας για το σχεδιασμό ταξιδιωτικών σχεδίων, θα μπορούσε να γίνει με πιστωτικό σημείωμα («κουπόνι»). Πολλά κράτη μέλη ζήτησαν από την Επιτροπή να αναστείλει το δικαίωμα επιστροφής των 14 ημερών ή / και να το αντικαταστήσει με μια προσωρινή λύση κουπονιού.
Σε επιστολή της 27ης Μαρτίου 2020 που απευθύνθηκε σε όλα τα κράτη μέλη, ο Επίτροπος Reynders υπενθύμισε ότι το δικαίωμα αποζημίωσης του ταξιδιώτη έπρεπε να εφαρμοστεί στις ακυρώσεις που σχετίζονται με το COVID-19 . Για να διευκολύνει τα προβλήματα ρευστότητας των επιχειρήσεων, πρότεινε ότι οι ταξιδιωτικοί πράκτορες θα μπορούσαν να προσφέρουν κουπόνια υπό τον όρο ότι οι ταξιδιώτες (1) θα είχαν την επιλογή να αποδεχτούν το κουπόνι και (2) θα πρέπει να έχουν τη δυνατότητα να ζητήσουν πλήρη επιστροφή χρημάτων εάν, τελικά, δεν το χρησιμοποίησαν. Επιπλέον, ο Επίτροπος Reynders τόνισε επίσης ότι απαιτούνται μέτρα για την εξασφάλιση ισχυρής προστασίας από την αφερεγγυότητα για την ενίσχυση της εμπιστοσύνης των ταξιδιωτών για να κάνουν τέτοια επιλογή.
5.1.1. Σύσταση της Επιτροπής για κουπόνια
Στις 13 Μαΐου 2020, η Επιτροπή ενέκρινε τη σύσταση (ΕΕ) 2020/648 σχετικά με κουπόνια που προσφέρονται σε επιβάτες και ταξιδιώτες ως εναλλακτική λύση για την επιστροφή χρημάτων για ακυρωμένες οργανωμένες μεταφορές και υπηρεσίες μεταφορών στο πλαίσιο της πανδημίας COVID-19. Σε αυτή τη σύσταση, η Επιτροπή υπενθύμισε και πάλι το δικαίωμα αποζημίωσης βάσει της ισχύουσας νομοθεσίας της ΕΕ, δηλαδή τους κανονισμούς για τα δικαιώματα των επιβατών PTD και ΕΕ. Ταυτόχρονα, η Σύσταση αναγνωρίζει τη μη βιώσιμη κατάσταση ταμειακών ροών και εσόδων για τους τομείς των μεταφορών και των ταξιδιών, λόγω των πολυάριθμων ακυρώσεων που οφείλονται στην πανδημία του coronavirus. Ως εκ τούτου, η Επιτροπή πρότεινε τρόπους με τους οποίους τα κουπόνια θα μπορούσαν να γίνουν πιο ελκυστικά, ως εναλλακτική λύση για την επιστροφή χρημάτων, προκειμένου να αυξηθεί η αποδοχή τους από επιβάτες και ταξιδιώτες. Η σύσταση επεσήμανε επίσης τι είδους ενωσιακά προγράμματα είναι διαθέσιμα για την υποστήριξη επιχειρήσεων στον τομέα των ταξιδιών και των μεταφορών.
Με επιστολή του Επιτρόπου Reynders και του Επιτρόπου Vălean της 14ης Μαΐου 2020, η Επιτροπή επέστησε την προσοχή όλων των κρατών μελών στην παρούσα σύσταση. Η Επιτροπή ζήτησε, μεταξύ άλλων, την ορθή εφαρμογή των κανονισμών PTD και ΕΕ για τα δικαιώματα των επιβατών και ότι οι πρακτικές που παραβιάζουν αυτούς τους κανόνες εντοπίζονται έγκαιρα και τιμωρούνται αποτελεσματικά.
