Διμερές Εμπόριο Ελλάδας – ΗΠΑ

[χρόνος ανάγνωσης 2 λεπτά και 23 δευτ.]

Τα στοιχεία διμερούς εμπορίου Ελλάδας – ΗΠΑ ανά Πολιτεία της παρούσας έρευνας αντλήθηκαν από την Υπηρεσία International Trade Administration (ITA), με την υποστήριξη του οργανισμού State International Development Organization (SIDO), και υποβλήθηκαν σε επεξεργασία από το Γραφείο Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων, της Πρεσβεία της Ελλάδος στην Ουάσιγκτων.
          Ο State International Development Organization (SIDO), είναι μη κερδοσκοπικός, μη κομματικός οργανισμός, ο οποίος λειτουργεί ως κόμβος για πολιτειακούς και τοπικούς εμπορικούς οργανισμούς, εξαγωγείς ΗΠΑ, επενδυτές και άλλους ενδιαφερόμενους για την προώθηση του διεθνούς εμπορίου και την προσέλκυση επενδύσεων. Αποτελεί θυγατρικό οργανισμό του Συμβουλίου των Πολιτειακών Κυβερνήσεων (CSG) και εδρεύει στην Ουάσιγκτων.
          Η Υπηρεσία International Trade Administration (ITA) υπάγεται στο Υπουργείο Εμπορίου ΗΠΑ (Department of Commerce/DoC) και είναι αρμόδια για την προώθηση των εξαγωγών αγαθών και υπηρεσιών ΗΠΑ (πλην αγροδιατροφικών). Αποστολή της είναι η στήριξη της ανταγωνιστικότητας των αμερικανικών προϊόντων παγκοσμίως και η ενίσχυση της ευημερίας εγχώρια, μέσω της προώθησης της διεθνούς ανταγωνιστικότητας της βιομηχανίας των ΗΠΑ, καθώς και του εμπορίου και των επενδύσεων, συμπεριλαμβανομένης της διασφάλισης της συμμόρφωσης με εμπορικούς νόμους και συμφωνίες.
          Αντίστοιχα, οι ελληνικές εξαγωγές στις ΗΠΑ ακολουθούν ανοδική πορεία τα τελευταία έτη, με εξαίρεση το 2023, που σημειώθηκε ελαφρά υποχώρηση ενώ, το αμέσως προηγούμενο έτος (2022), σημειώθηκε ρεκόρ ελληνικών εξαγωγών στις ΗΠΑ.

Διμερές εμπόριο Ελλάδας ανά Πολιτεία ΗΠΑ 
Όπως προκύπτει από την ανάλυση των στοιχείων της τελευταίας πενταετίας, οι μεγαλύτεροι εμπορικοί εταίροι της Ελλάδας είναι οι Πολιτείες New Jersey, New York, California, Virginia, North Carolina, Georgia, Pennsylvania, Illinois, Texas, Florida, Louisiana, Maryland, και η Ειδική Περιφέρεια Κολούμπια (DC).
          Τα κατεξοχήν σημεία εισόδου ελληνικών προϊόντων στις ΗΠΑ είναι η Νέα Υόρκη και η Νέα Υερσέη (Ανατολική Ακτή) καθώς και η Καλιφόρνια (Δυτική Ακτή), πολιτείες όπου συγκεντρώνεται η πλειοψηφία των εισαγωγικών εταιρειών που συνεργάζονται με επιχειρήσεις στην Ελλάδα. Περαιτέρω, ανωτέρω πολιτείες διαθέτουν μεγάλους εμπορικούς λιμένες (λιμένες Long Beach και Los Angeles στην Καλιφόρνια) όπου διακινείται σημαντικός αριθμός εμπορευματοκιβωτίων ετησίως.
          Επιπρόσθετα, ιδίως σε ότι αφορά αγροδιατροφικά προϊόντα, σε Πολιτείες όπως New York, New Jersey και Illinois, διαβιεί ευάριθμη ελληνοαμερικανική κοινότητα, διευκολύνοντας την εισαγωγή και πώληση σημαντικού όγκου αγαθών ελληνικής παραγωγής.

