[χρόνος ανάγνωσης 2 λεπτά και 20 δευτ.]
Το Μεσογειακό Αγρονομικό Ινστιτούτο Χανιών (CIHEAM – ΜΑΙΧ) αποδεικνύοντας για άλλη μια φορά τη δέσμευση του στην αντιμετώπιση των σύγχρονων προκλήσεων όπως η κλιματική αλλαγή και η μείωση της βιοποικιλότητας είχε δυναμική παρουσία στις συζητήσεις που έλαβαν χώρα στη διάρκεια της 29ης διάσκεψης των Ηνωμένων Εθνών για την κλιματική αλλαγή COP29, που πραγματοποιήθηκε στο Μπακού του Αζερμπαϊτζάν από τις 11 έως τις 22 Νοεμβρίου 2024, με τη συμμετοχή κρατών, επιστημόνων, ΜΚΟ και στελεχών του ιδιωτικού τομέα.
Η Διάσκεψη των Μερών (COP) της Σύμβασης-Πλαισίου των Ηνωμένων Εθνών για την Κλιματική Αλλαγή (UNFCCC), συμπεριλαμβανομένων της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των κρατών-μελών της, συνέρχεται ετησίως με στόχο την αξιολόγηση και αναπροσαρμογή των στρατηγικών για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης, τον καθορισμό των μέτρων, και την εξεύρεση βέλτιστων λύσεων για τον περιορισμό της παγκόσμιας θέρμανσης στους 1,5°C. Με τη συμμετοχή πάνω από 197 χωρών, η COP29 αποτελεί τον κεντρικό πυρήνα για την προώθηση της διεθνούς συνεργασίας για την κλιματική δράση, για τη διαμόρφωση πολιτικών και την προώθηση δράσεων για τη μείωση των εκπομπών ρύπων του θερμοκηπίου και την εξασφάλιση βιώσιμης ανάπτυξης.
Το Μεσογειακό Περίπτερο (Mediterranean Pavilion), που οργανώθηκε στο πλαίσιο της COP 29 από την Ένωση για τη Μεσόγειο (Union for the Mediterranean) και στο οποίο συμμετείχε το Κέντρο Ανωτάτων Μεσογειακών Γεωπονικών Σπουδών (CIHEAM) και το ΜΑΙΧ ανέδειξε τη σημασία της περιφερειακής συνεργασίας σε τομείς όπως η λειψυδρία, η απώλεια βιοποικιλότητας και η επισιτιστική ασφάλεια.
Καινοτομία με Μεσογειακή Υπογραφή
Tο CIHEAM-ΜΑΙΧ με τη συμμετοχή καθηγητών και μεταπτυχιακών αποφοίτων του σε κρίσιμες συνεδρίες βρέθηκε στην πρώτη γραμμή των δράσεων του Μεσογειακού Περιπτέρου.
Συγκεκριμένα στις 19 Νοεμβρίου 2024, ο καθηγητής του ΜΑΙΧ και ΑΠΘ Κωνσταντίνος Μάττας κατά την παρέμβαση του στη συνεδρία με θέμα «Αξιοποιώντας τη Δύναμη των Οσπρίων: Κλιματικές Λύσεις Βασισμένες στη Μεσογειακή Παράδοση», τόνισε τα οικονομικά και περιβαλλοντικά οφέλη της παραγωγής και κατανάλωσης των οσπρίων, αναδεικνύοντας τον ρόλο τους στον περιορισμό της κλιματικής αλλαγής, την προστασία της βιοποικιλότητας και την ενίσχυση των μεσογειακών οικονομιών. Στην τοποθέτηση του, ο Καθηγητής κ. Μάττας, ο οποίος συμμετέχει σε μια σειρά σχετικών με το αντικείμενο της συνεδρίας ευρωπαϊκά ερευνητικά έργα Horizon 2020 (BioValue, Legendary), επεσήμανε τη δυναμική των οσπρίων στον αειφόρο και βιώσιμο μετασχηματισμό των αγροδιατροφικών συστημάτων.
Μία μέρα νωρίτερα, στις 18 Νοεμβρίου 2024, η μεταπτυχιακή απόφοιτος του ΜΑΙΧ Manel Hedhli, ανέδειξε τη σημασία και δυναμική της νεανικής και γυναικείας ηγεσίας κατά τη διάρκεια της συνεδρίας «Ασφάλεια Υδάτινων Πόρων, Ισότητα των Φύλων και Ένταξη των Νέων για ένα Βιώσιμο Μέλλον στη Μεσογειακή Λεκάνη», που συνδιοργανώθηκε από το CIHEAM και το Αραβικό Συμβούλιο για το Νερό. Η παρέμβαση της Manel υπογράμμισε την ανάγκη για συμπεριληπτική διακυβέρνηση, με ιδιαίτερη έμφαση στην ενδυνάμωση του ρόλου των γυναικών και των νέων στον αγροτικό χώρο και συγκεκριμένα στη διαχείριση των υδάτινων πόρων. Η συμμετοχή της αντικατοπτρίζει την αφοσίωση του ΜΑΙΧ στη δημιουργία μιας νέας γενιάς ηγετών που προωθούν την συμπερίληψη και την αειφορία.
Κατά τη διάρκεια της συνεδρίας παρουσιάστηκε η «Διακήρυξη Νέων και Γυναικών», η οποία περιγράφει εφαρμόσιμες λύσεις για την προώθηση της συμπερίληψης και της ανθεκτικότητας στη διαχείριση των υδάτινων πόρων.
Μεσογειακό Περίπτερο: Φάρος Συνεργασίας στην COP29
Οι δράσεις του Μεσογειακού Περιπτέρου ευθυγραμμίζονται με τους ευρύτερους στόχους της COP29 για την ενίσχυση της ανθεκτικότητας στο κλίμα και την προώθηση καινοτόμων λύσεων. Μέσα από μια σειρά συζητήσεων και δυναμικών παρεμβάσεων δημιουργήθηκε μια δυναμική πλατφόρμα για τις φωνές της Μεσογείου με στόχο να επισημανθεί ο καθοριστικός ρόλος παραδοσιακών πρακτικών, όπως η καλλιέργεια οσπρίων, στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, στον περιορισμό της βιοποικιλότητας και της επισιτιστικής ανασφάλειας. Η παρουσία του ΜΑΙΧ ενισχύει τις προσπάθειες αυτές, συνδέοντας την εκπαίδευση, την έρευνα, τη διαμόρφωση πολιτικής και τη συνεργασία και δικτύωση όλων των φορέων.
Η συμμετοχή του CIHEAM και του ΜΑΙΧ, στην COP29 και στο Μεσογειακό Περίπτερο (Mediterranean Pavilion), ενισχύει τη σημασία ανάληψης στρατηγικών για τη Μεσόγειο και δημιουργεί ένα ισχυρό πλαίσιο συνεργασίας, ενώνοντας την παράδοση με τη σύγχρονη καινοτομία για την αντιμετώπιση των κλιματικών κρίσεων.