Με τη σύστασή της, η Επιτροπή έδωσε ένα σαφές μήνυμα στα κράτη μέλη και τους ενδιαφερόμενους φορείς ότι δεν θα ακολουθούσε τις εκκλήσεις για μείωση της προστασίας των καταναλωτών. Αρκετά κράτη μέλη, σύμφωνα με τη σύσταση της Επιτροπής, ενέκριναν νομοθεσία σχετικά με τα εθελοντικά κουπόνια που σχετίζονται με τα οργανωμένα ταξίδια ή / και υιοθέτησαν μέτρα κρατικών ενισχύσεων για την υποστήριξη του τομέα των ταξιδιών απευθείας στο πλαίσιο του προσωρινού πλαισίου μέτρων κρατικών ενισχύσεων για τη στήριξη της οικονομίας στο τρέχον COVID-19 ξέσπασμα ή βάσει της Συνθήκης. Ωστόσο, οι οργανώσεις καταναλωτών παραπονέθηκαν ότι οι χώρες της ΕΕ, οι αεροπορικές εταιρείες και οι ταξιδιωτικοί πράκτορες ακολουθούν ανεπαρκώς τη σύσταση της Επιτροπής.
5.1.2. Προσωρινοί εθνικοί κανόνες που παρεκκλίνουν από το PTD
Σύμφωνα με τις πληροφορίες της Επιτροπής, 15 κράτη μέλη θέσπισαν ειδικούς κανόνες που επιτρέπουν προσωρινά στους διοργανωτές πακέτων να επιβάλλουν κουπόνια, αντί να επιστρέφουν χρηματικές πληρωμές, για ακυρωμένα ταξίδια ή να αναβάλουν την επιστροφή πέραν της περιόδου των 14 ημερών, κάτι που αντιβαίνει στο άρθρο 12 (2), 12 (3) (b) και 12 (4) διαβάζονται σε συνδυασμό με το άρθρο 4 του PTD.
Κατά συνέπεια, σύμφωνα με τη σαφή θέση που εξέφρασε στη σύσταση της 2020/648, τ ο ίδιος Επιτροπή κίνησε διαδικασία επί παραβάσει κατά 11 κρατών μελών. Η Επιτροπή δεν κίνησε διαδικασία επί παραβάσει κατά των τεσσάρων κρατών μελών στα οποία οι προσωρινές παρεκκλίσεις από το PTD είχαν λήξει ή είχαν τροποποιηθεί όταν η Επιτροπή αποφάσισε την κίνηση διαδικασίας επί παραβάσει. Κατά τη στιγμή της παρούσας έκθεσης, οι διαδικασίες επί παραβάσει κατά τεσσάρων κρατών μελών είναι ακόμη ανοιχτές.
Σε πολλά κράτη μέλη, τα μη συμμορφούμενα εθνικά μέτρα, αν και δεν ισχύουν πλέον, συνέχισαν να παράγουν αποτελέσματα, για παράδειγμα επειδή οι ταξιδιώτες που έλαβαν υποχρεωτικά κουπόνια βάσει της νομοθεσίας που έχει λήξει ή καταργηθεί έπρεπε να περιμένουν τουλάχιστον μέχρι το τέλος της ισχύος τέτοιων κουπονιών, πριν μπορέσουν να ζητήσουν την επιστροφή των προπληρωμών που έγιναν για την ακυρωμένη περιοδεία. Η Επιτροπή κάλεσε τα εν λόγω κράτη μέλη να λάβουν μέτρα για την αποκατάσταση της κατάστασης που δημιουργήθηκε από την προηγούμενη νομοθεσία αντίθετη με την PTD και να διασφαλίσουν ότι οι καταναλωτές, οι οποίοι προτιμούν την επιστροφή χρημάτων σε κουπόνι, λαμβάνουν αποτελεσματικά επιστροφή χρημάτων σύμφωνα με το PTD.
5.1.3. Εθνικά μέτρα κρατικών ενισχύσεων
Εκτός από τα γενικά καθεστώτα κρατικών ενισχύσεων που διατίθενται επίσης στους φορείς του τουρισμού, αρκετά κράτη μέλη υιοθέτησαν ειδικά μέτρα κρατικών ενισχύσεων για τη στήριξη των οργανωτών ταξιδιού και, ειδικότερα, θέσπισαν καθεστώτα εγγυήσεων για κουπόνια για να διασφαλίσουν ότι, σε περίπτωση αφερεγγυότητας του διοργανωτή , οι ταξιδιώτες αποζημιώνονται, όπως συνιστά η Επιτροπή στη σύστασή της 2020/648. Η Επιτροπή ενέκρινε τα μέτρα αυτά σύμφωνα με το προσωρινό πλαίσιο για τα μέτρα κρατικών ενισχύσεων ή βάσει της Συνθήκης.