Συμπεράσματα 
Η αγορά των ΗΠΑ παρουσιάζει μεγάλο εξαγωγικό ενδιαφέρον, καθώς αποτελεί τη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου. Στοιχεία όπως η διαχρονικά θετική πορεία των μακροοικονομικών δεικτών, παρά τις περιοδικές διακυμάνσεις, οι εκτεταμένες βιομηχανικές υποδομές, η ισχυρή ιδιωτική κατανάλωση και το υψηλό διαθέσιμο εισόδημα, την καθιστούν έναν ελκυστικό προορισμό για κάθε κατηγορία προϊόντων.
          Ο νεοεκλεγείς Πρόεδρος Trump ακολουθεί αμφιλεγόμενη πολιτική στο διεθνές εμπόριο, επιβάλλοντας υψηλούς δασμούς ακόμη και σε παραδοσιακούς συμμάχους των ΗΠΑ, όπως η ΕΕ, ο Καναδάς και το Μεξικό. Ωστόσο, ακόμη και με τους όρους εμπορίου να καθίστανται δυσχερέστεροι, παρουσιάζονται ευκαιρίες για ελληνικές επιχειρήσεις, κυρίως λόγω του φιλόδοξου σχεδίου αναδιαμόρφωσης της εγχώριας βιομηχανίας, αλλά και της μείωσης της παραγωγικής εξάρτησης των ΗΠΑ από την Κίνα, καθώς οι ΗΠΑ παρουσιάζουν εμπορικό έλλειμμα μεγαλύτερο από $ 900 δισ., το οποίο διευρύνθηκε κατά περίπου 17% το 2024. Η εξάρτηση της χώρας από τις εισαγωγές δεν πρόκειται να ανατραπεί άμεσα, καθώς χρειάζεται ικανό χρονικό διάστημα για να αναπτυχθούν οι τομείς της εγχώριας παραγωγής που υστερούν, ενώ το κόστος μεταφοράς εταιρειών στις ΗΠΑ είναι συνήθως απαγορευτικό.
          Σε κάθε περίπτωση, όπως διαφαίνεται και από τα συμπεράσματα της παρούσας έρευνας, τα ελληνικά προϊόντα χαίρουν της εκτίμησης του καταναλωτικού κοινού, οπότε κρίνεται σκόπιμο να υποστηριχθεί και να ενισχυθεί η θετική αυτή εικόνα. Παράλληλα, άλλες κατηγορίες ελληνικών προϊόντων, όπως πλαστικά, χημικά, μηχανολογικός εξοπλισμός, καλλυντικά, τρόφιμα, δομικά υλικά, εξοπλισμός ακριβείας κλπ. έχουν ήδη παρουσία στην αμερικανική αγορά, με δυνατότητες ενίσχυσής της. Οι Έλληνες εξαγωγείς μπορούν να κατευθύνουν τα προϊόντα τους σε διάφορες Πολιτείες των ΗΠΑ, λαμβάνοντας υπόψη τις συνθήκες ζήτησης σε πολιτειακό επίπεδο.
          Τέλος, είναι σημαντικό να αναφερθεί ότι οι ΗΠΑ αποτελούν σημαντικό προμηθευτή για την Ελλάδα (συνήθως μεταξύ πρώτης δεκάδας), γεγονός που συνδράμει στη διατήρηση ισχυρών, αμφίδρομων, διμερών εμπορικών σχέσεων. Συναφώς, επί αριθμό ετών, η χώρα μας διατηρεί εμπορικό πλεόνασμα έναντι των ΗΠΑ, με εξαίρεση το 2022, λόγω της προμήθειας σημαντικών ποσοτήτων LNG.

Αναλυτικά η Έρευνα Αγοράς ανά Πολιτεία των ΗΠΑ:

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Σχετικά άρθρα

Ξεκινήστε να γράφετε τον όρο αναζήτηση επάνω και πατήστε enter για Αναζήτηση. Πατήστε ESC για ακύρωση.

Επιστροφή επάνω