Η Δανία ενέκρινε δάνειο 200 εκατομμυρίων ευρώ για τη στήριξη του Ταμείου Εγγύησης Ταξιδιού για ακυρώσεις ταξιδιού λόγω της εκδήλωσης κοροναϊού. Η Γερμανία υιοθέτησε ένα σύστημα εγγύησης 840 εκατομμυρίων ευρώ για να εξασφαλίσει εθελοντικά κουπόνια που γίνονται δεκτά από ταξιδιώτες αντί για επιστροφές χρημάτων. Με αυτό το πρόγραμμα, η Γερμανία είχε ως στόχο να κάνει τα κουπόνια μια ελκυστική εναλλακτική λύση για την επιστροφή χρημάτων. Η Πολωνία υιοθέτησε μέτρα για την υποστήριξη ταξιδιωτικών πρακτορείων και άλλων επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στον τουρισμό και τον πολιτισμό.
Στο πλαίσιο αυτού του καθεστώτος, το πολωνικό κράτος αποζημιώνει ταξιδιώτες που επηρεάζονται από ακυρώσεις σχετικές με το COVID-19 για λογαριασμό των ταξιδιωτικών πρακτορείων, οι οποίοι θα πρέπει να αποπληρώσουν τα δάνεια αυτά.
Η Ιταλία ενέκρινε μέτρα για την παροχή άμεσων επιδοτήσεων σε ταξιδιωτικούς πράκτορες και ταξιδιωτικούς πράκτορες προκειμένου να αντισταθμίσει τις απώλειες. Οι Κάτω Χώρες ενέκριναν δάνειο 165 εκατομμυρίων ευρώ για να στηρίξουν τα πέντε ολλανδικά ταμεία εγγύησης που παρέχουν συστήματα εγγύησης για τους οργανωτές ταξιδιών. Ο σκοπός αυτής της κρατικής ενίσχυσης είναι να παρέχει ρευστότητα στα ταμεία για να εξασφαλίσει επαρκή κάλυψη για όλες τις πληρωμές σε ταξιδιώτες σε περίπτωση αφερεγγυότητας των ταξιδιωτικών πρακτόρων, συμπεριλαμβανομένης της επιστροφής των «κουπονιών Corona». Η Βουλγαρία υιοθέτησε ένα καθεστώς ενίσχυσης ύψους περίπου 26 εκατομμυρίων ευρώ για ταξιδιωτικούς πράκτορες και ταξιδιωτικούς πράκτορες για αποζημίωση ζημιών που σχετίζονται με επιστροφές χρημάτων που πρέπει να γίνουν σε ταξιδιώτες των οποίων τα πακέτα έχουν ακυρωθεί λόγω του COVID-19. Η Κύπρος υιοθέτησε α Αναγνωριστικό ύψους 86,6 εκατομμυρίων ευρώ υπό μορφή εγγυήσεων για πιστωτικά χαρτονομίσματα που εκδίδονται σε καταναλωτές και οργανωτές ταξιδιών οργανωμένου ταξιδιού, προκειμένου να εξασφαλιστούν αυτά τα εθελοντικά κουπόνια έναντι πιθανής αφερεγγυότητας του εκδότη. Σουηδία ενέκρινε ενισχύσεις υπό μορφή δανείων σε ταξιδιωτικά γραφεία και τους τουριστικούς πράκτορες να τους υποστηρίξουν την εκπλήρωση των υποχρεώσεών νομική επιστροφή τους. Η Αυστρία ενέκρινε ενίσχυση με τη μορφή κρατικών εγγυήσεων για την κάλυψη, για περιορισμένο χρονικό διάστημα, του κινδύνου αφερεγγυότητας των οργανωτών ταξιδιωτικών οργανώσεων και των διευκολυντών συνδεδεμένων ταξιδιωτικών υπηρεσιών, λαμβάνοντας υπόψη την απόσυρση τραπεζών και ασφαλιστικών παρόχων από την ασφάλιση οργανωμένων ταξιδιών και τις δυσκολίες διοργανωτές οργανωμένων ταξιδιών και διευκολυντές συνδεδεμένων ταξιδιωτικών υπηρεσιών για να βρουν προσιτές εγγυήσεις στην αγορά.
5.2. Προκλήσεις
5.2.1. Σεβασμός του δικαιώματος επιστροφής των ταξιδιωτών
Σε ολόκληρη την ΕΕ, αρκετές χιλιάδες ταξιδιώτες των οποίων τα ταξίδια έπρεπε να ακυρωθούν λόγω του COVID-19, σύμφωνα με πληροφορίες, δεν έλαβαν αποζημίωση εντός 14 ημερών, όπως προβλέπεται στο άρθρο 12 παράγραφος 4 PTD · είτε είχαν αρνηθεί επιστροφή χρημάτων, επέβαλαν κουπόνι κατά την επιθυμία τους, δεν μπορούσαν να επικοινωνήσουν με τον διοργανωτή, έλαβαν επιστροφή χρημάτων με σημαντική καθυστέρηση ή μόνο εν μέρει, ή παρεμποδίζονταν διαφορετικά να διεκδικήσουν το δικαίωμά τους. Επίσης, η αύξηση του αριθμού των ερωτημάτων και των καταγγελιών που έλαβαν φορείς ΕΕΔ, ΕΚΚ και οργανώσεις καταναλωτών δημιούργησε ανησυχίες σχετικά με τον σεβασμό των δικαιωμάτων των ταξιδιωτών βάσει του PTD.
5.2.2. Δυσκολίες για επιχειρήσεις
Όπως περιγράφεται στην ενότητα 5.1., το COVID-19 πυροδότησε την εφαρμογή της έννοιας «αναπόφευκτες και έκτακτες περιστάσεις» όπως ορίζεται στο άρθρο 3 παράγραφος 12 PTD. Η αιτιολογική σκέψη 31 αναφέρει, ως παραδείγματα, «πόλεμο, άλλα σοβαρά προβλήματα ασφάλειας όπως η τρομοκρατία, σημαντικούς κινδύνους για την ανθρώπινη υγεία, όπως η εκδήλωση σοβαρής ασθένειας στον ταξιδιωτικό προορισμό, ή φυσικές καταστροφές όπως πλημμύρες, σεισμούς ή καιρικές συνθήκες που το καθιστούν αδύνατο να ταξιδέψεις με ασφάλεια». Τέτοια γεγονότα συνήθως, αλλά όχι απαραίτητα, περιορίζονται σε έναν συγκεκριμένο προορισμό ή ένα συγκεκριμένο μέρος του κόσμου.
Οι διοργανωτές είναι συχνά σε θέση να αντιμετωπίσουν τέτοια γεγονότα αλλάζοντας τον προορισμό, αναβάλλοντας την ημερομηνία του ταξιδιού ή επιστρέφοντας τον ταξιδιώτη που συγχρηματοδοτήθηκε μέσω εσόδων από κρατήσεις σε άλλους προορισμούς, εάν αυτές οι περιστάσεις είναι απομονωμένες σε έναν συγκεκριμένο προορισμό. Σε περίπτωση πανδημίας που οδηγεί παγκοσμίως σε σχεδόν ακινησία ταξιδιού για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, όπως στην περίπτωση του COVID-19, οι υποχρεώσεις επιστροφής χρημάτων είναι σημαντικά υψηλότερες από το εισόδημα από νέες κρατήσεις. Επιπλέον, οι διοργανωτές έχουν συχνά σταθερό κόστος που αυξάνει την οικονομική κατάσταση των εταιρειών. Τελικά αυτό μπορεί να βλάψει τα συμφέροντα των ταξιδιωτών εάν ένας διοργανωτής χρεοκοπήσει και οι ταξιδιώτες πρέπει να υποβάλουν αξιώσεις για τα περιουσιακά στοιχεία αφερεγγυότητας.
Η σύσταση της Επιτροπής σχετικά με τα κουπόνια (βλ. Παραπάνω 5.1.1.) Αποσκοπούσε στην αντιμετώπιση των προβλημάτων ρευστότητας των διοργανωτών που προκλήθηκαν από το COVID-19 που σχετίζονται με μαζικές ακυρώσεις. Αυτά τα προβλήματα ρευστότητας επιδεινώνονται από το γεγονός ότι οι διοργανωτές πρέπει να επιστρέψουν την πλήρη τιμή του πακέτου στον ταξιδιώτη, ενώ δεν λαμβάνουν πάντα επιστροφή προπληρωμένων υπηρεσιών που αποτελούν μέρος του πακέτου από τους παρόχους υπηρεσιών εγκαίρως. Εάν, στο μεταξύ, οι πάροχοι υπηρεσιών χρεοκοπήσουν, οι διοργανωτές ενδέχεται να μην λάβουν καθόλου επιστροφές χρημάτων. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε άδικη κατανομή του βάρους μεταξύ των φορέων εκμετάλλευσης του οικολογικού συστήματος ταξιδιών.
Ορισμένοι διοργανωτές πακέτων και διαμεσολαβητές ανέφεραν ότι, κατά τη διάρκεια της κρίσης COVID-19, οι αεροπορικές εταιρείες σταμάτησαν τον μηχανισμό αυτόματης επιστροφής χρημάτων προς τους διοργανωτές και άλλους ταξιδιωτικούς πράκτορες μέσω των Global Distribution Systems («Computerized Reservations Systems»), ενώ οι διοργανωτές έπρεπε να επιστρέψουν τα χρήματα στους ταξιδιώτες.
Ο άνισος χαρακτήρας της σχέσης μεταξύ επιχείρησης επιδεινώνεται περαιτέρω από τα διάφορα νομικά καθεστώτα των διοργανωτών και των παρόχων υπηρεσιών μεταφορών. Σε αντίθεση με το PTD, οι επιβάτες που ακυρώνουν την ίδια πτήση ή άλλη υπηρεσία μεταφοράς δεν έχουν δικαίωμα αποζημίωσης σύμφωνα με τους κανονισμούς της ΕΕ για τα δικαιώματα των επιβατών, ακόμη και σε εξαιρετικές περιστάσεις. Σε μια τέτοια περίπτωση, οι νομικές συνέπειες και ειδικότερα το δικαίωμα αποζημίωσης του επιβάτη καθορίζονται από τους όρους και τις προϋποθέσεις της σύμβασης που έχει συναφθεί μεταξύ του επιβάτη και του μεταφορέα και από την ισχύουσα νομοθεσία των κρατών μελών. Για παράδειγμα, εάν ένας ταξιδιώτης που έκανε κράτηση πακέτου με στοιχείο πτήσης, ακύρωσε τη σύμβαση ταξιδιού πακέτου σύμφωνα με το PTD, ο διοργανωτής πρέπει να αποζημιώσει τον ταξιδιώτη, αλλά δεν έχει δικαίωμα σύμφωνα με το δίκαιο της ΕΕ να ζητήσει επιστροφή χρημάτων από την αεροπορική εταιρεία εάν πραγματοποιήθηκε πτήση. Ο διοργανωτής θα πρέπει μάλλον να διεκδικήσει πιθανό δικαίωμα επιστροφής χρημάτων σύμφωνα με τη σχετική νομοθεσία του ενδιαφερόμενου κράτους μέλους.
Ορισμένοι διοργανωτές οργανωμένων ταξιδιών πρότειναν την τροποποίηση του άρθρου 22 του PTD και την προσθήκη υποχρέωσης επιστροφής χρημάτων από τους προμηθευτές ταξιδιωτικών υπηρεσιών που δεν παρέχονται λόγω της λήξης της σύμβασης οργανωμένου ταξιδιού, εάν ο διοργανωτής πρέπει να αποζημιώσει τον ταξιδιώτη. Ο τομέας των αεροπορικών εταιρειών, από την άλλη πλευρά, έχει εκφράσει έντονες ανησυχίες σχετικά με τη ρύθμιση στο PTD των συχνά περίπλοκων σχέσεων μεταξύ επιχειρήσεων μεταξύ διοργανωτών και παρόχων ταξιδιωτικών υπηρεσιών.
5.2.3. Επίσημη ταξιδιωτική προειδοποίηση ή συμβουλή
Είναι ευρέως αναγνωρισμένο ότι μια επίσημη ταξιδιωτική προειδοποίηση από τις εθνικές αρχές είναι ένας σημαντικός δείκτης ότι ένα συμβόλαιο ταξιδιού μπορεί να ακυρωθεί λόγω αναπόφευκτων και έκτακτων συνθηκών που επηρεάζουν την εκτέλεση του ταξιδιού. Ωστόσο, το ίδιο το PTD σιωπά όσον αφορά τη νομική αξία των ταξιδιωτικών προειδοποιήσεων ή συμβουλών που εκδίδονται από κυβερνήσεις, καθώς, κατά τη στιγμή της έκδοσής του, ορισμένα κράτη μέλη αντιτάχθηκαν έντονα σε οποιαδήποτε αναφορά σε επίσημες ταξιδιωτικές συμβουλές στην οδηγία.
Η έκδοση ταξιδιωτικών συμβουλών είναι αρμοδιότητα των κρατών μελών, τα οποία ανταλλάσσουν πληροφορίες σχετικά με τις συμβουλές που εκδίδουν μέσω του δικτύου Consular OnLine (CoOL). Κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19, τα κράτη μέλη εξέδωσαν ταξιδιωτικές συμβουλές όχι μόνο για τρίτες χώρες, αλλά και για άλλα κράτη μέλη, αποθαρρύνοντας συνήθως όλα τα μη απαραίτητα ταξίδια. Οι εθνικές ταξιδιωτικές προειδοποιήσεις ή συμβουλές έγιναν, αρχικά, με έναν μη συντονισμένο τρόπο. Αυτό προκάλεσε αβεβαιότητες για τις ταξιδιωτικές επιχειρήσεις και τους καταναλωτές, ιδίως σε διασυνοριακές καταστάσεις, σχετικά με τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις τους.
Στις 13 Οκτωβρίου 2020, το Συμβούλιο εξέδωσε σύσταση σχετικά με μια συντονισμένη προσέγγιση για τον περιορισμό της ελεύθερης κυκλοφορίας ως απάντηση στην πανδημία COVID-19 εντός της ΕΕ. Αν και δεν απευθύνονται απευθείας στις ταξιδιωτικές συμβουλές, τα κράτη μέλη συμφώνησαν σε έναν κοινό χάρτη σχετικά με το επίπεδο κινδύνου COVID-19 στην ΕΕ, που δημοσιεύτηκε από το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων. Επιπλέον, τα κράτη μέλη δεσμεύτηκαν να καθιστούν σαφή και έγκαιρη ενημέρωση του κοινού, μεταξύ άλλων μέσω της πλατφόρμας Re-open της ΕΕ. Λόγω της εξελισσόμενης επιδημιολογικής κατάστασης, το Συμβούλιο τροποποίησε τη σύσταση την 1η Φεβρουαρίου 2021.
5.2.4. Κουπόνια
Σε αντίθεση με τους κανονισμούς για τα δικαιώματα των επιβατών, το PTD δεν προβλέπει ρητά τη δυνατότητα επιστροφής χρημάτων με τη μορφή κουπονιού. Στη σύστασή της (ΕΕ) 2020/648, η Επιτροπή αναγνώρισε ότι οι διοργανωτές μπορούν να προτείνουν κουπόνια ως εναλλακτική λύση για την επιστροφή χρημάτων, με την επιφύλαξη της εκούσιας αποδοχής του ταξιδιώτη, σε περίπτωση ακυρώσεων (βλ. Παραπάνω ενότητα 5.1.1.).
Η Γερμανία, η Ουγγαρία, η Λετονία και η Κύπρος έχουν υιοθετήσει εθνικούς κανόνες που ορίζουν ένα νομικό πλαίσιο για κουπόνια που προτείνονται για εθελοντική αποδοχή από τους ταξιδιώτες στον τομέα των οργανωμένων ταξιδιών, σύμφωνα με τη σύσταση της Επιτροπής, ιδίως όσον αφορά την προστασία έναντι της αφερεγγυότητας του εκδότης. Η Ιταλία και η Ελλάδα έχουν ακολουθήσει τμήματα της Σύστασης όταν τροποποιούν τους νόμους τους μετά την έναρξη διαδικασίας επί παραβάσει. Η Ισπανία τροποποίησε τη νομοθεσία της για να αποτρέψει την κίνηση της διαδικασίας επί παραβάσει. Ιρλανδία εισήγαγε πιστωτικές σημειώσεις επιστροφής χρημάτων με κρατική υποστήριξη που μπορούν να προσφερθούν σε πελάτες ταξιδιωτικών πρακτορείων και ταξιδιωτικών πρακτόρων που λειτουργούν στην Ιρλανδία αντί για επιστροφή χρημάτων, εάν ο πελάτης συμφωνήσει.
Η Επιτροπή δήλωσε σαφώς ότι το δικαίωμα αποζημίωσης των ταξιδιωτών όπως προβλέπεται από το PTD έπρεπε να γίνει σεβαστό και θεώρησε ότι τα κουπόνια είναι αποδεκτή λύση μόνο εάν η αποδοχή τους είναι προαιρετική για τον ταξιδιώτη.
5.2.5. Προστασία αφερεγγυότητας
Το ερώτημα προέκυψε εάν οι εκκρεμείς αξιώσεις αποζημίωσης από ταξιδιώτες καλύπτονταν από τα συστήματα προστασίας αφερεγγυότητας που παρέχονται σύμφωνα με το PTD. Άρθρο 17 (1) Το PTD απαιτεί από τους διοργανωτές να παρέχουν ασφάλεια για την επιστροφή όλων των πληρωμών που πραγματοποιεί ο ταξιδιώτης «στο βαθμό που οι σχετικές υπηρεσίες δεν εκτελούνται ως συνέπεια της αφερεγγυότητας του διοργανωτή». Η Επιτροπή έκρινε στη σύστασή της 2020/648 που, αν διοργανωτές καταστεί αφερέγγυα, υπάρχει ο κίνδυνος ότι πολλοί ταξιδιώτες δεν θα λάβουν επιστροφή, όπως τις αξιώσεις τους κατά της διοργανωτές δεν προστατεύονται.
Ωστόσο, οι εκπρόσωποι των ταμείων εγγύησης ταξιδιού έχουν ειδοποιήσει ότι ορισμένοι πάροχοι προστασίας αφερεγγυότητας ενδέχεται να υποστούν σημαντική πρόσθετη πίεση τους επόμενους μήνες, εάν έπρεπε να παρέμβουν για να επιστρέψουν τα κουπόνια που εκδόθηκαν από διοργανωτές που χρεοκοπήθηκαν σε μεγάλο αριθμό. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα στα κράτη μέλη που υποχρέωσαν τους υφιστάμενους παρόχους προστασίας αφερεγγυότητας να καλύπτουν κουπόνια χωρίς να υποστηρίζουν μέτρα 96 . Μπορεί να προκύψει το ερώτημα εάν οι επιστροφές ενδέχεται να είναι περιορισμένες βάσει της αιτιολογικής σκέψης 40 PTD σύμφωνα με τις οποίες οι «εξαιρετικά απομακρυσμένοι κίνδυνοι» δεν χρειάζεται να ληφθούν υπόψη για μια αποτελεσματική προστασία κατά της αφερεγγυότητας.
Στο πλαίσιο της προετοιμασίας αυτής της έκθεσης, οι οργανώσεις καταναλωτών και ορισμένα κράτη μέλη πρότειναν την τροποποίηση του PTD ώστε να διασφαλιστεί ότι οι απαιτήσεις επιστροφής χρημάτων από τους καταναλωτές προστατεύονται επίσης σε καταστάσεις όπου η σύμβαση οργανωμένου ταξιδιού είχε καταγγελθεί για λόγους που δεν σχετίζονται με τον οργανωτή αφερεγγυότητα, όπως λόγω αναπόφευκτων και έκτακτων περιστάσεων.
5.2.6. Ασφάλιση
Οι κίνδυνοι που σχετίζονται με πανδημίες συχνά αποκλείονται από τα ασφαλιστήρια συμβόλαια, ιδίως από την ασφάλιση ακύρωσης ταξιδιού 98. Αυτό περιορίζει τη δυνατότητα των ταξιδιωτών να ασφαλίζονται από πιθανές απώλειες λόγω ακύρωσης ταξιδιού που προκαλείται από πανδημία.
Ορισμένοι ενδιαφερόμενοι ταξιδιωτικοί φορείς έχουν προτείνει στους διοργανωτές να μπορούν να συμπεριλαμβάνουν την κατάλληλη προσωπική ταξιδιωτική ασφάλιση σε ένα πακέτο με επιλογή opt-in / out. Εντός της ομάδας των ενδιαφερομένων PTD, οι οργανώσεις καταναλωτών τόνισαν ωστόσο ότι οποιαδήποτε ασφάλιση που έχει αναλάβει ο ίδιος ο ταξιδιώτης δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να περιορίζει τα δικαιώματα επιστροφής χρημάτων των υπαλλήλων και την προστασία βάσει της υποχρεωτικής προστασίας από την αφερεγγυότητα.
6. Επόμενα βήματα
Τα ζητήματα που περιγράφονται σε αυτήν την έκθεση, ιδίως στις ενότητες 3.2, 4 και 5, και οι πρακτικές τους συνέπειες απαιτούν περαιτέρω ανάλυση. Ειδικότερα, θα πρέπει να αξιολογηθεί περαιτέρω ο πλήρης αντίκτυπος της κρίσης COVID-19 στον τομέα και στο επίπεδο προστασίας των καταναλωτών.
Όπως ανακοινώθηκε στη Νέα Ατζέντα για τους Καταναλωτές, βάσει των πορισμάτων της παρούσας έκθεσης, η Επιτροπή θα πραγματοποιήσει έως το 2022 μια «βαθύτερη ανάλυση του κατά πόσον το ισχύον κανονιστικό πλαίσιο για τα οργανωμένα ταξίδια, συμπεριλαμβανομένης της προστασίας αφερεγγυότητας, εξακολουθεί να είναι πλήρως καθήκον της διασφάλισης ισχυρής και ολοκληρωμένης προστασίας των καταναλωτών ανά πάσα στιγμή, λαμβάνοντας επίσης υπόψη τις εξελίξεις στον τομέα των δικαιωμάτων των επιβατών». Η προσεχής σε βάθος ανάλυση που έχει προγραμματιστεί για το 2022 δεν θα στοχεύει στη μείωση της προστασίας των καταναλωτών. Αντιθέτως, η Επιτροπή θα αξιολογήσει τον τρόπο με τον οποίο μπορεί να διασφαλιστεί το υψηλό επίπεδο προστασίας των καταναλωτών που παρέχει η PTD, πώς μπορούν να επιβάλλονται αποτελεσματικά τα δικαιώματα των καταναλωτών ανά πάσα στιγμή και πώς μια πιο δίκαιη κατανομή του βάρους μεταξύ των οικονομικών φορέων κατά μήκος της αλυσίδας αξίας θα μπορούσε να συμβάλει σε αυτόν τον στόχο.
Αυτή η δράση στο πλαίσιο της ατζέντας καταναλωτών θα λάβει υπόψη τις σχετικές δράσεις που ανακοινώνονται στη στρατηγική για τη βιώσιμη και έξυπνη κινητικότητα Αυτές οι δράσεις περιλαμβάνουν την αναθεώρηση του κανονιστικού πλαισίου για τα δικαιώματα των επιβατών, συμπεριλαμβανομένης της διασφάλισης της ανθεκτικότητάς του σε εκτεταμένες διακοπές ταξιδιού και επιλογές για πολυτροπικά εισιτήρια και την αξιολόγηση των επιλογών και, εάν ενδείκνυται, την πρόταση για επαρκή οικονομική προστασία σύστημα προστασίας των επιβατών από τον κίνδυνο κρίσης ρευστότητας ή αφερεγγυότητας όσον αφορά την απόδοση των εισιτηρίων και, εάν χρειαστεί, τον επαναπατρισμό τους έως το 2022.
Προς το σκοπό αυτό, η Επιτροπή θα αξιολογήσει εάν οι διαφορές μεταξύ των κανονισμών PTD και δικαιωμάτων επιβατών όσον αφορά την προστασία αφερεγγυότητας και τα δικαιώματα ακύρωσης είναι δικαιολογημένες ή εάν οι κανόνες πρέπει να ευθυγραμμιστούν και εάν πρέπει να ισχύουν συγκεκριμένοι κανόνες για καταστάσεις όπως το COVID-19 προτείνει, με στόχο την καλύτερη προστασία των καταναλωτών.

Σχετικά άρθρα

Ξεκινήστε να γράφετε τον όρο αναζήτηση επάνω και πατήστε enter για Αναζήτηση. Πατήστε ESC για ακύρωση.

Επιστροφή επάνω